ZasiÄg sieci komĂłrkowych w metrze
Moderator: JacekM
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- fik
- Naczelne Chamidło
Aby można było korzystać z usług, jakie oferuje mi moja sieć, do których - oprócz rozmowy głosowej, faktycznie dość utrudnionej podczas jazdy pociągiem metra - należy także wysyłanie SMSów bądź transmisja GPRSHieronim pisze:A po co?Fikander pisze:A są jakieś szanse na zasięg w tunelach?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
juz sprawa byla przerabiana na fZTM... w technologii GSM nie ma mozliwosci ustawienia nadajnikow tak aby mialy zasieg w tunelu... szczegolow nie znam, ale jedna z opcji bylaby wieksza moc tego co na stacji (robi sie zasieg w tunelach i "mikrofalowka" na stacji) lub gestsze umieszczenie slabiutkich nadajnikow wzdluz tunelu... i w tym momencie zaczynaja sie moje niczym nie poparte dywagacje: przy takim ulozeniu nadajnikow nie uniknione sa interferencje fal emitowanych przez poszczegolne nadajniki... skoro interferencje, to w miejscu nalozenia sie grzbietow fal nastepuje dwukrotne wzmocnienie amplitudy (jesli grzbiety byly jednakowego znaku) lub calkowite wygaszenie... zakladamy, ze interferuja tylko dwa sasiednie nadajniki... tylko, ze to bledne zalozenie... interferowac w znacznym stopniu bedzie wiele nadajnikow... w sposob dosc przypadkowy... afaik taka fala juz sie nie bedzie nadawala do przenoszenia informacji... zaznaczam jeszcze raz, ze to moje dywagacje i moga byc calkowicie bledne...
jednakze z tych, czy innych powodow zasiegu w tunelu nie ma i nie bedzie... o!
jednakze z tych, czy innych powodow zasiegu w tunelu nie ma i nie bedzie... o!
sam fakt uzywania telefonu jest malo znaczacy... do tej pory tak na prawde nie wykazano jakiejs strasznej szkodliwosci uzywania telefonu komorkowego... w tym wypadku chodzi o fale z nadajnikow, a nie z telefonu...pk45 pisze:używanie telefonów komórkowych
- MeWa
- Cukiereczek
no i problem rozwiązany.Fikander pisze:Mogę też poczekać, aż wyjdę z metra, pytanie tylko, po co.MeWa pisze:Z SMS-em możesz poczekać aż pociąg wjedzie na stację w takim razie
Frimy telefoniczne zapowiadały, że nie zastanawiają się nad uruchomieniem zasięgu w tunelach ze względu na koszty i nieopłacalność przedsięwzięcia.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No dobra, a co z nadajnikami w pociągiach, komunikujących się z siecią, ahem, inaczej
(np. anteną podobną do wykorzystywanej do SHP)?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
E tam. Jak się da rozmawiać w 13N, to i w "ruskim" da radę
.
Zwłaszcza, że "analogowe" rozmowy jakoś da sie przeprowadzać
.
Zapewne w grę wchodzą po prostu koszty, jak to w biznesie.
Zwłaszcza, że "analogowe" rozmowy jakoś da sie przeprowadzać
Zapewne w grę wchodzą po prostu koszty, jak to w biznesie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.