Wyjazdy i zjazdy przez całe miasto... (d. Zjaaaaaaazd)

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 15 sty 2008, 23:13

MeWa pisze:pozostałych linii nie zmieniono, bo? A Ty czemu piszesz o bezmózgim ZTM-ie, skoro można się dogadać?
Obecne przyklady świadczą o tym,ze raczej jest to ciężkie do zrealizowania.
Nie uwierzę w to, że ajenci takich pism nie wysyłają, bo nie zależy im na oszczednosciach.
Przyklad Flasha i cały ten temat, tylko mogą potwierdzać zmęczenie kierowców, które jest spowodowane ,zarowno pracą w dwóch firmach, a także długimi dojazdami.
Nie sadze, aby właściciele tych firm, nie zauwazali tych problemów :-k

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 16 sty 2008, 9:16

Flash8222 pisze:Jacek napisał/a:
Bla, bla, głupoty, głupoty, bla, bla....

Jak zwykle głupoty piszesz i tyle.
Skąd te bla,bla?
Toż to raczej nie moje wypociny (-(

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 16 sty 2008, 9:37

jacek pisze:Z Ursusa, to może nie, ale z Piaseczna owszem, na Kabaty idealnie, a brygady startujące ze Wschodniego obsługiwać moze PKS i to robi
Odział Piaseczno nie posiada i raczej nie będzie posiadał U12.....

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 16 sty 2008, 10:21

Misiek997 pisze:
jacek pisze:Z Ursusa, to może nie, ale z Piaseczna owszem, na Kabaty idealnie, a brygady startujące ze Wschodniego obsługiwać moze PKS i to robi
Odział Piaseczno nie posiada i raczej nie będzie posiadał U12.....
To już wewnetrzna sprawa Mobilisu, gdzie stacjonuja poszczegolne wozy :-k
Pewne jest natomiast to,że zarówno z Ursusa, jak i Piaseczna jest bliżej na Kabaty STP, aniżeli do Rembertowa, czy Olesin, lub dw.Wschodni i zamiana obsługowa zapewne bylaby na rekę, zarowno ajentom, jak i MZA ;-)

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 16 sty 2008, 19:27

MeWa pisze:
jacek pisze:Podaj przykład
jaki przykład? :D Nie wiem jak w takiej konstukcji zdaniowej i przyczynowo-skutkowej można przykład podać :D
jacek pisze:a wozy Mobilisu 166
bo faktycznie z Ursusa blisko jest do obu krańców tej linii :D
jacek pisze:Bo wynegocjowal zmiany
jednak dało się w tym tępym ZTM-ie?
jacek pisze:Dogadanie sie ajentow pomiedzy sobą i za pozytywnem wnioskiem ZTMu, wszystkim było by na rekę
nie wszystko jest takie proste jak się wydaje.
Mobilis wygrał przetarg na grupę Północ. Granicą jest linia średnicowa (tj. wszystkie krańce na północ od linii średnicowej). A więc 166 odpada

fraktal

Post autor: fraktal » 16 sty 2008, 20:04

W ogóle fakt, że Mobilis wystartował w grupie północ jest zagadką, bo lepiej byłoby dla niego startować w grupie południe. Może grupę północ łatwiej było wygrać? Spotkałem się też z opinią, że Mobilis chce wyeliminować Veolię, a ta startowała chyba właśnie w przetargu dla północy (ze względu na umiejscowienie zajezdni). Tak więc Mobilis sam sobie ściągnął na głowę problem długich zjazdów.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 sty 2008, 20:07

Dęboszczak pisze:Mobilis wygrał przetarg na grupę Północ. Granicą jest linia średnicowa (tj. wszystkie krańce na północ od linii średnicowej). A więc 166 odpada
no to to rozwiązuje sprawę jeśli chodzi o przedmiot dyskusji z jackiem...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

fraktal

Post autor: fraktal » 16 sty 2008, 20:13

jacek pisze:Ile dłużej byś spał, gdybyś miał np: 191,194, lub 717, na które to linie dojerzdzają twoi koledzy po fachu z PKSu, jadąc z Klementowickiej, lub Piaseczna?
Ale Mobilis nie ma grupy południe, lecz grupę północ. Grupę południe ma PKS.
jacek pisze:lub na 195 ,na Natolin przegubem.
Gdyby nie to, być może trzeba by było zmniejszyć częstotliwość, bo MZA się nie wyrabia. Zresztą ostatnio nastąpiła przecież korekta w rozdysponowaniu brygad. Ale nie wiem, czy zjawisko dojazdów ITS-u na Natolin zostało wyeliminowane w pełni, bo ITS nadal ma znaczące udziały w 195. Wiem, że jedna z brygad, która zaczynała i kończyła w Natolinie, wróciła na Woronicza (brygada 6).

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 16 sty 2008, 20:35

Przecież cały sens tej dyskusji toczył się wokól bezsensu tych podzialow pólnoc/południe.
Kilka razy ten temat poruszałem, aby ajenci dogadali się z ZTM, a wy ciagle o tych posranych przetargach.
Ja dokładnie wiem, ktora firma, ktory przetarg wygrała, ale temat dotyczy Wyjazdów i zjazdów przez całe miasto, a nie przetargow.
MeWa pisze:no to to rozwiązuje sprawę jeśli chodzi o przedmiot dyskusji z jackiem...
A ty chyba powinieneś to wiedziec doskonale, po wczorajszych wieczornych postach, a tez wyskakujesz z tekstami, które niby rozwiazuja przedmiot dyskusji (-(
I tak "w kolo macieju, ja swoje, a wy swoje, grupa pólnoc, grupa południe i do tego zaraz jeszcze ktorys wyskoczy z linia kolejowa, ktora dzieli obie grupy. ](*,)
Moj post był skierowany do Flasha i dotyczyl czasu jego zbednych dojazdów, które jak widac dosyc znacznie skracaja , jego czas odpoczynku (-X

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 16 sty 2008, 20:50

fraktal pisze:
jacek pisze:Ile dłużej byś spał, gdybyś miał np: 191,194, lub 717, na które to linie dojerzdzają twoi koledzy po fachu z PKSu, jadąc z Klementowickiej, lub Piaseczna?
Ale Mobilis nie ma grupy południe, lecz grupę północ. Grupę południe ma PKS.
jacek pisze:lub na 195 ,na Natolin przegubem.
Gdyby nie to, być może trzeba by było zmniejszyć częstotliwość, bo MZA się nie wyrabia. Zresztą ostatnio nastąpiła przecież korekta w rozdysponowaniu brygad. Ale nie wiem, czy zjawisko dojazdów ITS-u na Natolin zostało wyeliminowane w pełni, bo ITS nadal ma znaczące udziały w 195. Wiem, że jedna z brygad, która zaczynała i kończyła w Natolinie, wróciła na Woronicza (brygada 6).
ITS ma tylko brygady Huta-Huta

fraktal

Post autor: fraktal » 16 sty 2008, 20:52

jacek pisze:Przecież cały sens tej dyskusji toczył się wokól bezsensu tych podzialow pólnoc/południe.
Kilka razy ten temat poruszałem, aby ajenci dogadali się z ZTM, a wy ciagle o tych posranych przetargach.
Ja dokładnie wiem, ktora firma, ktory przetarg wygrała, ale temat dotyczy Wyjazdów i zjazdów przez całe miasto, a nie przetargow.
Ale jeśli poważna firma startuje w przetargu, to jej prezesi powinni dokładnie przemyśleć tego konsekwencje (w tym również długie dojazdy). Po co startować w przetargu, jeśli zaraz będzie się chciało renegocjować umowę? Zresztą nie wiem, czy dla przewoźników byłoby lepiej, gdyby nie mieli ograniczonych obszarów obsługi. Wtedy mogliby się umówić z ZTM-em, ale nikt im nie da gwarancji, że przy zmianie kierownictwa będą tę umowę respektować, zwłaszcza gdyby została zawarta nieformalnie ("umówiliśmy się, że..."). Być może najlepszym rozwiązaniem byłby przetarg na konkretną linię, tak, jak jest w innych miastach, ale jeżeli na przykład w przetargu na obsługę linii 110 wystartowałby Mobilis, mający zajezdnię w Ursusie i potem chciał nagle renegocjować umowę i zamienić się na przykład na 194, bo ma bliżej od zajezdni, to wciąż pozostaje pytanie, po co startował w tym przetargu?

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 16 sty 2008, 22:43

Dęboszczak pisze:ITS ma tylko brygady Huta-Huta
Raczej nie.
fraktal pisze:Ale jeśli poważna firma startuje w przetargu, to jej prezesi powinni dokładnie przemyśleć tego konsekwencje (w tym również długie dojazdy). Po co startować w przetargu, jeśli zaraz będzie się chciało renegocjować umowę? Zresztą nie wiem, czy dla przewoźników byłoby lepiej, gdyby nie mieli ograniczonych obszarów obsługi. Wtedy mogliby się umówić z ZTM-em, ale nikt im nie da gwarancji, że przy zmianie kierownictwa będą tę umowę respektować, zwłaszcza gdyby została zawarta nieformalnie ("umówiliśmy się, że...").
Gdyby nie przemysleli konsekwencji, to do przetargu, by te firmy nie przystapiły.
Ponoc teraz wszystko chula, na granicy oplacalnosci?
Oszczednosci szuka sie w serwisie, a przedewszystkim, oszczedza sie na ludziach-czyli wypłaty, a co za tym idzie, brak ludzi, do pracy, przez co ci co pozostali, lub sie zaciagneli, do takiej roboty odwalaja panszczyzne, za dwoch (-(

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 16 sty 2008, 22:46

jacek pisze:
Dęboszczak pisze:ITS ma tylko brygady Huta-Huta
Raczej nie.
Ano, raczej nie... W ostatnim czasie ze 2 razy widziałem zjazdówkę ze 195 wykręcającą z Witosa w Czerniakowską...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 sty 2008, 23:52

jacek pisze:aby ajenci dogadali się z ZTM
dogadali się, całkowicie zmieniając warunki umowy, by inna firma, której oferty nie wybrano, zaskarżyła? Nie po to robi się przetarg na północ, by potem zamienić na południowe linie...
fraktal pisze:Być może najlepszym rozwiązaniem byłby przetarg na konkretną linię
to ma swoje wady - mniejsza elastyczność w przypadku zmiany / likwidacji trasy...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 17 sty 2008, 15:43

MeWa pisze:
jacek pisze:aby ajenci dogadali się z ZTM
dogadali się, całkowicie zmieniając warunki umowy, by inna firma, której oferty nie wybrano, zaskarżyła? Nie po to robi się przetarg na północ, by potem zamienić na południowe linie...
fraktal pisze:Być może najlepszym rozwiązaniem byłby przetarg na konkretną linię
to ma swoje wady - mniejsza elastyczność w przypadku zmiany / likwidacji trasy...
Zobaczymy co sie stanie po zakonczeniu obsługi przez Veolie, gdzie rozmowa na ten temat toczy się na TiP.
Wiele jest tam gdyban, a moze sie okazac, że trzeba bedzie ,niestety zmienic warunki przetargow, ze wzgledu na sporą dziure pozostała, po wypadnięciu Veoli i zmienić rejony obsługowe, pozostałym ajentom :^o

ODPOWIEDZ