KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 sie 2008, 23:23

Jako, że jestem zagorzałym przeciwnikiem kierowania 189 na Chomiczówkę i wielkim zwolennikiem bus-pasa na Połczyńskiej widziałbym to tak:

112 z cm. Wolskiego przez Powstańców Śląskich na Bielany i Bródno - bardzo silny obwód zapewniający zastępstwo za 106 i proponowane 189. W duecie ze 184.

189 na Górczewską przez Człuchowską - zapewnienie połączenia dużej części Jelonek z obwodem południowym.

Dodatkowo zmiany te niosą za sobą:
155 na Znaną (skrócenie i wycofanie ze słabo wykorzystanego odcinka, zwiększenie częstotliwości w dalszej perspektywie).

129 na Młynów przez Górczewską - zastąpienie relacji 155 czyli Redutowa - przychodnia, Redutowa - Real, Redutowa - szpital, przychodnia - Młynów i takie tam socjale ;)

nowa linia 255 z Karolina przez Człuchowską i Powstańców do Połczyńskiej dalej przez Jana Kazimierza - powiedzmy co 15/20/15//20 + jakaś brygada rano i popołudniu kursująca tylko z os. Wolska na Jana Kazimierza. Zapewnienie komunikacji dla osiedli na Jana Kazimierza - dowóz do tramwajów, zastąpienie relacji Człuchowska - Tesco i Człuchowska - Real linią o znośnej częstotliwości.

Nie liczyłem brygad, zabijajcie :killer:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 sie 2008, 23:27

R-11 Kleszczowa pisze:112 z cm. Wolskiego przez Powstańców Śląskich na Bielany i Bródno - bardzo silny obwód zapewniający zastępstwo za 106 i 184
Jakim sposobem niby zapewniający zastępstwo? Przecież 189 jest proponowane oprócz silnego 112, a i tak zdaniem wielu to nie wystarczy :-s

Aha, całkowicie już kasujesz połączenie płd. Lazurowej z Górcami i Bemowem - chyba że sugerujesz nieskracanie 105? I jeszcze jedno - na Górczewskiej albo 189, albo 122, obie się tam na pewno nie zmieszczą. De facto zostawienie tam 189 oznacza całkowite rozmontowanie zmian na Bemowie.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 sie 2008, 23:29

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:112 z cm. Wolskiego przez Powstańców Śląskich na Bielany i Bródno - bardzo silny obwód zapewniający zastępstwo za 106 i 184
Jakim sposobem niby zapewniający zastępstwo? Przecież 189 jest proponowane oprócz silnego 112, a i tak zdaniem wielu nie wystarczy :-s
Pewne niedociągnięcie się wkradło :-$ Już poprawiam. Nie chcę likwidować 184. Na ciągu Powstańców byłoby 112 + 184 :grin:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 sie 2008, 23:31

R-11 Kleszczowa pisze:Na ciągu Powstańców byłoby 112 + 184 :grin:
1) To wtedy brygadowo ci się to ni diabła nie zamknie.
2) I chcesz je koordynować od Cm. Wolskiego? Jedną ruszającą, drugą przyjeżdżającą z Ochoty? Zapomnij =;
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 sie 2008, 23:38

Przede wszystkim nie chciałbym psuć nowego 122, które uważam za bardzo dobre. Problemem jest ZTM-owskie 112, które co 10/12/10//15 w DP od Lazurowej do Karolina będzie się zwyczajnie marnowało - stąd m.in. lokalne 255 i 112 jako obwód.

Jeśli ogólnie "nie da się" rozważyłbym dwie kwestie - sensowność tak częstego 112 pod Tesco (skierowanie go wówczas na Wolski + 189 na Chomiki) oraz zastępstwo za ową linię w relacji Bemowo - płd. Lazurowa (skoro jest ono takie ważne - prawdę mówiąc niesądzę obserwując zapełnienie 112 tamże).
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 sie 2008, 23:53

R-11 Kleszczowa pisze:Przede wszystkim nie chciałbym psuć nowego 122, które uważam za bardzo dobre.
Bo też i nie ma co ukrywać, że jest to pomysł wylansowany przeze mnie, a "kupiony" od ciebie :-D
R-11 Kleszczowa pisze:Problemem jest ZTM-owskie 112, które co 10/12/10//15 w DP od Lazurowej do Karolina będzie się zwyczajnie marnowało
A ja myślę tak: długość odcinka "marnowanego" będzie stosunkowo niewielka, zaś obsługa centrów handlowych na dwóch krańcach może być dobrym powodem utrzymywania dobrej częstotliwości także w DS ;)

[ Dodano: 2008-08-21, 23:55 ]
R-11 Kleszczowa pisze:zastępstwo za ową linię w relacji Bemowo - płd. Lazurowa (skoro jest ono takie ważne - prawdę mówiąc niesądzę obserwując zapełnienie 112 tamże).
Nie twierdzę, że tłumy tam walą, tym niemniej dzielnica pewnie zrobiłaby dym, gdyby takie połączenie rozciąć (jakieś szkoły, przychodnie, UD itp.).

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 22 sie 2008, 0:08

Fikander pisze:Za bardzo nabite było przed wakacjami dobrze, że tramwaje wracają, ale póki 33 nie będzie silne, to e-e.
Sprawę załatwią skrócone kursy 116 do Marymontu. Do czasu wprowadzenia zmian na Bielanach.

[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 00:10 ]
nowa linia 255 z Karolina przez Człuchowską i Powstańców do Połczyńskiej dalej przez Jana Kazimierza - powiedzmy co 15/20/15//20 + jakaś brygada rano i popołudniu kursująca tylko z os. Wolska na Jana Kazimierza. Zapewnienie komunikacji dla osiedli na Jana Kazimierza - dowóz do tramwajów, zastąpienie relacji Człuchowska - Tesco i Człuchowska - Real linią o znośnej częstotliwości.
W strefie dojścia, na razie tam nic nie powstało.

Nawiasem mówiąc dziwi mnie az taki opór (np. Twój) przeciwko działaniom zmierzającym do podnoszenia częstotliwości linii. Czy kursowanie co 15/20/20 zostało uznanie za standard? Niesłusznie!

Andrzej

Post autor: Andrzej » 22 sie 2008, 10:31

Dęboszczak pisze: Odcięcie Ostrobramskiej i Marysina od metra (520 jest najlepiej wykorzystywaną linią).
Na TŁ najlepiej wykorzystywaną linią jest ten pośpiech, który na przystanek Metro Politechnika 11 przyjedzie w stadzie jako pierwszy.

ness

Post autor: ness » 22 sie 2008, 10:54

^^
zwykle najbardziej zawalone jest 525 a nie zawsze to wynika z rozkladu/kolejnosci przyjadu.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 22 sie 2008, 11:01

ness pisze:^^
zwykle najbardziej zawalone jest 525 a nie zawsze to wynika z rozkladu/kolejnosci przyjadu.
Podejrzewam, że ma to związek z pocięciem i wywaleniem 125 z mostu Śląsko-Dąbrowskiego, oraz powolnej przeprawy tej linii przez Grochowską.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sie 2008, 12:17

112 z Cm. Wolskiego już było i śmiem twierdzić, że lepsze jest na Karolinie (a docelowo może na Niedźwiadku). Chociaż moje obserwacje dla tej linii są wybitnie sporadyczne (acz raz wybrałem się tescobusem do 112 i potem na Bemowo, ciekawe to było połączenie :> )
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Walas

Post autor: Walas » 22 sie 2008, 12:25

Jeżeli chodzi o 112,to ostanio jechałem na 112 gdańszczakiem(3382) z przyst.Park Kaskakda do przyst.Czumy i jechało nim sporo osób,więc jednek 112 jeżdzi trochę ludu.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 sie 2008, 16:49

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Przede wszystkim nie chciałbym psuć nowego 122, które uważam za bardzo dobre.
Bo też i nie ma co ukrywać, że jest to pomysł wylansowany przeze mnie, a "kupiony" od ciebie :-D
Teraz - jak się nie sprawdzi - to będzie na mnie :p
Prawdę mówiąc widziałbym to nowe 122 aż na Cm. Wolskim - jednak rozumiem brak brygad ;)
Bastian pisze:Aha, całkowicie już kasujesz połączenie płd. Lazurowej z Górcami i Bemowem - chyba że sugerujesz nieskracanie 105?
Sugeruję raczej wydłużenie 122 i połączenie 105 ze 125 ale to inna bajka ;)
Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Problemem jest ZTM-owskie 112, które co 10/12/10//15 w DP od Lazurowej do Karolina będzie się zwyczajnie marnowało
A ja myślę tak: długość odcinka "marnowanego" będzie stosunkowo niewielka, zaś obsługa centrów handlowych na dwóch krańcach może być dobrym powodem utrzymywania dobrej częstotliwości także w DS ;)
Utrzymanie wysokiej częstotliwości w DS dzięki handlowym pętlom jest ogromnym plusem. Jednak są momenty w ciągu dnia, że zbyt częste 112 może być zbyt częste na Karolinie.
Jarek pisze:
W strefie dojścia, na razie tam nic nie powstało.
Póki co nic nie powstało (w zasadzie już powstaje) - trzeba myśleć przyszłościowo, a komunikacja ma przecież - także - charakter miastotwórczy.
Dodatkowo warto zaznaczyć inne interesujące połączenie, które linia by zapewniła - dojazd do CH Fort Wola z Człuchowskiej...
Jarek pisze: Nawiasem mówiąc dziwi mnie az taki opór (np. Twój) przeciwko działaniom zmierzającym do podnoszenia częstotliwości linii. Czy kursowanie co 15/20/20 zostało uznanie za standard? Niesłusznie!
Broń Boże! Jestem ogromnym zwolennikiem bardzo częstych linii - nie wiem skąd wzięło się Twoje przekonanie =; Jednak linia łącząca - biorąc powyższy przykład - Człuchowską z Realem nie może kursować przesadnie często...
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 22 sie 2008, 17:53

R-11 Kleszczowa pisze:Teraz - jak się nie sprawdzi - to będzie na mnie
teraz to tylko dac namiary na Kleszcza mieszkancom Mokotowa hehehhee
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 22 sie 2008, 19:17

małpa pisze:Jeżeli chodzi o 112,to ostanio jechałem na 112 gdańszczakiem(3382)
Masło maślane :/ Poza tym po co ta informacja, że jechałeś wozem 3382?
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

ODPOWIEDZ