[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 sie 2008, 18:57

No ja jednak mam głębokie wątpliwości na temat sensu puszczania drogi ekspresowej nad środkiem jeziora w rejonie atrakcyjnym turystycznie i krajobrazowo, zwłaszcza, że nie widzę sensu jej istnienia akurat w śladzie obecnej DK16.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 sie 2008, 18:59

Ależ to nie będzie droga ekspresowa :> DK16 jest paskudna i niebezpieczna, a przez swoje położenie szalenie obłożna - szczególnie w okresie turystycznym. Potrzebna jest jej modernizacja... Co do mostu - wolałbym tunel, a to raczej nie w naszym kraju :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 sie 2008, 19:04

R-11 Kleszczowa pisze:Ależ to nie będzie droga ekspresowa
ZTCW, w niektórych planach występuje to jako Ska.
R-11 Kleszczowa pisze:DK16 jest paskudna i niebezpieczna, a przez swoje położenie szalenie obłożna - szczególnie w okresie turystycznym.
Orzysz nie jest miastem specjalnie oblężonym przez turystów, zapewniam :P
Priorytetem powinno być całkowite wywalenie ruchu tranzytowego z Krainy Wielkich Jezior; ruch lokalny i turystyczny poradzi sobie na istniejących drogach, o ile oczywiście będą one w miarę utrzymywane (a to zupełnie inna bajka, o czym obaj wiemy). DK16/S16 potrzebna jest radykalna zmiana przebiegu, a nie moderna w śladzie istniejącej drogi.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 sie 2008, 21:08

Orzysz to nie jest pępek Mazur :p

DK16 jest obecnie modernizowana tylko do parametrów drogi GP 1x2. Niezaprzeczalnym faktem jest to iż trasa średnicowa dla Krainy Wielkich Jezior powinna być drogą dobrej jakości. Taka przebudowa wyjdzie na + dla regionu i jest potrzebna. Bardzo często obecnych dróg w tym regionie - i nie mówię tu tylko o 16 - nie da się zwyczajnie modernizować bez zmian przebiegu. To znacząco poprawia bezpieczeństwo.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 sie 2008, 21:13

Taka przebudowa:
a) zmniejszy atrakcyjność turystyczną (będącą głównym źródłem dochodów mieszkańców) regionu poprzez rozpieprzenie w drebiezgi krajobrazu na głównym szlaku mazurskim.
b) spowoduje wzrost ruchu tranzytowego oraz średniej prędkości przejazdowej, co z kolei wpłynie na spadek bezpieczeństwa mieszkańców oraz turystów, co nijak nie widzi mi się jako plus dla regionu.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 sie 2008, 21:17

Fikander pisze:Taka przebudowa:
a) zmniejszy atrakcyjność turystyczną (będącą głównym źródłem dochodów mieszkańców) regionu poprzez rozpieprzenie w drebiezgi krajobrazu na głównym szlaku mazurskim.
b) spowoduje wzrost ruchu tranzytowego oraz średniej prędkości przejazdowej, co z kolei wpłynie na spadek bezpieczeństwa mieszkańców oraz turystów, co nijak nie widzi mi się jako plus dla regionu.

Że most jest zły to ja wiem - tunel byłby znacznie lepszy...

Twoim zdaniem na wzrost bezpieczeństwa wzrasta oczywiście obecny wygląd DK16 - wąsko jak cholera i szpaler drzew, które rosną prawie, że na szosie :> Dziękuję - postoję.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 18 sie 2008, 21:24

Chyba nie będziemy pogarszali jakości DK16 (względnie pozostawiali obecny, fatalny przebieg), żeby wywalić całkowicie ruch tranzytowy ](*,)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 sie 2008, 21:25

R-11 Kleszczowa pisze:Twoim zdaniem na wzrost bezpieczeństwa wzrasta oczywiście obecny wygląd DK16 - wąsko jak cholera i szpaler drzew, które rosną prawie, że na szosie :>
Przynajmniej częściowo tak. Spójrz na Ursynów, gdzie ulice de facto osiedlowe są standardu 2x3 momentami (Pileckiego) - o jakim bezpieczeństwie możemy mówić, skoro każdorazowe przedostanie się przez tą ulicę jest ryzykowne (a jeszcze jest płacz, że przy Herbsta jest 40, światła i fotoradar, bo nie można zapieprzać 100...). To samo DK8 do Białegostoku - poszła moderna, szerokie pobocza, po czym nagle okazało się, że droga stała się mniej bezpieczna niż przed przebudową, bo kretyni wyprzedzają na trzeciego i czwartego, w związku z czym wzrosła ilość zderzeń czołowych i potrąceń pieszych na poboczu. Droga idąca w śladzie dzisiejszej DK16 po prostu nie powinna umożliwiać szybkiej jazdy.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 sie 2008, 21:26

Tranzyt z czasem sam się przeniesie jak Rosja zmodernizuje Berlinkę...
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 sie 2008, 21:27

Tranzyt na Litwę będzie szedł przez Obwód Kaliningradzki? Kleszczu, Ty na pewno się dobrze czujesz?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 sie 2008, 21:30

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Twoim zdaniem na wzrost bezpieczeństwa wzrasta oczywiście obecny wygląd DK16 - wąsko jak cholera i szpaler drzew, które rosną prawie, że na szosie :>
Przynajmniej częściowo tak. Spójrz na Ursynów, gdzie ulice de facto osiedlowe są standardu 2x3 momentami (Pileckiego) - o jakim bezpieczeństwie możemy mówić, skoro każdorazowe przedostanie się przez tą ulicę jest ryzykowne (a jeszcze jest płacz, że przy Herbsta jest 40, światła i fotoradar, bo nie można zapieprzać 100...). To samo DK8 do Białegostoku - poszła moderna, szerokie pobocza, po czym nagle okazało się, że droga stała się mniej bezpieczna niż przed przebudową, bo kretyni wyprzedzają na trzeciego i czwartego, w związku z czym wzrosła ilość zderzeń czołowych i potrąceń pieszych na poboczu. Droga idąca w śladzie dzisiejszej DK16 po prostu nie powinna umożliwiać szybkiej jazdy.
Jasne - trzeba zacząć jeździć furmankami :roll:

Problemem ósemki, o którym wspomniałeś jest problemem zasadniczo wszystkich polskich dróg z utwardzonym poboczem. Problem pieszych jest zupełnie inny - brak infrastruktury. Dlaczego tyle lat po wojnie w szeregu wsi skupionych nie ma chodników i płotków, które odgradzają szosę :>

Ba - DK16 zaczęłaby omijać skupiska ludzkie nowym śladem dzięki czemu nie biegłaby przez wsie i ruch ludzi zostałby bardzo ograniczony. Dodatkowo zasadniczo jestem zwolennikiem grodzenia dróg - nie tylko klasy S i A.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 sie 2008, 21:31

Fikander pisze:Tranzyt na Litwę będzie szedł przez Obwód Kaliningradzki? Kleszczu, Ty na pewno się dobrze czujesz?
Bardzo dobrze. Tranzyt z południa pójdzie przez Via Balticę. Tranzyt z północy Europy przez S6 + S22 - spójrz na przebieg E28.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 18 sie 2008, 21:38

R-11 Kleszczowa pisze:Ba - DK16 zaczęłaby omijać skupiska ludzkie nowym śladem dzięki czemu nie biegłaby przez wsie
Stawiam Ci niejedno piwo, jeśli zaprojektujesz drogę przez Mazury omijającą skupiska ludzkie.
R-11 Kleszczowa pisze:Tranzyt z północy Europy przez S6 + S22 - spójrz na przebieg E28.
Wierzysz w to, że tranzyt UE->UE będzie biegł przez państwo nie tylko nienależące do UE, ale też silnie obstruktywne wobec tejże organizacji? Kreska na mapie podpisana E28 kreską na mapie, ale realia są i będą nieco inne.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 18 sie 2008, 21:45

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ba - DK16 zaczęłaby omijać skupiska ludzkie nowym śladem dzięki czemu nie biegłaby przez wsie
Stawiam Ci niejedno piwo, jeśli zaprojektujesz drogę przez Mazury omijającą skupiska ludzkie.
Zgoda. Sprecyzuję - nowa DK16 ominęłaby wiele skupisk ludzkich - wsi, miast - dzięki czemu kontakt piechurów z trasą zmniejszyłby się.

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Tranzyt z północy Europy przez S6 + S22 - spójrz na przebieg E28.
Wierzysz w to, że tranzyt UE->UE będzie biegł przez państwo nie tylko nienależące do UE, ale też silnie obstruktywne wobec tejże organizacji? Kreska na mapie podpisana E28 kreską na mapie, ale realia są i będą nieco inne.
Takie są założenia.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 sie 2008, 21:46

Błędne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ