O Okrągłym Stole

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Lipa

Post autor: Lipa » 16 lip 2008, 13:21

tadeo pisze:według mnie takie określenia stanowią zerowe znaczenie aby człowieka wypowiadającego takie słowa zakwalifikować jako antyjakiegoś-narodowościowca i rasistę.
z czego wynika ta przesada ? czy to oznaka jakiejś histerii ?
TOMEK pisze:
tadeo pisze:czy każdy kto o kimś innym napisze lub powie: "żółtek", "murzyn", "indianiec" etc, (a przecież takie określenia są stosowane na codzień w mowie potocznej wobec azjatów, afrykanów i rdzennych amerykaninów) w Waszym przekonaniu sieje nienawiść rasową ?
W przekonaniu moderatorów jest to "rasizm" #-o , więc uważaj, bo jeden taki niepokorny już się przekonał, że takie określenia nie są tolerowane na wawkomie i w tym przypadku nie było istotne, że funkcjonują one w mowie potocznej...
Takie określenia same w sobie nie czynią nikomu krzywdy. Jadnak, gdy są one użyte w odpowiednim kontekście niosą negatywny przekaz. Samo powoływanie sie na taką faszyzującą stronę internetową świadczy o nastawieniu piszącego. Z tego co wiem to rozpowszechnianie treści o zabarwieniu faszystowskim jest jeszcze na szczęście w Polsce karane. Już dosyć zła wyrządzili na świecie w ostatnim stuleciu ludzie o skrajnych poglądach. Czy naprawdę od II Wojny Światowej oraz lat Stalinizmu minęło już tak wiele czasu, że niektórzy zapomnieli do czego prowadzi chora nienawiść narodowościowa :?: Widzę, że chyba lekcje historii się kłaniają. ](*,)

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 lip 2008, 13:31

retoryka i poglądy użytkownika SP45-166 są raczej powszechnie znane i szkoda strzępić na to klawiaturę.

SP45-166
Zbanowany

Post autor: SP45-166 » 16 lip 2008, 20:01

Lipa pisze: Samo powoływanie sie na taką faszyzującą stronę internetową świadczy o nastawieniu piszącego. Z tego co wiem to rozpowszechnianie treści o zabarwieniu faszystowskim jest jeszcze na szczęście w Polsce karane.
Coś ci się mocno w głowie pokiełbasiło. Od kiedy to oskarżanie kogokolwiek o spisek, czy o działanie na szkodę ojczyzny, jest RÓWNOZNACZNE z nawoływaniem do mordowania, nienawiści na tym tle, lub innej dyskryminacji tychże??!! Zanim coś koledzy P(rawi)O(bywatele) palniecie dalej, po trzykroć się zastanówcie. Faszyzm a przede wszystkim nazizm to morze nienawiści i śmiałych deklaracji przeciw komuś, a nie oskarżenia kogoś o coś. Trafiacie co i raz kulą w płot.
Wedle waszej retoryki jakiekolwiek artykuły prasowe oskarżające kogokolwiek o przekręty, byłyby z urzędu zabronione, a przecież są, wykryły już niejedną aferę, niejeden z nich był też "ślepy" i autor po procesie sądowym musiał zapłacić odszkodowanie i odszczekać co napisał. Czemu na zaś osądzacie jak będzie w tym przypadku.
A przewrażliwienie forumowiczów na punckie pisania o Żydach dobitnie pojkazuje jaką lobby Żydowskie w Polsce robi sieczkę z mózgów obywateli, wmawiając im na każdym kroku że są jedynie antysemitami. I tak o to Polak bardziej niż o własny honor i własne poglądy i sprawy, dba o honor innego narodu (a może beznarodowej diaspory), bo coś mi się zdaje że Izrael jako państwo nie ma z tym nic wspólnego
jasiu pisze:retoryka i poglądy użytkownika SP45-166 są raczej powszechnie znane i szkoda strzępić na to klawiaturę.
Twoja jest nie lepsza. Jak ktoś ma inne poglądy niż telewizja, to jest od razu wdłg ciebie niewiadomo kim. Gratuluję tolerancji dla wolności przekonań i poglądów.
Zabronisz mi uważania, że obcy mocodawcy maczają paluszki w tym by Polska była krajem europejskiej taniej siły roboczej? Zabronisz mi posiadania poglądu że zagraniczny kapitał w tym żydowski jest odpowiedzialny za spekulowanie rynkiem finansowym tak by udupić nasz eksport umacniając do nieprawdopodobności złotówkę wobec dolara i euro?
A może już samo słowo "Żyd", określające narodowość, i niebędące przecież obelgą, wkrótce (nie tylko na wawkomie) będzie "persona non grata"
Pogrążacie się coraz bardziej!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lip 2008, 20:08

SP45-166 pisze:A przewrażliwienie forumowiczów na punckie pisania o Żydach dobitnie pojkazuje jaką lobby Żydowskie w Polsce robi sieczkę z mózgów obywateli, wmawiając im na każdym kroku że są jedynie antysemitami.
Bronisław Geremek do amerykańskiego dziennikarza, który mu zadał "standardowe" pytanie o polski antysemityzm: "Moja rodzina zginęła w getcie. Ja zostałem wybrany po wolnych wyborach przez wolny rząd na ministra spraw zagranicznych Polski. To panu wystarcza?"

[ Dodano: 2008-07-16, 20:09 ]
SP45-166 pisze:Zabronisz mi uważania, że obcy mocodawcy maczają paluszki w tym by Polska była krajem europejskiej taniej siły roboczej?
W sensie tanich Białorusinów i Ukraińców za kierownicą? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 17 lip 2008, 11:27

solaris8315 pisze:Ech ja wkleiłem ten artykuł o Bronisławie Geremku jako informację, a Wy...
solaris8315 pisze:...Bo z reguły to ja wklejam informacje...
czerp Sławku z (chociażby tego) doświadczenia i w przyszłości:
1. nie wklejaj takich informacji. prawie każdy człowiek, który nie jest analfabetą czyta gazety, przegląda internet, słucha radia, ogląda telewizję, stąd ma wiedzę o zmarłych, którzy za życia byli ludźmi publicznymi.
2. jeżeli już chcesz koniecznie wawkomowiczów poinformować o czyjejś śmierci w takiej formie jak dotychczas - niech to będą osoby, które nie wzbudzają negatywnych emocji.
informacja o śmierci polityka będzie zawsze budziła kontrowersje ponieważ jego rola w życiu jest rzeczywista a ludzie porównują słowa i czyny takiego człowieka, podczas gdy rola aktora na deskach teatru lub na ekranie filmowym jest fikcyjna i aktora postrzega się własnie przez taki pryzmat.
.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 lip 2008, 20:09

E tam, lepiej dyskutować, niż milczeć.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 18 lip 2008, 13:20

całkowicie zgadzam się z Twoim zdaniem.
dyskutować, argumentować fajnie jest.

mam rozumieć, że podobała Ci się ta dyskusja, której zadany temat przeobraził się w pełen napięcia wątek poboczny ?
wyobrażasz sobie do czego mogłoby dojść w rzeczywistości przy takich emocjach dyskutantów ?
.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lip 2008, 18:24

geograf_OSU pisze:
Jak mozna nazwac patriota osobe uczestniczaca w okraglym stole, i sprzeciwiajaca sie dekomunizacji i lustracji? Jak mozna nazwac patriota czlowieka ktory kierowany lewicowa ideologia wielokrotnie szkalowal dobre imie Polski na arenie miedzynarodowej?
Dzięki okrągłemu stołowi możesz pisać te brednie...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 lip 2008, 18:26

tadeo pisze:mam rozumieć, że podobała Ci się ta dyskusja, której zadany temat przeobraził się w pełen napięcia wątek poboczny ?
Jak na dyskusje na ogólnopolskich forach publicznych, to u nas jest wysoki poziom. Nawet tu.
tadeo pisze:wyobrażasz sobie do czego mogłoby dojść w rzeczywistości przy takich emocjach dyskutantów ?
Do niczego. W internecie ludzie pozwalają sobie na znacznie więcej, niż w rzeczywistości. Nic niezwykłego.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 18 lip 2008, 18:36

tadeo pisze:dyskutować, argumentować fajnie jest.
W sumie to i tak lepsze niż trzy strony "świec".

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 19 lip 2008, 3:47

Bastian pisze:
tadeo pisze:wyobrażasz sobie do czego mogłoby dojść w rzeczywistości przy takich emocjach dyskutantów ?
Do niczego...Nic niezwykłego.
szkoda, że nie było możliwe przeprowadzić powyższej dyskusji w realnym świecie z udziałem powyższych dyskutantów.
może masz rację a może nie.
Bastian pisze:...Jak na dyskusje na ogólnopolskich forach publicznych, to u nas jest wysoki poziom. Nawet tu.
niewątpliwie tak. zawdzięczać to należy poziomowi zabierających (pisany) głos.
i tylko się cieszyć ale nie wpadać w samozachwyt.
solaris8315 pisze:
tadeo pisze:dyskutować, argumentować fajnie jest.
W sumie to i tak lepsze niż trzy strony "świec".
o jakich świecach piszesz ? ;-)

z Twoich słów wnioskuję, że jednak ten rozwój sytuacji, który wywołał kolega SP45-166 akceptujesz dlatego można do Niego zaapelować o jeszcze.
kolego SP45-166 do dalszego dzieła zapraszamy.
.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 lip 2008, 12:12

tadeo pisze:o jakich świecach piszesz ? ;-)
O takich ;) : ['] [*]

SP45-166
Zbanowany

Post autor: SP45-166 » 19 lip 2008, 16:16

inż. Glonojad pisze:
geograf_OSU pisze:
Jak mozna nazwac patriota osobe uczestniczaca w okraglym stole, i sprzeciwiajaca sie dekomunizacji i lustracji? Jak mozna nazwac patriota czlowieka ktory kierowany lewicowa ideologia wielokrotnie szkalowal dobre imie Polski na arenie miedzynarodowej?
Dzięki okrągłemu stołowi możesz pisać te brednie...
W świetle współczesnego rozwoju techniki i społeczeństwa informacyjnego bodaj trzeciej fali, niemożliwe jest zapanowanie nad i ocenzurowanie internetu. Cenzura we współczesnnych czasach musiałaby zostać zniesiona, chyba że wsadziliby pół społeczeństwa do kamieniołomu, ale my to nie Korea Płn. A i tam mur zaczyna się kruszyć. Współcześnie istnenie rozwiniętego ale policyjnego państwa centralnego jest niemozliwe. Więc tak czy siak kolega "te brednie" w końcu mógłby pisać. A jeżeli nadal twierdzisz że cenzura była taka ostra to polecam niezawdnych Laskowik & TEY. Jakoś nikt ich nie próbował uciszać, choć w sumie zawoalowany przekaz był także dla cenzury aż nadto jasny. Mimo to kabaret przez całe lata 80 działał. I był przez swoje eufemizmy dużo ciekawszy i bardziej wartościowy niż obecne "kawa na ławę" kabartowe (w większości) szmiry
Pogrążacie się coraz bardziej!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2008, 21:35

SP45-166 pisze:W świetle współczesnego rozwoju techniki i społeczeństwa informacyjnego bodaj trzeciej fali, niemożliwe jest zapanowanie nad i ocenzurowanie internetu.
Wydaje ci się. Google a Chiny, mówi ci to coś?

Poza tym spytaj Łukaszenkę, jak u niego z dostępem do internetu.

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 19 lip 2008, 23:04

Bastian pisze:
SP45-166 pisze:W świetle współczesnego rozwoju techniki i społeczeństwa informacyjnego bodaj trzeciej fali, niemożliwe jest zapanowanie nad i ocenzurowanie internetu.
Wydaje ci się. Google a Chiny, mówi ci to coś?

Poza tym spytaj Łukaszenkę, jak u niego z dostępem do internetu.
No cóż SP45-166 zalecam Ci lekcje z histori .
Bez obrazy .

ODPOWIEDZ