Nowe nazwy przystanków
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Nie wiem czy było o tym w tym temacie, ale wypadałoby uporządkować nazwy przystanków przy cm. Bródnowskim.
Więcej o tej propozycji tutaj.
Więcej o tej propozycji tutaj.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
ZaciszaniN pisze:Proponuję również zmienić nazewnictwo przystanków przy bramach cmentarza, tzn. zmienić CM. BRÓDNOWSKI na CM. BRÓDNOWSKI-BRAMA GŁ., BALKONOWA na CM. BRÓDNOWSKI-BRAMA PŁN., a BUDOWLANA na CM. BRÓDNOWSKI-BRAMA ZACH.
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Dla społeczności lokalnej nazewnictwo nie ma większego znaczenia, bo do każdej nazwy łatwo jest się przyzwyczaić, lecz dla osób zamieszkałych poza rejonem, odwiedzających cmentarz sporadycznie, taka zmiana z pewnością ułatwiłaby rozeznanie.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.
- MeWa
- Cukiereczek
sytuacja objazdowa nie jest sytuacją normalną. Nie można ustalać nazw pod kątem objazdów - "ułożymy taką nazwę, bo może kiedyś będzie objazd jakiś". To bez sensu... Zresztą ktoś pisał o przewijaniu tekstu.MZ pisze:MeWa pisze:Sytuacja objazdowa nie powinna być podstawą do układania nazw przystanków.Powinna, bo teraz objazdy dotyczą końcówek tras, ale kiedyś mogą być jakieś po drodze i wtedy też pojawią się napisy STARA MIŁOSNA TRASA ZMIENIONA, które będą dotyczyć dwóch lub nawet trzech pętli.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
to wina urządzenia, nie nazwy. A może powinniśmy zmienić nazwę pętli Gocławek, to w tramwajach w środku, jak była trasa zmieniona podczas zamknięcia Jerozolimskich, to wyświetlało się pod sufitem "zm.trasy GOCŁAW"?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Nazwa "Okęcie" wrosła już w ten rejon do tego stopnia , że zmiana raczej się nie przyjmie. Jedyne co można by zrobić to coś do tego "Okęcia" dodać , np. INSTYTUT LOTNICTWA - OKĘCIE. Zmiana na MINERALNA lub MALOWNICZA zrobi większe zamieszanie wsród mieszkańców Warszawy , niż nazwa OKĘCIE wsród przyjezdnych. Jeszcze przychodzi mi do głowy nazwa AL.KRAKOWSKA - PĘTLA.marek1979 pisze:I pomyślcie co zrobić z nazwą pętli OKĘCIE? Za dużo ludzi z bagażami na nią przyjeżdża i błądzą sobie biedaczyska, zamiast jechać na Terminal
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Notabene te osoby mogłyby zadawać jaśniejsze pytanie tzn. jak dojechać na lotnisko, a nie jak dojechać na Okęcie. Toż co innego zapytać jak dojadę do Balic od pytania jak dojadę na lotniskoMZ pisze:Tego problemu nie da się raczej uniknąć, bo nazwa OKĘCIE powinna tam raczej występować, a dodanie jakiegokolwiek drugiego członu może niewiele zmienić. Dla osób, które nie znają Warszawy Okęcie zawsze będzie kojarzyć się tylko z lotniskiem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel