Modernizacja trasy tramwajowej w ciągu Al. Jerozolimskich

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 19 lut 2008, 14:45

ziomal pisze:Powoli dochodzę do smutnego wniosku, że modernizacja alej nic nie dała prócz względów ,,estetycznych'', z czym też jest różnie... :-"
Problem tablic wynika z postępowania ich producenta, a nie tych, którzy zaplanowali i wykonali remont. Ile razy można to powtarzać :/

Rosa

Post autor: Rosa » 19 lut 2008, 17:09

geograf pisze:
ziomal pisze:Powoli dochodzę do smutnego wniosku, że modernizacja alej nic nie dała prócz względów ,,estetycznych'', z czym też jest różnie... :-"
Problem tablic wynika z postępowania ich producenta, a nie tych, którzy zaplanowali i wykonali remont. Ile razy można to powtarzać :/
Ale tu nie chodzi tylko o tablice.
Ciszej nie jest, szybciej nie jest, to po co właściwie była ta modernizacja i kilkumiesięczny paraliż Centrum? Nie lepiej było robić trasę WZ?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lut 2008, 17:55

To prawda, efekty remontu Alej Jerozolimskich nie są zachwycające...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 19 lut 2008, 18:36

No niestety. Ja to przede wszystkim narzekam własnie na to, że nie jest szybciej... Co do hałasu to nie jest źle, choć mieszkańcy mówili co innego ;)

No a te tablice - może w końcu się dotrze. Mam nadzieję, że to juz końcówka.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lut 2008, 19:55

Piotrek pisze:Ja to przede wszystkim narzekam własnie na to, że nie jest szybciej...
Nie jest szybciej, bo:

1) nie włączono priorytetu dla tramwajów(może jeszcze kiedyś to nastąpi...)

2) jakaś genialna głowa w TW doszła do wniosku, że na wszystkich mostach powinno być ograniczenie prędkości do 30 km/h. Bo a nuż jakiś tramwaj wypadnie z mostu* :bredzisz:
Niech ta osoba nie idzie pracować do KM, bo będziemy jeździć 15 km/h mostem średnicowym... ](*,)

Jeżeli jest jakieś inne wytłumaczenie, to słucham ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 lut 2008, 20:05

3) ostatnio wzrosła częstotliwość blokowania skrzyżowań przy Centralnym i Rotundzie...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 19 lut 2008, 20:21

Bastian pisze:1) nie włączono priorytetu dla tramwajów(może jeszcze kiedyś to nastąpi...)
To z tego co pamiętam miało być właśnie priorytetem a propos modernizacji. A nawet jeśli nie, to mocno sobie tego życzyliśmy...
Bastian pisze:2) jakaś genialna głowa w TW doszła do wniosku, że na wszystkich mostach powinno być ograniczenie prędkości do 30 km/h.
Wydaje mi się, że motorniczowie i tak się do tego nie stosują :-k
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 lut 2008, 9:16

Tablice jako takie są średnio potrzebne bo tabor jest tak zróżnicowany ze z daleka można zobaczyć co jedzie ;)
Dalej odcinek miedzy Waszyngtona a Zawiszy tablic jako takich nie potrzebuje. Przynajmniej ci którzy sie na tym odcinku poruszają, bo o by nie przyjechało to i tak jedzie prosto.
Dopiero na Pl. Zawiszy ma sens. Bo linie w tym miejscu sie specjalizują które prosto które w prawo.
Prawdę mówiąc wystarczyła by informacja prosto ze zwrotnicy w która stronę będzie jechał tramwaj.
Czy ciszej? Ciszej by mogło być gdyby koła nie były kwadratowe.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hawk

Post autor: Hawk » 20 lut 2008, 12:10

A ja mam takie pytanie. Czemu na jednych przystankach sa wyswietlane 4 najbliższe przyjazdy, a na innych 8. Od czego to zależy. Zauważyłem to jadąc 9 w stronę Okęcia. Na Dw. Centralnym były wyświetlone 4 a na Placu Zawiszy na obu tablicach (kierunek Okęcie i Wola) było po 8 najbliższych przyjazdów.

matemaciek
Kontakt:

Post autor: matemaciek » 20 lut 2008, 12:34

Hawk pisze:A ja mam takie pytanie. Czemu na jednych przystankach sa wyswietlane 4 najbliższe przyjazdy, a na innych 8. Od czego to zależy. Zauważyłem to jadąc 9 w stronę Okęcia. Na Dw. Centralnym były wyświetlone 4 a na Placu Zawiszy na obu tablicach (kierunek Okęcie i Wola) było po 8 najbliższych przyjazdów.
Kiedyś zapytałem o to człowieka zajmującego się tymi tablicami - to zależy od tego, jak inwestor (TW) będzie chciał. Pierwotnie miały być małe i duże tablice (6/8 wierszy), teraz najlogiczniej byłoby wszędzie pokazywać 8...
Error 404: signature not found.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 lut 2008, 16:31

Ryoga pisze:Tablice jako takie są średnio potrzebne
takie tablice powinny być standardem, pasażer niekoniecznie musi wiedzieć jaki tabor na jakiej linii jest, poza tym stopiątki na kilku liniach mogą być...
Natomiast nadal znikają tramwaje... Tak jakby w niektórych przypadkach tablice nie odnototywały też odjazdów pojazdu z przystanku...

Teokryt

Post autor: Teokryt » 20 lut 2008, 17:03

MeWa pisze:takie tablice powinny być standardem, pasażer niekoniecznie musi wiedzieć jaki tabor na jakiej linii jest,
Fakt, jednak w warszawie jest taki stopień zróżnicowania.
Tak czy owak podwójne linie (7 i 9) wala po oczach bo Okęcie lub Banacha czasami zajmuje całą tablicę, gdzieniegdzie pojawi sie 22, 24, lub 8. Najgorzej jednak jest kiedy tramwaje zaczynają wyprzedzać się nawzajem na tablicy lub właśnie znikają. Wprowadza to taką dezorientację ze w skrajnych przypadkach trzeba podejść do tablicy z papierowymi rozkładami i wczytać więcej.
Btw, gdzie jest tablica bez tekstu "test Systemu"?
Obrazek

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 lut 2008, 17:35

Dziś przez chwilkę miałem okazje pooglądać tablicę na Pl. Narutowicza czekając na 1 do domu (10 minut). Podjechała 105Na na 9, pokazało, że tramwaj jest na przystanku. Wszystko ładnie cacy, tylko tramwaj znikł gdy już stał na Dalekiej... Inny dziwoląg, to kolejan 9 (123N) za dwie minuty, gdy podjechała na przystanek to się te 2 minuty skróciły... A moja 1 to hit. Gdy stała na Wawelskiej to tablica pokazywała 1 minuta, gdy ruszyła z przystanku pokazało 2... Ludzie też komentują te dziwolągi...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 20 lut 2008, 17:43

Spokojnie, dotrze się :P Zresztą akurat takie dziwolągi (oczywiście nie w takim stopniu, ale trzeba pamiętać jak często tu tramwaje jeżdżą) są dość powszechne przy tego typu urządzeniach ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 lut 2008, 17:48

no ja mam nadzieję, że się dotrze i Gocławek nie będzie tożsamy z Zajezdnią Mokotów :D

ODPOWIEDZ