[GW] Za dużo autobusów na ciągu Świętokrzyska - Tamka

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 25 lis 2007, 22:20

solaris8315 pisze:A samochody im nie przeszkadzają a to ciekawe...
Te krzykacze mają sami na siebie psioczyć? Wykluczone. Skoro im tak to nie pasuje to po co się osiedlali w centrum?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 lis 2007, 23:26

solaris8315 pisze:A samochody im nie przeszkadzają a to ciekawe...
Jak mają im przeszkadzać, skoro sami nimi jeżdżą... Przecież skarżyli się, że w godzinach szczytu nie mogą wyjechać z bramy :> a to by była już hipokryzja, gdyby i przeciwko autom protestowali :>

[ Dodano: 2007-11-25, 23:27 ]
I czemu kolejny temat o 512 :/ :/ :/
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Kra

Post autor: Kra » 26 lis 2007, 9:05

jacek pisze:
Misiek997 pisze:Bzdura w tych godzinach stoi całe centrum więc nie wiem w czym problem. Ci ludzie mieszkają w centrum wielkiego miasta a nie na wsi....
Dokladnie tak, mieszkania w tej okolicy sa tyle warte, że swobodnie mozna kupic domek na peryferiach i mieć świety spokoj, ale skoro sie wybralo zycie w centrum stolicy, to narzekanie jest nie na miejscu :neutral:
Jest, jest na miejscu to narzekanie. Ludzie z tego rejonu, dość spokojnego poprzednio (poza kilkoma ulicami) zostali uraczeni dodatkowym ruchem wynikającym po części z idiotycznych rozwiązań związanych z mostem i brakiem jego łatwego połączenia z Wisłostradą. Nagle znaczny ruch z i do Wisłostrady zamiast porusząć się jedynie Tamką krąży po wąskich uliczkach Powiśla, uliczkach nigdy nie budowanych do przenoszenia takiego ruchu jaki się tam wytworzył.
A co do możliwości przeniesienia się na wieś. To nie jest takie proste, owszem dla ludzi młodych i w sile wieku tak, może nie, choć też nie zawsze (dzieci, ich szkoła, przyjaciele) ale ze starszymi już trudniej (bez negatywnej oceny), po prostu "starych drzew się nie przesadza", dlatego apeluję troszkę więcej wrażliwości, nie o wszystkim powinna decydować ekonomia.
Pzdr

michael112

Post autor: michael112 » 26 lis 2007, 13:13

R-11 Kleszczowa pisze:
GAZETA WYBORCZA STOŁECZNA pisze: Lokatorzy jednego z domów na Tamce narzekają na hałas, który powoduje osiem linii autobusowych zatrzymujących się pod ich oknami.
Zarząd Transportu Miejskiego odpowiada, że od grudnia puści tam kolejną - E-6

W wakacje podczas remontu torów tramwajowych w Al. Jerozolimskich kilka linii autobusowych w Śródmieściu zmieniło trasy. Tamką puszczono trzy przeniesione z Trasy W-Z (125, 160 i 174, która zastąpiła zlikwidowaną 192). Ostatnio dołączyła do nich linia 512. W sumie jest teraz osiem linii i dwie nocne.
174 przyszło tam zamiast 178.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 26 lis 2007, 14:30

dzidek pisze:Mam nadzieję, że 512 zmieni jak najszybciej trasę i pojedzie Jerozolimskimi, mostem Poniatowskiego i Wybrzeżem na Pragę.
Żeby się dublowało z tramwajami i 517? Możesz zapomnieć o takim wariancie a jedynie się pogodzić z tym, że 512 zostanie podzielone.
solaris8315 pisze:no to czekamy na 113 na trasie SZCZĘŚLIWICE - DW. CENTRALNY i 128 ZACISZE - DW. WILEŃSKI ;)
Juz prędzej 128 Szczęśliwice - Dworzec Centralny oraz 1XX na trasie Zacisze - Dworzec Wschodni.

alojzy

Post autor: alojzy » 26 lis 2007, 14:49

solaris8315 pisze:no to czekamy na 113 na trasie SZCZĘŚLIWICE - DW. CENTRALNY i 128 ZACISZE - DW. WILEŃSKI ;)
Czyli historia po 16 latach zatoczyłaby wielkie koło:
Z Trasbusa - czerwiec 1991 r. "Uruchomienie linii 512 z połączenia linii 119 i 128 w celu stworzenia bezpośredniego połączenia Zacisza i Targówka ze Śródmieściem i Ochotą".

Rosa

Post autor: Rosa » 26 lis 2007, 14:57

Flash8222 pisze:
dzidek pisze:Mam nadzieję, że 512 zmieni jak najszybciej trasę i pojedzie Jerozolimskimi, mostem Poniatowskiego i Wybrzeżem na Pragę.
Żeby się dublowało z tramwajami i 517? Możesz zapomnieć o takim wariancie a jedynie się pogodzić z tym, że 512 zostanie podzielone.
Rozumiem że 507 czy E-5 też niedługo podzielą i Gocław będzie się przesiadał na r. Waszyngtona po to aby "nie dublować tramwajów"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lis 2007, 15:06

Misiek997 pisze:
jacek pisze:Dokladnie tak, mieszkania w tej okolicy sa tyle warte, że swobodnie mozna kupic domek na peryferiach i mieć świety spokoj, ale skoro sie wybralo zycie w centrum stolicy, to narzekanie jest nie na miejscu
Mnie denerwuje narzekanie ludzi mieszkających w centrum na tłok, hałas, spaliny. Do jansej ciasnej toż oni muszą sobie uświadomić że żyją w centrum ogromnego miasta. Tak jak napisałeś za ceny mieszkań ze śródmieścia można sobie spokojnie kupić coś in the middle of nowhere i mieć święty spokój :ranting:
Bardzo dobrze, że narzekają, bo hałas jest cholernie uciążliwy i zabija - dzięki takim głosom robi się cokolwiek w tej dziedzinie, bo gdyby nie protesty, to pewnie wciąż byśmy jeździli złoem z Euro 0 (-(

Inna rzecz, że to klasyczny NIMBYizm.

A Szczęśliwicom to rzeczywiście się dojazd zwyklasem wydłuży - pewnie ze minutę po trasie 512, bo ewentualny zwyklas po trasie 521 to raczej by się w jego czasie wyrobił - w końcu pomija aż PÓŁ przystanku po drodze. :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

dzidek

Post autor: dzidek » 26 lis 2007, 15:07

Rosa pisze:
Flash8222 pisze: Żeby się dublowało z tramwajami i 517? Możesz zapomnieć o takim wariancie a jedynie się pogodzić z tym, że 512 zostanie podzielone.
Rozumiem że 507 czy E-5 też niedługo podzielą i Gocław będzie się przesiadał na r. Waszyngtona po to aby "nie dublować tramwajów"
Czeka nas więcej zmian. Wraz z kasacją 512 oprócz wspomnianych 507 i E5 będzie trzeba rozdzelić na dwie linię 517 (Targówek - Wschodni , Ursus - Zachodni albo wystarczy wzmocnić trochę 191) a 521 skrócić tylko do Wiatraka. 127 również na takiej zasadzie powinno łączyć Bródno z Pl. Hallera a jakaś inna linia zwykła Nowe Włochy z Dw. Zachodnim. I nie zapominajmy o mega dublu pod postacią 505! Ta linia powinna jeszcze przed 512 zniknąć z Mokotowa na zawsze.

[ Dodano: 2007-11-26, 15:08 ]
alojzy pisze:
Czyli historia po 16 latach zatoczyłaby wielkie koło:
Z Trasbusa - czerwiec 1991 r. "Uruchomienie linii 512 z połączenia linii 119 i 128 w celu stworzenia bezpośredniego połączenia Zacisza i Targówka ze Śródmieściem i Ochotą".
Jednym słowem ZTM pod rządami pana Ruty cofa się o ponad 16 lat. Szkoda, że tyle pracy innych ludzi poszło na marne.

ja0306

Post autor: ja0306 » 26 lis 2007, 15:38

ZTM za duzo dzieli, oraz za dużo tworzy.
Przydałaby się minimalizacja ilości linii zwykłych przez łączenia.
Co do linii 512 to dublowanie 517 nie jest złe bo wykorzystanie będzie duże.
Druga wersja po zabraniu z Al.Solidarności to mniejsza frekwencja niz na Moście Poniatowskiego. Co tu zrobić?
Dzielenie na linie?
Może niech lepiej odcinek Pl.Zawiszy-Zacisze dostanie 191 a Śródmieście-Szczęśliwice linia 160.
Ach jest na co narzekać:
E-6, 307 i 390.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lis 2007, 16:13

Łączenie linii niekoniecznie jest jest przydatne -narastają korki -> spada punktualność, większe rezerwy na pętlach trzeba przewidzieć (co jednak rekompensować może liczba brygad i teoretycznie krótszy % czasu odpoczynku w stosunku do czasu jazdy), ciężej dopasować podaż miejsc do popytu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ja0306

Post autor: ja0306 » 26 lis 2007, 16:24

inż. Glonojad pisze:Łączenie linii niekoniecznie jest jest przydatne -narastają korki -> spada punktualność, większe rezerwy na pętlach trzeba przewidzieć (co jednak rekompensować może liczba brygad i teoretycznie krótszy % czasu odpoczynku w stosunku do czasu jazdy), ciężej dopasować podaż miejsc do popytu.
Korki to powoduje nadmiar samochodów osobowych na drogach.
Na pętlach raczej by ubyło linii przez ich ubywanie. Jedno połączenie dwie pętle luźniejsze.
Własnie trzeba wybierać które linie ze sobą łączyć.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lis 2007, 16:28

Ja nie piszę, że wzrastają korki od autobusów, lecz korki, przez jakie ta linia się przebija - dlatego napisałem, że spada punktualność.

W przeciwieństwie do niektórych wiem, co znaczy "korkogenny" :p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 lis 2007, 16:28

Łączyć, to trzeba przede wszystkim linie jadące razem, a nie na różnych końcach miasta.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Kra

Post autor: Kra » 26 lis 2007, 16:35

dzidek pisze:
Rosa pisze: Rozumiem że 507 czy E-5 też niedługo podzielą i Gocław będzie się przesiadał na r. Waszyngtona po to aby "nie dublować tramwajów"
Czeka nas więcej zmian. Wraz z kasacją 512 oprócz wspomnianych 507 i E5 będzie trzeba rozdzelić na dwie linię 517 (Targówek - Wschodni , Ursus - Zachodni albo wystarczy wzmocnić trochę 191) a 521 skrócić tylko do Wiatraka. 127 również na takiej zasadzie powinno łączyć Bródno z Pl. Hallera a jakaś inna linia zwykła Nowe Włochy z Dw. Zachodnim. I nie zapominajmy o mega dublu pod postacią 505! Ta linia powinna jeszcze przed 512 zniknąć z Mokotowa na zawsze.
No nie idąc tym tropem to mamy jeszcze 510 i 500 na JPII, znane wielu 520 na Andersa i Marszałkowskiej, chyba 503 na Jagiellońskiej (skrócić do Konwiktorskiej, potem 16 na Żerań i nowy bus dalej), słynne 125 na Grochowskiej, nowe E-6 i 506 należy zamienić w dowozówkę do trama po Jelonkach, kilka innych przykładów pewnie dałoby się jeszcze znaleźć, choćby tramy nad metrem od Słodowca do Politechniki.

ODPOWIEDZ