Przy obecnym natężeniu ruchu w centrum - a nie zapowiada się aby w najbliższych latach zmalał - będzie to po prostu robienie dodatkowego zamieszania. Wszyscy wiemy jak bardzo przydałyby się przejścia np. w rejonie Metra Świętokrzyska.floyd pisze:A według mnie to dobrze, że centrum miasta powoli będzie stawać się miejscem dla pieszych, a nie samochodów.R-11 Kleszczowa pisze: Ciekawa symulacja. Martwią mnie jednak naziemne przejścia dla pieszych na skrzyżowaniu z Alejami Jerozolimskimi![]()
Przebudowa ul. Emilii Plater
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Można dobudować tylko dodatkowe wyjścia, taki wariant był rozważany.Kozik pisze:Ciekawi mnie czy można by było zamiast wytyczania naziemnego przejścia dla pieszych wykorzystać istniejące podziemne przejście, dobudowując tylko dwa dodatkowe wyjścia na nowo-powstałe przystanki autobusowe na wysokości Dworca Centralnego?
Zamawiający negatywnie zaopiniował wariant bez przejść naziemnych przy Centralnym i Al. Jerozolimskich.
- MeWa
- Cukiereczek
ale nie przez same Jerozolimskie, bo rozumiem, że to czerwone to ścieżka rowerowa?R-11 Kleszczowa pisze:Ciekawa symulacja. Martwią mnie jednak naziemne przejścia dla pieszych na skrzyżowaniu z Alejami JerozolimskimiPaWlo pisze:Mikrosymulacja rozwiązania komunikacyjnego ciągu ulic: Emilii Plater - Noakowskiego od ul. Twardej/pl. Grzybowskiego do pl. Politechniki (bez obu placów) - film
http://www.transeko.pl/multimedia.html![]()
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z tego, co widzę, przejścia dla pieszych są rzeczywiście wzdłuż Alej - i dopóki nie będzie zbudowany porządny szlak podziemny, z chodnikami ruchomymi na przykład, to trudno się spodziewać, by ludzie przestali chodzić po powierzchni - bo i tak chodzą, i to tłumnie.
Zatem albo budujemy mur:
, albo puszczamy pieszych razem z niekrótką przecież fazą dla Alei na wprost.
Centrum ma być dla ludzi, nie dla samochodów, więc to rozwiązanie jest ze wszech miar słuszne, a jego negatywny wpływ komunikacyjny w tym miejscu jest akurat prawie żaden.
Co do Świętokrzyskiej - tam nie wadzą piesi, tylko sznurek samochodów wystający ze Świętokrzyskiej na skrzyżowanie.
Martwi mnie natomiast, że tramwaje nie mają w symulacji priorytetu

Zatem albo budujemy mur:
Centrum ma być dla ludzi, nie dla samochodów, więc to rozwiązanie jest ze wszech miar słuszne, a jego negatywny wpływ komunikacyjny w tym miejscu jest akurat prawie żaden.
Co do Świętokrzyskiej - tam nie wadzą piesi, tylko sznurek samochodów wystający ze Świętokrzyskiej na skrzyżowanie.
Martwi mnie natomiast, że tramwaje nie mają w symulacji priorytetu
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Czyli ta małpa w czerwonym równoległa do EP to tak jak pisze MeWa ścieżka rowerowainż. Glonojad pisze:Z tego, co widzę, przejścia dla pieszych są rzeczywiście wzdłuż Alej - i dopóki nie będzie zbudowany porządny szlak podziemny, z chodnikami ruchomymi na przykład, to trudno się spodziewać, by ludzie przestali chodzić po powierzchni - bo i tak chodzą, i to tłumnie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Tak.R-11 Kleszczowa pisze:Czyli ta małpa w czerwonym równoległa do EP to tak jak pisze MeWa ścieżka rowerowainż. Glonojad pisze:Z tego, co widzę, przejścia dla pieszych są rzeczywiście wzdłuż Alej - i dopóki nie będzie zbudowany porządny szlak podziemny, z chodnikami ruchomymi na przykład, to trudno się spodziewać, by ludzie przestali chodzić po powierzchni - bo i tak chodzą, i to tłumnie.No chyba, że tak
![]()
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nawet pojawia się tam jakiś rowerzysta czekający na światło w którymś momencie prezentacji 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ważne jest przerwanie ciągu powodującego, że jest to połączenie "tranzytowe".
No i wypadnie jedna podfaza z tramwajem kolizyjna z krzyżówki z Emilii Plater
No i wypadnie jedna podfaza z tramwajem kolizyjna z krzyżówki z Emilii Plater
Znowu kończą kolejny projekt Emilii Plater. Plany są dość ciekawe: bus-pas pomiędzy jezdniami i podziemny parking na 700 aut
. Tylko, że to dopiero projekt, na którego realizację trochę sobie poczekamy (albo w ogóle się nie doczekamy i zostanie unieważniony)...
http://www.polskatimes.pl/warszawa/6453 ... ,id,t.htmlPolska The Times pisze:Ulica Emilii Plater będzie równa jak stół
Grzegorz Bruszewski 2008-11-29 13:54:05, aktualizacja: 2008-11-29 13:54:53
Kolejne podejście do gruntownej modernizacji Emilii Plater - Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych wystąpił już do miejskiego Biura Ochrony Środowiska o wydanie decyzji środowiskowej, która jest niezbędna do rozpoczęcia budowy.
Prace nad ostatecznym projektem remontu ulicy między Twardą a Al. Jerozolimskimi są bardzo zaawansowane. Urzędnicy zakładają, że nową i równą jak stół arterią, pod którą znajdzie się dwupoziomowy parking, pojedziemy w 2010 r.
Emilii Plater to jedna z najbrzydszych i najbardziej zniszczonych warszawskich ulic. Straszy dziurami, koleinami lub asfaltowymi łatami na wyrwach. Widok szpecą dodatkowo parkingi na środku ulicy, na których ciężko znaleźć wolne miejsce. Chodniki na Emilii Plater są brudne, zaśmiecone gumami do żucia i resztkami jedzenia z pobliskich budek z hot dogami i zapiekankami. To wszystko tuż przy Dworcu Centralnym i wielkim centrum handlowym.
Urzędnicy doskonale zdają sobie sprawę, że miejsce wymaga gruntownej przebudowy.
- Trochę wstyd, że w środku miasta jest tak wyglądająca ulica - przyznaje Marcin Rzońca, zastępca burmistrza dzielnicy Śródmieście. - Im później zacznie się jej remont, tym gorzej dla miasta - dodaje.
Projekt remontu Emilii Plater ciągnie się tymczasem już od kilku lat. Zgodę na fragment modernizacji - budowę podziemnego parkingu - udało się zdobyć już za kadencji Wojciecha Kozaka. Urzędnicy Lecha Kaczyńskiego unieważnili jednak wszystkie zawarte wcześniej umowy, tłumacząc się rzekomymi błędami w dokumentacji.
- Jesteśmy już na finalnym etapie - mówi dziś Marcin Rzońca. Obecnie ustalany jest nowy przebieg ulicy. Projekt, nad którym pracuje firma Schüssler (projektant mostu Północnego), ma zostać ukończony do połowy przyszłego roku.
Wiadomo, że na skrzyżowaniu z ulicą Twardą powstanie rondo. Na odcinku od Al. Jerozolimskich do Świętokrzyskiej Emilii Plater będzie miała po dwa pasy w każdą stronę, a od Świętokrzyskiej do Twardej po jednym.
Projekt zakłada też likwidację parkingu, który znajduje się dziś między jezdniami Emilii Plater. W jego miejscu miałyby powstać dwa buspasy dla kursujących tamtędy autobusów, a także przystanki autobusowe. To ostatnie rozwiązanie jest jednak jeszcze konsultowane z miejskim inżynierem ruchu.
Rozmowy dotyczą również budowy podziemnego dwupoziomowego parkingu z 700 miejscami postojowymi, który znajdzie się na wysokości Sali Kongresowej.
- Takie rozwiązanie podwoi liczbę miejsc parkingowych w tym punkcie miasta - zachwala Agata Choińska, rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych.
W pierwszym etapie projektowania zakładano, że parking liczyć będzie 450 miejsc na czterech kondygnacjach, z czego na jednej parkowałyby tylko autokary. Obecny projekt zakłada, że poziomy będą dwa, projektant ustala właśnie z miejskim inżynierem ruchu możliwość wjazdu na parking dla autokarów. Realizacja tego pomysłu wymagałaby zwężenia jezdni na wysokości wjazdów na parking, a te ostatnie musiałyby być odpowiednio wysokie i szerokie.
Niestety, w przyszłorocznym budżecie miasta nie ma pieniędzy na przebudowę Emilii Plater. Zarezerwowano jedynie 7,6 mln zł na projekt. Urzędnicy nie chcą marnować czasu, ZMID zamierza więc walczyć o pieniądze na realizację projektu. - Mamy nadzieję, że fundusze znajdą się w ciągu roku budżetowego - mówi Agata Choińska.
Pozdrawiam.
I co to za 'polityka'? Zachęcamy blachosmrodziarzy do wjeżdżania do ścisłego centum?Polska The Times pisze:Rozmowy dotyczą również budowy podziemnego dwupoziomowego parkingu z 700 miejscami postojowymi, który znajdzie się na wysokości Sali Kongresowej.
- Takie rozwiązanie podwoi liczbę miejsc parkingowych w tym punkcie miasta - zachwala Agata Choińska, rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...