[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ależ to nie będzie droga ekspresowa
DK16 jest paskudna i niebezpieczna, a przez swoje położenie szalenie obłożna - szczególnie w okresie turystycznym. Potrzebna jest jej modernizacja... Co do mostu - wolałbym tunel, a to raczej nie w naszym kraju
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- fik
- Naczelne Chamidło
ZTCW, w niektórych planach występuje to jako Ska.R-11 Kleszczowa pisze:Ależ to nie będzie droga ekspresowa
Orzysz nie jest miastem specjalnie oblężonym przez turystów, zapewniamR-11 Kleszczowa pisze:DK16 jest paskudna i niebezpieczna, a przez swoje położenie szalenie obłożna - szczególnie w okresie turystycznym.
Priorytetem powinno być całkowite wywalenie ruchu tranzytowego z Krainy Wielkich Jezior; ruch lokalny i turystyczny poradzi sobie na istniejących drogach, o ile oczywiście będą one w miarę utrzymywane (a to zupełnie inna bajka, o czym obaj wiemy). DK16/S16 potrzebna jest radykalna zmiana przebiegu, a nie moderna w śladzie istniejącej drogi.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Orzysz to nie jest pępek Mazur 
DK16 jest obecnie modernizowana tylko do parametrów drogi GP 1x2. Niezaprzeczalnym faktem jest to iż trasa średnicowa dla Krainy Wielkich Jezior powinna być drogą dobrej jakości. Taka przebudowa wyjdzie na + dla regionu i jest potrzebna. Bardzo często obecnych dróg w tym regionie - i nie mówię tu tylko o 16 - nie da się zwyczajnie modernizować bez zmian przebiegu. To znacząco poprawia bezpieczeństwo.
DK16 jest obecnie modernizowana tylko do parametrów drogi GP 1x2. Niezaprzeczalnym faktem jest to iż trasa średnicowa dla Krainy Wielkich Jezior powinna być drogą dobrej jakości. Taka przebudowa wyjdzie na + dla regionu i jest potrzebna. Bardzo często obecnych dróg w tym regionie - i nie mówię tu tylko o 16 - nie da się zwyczajnie modernizować bez zmian przebiegu. To znacząco poprawia bezpieczeństwo.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- fik
- Naczelne Chamidło
Taka przebudowa:
a) zmniejszy atrakcyjność turystyczną (będącą głównym źródłem dochodów mieszkańców) regionu poprzez rozpieprzenie w drebiezgi krajobrazu na głównym szlaku mazurskim.
b) spowoduje wzrost ruchu tranzytowego oraz średniej prędkości przejazdowej, co z kolei wpłynie na spadek bezpieczeństwa mieszkańców oraz turystów, co nijak nie widzi mi się jako plus dla regionu.
a) zmniejszy atrakcyjność turystyczną (będącą głównym źródłem dochodów mieszkańców) regionu poprzez rozpieprzenie w drebiezgi krajobrazu na głównym szlaku mazurskim.
b) spowoduje wzrost ruchu tranzytowego oraz średniej prędkości przejazdowej, co z kolei wpłynie na spadek bezpieczeństwa mieszkańców oraz turystów, co nijak nie widzi mi się jako plus dla regionu.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Fikander pisze:Taka przebudowa:
Że most jest zły to ja wiem - tunel byłby znacznie lepszy...
Twoim zdaniem na wzrost bezpieczeństwa wzrasta oczywiście obecny wygląd DK16 - wąsko jak cholera i szpaler drzew, które rosną prawie, że na szosie
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- R-9 Chełmska
- fik
- Naczelne Chamidło
Przynajmniej częściowo tak. Spójrz na Ursynów, gdzie ulice de facto osiedlowe są standardu 2x3 momentami (Pileckiego) - o jakim bezpieczeństwie możemy mówić, skoro każdorazowe przedostanie się przez tą ulicę jest ryzykowne (a jeszcze jest płacz, że przy Herbsta jest 40, światła i fotoradar, bo nie można zapieprzać 100...). To samo DK8 do Białegostoku - poszła moderna, szerokie pobocza, po czym nagle okazało się, że droga stała się mniej bezpieczna niż przed przebudową, bo kretyni wyprzedzają na trzeciego i czwartego, w związku z czym wzrosła ilość zderzeń czołowych i potrąceń pieszych na poboczu. Droga idąca w śladzie dzisiejszej DK16 po prostu nie powinna umożliwiać szybkiej jazdy.R-11 Kleszczowa pisze:Twoim zdaniem na wzrost bezpieczeństwa wzrasta oczywiście obecny wygląd DK16 - wąsko jak cholera i szpaler drzew, które rosną prawie, że na szosie![]()
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tranzyt z czasem sam się przeniesie jak Rosja zmodernizuje Berlinkę...
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jasne - trzeba zacząć jeździć furmankamiFikander pisze:Przynajmniej częściowo tak. Spójrz na Ursynów, gdzie ulice de facto osiedlowe są standardu 2x3 momentami (Pileckiego) - o jakim bezpieczeństwie możemy mówić, skoro każdorazowe przedostanie się przez tą ulicę jest ryzykowne (a jeszcze jest płacz, że przy Herbsta jest 40, światła i fotoradar, bo nie można zapieprzać 100...). To samo DK8 do Białegostoku - poszła moderna, szerokie pobocza, po czym nagle okazało się, że droga stała się mniej bezpieczna niż przed przebudową, bo kretyni wyprzedzają na trzeciego i czwartego, w związku z czym wzrosła ilość zderzeń czołowych i potrąceń pieszych na poboczu. Droga idąca w śladzie dzisiejszej DK16 po prostu nie powinna umożliwiać szybkiej jazdy.R-11 Kleszczowa pisze:Twoim zdaniem na wzrost bezpieczeństwa wzrasta oczywiście obecny wygląd DK16 - wąsko jak cholera i szpaler drzew, które rosną prawie, że na szosie![]()
Problemem ósemki, o którym wspomniałeś jest problemem zasadniczo wszystkich polskich dróg z utwardzonym poboczem. Problem pieszych jest zupełnie inny - brak infrastruktury. Dlaczego tyle lat po wojnie w szeregu wsi skupionych nie ma chodników i płotków, które odgradzają szosę
Ba - DK16 zaczęłaby omijać skupiska ludzkie nowym śladem dzięki czemu nie biegłaby przez wsie i ruch ludzi zostałby bardzo ograniczony. Dodatkowo zasadniczo jestem zwolennikiem grodzenia dróg - nie tylko klasy S i A.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bardzo dobrze. Tranzyt z południa pójdzie przez Via Balticę. Tranzyt z północy Europy przez S6 + S22 - spójrz na przebieg E28.Fikander pisze:Tranzyt na Litwę będzie szedł przez Obwód Kaliningradzki? Kleszczu, Ty na pewno się dobrze czujesz?
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- fik
- Naczelne Chamidło
Stawiam Ci niejedno piwo, jeśli zaprojektujesz drogę przez Mazury omijającą skupiska ludzkie.R-11 Kleszczowa pisze:Ba - DK16 zaczęłaby omijać skupiska ludzkie nowym śladem dzięki czemu nie biegłaby przez wsie
Wierzysz w to, że tranzyt UE->UE będzie biegł przez państwo nie tylko nienależące do UE, ale też silnie obstruktywne wobec tejże organizacji? Kreska na mapie podpisana E28 kreską na mapie, ale realia są i będą nieco inne.R-11 Kleszczowa pisze:Tranzyt z północy Europy przez S6 + S22 - spójrz na przebieg E28.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Zgoda. Sprecyzuję - nowa DK16 ominęłaby wiele skupisk ludzkich - wsi, miast - dzięki czemu kontakt piechurów z trasą zmniejszyłby się.Fikander pisze:Stawiam Ci niejedno piwo, jeśli zaprojektujesz drogę przez Mazury omijającą skupiska ludzkie.R-11 Kleszczowa pisze:Ba - DK16 zaczęłaby omijać skupiska ludzkie nowym śladem dzięki czemu nie biegłaby przez wsie
Takie są założenia.Fikander pisze:Wierzysz w to, że tranzyt UE->UE będzie biegł przez państwo nie tylko nienależące do UE, ale też silnie obstruktywne wobec tejże organizacji? Kreska na mapie podpisana E28 kreską na mapie, ale realia są i będą nieco inne.R-11 Kleszczowa pisze:Tranzyt z północy Europy przez S6 + S22 - spójrz na przebieg E28.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Błędne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.