Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 25 cze 2008, 16:13

Ciekawostka przyrodnicza: Na Żabie w relacji nieczynnej 11-Listopada->Odrowąża pali się cały czas dla tramwajów pionowa pałka
Na zjeździe z Ronda Żaba jest sygnalizator, wyglądający jak ten przed wjazdem do tunelu średnicowego - pozioma, dwie kropki, pozioma ;) Od biedy dałoby się tam wyświetlić tramwajowe S-1a ;)

A na poważnie - ja w sprawie świateł dla tramwajów na Grochowskiej - przy Lubelskiej jest strasznie krótki cykl świateł dla tramwajów, auta jadą jeszcze dobre pół minuty zanim i dla nich zaświeci się czerwone. W skrajnie niekorzystnej sytuacji można tam stać około minuty - bywa to dość irytujące... (kiedyś z ciekawości zmierzyłem parę razy czas od momentu otwarcia drzwi do momentu ruszenia z przystanku - łącznie z postojem zajęło to 1 min 10 sek...). Da się coś z tym zrobić ?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 cze 2008, 12:36

Warto zastanowić się nad wyłączaniem sygnalizacji świetlnej przy P+R "Połczyńska" w czasie gdy parking jest zamknięty...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 cze 2008, 19:58

Paweł_K pisze: A na poważnie - ja w sprawie świateł dla tramwajów na Grochowskiej - przy Lubelskiej jest strasznie krótki cykl świateł dla tramwajów, auta jadą jeszcze dobre pół minuty zanim i dla nich zaświeci się czerwone. W skrajnie niekorzystnej sytuacji można tam stać około minuty - bywa to dość irytujące... (kiedyś z ciekawości zmierzyłem parę razy czas od momentu otwarcia drzwi do momentu ruszenia z przystanku - łącznie z postojem zajęło to 1 min 10 sek...). Da się coś z tym zrobić ?
Efekt wydłużenia całego cyklu. Można nawet 2 minuty stać, jak się podjedzie w czasie trwania pałki. Pewnie zrobić się nic nie da, bo można skręcac tam w lewo i na pewno powiedzą, że tramwaje blokowałyby wloty. Ciekawostka, że ZDM wspiera łamanie prawa przez kierowców stojących na torach. Trzebaby przeprogramować cały cykl z wydzieleniem lewoskrętu.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 01 lip 2008, 22:37

R-11 Kleszczowa pisze:Warto zastanowić się nad wyłączaniem sygnalizacji świetlnej przy P+R "Połczyńska" w czasie gdy parking jest zamknięty...
ZDM i IR nie są zainteresowani. Zresztą skrzyżowań akomodacyjnych nie przełącza się w Warszawie nocą w tryb ostrzegawczy.

[ Dodano: Wto 01 Lip, 2008 22:39 ]
inż. Glonojad pisze:Niby w jaki sposób, skoro wylot z akumulacji jest otwarry dla obu kierunków na raz, a zatem i tak przejedzie na jednym zielonym tylko to , co się na akumulacjach zebrało? A akumulacje napełniają się od zamknięcia sygnału dla tramwajów do pełna, także na torach.
Z moich obserwacji wynika, że powierzchnie akumulacji się nie napełniają wystarczająco. Ale może przez 2 tygodnie mojego urlopu coś się zmieniło, jutro lub pojutrze się przyjrzę.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lip 2008, 14:23

Jarek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Warto zastanowić się nad wyłączaniem sygnalizacji świetlnej przy P+R "Połczyńska" w czasie gdy parking jest zamknięty...
ZDM i IR nie są zainteresowani. Zresztą skrzyżowań akomodacyjnych nie przełącza się w Warszawie nocą w tryb ostrzegawczy.
Myślałem głównie o weekendach.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 02 lip 2008, 20:02

R-11 Kleszczowa pisze:
Jarek pisze:ZDM i IR nie są zainteresowani. Zresztą skrzyżowań akomodacyjnych nie przełącza się w Warszawie nocą w tryb ostrzegawczy.
Myślałem głównie o weekendach.
Na już to mogliby pomyślec o włączeniu trybu wzbudzania. Nie tylko ta, ale wiele innych głupich sygnalizacji chodzi w stałym cyklu, na przykład Towarowa/Srebrna, Jerozolimskie/Miedziana a mogłyby wyłącznie na żądanie. Za to na ruchliwych skrzyżowaniach funduje się pieszym konieczność wciskania przycisków...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lip 2008, 20:05

Bo tu tak naprawdę chyba nie ma jakiegoś ogólnomiejskiego pomysłu czy też zasady, co kiedy i jak włączać...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 02 lip 2008, 23:22

Tja, Bonifacego/Zdrojowa pali się całą dobę i jakoś ludzie żyją :-k
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 02 lip 2008, 23:46

Chyba coś grzebali przy sygnalizacji na Naysłowskiej/Starzyńskiego. Skrócenie fazy do skrętu z Starzyńskiego w Namysłowską od strony Żaby, a przywrócenie starej na Starzyńskiego od strony mostu. A tylko przez to bo się korkowało od strony centrum... Dodam, że na tym skręcie przejedzie maksymalnie 10 samochodów...

radeom

Post autor: radeom » 03 lip 2008, 16:10

Dlaczego po remoncie nie została włączona sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu ulicy Kondratowicza z ulicą Chodecką?

mozgow

Post autor: mozgow » 06 lip 2008, 23:03

Obrazek
Wojna o światła skończy się w sądzie

Krzysztof Śmietana
2008-07-06, ostatnia aktualizacja 2008-07-06 22:02

Już w latach 90. zapowiadano wprowadzenie systemu, który zmniejszy korki w stolicy. Wciąż nie udaje się zakończyć jego pilotażowego etapu. Na dodatek przy jego wprowadzaniu korki są większe, niż były.

Zasada działania takiego systemu jest prosta: dzięki kamerom przy skrzyżowaniach lub czujnikom w asfalcie komputer tak steruje światłami, by ruch był jak najbardziej płynny. Na dodatek system powinien zgrać działanie sygnalizacji na sąsiednich skrzyżowaniach. Działa już w wielu stolicach europejskich, np. w Berlinie, gdzie obejmuje ponad dwa tysiące skrzyżowań. Już od lat 90. władze miasta planują wprowadzić go w Warszawie. Na razie jednak kiepsko to wychodzi.

Najpierw miał to być tzw. system Cezar, ale przygotowywany przez kilka lat przetarg w końcu unieważniono. Urzędnicy tłumaczyli, że potrzebniejsze są nowocześniejsze rozwiązania techniczne. Wreszcie w 2006 przy wielu protestach odrzuconych firm wybrano Siemensa, który miał wdrożyć "zieloną falę" na 37 skrzyżowaniach - głównie na Wisłostradzie, na mniejszych ulicach Powiśla i w Al. Jerozolimskich. Nie dotrzymał już dwóch terminów. Najpierw system miał być gotowy jesienią 2007 roku, a potem 30 czerwca tego roku. - Powinien być ukończony pod koniec lipca - mówi "Gazecie" Dariusz Jasak z Siemensa. Firma musi jeszcze przebudować sygnalizację na dwóch newralgicznych skrzyżowaniach - na pl. Zawiszy i przy Dworcu Centralnym oraz włączyć tzw. akomodację, czyli dostosowanie świateł do natężenia ruchu.

Siemens nie czuje się winny opóźnień. Według Dariusza Jasaka za poślizg odpowiada miejski inżynier ruchu Janusz Galas oraz Zarząd Dróg Miejskich. Ten pierwszy miał bardzo długo opiniować projekty i proponować dziwne rozwiązania. W Siemensie twierdzą też, że długo nie mogli zacząć prac na niektórych skrzyżowaniach, bo inżynier ruchu zażądał przebudowy jezdni, a ZDM nie chciał tego zlecić Siemensowi.

Wykonawca skarży się też, że ZDM zapłacił mu tylko 4 proc. wartości kontraktu. Rzeczniczka ZDM Urszula Nelken już kilka tygodni temu przyznała, że wypłata części pieniędzy została zatrzymana na poczet kar za opóźnienia. - Z tym kategorycznie nie możemy się zgodzić. Pozwiemy miasto do sądu - zapowiada Dariusz Jasak.

- A niech idą do sądu - mówi wiceprezydent Jacek Wojciechowicz, który uważa, że duża część winy za opóźnienia leży jednak po stronie Siemensa. - To nie inżynier ruchu coś opóźniał, tylko Siemens z poślizgiem oddawał projekty - mówi Wojciechowicz.

Liczy jednak, że system sterowania ruchem na Wisłostradzie i w Alejach zacznie w końcu działać i zmniejszy korki. Na razie jest wręcz odwrotnie. Wprowadzenie systemu zgrało się w czasie z wprowadzaniem zaostrzonego rozporządzenia w sprawie sygnalizacji, które wymyślili już kilka lat temu urzędnicy ówczesnego ministra infrastruktury Marka Pola. Chcieli, żeby było bezpieczniej. Przed wszystkim jednak zwiększyli korki. Uznali np., że jeśli przy skręcie w lewo kierowca przecina trzy pasy ruchu, to powinien skręcać bezkolizyjnie dzięki sygnalizatorom kierunkowym ze strzałką w lewo. Takie sygnalizacje pojawiły się m.in. na rogu Czerniakowskiej i Gagarina. W efekcie czerwone dla jadących Czerniakowską na wprost pali się dłużej. Korki są znacznie większe, niż były.

Zamieszanie wprowadziło także montowanie świateł do skrętu w lewo na skrzyżowaniach podobnych do ronda - takich jak to przy Rotundzie.

- Twórcy rozporządzenia ponoć chcieli poprawić bezpieczeństwo. Jak jednak sprawdziłem na skrzyżowaniu Czerniakowskiej i Gagarina raczej nie dochodziło wcześniej do wypadków i kolizji. To miasto powinno decydować, czy danym skrzyżowaniu powinno się montować sygnalizację ze strzałką - mówi miejski inżynier ruchu Janusz Galas.

Na razie stare rozporządzenia z 2003 roku w sprawie świateł udało się poprawić tylko w jednej kwestii. W czerwcu przywrócono możliwość montowania warunkowej strzałki do skrętu w prawo. Tyle że te strzałki wciąż znikają przy okazji wdrażania systemu sterowania ruchem. Zniknęły m.in. z ronda Dmowskiego i kilku skrzyżowań na Powiślu. - Strzałki wrócą. Najpierw jednak Siemens musi skończyć swoją pracę - mówi wiceprezydent Wojciechowicz.

Pod znakiem zapytania stanęło jednak wdrażanie systemu w kolejnych rejonach. W 2008 roku miał on objąć Śródmieście, Pragę i Targówek. W zeszłym roku przetarg na przebudowę sygnalizacji w tych dzielnicach jednak unieważniono, bo zgłoszona (przez Siemensa) cena została uznana za zawyżoną. - System będzie rozszerzany. Zastanawiamy się jednak nad nowszymi rozwiązaniami - mówi prezydent Wojciechowicz. Decyzja ma zapaść przed jesienią.

Obrazek
Fot. Filip Klimaszewski / AG
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 lip 2008, 21:54

No i IR znowu stał się chłopcem do bicia. O programach Siemensa może więcej trzeba by napisać. Na przykłąd programy bazowe dla skrzyżowań na Powiślu. Podobno uparli się, żeby sterować wlotami Kruczkowskiego i Topieli w osobnych fazach (bo rzekomo instrukcja każe - są dwupasowe wloty). Do tego ze 120s cyklu (ciekawe jak to się ma do minimalizacji globalnych strat czasu w systemie) i zdjęcie strzałek. Efekt? Paraliż.
IR nie chce uzgodnić projektu? Postraszyć go sądem! ](*,) Teraz niby lepiej. Cykle skrócono, fazy zredukowano. Poprawiło się. To znaczy wspomniane skrzyżowanie pracuje prawie tak dobrze jak kiedyś.

Może na Jerozolimskich ten priorytet wypali. Widziałem projekt wiązek koordynacyjnych. Ale za jaką cenę? W ogóle, czy ktoś się podjął sprawdzenia, czy no wprowadzeniu systemu będzie się po mieście jeździć płynniej?

[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 21:56 ]
Oczywiście nie ma mowy o "strzałkach". Jeśli Siemens się z miastem nie dogaduje, to na pewno strzałek nie będzie montował. tylko opóźniałby sobie terminn oddania robót, a przecież sterowanie robił wg uzgodnionych projektów, gdzie strzałek nie było. Siemens jest czysty.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 lip 2008, 23:12

Jarek pisze: . Widziałem projekt wiązek koordynacyjnych. Ale za jaką cenę? W ogóle, czy ktoś się podjął sprawdzenia, czy no wprowadzeniu systemu będzie się po mieście jeździć płynniej?
Co masz na myśli? Oczywistym jest, że koordynacja tramwajów utrudni koordynację aut, które mają wyższą prędkość komunikacyjną (no, w pewnych warunkach oczywiście). Czy zatem uważasz, że nie warto?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 07 lip 2008, 23:50

Co masz na myśli? Oczywistym jest, że koordynacja tramwajów utrudni koordynację aut, które mają wyższą prędkość komunikacyjną (no, w pewnych warunkach oczywiście). Czy zatem uważasz, że nie warto?
Na pewno warto.

Ja oceniam całość systemu, nie tylko Aleje. Na razie przepustowości wszędzie siadły. Sterowanie zależne od ruchu powinno poprawić sytuację, ale - jak już kiedyś pisałem - wydajność systemu pewnie dorówna starym cyklicznym sterownikom programowanym jednak przy bardziej liberalnych przepisach. Ktoś chce się założyć? ;-) To krytykuję.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lip 2008, 8:02

Jeśli będzie stara przepustowość, z większym bezpieczeństwem i koordynacją dla tramwajów a nie samochodów - to moim zdaniem będzie wystarczająco. Ja naprawdę nie uważam, że poprawianie przepustowości dróg przez Centrum miasta to taki super pomysł ;)

ODPOWIEDZ