Nawiasem mówiąc, UIC to nie UE. Chociaż nie wiem, w końcu też na U...
Remont tunelu Ĺrednicowego
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Masz świętą rację Przewozie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
przewoz pisze:UIC zakłada 4650, wagony mają 4631. Czy ja jestem głupi, czy może jednak 463cm<465cm? To samo z Bdhpumn. Mają takią samą wysokość i też spełniają normy. Ile razy coś takiego czytam tyle razy myślę, że ci którzy tworzyli ten system teraz przewracają się w grobach, a w Gorlitz chłopaki tarzają się ze śmiechu.MeWa pisze:- wagony nie spełniają normy UIC zakładającej wysokość 4280 mm.Bucefał. Przez 60 lat tunel spełniał UIC (o dziwo, bo nagle się okazuje że czasem jest mniej niż 15cm!). Czy widziałeś gdziekolwiek wiadomość od PLK, że w tunelu podmiejskim od dnia tego i tego 2007 obowiązuje ograniczenie i nie moga tam wjeżdżać Bdhpumny? Bhp sobie jeździły. Nie daj Boże, jakby przyszło takiemu "Hutnikowi" pojechać przez Śródmieście. Kogo głowa by spadła (w końcu) jakby komuś coś jednak się stało?? Włączyć myślenie!Bucefał pisze:Jesteśmy w UE od 3-4 lat. Tylko ktoś o wyjątkowym talencie mógł zakładać, że wszystko dookoła mamy już jak w Europie. Psim obowiązkiem był sprawdzenie tego.
1. Skoro spełniał, to czmu KM w ogóle zadało pytanie do PLK i - nie otrzymawszy odpowiedzi - olało temat?
2. Lokomotywy - których zapomnięli kupić- też mięli w normach UE?
3. A miejsce dla 2 motorniczego umożliwiające wykorzystanie prędkości nowych składów? Też schrzanili.
A teraz mają czelność chwalić się znajomością przepisów. Tragedia.
[ Dodano: Pon 18 Sie, 2008 15:25 ]
Nie ważne - i tu i tam można się poocierać.inż. Glonojad pisze:Masz świętą rację Przewozie.
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.
Dzięki. Podpieram się przy tym jeszcze wiedzą Iwana z forum PKP IC, to on podaje często stosowne przepisy, podał link do rysunku z obowiązującą skrajnią.Masz świętą rację Przewozie.
@Bucefał: pkt 1:
Skąd wiesz, że olało? Kto olał kogo, nie wysyłając odpowiedzi? Takie zapytanie tak czy siak trzeba przedstawiać PLK, bo to oni jakby nie patrzeć rozpisują rozkład. Wtedy podaje się jakim taborem chce się realizować połączenia. PLK musi to wiedzieć.
pkt 2:
Zapomnieli. Wiesz dobrze, jaki był powód zakupu p-p. Być może gdyby nie ten zakup (jakby nie patrzeć, może być przydatny) KM nie miało by żadnego Flirta do tej pory.
pkt 3:
Jak takiś obrotny, to weź napisz coś do Newagu, który 19WE też na jedno stanowisko zbudował. Dla mnie to też niepoważne. Podobnie leć do Pesy, jak również przydało by się polecieć do Skody, która lokomotywę 109E przystosowaną do naszych systemów bezpieczeństwa (i zasilania) wyposażyła w jedno stanowisko. Aha. Jeszcze dała ETCS. Fajnie, co nie?
Ktoś musi.A teraz mają czelność chwalić się znajomością przepisów. Tragedia.
Pozdrawiam.
Raczej nie stonkaprzewoz pisze:Jeżeli KM czegoś nie zawaliły, to moze dziś w nocy będzie ten jeden próbny przejazd, czyli pewnie stonka plus piętrus (plus ew. wagon pomiarowy)..
Dzis miały przyjśc 2 EU07 do obsługi tych p&p
Ciekawe jak napompuja 10 atmosfer
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
przewoz pisze:Dzięki. Podpieram się przy tym jeszcze wiedzą Iwana z forum PKP IC, to on podaje często stosowne przepisy, podał link do rysunku z obowiązującą skrajnią.Masz świętą rację Przewozie.
@Bucefał: pkt 1:
Skąd wiesz, że olało? Kto olał kogo, nie wysyłając odpowiedzi? Takie zapytanie tak czy siak trzeba przedstawiać PLK, bo to oni jakby nie patrzeć rozpisują rozkład. Wtedy podaje się jakim taborem chce się realizować połączenia. PLK musi to wiedzieć.
pkt 2:
Zapomnieli. Wiesz dobrze, jaki był powód zakupu p-p. Być może gdyby nie ten zakup (jakby nie patrzeć, może być przydatny) KM nie miało by żadnego Flirta do tej pory.
pkt 3:
Jak takiś obrotny, to weź napisz coś do Newagu, który 19WE też na jedno stanowisko zbudował. Dla mnie to też niepoważne. Podobnie leć do Pesy, jak również przydało by się polecieć do Skody, która lokomotywę 109E przystosowaną do naszych systemów bezpieczeństwa (i zasilania) wyposażyła w jedno stanowisko. Aha. Jeszcze dała ETCS. Fajnie, co nie?Ktoś musi.A teraz mają czelność chwalić się znajomością przepisów. Tragedia.
Pozdrawiam.
Pkt. 1,2,3 - widzę, że cokolwiek KM nie zepsuje to Ty zawsze znajdziesz usprawiedliwienie i winę u kogoś innego. I wcale nie będzie Ci przeszkadzać, że wszystkie powyższe 3 punkty mają tak na prawdę tylko jeden element wspólny: Koleje Mazowieckie.
Z Twoich odpowiedzi wynika, że KM były w porzadku, tylko dały się ...... przez:
- Flirty
- PLK
- NEWAGI / PESY
A nie dziwi cię, że dają się tak wszystkim ..... dookoła?
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.
Ile jest tych Newagów i Pes, że piszesz w liczbie mnogiej? Co KM mają wspólnego z Newagiem? Chyba tylko to że pare ezt mają tam remontowanych ( i oby więcej nie)Bucefał pisze:przewoz pisze: Z Twoich odpowiedzi wynika, że KM były w porzadku, tylko dały się ...... przez:
- Flirty
- PLK
- NEWAGI / PESY
A nie dziwi cię, że dają się tak wszystkim ..... dookoła?
Pesa nawet ezt KM nie remontowała - przynajmniej ja takiego nie spotkałem.
Co do PLK- proponuje, zamiast pisac skargi na moderatora- poczytać o co chodzi z tunelem i najważniejsze -ZROZUMIEĆ
Bo czytanie ze zrozumieniem jest chyba dla Ciebie sztuka nieznaną .
To wszystko z mojej strony.
PLONK
rufio198 pisze:Bucefał pisze: Ile jest tych Newagów i Pes, że piszesz w liczbie mnogiej? Co KM mają wspólnego z Newagiem? Chyba tylko to że pare ezt mają tam remontowanych ( i oby więcej nie)
Pesa nawet ezt KM nie remontowała - przynajmniej ja takiego nie spotkałem.
Co do PLK- proponuje, zamiast pisac skargi na moderatora- poczytać o co chodzi z tunelem i najważniejsze -ZROZUMIEĆ![]()
![]()
Bo czytanie ze zrozumieniem jest chyba dla Ciebie sztuka nieznaną .
To wszystko z mojej strony.
PLONK
1. To nie ja tu podałem nazwy pesy i newagu - myślałem , że kolega podający trzyma się tematu.
2. Powyższe w żaden sposób nie zmienia faktu, że biedne KM pojawia się w kontekście wszystkich 3 powyższych fakapoof. Z czym zresztą szanowny adwersarz nie zapolemizował. Ani trochę.
To jest archaiczny przepis, który już dawno powinien zostać zniesiony, a do tej pory straszy w przepisach...Bucefał pisze:3. A miejsce dla 2 motorniczego umożliwiające wykorzystanie prędkości nowych składów? Też schrzanili.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Poczytaj o zakupie Flirtów. Poczytaj o przepychankach i kolejnych odwołaniach od wyników przetargu. Po pewnym czasie KM po cichu przetarg po prostu oddały dla Stadlera, a Bombardierowi obiecały inne zamówienie. Gdyby ciągnęli ten przetarg dalej, nie doczekali byśmy się żadnych nowych ezt na pewno jeszcze długo. Nie za bardzo było to zagranie, ale w tym momencie uważam, że nie wypadło ono najgorzej.mariow pisze:oświeć mnie bo chyba nie wiem co masz na mysli
OIDP były takie dwa, Adamq na NFKM bardzo na nie narzekał... Ale to taki szczególik.rufio198 pisze:Pesa nawet ezt KM nie remontowała - przynajmniej ja takiego nie spotkałem.
Masz racje - ale nie do końca. Na ezty Bombardiera uparł się p Struzik. Chciał przed wyborami pokazać, ze coś robi dla Płocka. Flirty znów obiecał p. B Kowalski- on pochodzi z Siedlec i chciał tak samo pokazać że coś robi. Tak mniej więcej wyglądała sprawa z przetargiem na nowe ezty. Wygrała opcja p. Kowalskiego. Akurat jak rozstrzygano przetarg na nowe ezty była kampania wyborcza. Prawda jest ze kupując p&p od Bombardiera KM wpakowały się w niezły pasztet.przewoz pisze:Poczytaj o zakupie Flirtów. Poczytaj o przepychankach i kolejnych odwołaniach od wyników przetargu. Po pewnym czasie KM po cichu przetarg po prostu oddały dla Stadlera, a Bombardierowi obiecały inne zamówienie. Gdyby ciągnęli ten przetarg dalej, nie doczekali byśmy się żadnych nowych ezt na pewno jeszcze długo. Nie za bardzo było to zagranie, ale w tym momencie uważam, że nie wypadło ono najgorzej..mariow pisze:oświeć mnie bo chyba nie wiem co masz na mysli
No jak człowiek z szopy z Tłuszcza tak narzekał to faktycznie musiały byc nieźle spier... to znaczy wyremontowaneprzewoz pisze:OIDP były takie dwa, Adamq na NFKM bardzo na nie narzekał... Ale to taki szczególik.rufio198 pisze:Pesa nawet ezt KM nie remontowała - przynajmniej ja takiego nie spotkałem.
Szkoda, ze nie masz okazji posłuchać jak maszyniści ,,chwalą '' Newag
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale od Bombardiera można było kupić co innego.rufio198 pisze:
Masz racje - ale nie do końca. Na ezty Bombardiera uparł się p Struzik. Chciał przed wyborami pokazać, ze coś robi dla Płocka. Flirty znów obiecał p. B Kowalski- on pochodzi z Siedlec i chciał tak samo pokazać że coś robi. Tak mniej więcej wyglądała sprawa z przetargiem na nowe ezty. Wygrała opcja p. Kowalskiego. Akurat jak rozstrzygano przetarg na nowe ezty była kampania wyborcza. Prawda jest ze kupując p&p od Bombardiera KM wpakowały się w niezły pasztet.
Na przykład:
- same piętrusy bez wagonów sterowniczych,
- push'n'pulle, ale z paroma traxami,
- spalinowe zespoły trakcyjne,
- jednostki na WKD albo nawet tramwaj Flexity Swift na WKD (taniej a elastyczniej)
- wreszcie, jeśli już inaczej by się nie dało, po prostu kupić EZTy. Zrobić przetarg z DWOMA zadaniami, jedno na przykład czterowagonowce, drugie - sześciowagonowce, klauzula że można złożyć ofertę tylko na jedno zadanie.
[ Dodano: Pon 18 Sie, 2008 20:41 ]
Najbardziej przykre jest to, że przy tej liczbie starych pier...ników w PLK można było się spodziewać wiele, ale Świętości skrajni na pewno.przewoz pisze:Dzięki. Podpieram się przy tym jeszcze wiedzą Iwana z forum PKP IC, to on podaje często stosowne przepisy, podał link do rysunku z obowiązującą skrajnią.Masz świętą rację Przewozie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.