Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2008, 0:19

Patryk2222 pisze:ZTM napisał:
Nowa linia autobusowa - 211 | W celu zapewnienia bezpośredniego połączenia Dąbrówki Wiślanej z Nowodworami od dnia 1 czerwca 2008 r. zostaje uruchomiona linia 211 na trasie:
DĄBRÓWKA WIŚLANA - Aluzyjna - Sprawna - Odkryta - Dzierzgońska - Światowida - zawrotka na rondzie Ligi Morskiej i Rzecznej - NOWODWORY; powrót: Światowida - Dzierzgońska.
czy w związku z tym szykują sie zmiany jakieś linii 144 i 511
Na czas robót 144 na Dąbrówce Szlacheckiej, a 511 przez PASŁĘCKĄ na Nowodwory (i Z-1 jako jej "przedłużka"). Natomiast po 1 czerwca 144 zostanie na Bukowie, zaś 511 będzie krańcować (bez postoju) na Dąbrówce Wiślanej.

[ Dodano: 2008-05-22, 00:26 ]
Nazgul pisze:A może podejdźmy do tematu od innej strony, tzn. gdyby Wschodni był zmodernizowany i przestałoby tam być niebezpiecznie (dworzec z prawdziwego zdarzenia dla prawobrzeżnej Warszawy) + mielibyśmy dużą częstotliwość tramwajów na odcinku M Marymont - Centralny, to wtedy takie 510 byłoby do ścięcia czy nie? IMHO sądzę, że tak, a Dęboszczak trochę niefortunnie próbuje przekonać, że taka sytuacja już jest dzisiaj.
Też tak sądzę - i też uważam, że dopiero wtedy.

Z 503 jest nieco inaczej: połączenie może i jest teoretycznie przydatne, ale z powodu warunków ruchu jest ono wykorzystywane w znacznie mniejszym stopniu, niż by na to wskazywała podnoszona przez niektórych jego rola. No i stąd szkopuł...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 22 maja 2008, 1:34

R-11 Kleszczowa pisze:Oczywiście. Ale nie można twierdzić, że dojazd ten istnieje (w formie bezpośredniej).
Ja tak jeżdżę i twierdzę, że bezpośredni. Przejście przez rondo i jestem na dworcu.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 maja 2008, 8:56

Bastian pisze:Natomiast po 1 czerwca 144 zostanie na Bukowie, zaś 511 będzie krańcować (bez postoju) na Dąbrówce Wiślanej.
:arrow: Czy w takim razie 144 w drodze powrotnej będzie nadal wykonywać podjazd do Dąbrówki Wiślanej, czy zostaną tam tylko 211 i 511?

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 22 maja 2008, 8:59

Bastian pisze:
Patryk2222 pisze:ZTM napisał: czy w związku z tym szykują sie zmiany jakieś linii 144 i 511
Na czas robót 144 na Dąbrówce Szlacheckiej, a 511 przez PASŁĘCKĄ na Nowodwory (i Z-1 jako jej "przedłużka"). Natomiast po 1 czerwca 144 zostanie na Bukowie, zaś 511 będzie krańcować (bez postoju) na Dąbrówce Wiślanej.
Dzięki właśnie chodziło mi o tą drugą cześć twojej odpowiedzi ale jeszcze jedno pytanie 144 dalej będzie zajeżdżać na Dąbrówkę Wiślaną?
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2008, 10:08

ZTCW - nie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 22 maja 2008, 13:54

MisiekK pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Oczywiście. Ale nie można twierdzić, że dojazd ten istnieje (w formie bezpośredniej).
Ja tak jeżdżę i twierdzę, że bezpośredni. Przejście przez rondo i jestem na dworcu.
Ja z uczelni wracałem dochodząc do ronda de Gaulla i wsiadając w tramwaj, nie twierdzę jednak, że ZP MUZEUM NARODOWE obsługuje bezpośrednio UW. ~600m plus co najmniej jedno przejście podziemne jak na połączenie realizowane zazwyczaj z bagażami to nie jest IMHO akceptowalna strefa dojścia.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 23 maja 2008, 12:42

Fikander pisze:Ja z uczelni wracałem dochodząc do ronda de Gaulla i wsiadając w tramwaj, nie twierdzę jednak, że ZP MUZEUM NARODOWE obsługuje bezpośrednio UW. ~600m plus co najmniej jedno przejście podziemne jak na połączenie realizowane zazwyczaj z bagażami to nie jest IMHO akceptowalna strefa dojścia.
Z UW do ronda de Gaulle'a jest o ponad połowę dalej niz z ronda Zesłańców na Zachodni. Przejście podziemne + kawałek chodnikiem i juz jesteś na Zachodnim. Poza tym zainteresowanie tych objuczonych bagażami dojazdem z Tarchomina na dworzec Zachodni jest tak ogromne, że jak jeździł 508, to w Centrum w autobusie zostawał sam kierowca - następowała pełna wymiana pasażerów. Ewidentnie widać, że to połączenie nie jest konieczne.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

altar

Post autor: altar » 23 maja 2008, 12:46

Zresztą zapewniają je 186 i 404.
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.

Tm

Post autor: Tm » 23 maja 2008, 12:49

MisiekK pisze:Przejście podziemne + kawałek chodnikiem i juz jesteś na Zachodnim.
Przez ulicę, przez ulicę, pierwsze przejście podziemne, 200 m chodnikiem i ledwo się jest na dworcu PKS, na PKP kolejne kilkaset metrów przejściem.
MisiekK pisze:Poza tym zainteresowanie tych objuczonych bagażami dojazdem z Tarchomina na dworzec Zachodni jest tak ogromne, że jak jeździł 508, to w Centrum w autobusie zostawał sam kierowca - następowała pełna wymiana pasażerów.
Przez Centralny na Zachodni, pewnie. Zwłaszcza, że na wspomniany Centralny znacznie lepiej dowoziło i dowozi 510.
MisiekK pisze:Ewidentnie widać, że to połączenie nie jest konieczne.
Jakie?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 23 maja 2008, 22:34

Bastian pisze:Z 503 jest nieco inaczej: połączenie może i jest teoretycznie przydatne, ale z powodu warunków ruchu jest ono wykorzystywane w znacznie mniejszym stopniu, niż by na to wskazywała podnoszona przez niektórych jego rola. No i stąd szkopuł...
To może by tak zrealizować zapisy zawarte w piśmie ZTM odpowiadającym na uchwałę Rady Dzielnicy i 503 poprowadzić w całości Światowida do Modlińskiej?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 maja 2008, 0:52

W zamian został zrealizowany projekt, który jeszcze wtedy nie istniał. A w głosach z konsultacji (a jest ich sporo) nie znalazł się ani jeden z takim postulatem...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 24 maja 2008, 17:00

Tm pisze:
MisiekK pisze:Przejście podziemne + kawałek chodnikiem i juz jesteś na Zachodnim.
Przez ulicę, przez ulicę, pierwsze przejście podziemne, 200 m chodnikiem i ledwo się jest na dworcu PKS, na PKP kolejne kilkaset metrów przejściem.
Na PKS Zachodni od strony ronda Zesłańców wchodzi się przez plac manewrowy na i stanowiska dalekobieżne. A od kiedy miałeś komunikację na sam Zachodni? Nawet z podjazdem pod PKS masz wycieczkę obskurnym przejściem.
Tm pisze:Przez Centralny na Zachodni, pewnie.
W czasach 508 na Zachodnim nie było wspólnego biletu.
Tm pisze:Zwłaszcza, że na wspomniany Centralny znacznie lepiej dowoziło i dowozi 510.
Więc odpowiedź jest prosta - 186 i 404 wystarczają.
Tm pisze:
MisiekK pisze:Ewidentnie widać, że to połączenie nie jest konieczne.
Jakie?
Opisywane w postach wyżej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 maja 2008, 18:16

gregory5576 pisze: :arrow: Czy w tym mieście to tylko same, żaki mieszkają? A co z resztą narodu, ciężko pracującego, mają chodzić na piechotę do pracy. Student jak się przejdzie troszeczkę to nic Mu się nie stanie. W takim wypadku poproszę 186 przez Górczewską-Olbrachta- Redutową -Wolską i powrót do prymasa? Sory za ten sarkazm, ale zaczyna mnie to jeżyć.
Pokaż mi taki zakład pracy w Warszawie, do którego dojeżdża ~40000 osób, to przyznam ci rację.

Tm

Post autor: Tm » 24 maja 2008, 18:27

MisiekK pisze:Na PKS Zachodni od strony ronda Zesłańców wchodzi się przez plac manewrowy na i stanowiska dalekobieżne
To nic nie zmienia w moim opisie.
MisiekK pisze:W czasach 508 na Zachodnim nie było wspólnego biletu.
I co z tego? Nie dziwne, że nikt z Tarchomina nie jechał 508 na Zachodni, skoro mogli dojechać nim do Centralnego, nikt także nie jechał 508 do Centralnego skoro była lepsza alternatywa.
MisiekK pisze:Więc odpowiedź jest prosta - 186 i 404 wystarczają.
W dowozie do Ronda Zesłańców - na pewno.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 maja 2008, 18:44

Skończę Wam tę dyskusję: http://img155.imageshack.us/img155/5746 ... 156un9.jpg
Dworzec Zachodni PKS nie znajduje się w strefie dojścia z przystanku RZS 03, zatem nie można 186 i 404 uznać za bezpośrednie połączenie z dworcem.

Teraz możecie sobie porozmawiać o tym, czy takie połączenie byłoby potrzebne.

Zablokowany