Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 25 lip 2008, 10:41

Co do samego 510. Rzeczywiście wieczorami panuje w niej ogromny tłok. Nie wiem dlaczego ZTM utrzymuje w Soboty I Święta wieczorami kursowanie tej linii co 30 minut. Ona do samych późnych godzin wieczornych powinna kursować co 20 minut.

Dodatkowo powinny z niej wyskoczyć dwa przystanki przy Anielewicza oraz Ks. Popiełuszki.

I oczywiście dojazd z Tarchomina na Dworzec powinien pozostać bezpośredni realizowany właśnie linią 510.

Po co psuć linię która dobrze funkcjonuje.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 25 lip 2008, 11:06

Lukasz436 pisze:Dodatkowo powinny z niej wyskoczyć dwa przystanki przy Anielewicza oraz Ks. Popiełuszki. Po co psuć coś co dobrze funkcjonuje.
Widzę sprzeczność.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 25 lip 2008, 14:33

Po co psuć linię która dobrze funkcjonuje.
Świete słowa, naprawdę nie potrafię zrozumieć czemu ZTM psuje istniejące już połączenia. 510 zawsze było jedną z głównych linii na Tarchominie, i zawsze była i jest bardzo popularna - więc chociaż niech ZTM przywróci brygady ze świątecznych wieczorów...
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lip 2008, 14:34

Są połączenia nie redundantne, na których w DS wieczorem brakuje brygad. Jak ktoś chce szybko na Tarchomin, to sobie znajdzie jakieś połączenie, a jak musi mieć bezpośrednio, to tę chwilę zaczeka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 25 lip 2008, 14:36

Lukasz436 pisze:Dodatkowo powinny z niej wyskoczyć dwa przystanki przy Anielewicza oraz Ks. Popiełuszki.
Zdecydowanie są to niepotrzebne przystanki, wtedy 510 byłaby prawdziwą przyśpieszoną linią

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lip 2008, 14:37

zeus pisze:
Lukasz436 pisze:Dodatkowo powinny z niej wyskoczyć dwa przystanki przy Anielewicza oraz Ks. Popiełuszki.
Zdecydowanie są to niepotrzebne przystanki, wtedy 510 byłaby prawdziwą przyśpieszoną linią
Po co psuć coś, co dobrze funkcjonuje? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 25 lip 2008, 14:38

inż. Glonojad pisze:Są połączenia nie redundantne, na których w DS wieczorem brakuje brygad. Jak ktoś chce szybko na Tarchomin, to sobie znajdzie jakieś połączenie, a jak musi mieć bezpośrednio, to tę chwilę zaczeka.

[ Dodano: Pią 25 Lip, 2008 14:39 ]
30 minut to chwila?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 lip 2008, 14:44

Jak na połączenie, które można zrealizować za pomocą kilku(nastu) wariantów podróży z przesiadką z krótszym oczekiwaniem? Tak.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 lip 2008, 15:35

MisiekK pisze:A z Centralnego wracam trasą metro+508. Pojazdy kursują szybciej i częściej.
O. Czemu nie jeździsz 17-tką do Marymontu/Kaskady? :-s
zeus pisze:Przejedź się 510 kilka razy na trasie Kowaliowa-Rodno Radosława i zobaczysz jaki panuje tłok (na tym odcinku o każdej porze dnia i nocy), spróbuj sobie wrócićzż Dw. Centralnego w sobotni lub niedzielny wieczór i zobaczysz że już na pętli przy Centralnym autobus jest pełen.
Za przeproszeniem: bredzisz. Na dodatek mieszasz dwie różne sprawy.
Przede wszystkim czy linia 510 jest Twoim zdaniem aż tak zatłoczona między Metrem Marymont, a Babką? Nie. Owszem, widuję zapchane kursy tej linii, ale są to dosłownie pojedyncze kursy w ścisłym szczycie. Poza szczytem do Radosława nie dojeżdżają i z Radosława nie wracają tak zapchane kursy, jak głosisz. A wiem co mówię, bo mieszkam przy tej trasie ;-)

Na dodatek wieczorem i w weekendy (szczególnie w niedzielny wieczór) tłok spowodowany jest zbyt małą częstotliwością kursowania. Ale to inna para kaloszy.
ZTM ścina kursowanie 19-tki wieczorami (bo jeździ puste dosłownie kilka minut po 33?), a do tego chyba nie wpadnie nigdy na taki pomysł jak w Poznaniu, gdzie linia 18 rozpoczyna kursowanie w niedzielne popołudnie, w godzinach powrotu mieszkańców spoza miasta...

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 25 lip 2008, 15:59

Na dodatek wieczorem i w weekendy (szczególnie w niedzielny wieczór) tłok spowodowany jest zbyt małą częstotliwością kursowania. Ale to inna para kaloszy.
To może warto zwiększyć częstotliwość kursowania?

Czy ktoś wie kiedy będzie remont pętli Żerań FSO?

Awatar użytkownika
SU45-206

Post autor: SU45-206 » 25 lip 2008, 16:23

zeus pisze:Czy ktoś wie kiedy będzie remont pętli Żerań FSO?
ZTM pisze:2008-07-25 | Utrudnienia spowodowane remontem pętli autobusowej Żerań-FSO | W związku z remontem pętli autobusowej ŻERAŃ FSO, od dnia 29.07.br. od początku kursowania linii dziennych do odwołania (na ok. 4 miesiące) linie autobusowe: 104, 126, 133, 134, 145, 152 i 516 skierowane zostają na poniższe trasy objazdowe.
104 - od skrzyżowania Kondratowicza/Rembielińska: Rembielińska - Bartnicza - Wysockiego - Odrowąża - Pożarowa - kraniec PKP PRAGA - Pożarowa - Odrowąża - Wysockiego - Bartnicza - Rembielińska - Kondratowicza i dalej swoją trasą do krańca BRZEZINY;
126 - tylko w kierunku krańca TARCHOMIN wycofanie z podjazdu na przystanek ŻERAŃ FSO 09 (na terenie pętli); 133, 152 i 516 - od wjazdu na pętlę ŻERAŃ FSO: Modlińska - kraniec na przystanku ŻERAŃ FSO 01 - Jagiellońska - zawrotka przy FSO - Jagiellońska - Modlińska i dalej swoimi trasami do krańców CHOSZCZÓWKA, BIAŁOŁĘKA DWORSKA i NOWODWORY;
134 - od skrzyżowania Bazyliańska/Wysockiego: Wysockiego - Budowlana - kraniec BUDOWLANA 06 - Budowlana - Rembielińska - Kondratowicza i dalej swoją trasą do krańca OLESIN;
145 - od skrzyżowania Kondratowicza/Rembielińska: Rembielińska - Wyszogrodzka - Chodecka - pętla BRÓDNO-PODGRODZIE - Krasnobrodzka - Chodecka - Wyszogrodzka - Rembielińska - Kondratowicza i dalej swoją trasą do krańca WIATRACZNA.

Kursowanie w/w linii odbywało się będzie wg specjalnych rozkładów jazdy.
Wznowione zostaje funkcjonowanie przystanków: BUDOWLANA 06 oraz BOLESŁAWICKA 06.

Od dnia 29.07.br. do odwołania (planowany termin 15.09.br.) rozpoczyna się I etap remontu pętli (jezdnia i peron północny oraz jezdnia i peron południowy).
W związku z powyższym zawieszone zostaje funkcjonowanie przystanków krańcowych ŻERAŃ FSO 09, 13 i 14.
Wjazd na pętlę odbywał się będzie jezdnią wzdłuż peronu z przystankiem 12 (kraniec linii 732).
Dla linii nocnych N13 i N63 w zastępstwie przystanku 09 będzie obowiązywał przystanek 10.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 lip 2008, 16:24

zeus pisze:Czy ktoś wie kiedy będzie remont pętli Żerań FSO?
Oczywiście, ze wiemy.
Poinformował o tym Solaris:
viewtopic.php?p=340839#340839
Oraz ZTM poprzez komunikaty:
http://www.ztm.waw.pl/news.html

Natomiast na podstronie dotyczącej II etapu zmian na Tarchominie pojawiła się informacja (dziwne, bo w środę tego nie widziałem...:/):
ZTM pisze: Ważne jest również to, że poprawa komunikacji na ul. Hanki Ordonówny nie będzie wymagała zaangażowania dodatkowego taboru. W związku z tym, dwa dodatkowe autobusy skierujemy do obsługi (w dni robocze) linii 133 kursującej ul. Mehoffera. Dzięki temu, w godzinach porannego szczytu, częstotliwość linii 133 zwiększy się z 20 do 10 minut w godzinach szczytu oraz z 30 do 20 poza szczytem. Dodatkowe kursy zostaną uruchomione na najbardziej obciążonym odcinku trasy linii:
Rano na trasie: Henryków - ... - Żerań FSO (powrót z Żerania jako przejazd techniczny na Henryków)
Po południu na trasie: Żerań FSO - ... - Henryków (powrót z Henrykowa na Żerań jako kurs techniczny)
Dodatkowo takie kursy linii 133 zastąpią niejako na przystanku Myśliborska linię 516 (która w wyniku zmian zostaje z niego wycofana, bo pojedzie Milenijną i Ćmielowską) oraz poprawi się postulowana poprawa obsługi przystanku Milenijna.
Może i warto w takim układzie 126 skierować na Nowodwory? :-k

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 25 lip 2008, 16:36

jacek pisze:
MisiekK pisze:Zostały jeszcze tramwaje, które odbijają się jeden od drugiego.
Czyli sa zbędne :-k
Czyli zbędne są autobusy.
geograf pisze:
MisiekK pisze:A z Centralnego wracam trasą metro+508. Pojazdy kursują szybciej i częściej.
O. Czemu nie jeździsz 17-tką do Marymontu/Kaskady? :-s
Odpowiedź znajduje się w moim zdaniu powyżej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 25 lip 2008, 16:38

A co podmiejskimi 705/735/804 i 723/731/801?
Cztery miesiące to trochę długi ten remont będzie?

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 25 lip 2008, 16:42

zeus pisze:A co podmiejskimi 705/735/804 i 723/731/801?
Cztery miesiące to trochę długi ten remont będzie?
Jak na Warszawskie realia to w miarę szybko. Bedą pracować 7 - 15 i do domu.

Zablokowany