KM po ukoĹczeniu budowy pierwszej linii Metra
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jako, że jestem zagorzałym przeciwnikiem kierowania 189 na Chomiczówkę i wielkim zwolennikiem bus-pasa na Połczyńskiej widziałbym to tak:
112 z cm. Wolskiego przez Powstańców Śląskich na Bielany i Bródno - bardzo silny obwód zapewniający zastępstwo za 106 i proponowane 189. W duecie ze 184.
189 na Górczewską przez Człuchowską - zapewnienie połączenia dużej części Jelonek z obwodem południowym.
Dodatkowo zmiany te niosą za sobą:
155 na Znaną (skrócenie i wycofanie ze słabo wykorzystanego odcinka, zwiększenie częstotliwości w dalszej perspektywie).
129 na Młynów przez Górczewską - zastąpienie relacji 155 czyli Redutowa - przychodnia, Redutowa - Real, Redutowa - szpital, przychodnia - Młynów i takie tam socjale
nowa linia 255 z Karolina przez Człuchowską i Powstańców do Połczyńskiej dalej przez Jana Kazimierza - powiedzmy co 15/20/15//20 + jakaś brygada rano i popołudniu kursująca tylko z os. Wolska na Jana Kazimierza. Zapewnienie komunikacji dla osiedli na Jana Kazimierza - dowóz do tramwajów, zastąpienie relacji Człuchowska - Tesco i Człuchowska - Real linią o znośnej częstotliwości.
Nie liczyłem brygad, zabijajcie
112 z cm. Wolskiego przez Powstańców Śląskich na Bielany i Bródno - bardzo silny obwód zapewniający zastępstwo za 106 i proponowane 189. W duecie ze 184.
189 na Górczewską przez Człuchowską - zapewnienie połączenia dużej części Jelonek z obwodem południowym.
Dodatkowo zmiany te niosą za sobą:
155 na Znaną (skrócenie i wycofanie ze słabo wykorzystanego odcinka, zwiększenie częstotliwości w dalszej perspektywie).
129 na Młynów przez Górczewską - zastąpienie relacji 155 czyli Redutowa - przychodnia, Redutowa - Real, Redutowa - szpital, przychodnia - Młynów i takie tam socjale
nowa linia 255 z Karolina przez Człuchowską i Powstańców do Połczyńskiej dalej przez Jana Kazimierza - powiedzmy co 15/20/15//20 + jakaś brygada rano i popołudniu kursująca tylko z os. Wolska na Jana Kazimierza. Zapewnienie komunikacji dla osiedli na Jana Kazimierza - dowóz do tramwajów, zastąpienie relacji Człuchowska - Tesco i Człuchowska - Real linią o znośnej częstotliwości.
Nie liczyłem brygad, zabijajcie
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jakim sposobem niby zapewniający zastępstwo? Przecież 189 jest proponowane oprócz silnego 112, a i tak zdaniem wielu to nie wystarczyR-11 Kleszczowa pisze:112 z cm. Wolskiego przez Powstańców Śląskich na Bielany i Bródno - bardzo silny obwód zapewniający zastępstwo za 106 i 184
Aha, całkowicie już kasujesz połączenie płd. Lazurowej z Górcami i Bemowem - chyba że sugerujesz nieskracanie 105? I jeszcze jedno - na Górczewskiej albo 189, albo 122, obie się tam na pewno nie zmieszczą. De facto zostawienie tam 189 oznacza całkowite rozmontowanie zmian na Bemowie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Pewne niedociągnięcie się wkradło Już poprawiam. Nie chcę likwidować 184. Na ciągu Powstańców byłoby 112 + 184Bastian pisze:Jakim sposobem niby zapewniający zastępstwo? Przecież 189 jest proponowane oprócz silnego 112, a i tak zdaniem wielu nie wystarczyR-11 Kleszczowa pisze:112 z cm. Wolskiego przez Powstańców Śląskich na Bielany i Bródno - bardzo silny obwód zapewniający zastępstwo za 106 i 184
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
1) To wtedy brygadowo ci się to ni diabła nie zamknie.R-11 Kleszczowa pisze:Na ciągu Powstańców byłoby 112 + 184
2) I chcesz je koordynować od Cm. Wolskiego? Jedną ruszającą, drugą przyjeżdżającą z Ochoty? Zapomnij
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Przede wszystkim nie chciałbym psuć nowego 122, które uważam za bardzo dobre. Problemem jest ZTM-owskie 112, które co 10/12/10//15 w DP od Lazurowej do Karolina będzie się zwyczajnie marnowało - stąd m.in. lokalne 255 i 112 jako obwód.
Jeśli ogólnie "nie da się" rozważyłbym dwie kwestie - sensowność tak częstego 112 pod Tesco (skierowanie go wówczas na Wolski + 189 na Chomiki) oraz zastępstwo za ową linię w relacji Bemowo - płd. Lazurowa (skoro jest ono takie ważne - prawdę mówiąc niesądzę obserwując zapełnienie 112 tamże).
Jeśli ogólnie "nie da się" rozważyłbym dwie kwestie - sensowność tak częstego 112 pod Tesco (skierowanie go wówczas na Wolski + 189 na Chomiki) oraz zastępstwo za ową linię w relacji Bemowo - płd. Lazurowa (skoro jest ono takie ważne - prawdę mówiąc niesądzę obserwując zapełnienie 112 tamże).
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo też i nie ma co ukrywać, że jest to pomysł wylansowany przeze mnie, a "kupiony" od ciebieR-11 Kleszczowa pisze:Przede wszystkim nie chciałbym psuć nowego 122, które uważam za bardzo dobre.
A ja myślę tak: długość odcinka "marnowanego" będzie stosunkowo niewielka, zaś obsługa centrów handlowych na dwóch krańcach może być dobrym powodem utrzymywania dobrej częstotliwości także w DSR-11 Kleszczowa pisze:Problemem jest ZTM-owskie 112, które co 10/12/10//15 w DP od Lazurowej do Karolina będzie się zwyczajnie marnowało
[ Dodano: 2008-08-21, 23:55 ]
Nie twierdzę, że tłumy tam walą, tym niemniej dzielnica pewnie zrobiłaby dym, gdyby takie połączenie rozciąć (jakieś szkoły, przychodnie, UD itp.).R-11 Kleszczowa pisze:zastępstwo za ową linię w relacji Bemowo - płd. Lazurowa (skoro jest ono takie ważne - prawdę mówiąc niesądzę obserwując zapełnienie 112 tamże).
Sprawę załatwią skrócone kursy 116 do Marymontu. Do czasu wprowadzenia zmian na Bielanach.Fikander pisze:Za bardzo nabite było przed wakacjami dobrze, że tramwaje wracają, ale póki 33 nie będzie silne, to e-e.
[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 00:10 ]
W strefie dojścia, na razie tam nic nie powstało.nowa linia 255 z Karolina przez Człuchowską i Powstańców do Połczyńskiej dalej przez Jana Kazimierza - powiedzmy co 15/20/15//20 + jakaś brygada rano i popołudniu kursująca tylko z os. Wolska na Jana Kazimierza. Zapewnienie komunikacji dla osiedli na Jana Kazimierza - dowóz do tramwajów, zastąpienie relacji Człuchowska - Tesco i Człuchowska - Real linią o znośnej częstotliwości.
Nawiasem mówiąc dziwi mnie az taki opór (np. Twój) przeciwko działaniom zmierzającym do podnoszenia częstotliwości linii. Czy kursowanie co 15/20/20 zostało uznanie za standard? Niesłusznie!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
112 z Cm. Wolskiego już było i śmiem twierdzić, że lepsze jest na Karolinie (a docelowo może na Niedźwiadku). Chociaż moje obserwacje dla tej linii są wybitnie sporadyczne (acz raz wybrałem się tescobusem do 112 i potem na Bemowo, ciekawe to było połączenie )
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Teraz - jak się nie sprawdzi - to będzie na mnieBastian pisze:Bo też i nie ma co ukrywać, że jest to pomysł wylansowany przeze mnie, a "kupiony" od ciebieR-11 Kleszczowa pisze:Przede wszystkim nie chciałbym psuć nowego 122, które uważam za bardzo dobre.
Prawdę mówiąc widziałbym to nowe 122 aż na Cm. Wolskim - jednak rozumiem brak brygad
Sugeruję raczej wydłużenie 122 i połączenie 105 ze 125 ale to inna bajkaBastian pisze:Aha, całkowicie już kasujesz połączenie płd. Lazurowej z Górcami i Bemowem - chyba że sugerujesz nieskracanie 105?
Utrzymanie wysokiej częstotliwości w DS dzięki handlowym pętlom jest ogromnym plusem. Jednak są momenty w ciągu dnia, że zbyt częste 112 może być zbyt częste na Karolinie.Bastian pisze:A ja myślę tak: długość odcinka "marnowanego" będzie stosunkowo niewielka, zaś obsługa centrów handlowych na dwóch krańcach może być dobrym powodem utrzymywania dobrej częstotliwości także w DSR-11 Kleszczowa pisze:Problemem jest ZTM-owskie 112, które co 10/12/10//15 w DP od Lazurowej do Karolina będzie się zwyczajnie marnowało
Póki co nic nie powstało (w zasadzie już powstaje) - trzeba myśleć przyszłościowo, a komunikacja ma przecież - także - charakter miastotwórczy.Jarek pisze:W strefie dojścia, na razie tam nic nie powstało.nowa linia 255 z Karolina przez Człuchowską i Powstańców do Połczyńskiej dalej przez Jana Kazimierza - powiedzmy co 15/20/15//20 + jakaś brygada rano i popołudniu kursująca tylko z os. Wolska na Jana Kazimierza. Zapewnienie komunikacji dla osiedli na Jana Kazimierza - dowóz do tramwajów, zastąpienie relacji Człuchowska - Tesco i Człuchowska - Real linią o znośnej częstotliwości.
Dodatkowo warto zaznaczyć inne interesujące połączenie, które linia by zapewniła - dojazd do CH Fort Wola z Człuchowskiej...
Broń Boże! Jestem ogromnym zwolennikiem bardzo częstych linii - nie wiem skąd wzięło się Twoje przekonanie Jednak linia łącząca - biorąc powyższy przykład - Człuchowską z Realem nie może kursować przesadnie często...Jarek pisze: Nawiasem mówiąc dziwi mnie az taki opór (np. Twój) przeciwko działaniom zmierzającym do podnoszenia częstotliwości linii. Czy kursowanie co 15/20/20 zostało uznanie za standard? Niesłusznie!
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"