Zmiana taryfy - 2008
Moderator: JacekM
Identyczne wzornictwo było "za moich czasów" na bilety dwustrefowe sprzedawane przez kierowców (czyli o nominałach 2,70, 2,80 i 5,40). I też nie miały na odwrocie hologramu.
14.07.2008 - i starczy...
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
- Solaris U10
W lato zeszłego roku mieli je wszyscy kierowcy. Na niektórych liniach był na to nawet spory popyt (np. 709 i 710). To znaczy - powinni byli je mieć
A jak jest na dzień dzisiejszy tego niestety nie wiem.
14.07.2008 - i starczy...
Jeszcze można zawsze powrócić do biletów "uzupełniających"...ikarus pisze:Przecież teraz trzeba wyprzedać nadrukowane bilety w nieaktualnych nominałach by zrobić miejsce na bilety po reformie cennika przejazdów.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Mówisz-masz:Wolfchen pisze:Jeszcze można zawsze powrócić do biletów "uzupełniających"...
http://www.ztm.waw.pl/nowataryfa.php
PRZEPISY PRZEJŚCIOWE
3. Dopuszcza się korzystanie z biletów jednorazowych o nieaktualnej wartości nominalnej poprzez ich skasowanie wraz z biletami uzupełniającymi w celu uiszczenia opłaty zgodnej z nową taryfą przewozową, nie dłużej jednak niż przez 6 miesięcy od dnia jej wejścia w życie.
To jest dopiero żenada, ten LiDmateusz72 pisze:"Gazeta" ujawniła, że lewica poprze podwyżkę, ale tylko o wskaźnik inflacji z ostatnich siedmiu lat, czyli o ok. 18 proc. Zażądała też darmowych przejazdów dla wszystkich, którzy skończyli 65 lat (dotąd za darmo mogły jeździć osoby po siedemdziesiątce). LiD zgodził się też na podwyżkę cen "jednorazówek", ale tylko do 2,8 zł oraz dobowych - do 9 zł.
O, właśnie o tym mówiłemgeograf pisze:PRZEPISY PRZEJŚCIOWE
3. Dopuszcza się korzystanie z biletów jednorazowych o nieaktualnej wartości nominalnej poprzez ich skasowanie wraz z biletami uzupełniającymi w celu uiszczenia opłaty zgodnej z nową taryfą przewozową, nie dłużej jednak niż przez 6 miesięcy od dnia jej wejścia w życie.
![]()
Sądzę, że przez ten czas zapasy stopnieją...
[ Dodano: 2008-03-31, 15:31 ]
Mnie najbardziej cieszy to:
Zmianie ulega nazewnictwo stref biletowych. Dotychczasowa strefa miejska oznaczona będzie liczbą "1", natomiast podmiejska - "2".
Równocześnie wprowadzone zostały jasne zasady wnoszenia opłat za przejazd, w przypadku przekraczania granicy strefy biletowej - przejazd ze strefy 1 do 2 lub ze strefy 2 do 1. Jeżeli pasażer będzie posiadał ważny bilet obowiązujący w strefie 1, zobowiązany będzie jedynie do skasowania lub aktywowania biletu obowiązującego w strefie 2, najpóźniej w momencie przekraczania przystanku granicznego. Wszystkie bilety obowiązujące w strefie 2 uprawniają również do przejazdu w strefie 1.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Z tym, że nie do wszystkich będą dopłaty. Raczej jest mowa o jednorazówkach, resztę będzie można wymieniać za dopłatą. Chyba że się coś jeszcze zmieniWolfchen pisze:O, właśnie o tym mówiłemgeograf pisze:PRZEPISY PRZEJŚCIOWE
![]()
Sądzę, że przez ten czas zapasy stopnieją...
[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2008-03-31, 16:10 ]
Korekta tagów.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Cieszy? Z tego wniosek: "nie ważne czy masz jakikolwiek bilet na strefę 1, musisz zapłacić pełną cenę strefy 2"...Wolfchen pisze: Mnie najbardziej cieszy to:Zmianie ulega nazewnictwo stref biletowych. Dotychczasowa strefa miejska oznaczona będzie liczbą "1", natomiast podmiejska - "2".
Równocześnie wprowadzone zostały jasne zasady wnoszenia opłat za przejazd, w przypadku przekraczania granicy strefy biletowej - przejazd ze strefy 1 do 2 lub ze strefy 2 do 1. Jeżeli pasażer będzie posiadał ważny bilet obowiązujący w strefie 1, zobowiązany będzie jedynie do skasowania lub aktywowania biletu obowiązującego w strefie 2, najpóźniej w momencie przekraczania przystanku granicznego. Wszystkie bilety obowiązujące w strefie 2 uprawniają również do przejazdu w strefie 1.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Innymi słowy to nic innego jak oficjalne ustanowienie najgorszej z punktu widzenia pasażera obecnej interpretacji przepisów. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałeinż. Glonojad pisze:Cieszy? Z tego wniosek: "nie ważne czy masz jakikolwiek bilet na strefę 1, musisz zapłacić pełną cenę strefy 2"...
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
Czyli jeśli gdzieś dojadę na jednorazowym i potem w drodze powrotnej trafi mi się ten sam wóz to przejazd mam gratis?Ponadto każdy bilet jednorazowy uprawnia do przejazdu jednym środkiem transportu, w którym został skasowany, nie dłużej jednak niż 120 minut (2 godziny) od momentu skasowania. Podróż na tym bilecie musi się zakończyć najpóźniej po upływie 120 minut lub pasażer zobowiązany jest skasować nowy bilet. Oznacza to również, że pasażer korzystający z biletu jednorazowego, będzie mógł przebywać w strefie biletowej w metrze przez 120 minut od momentu skasowania.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.