Remont tunelu średnicowego

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 sie 2008, 21:50

przewoz pisze:Toć napisałem, że nie tym. Przetarg na te zabytki był rozpisany na poczatku roku i z Modlinem nie ma nic wspólnego.
W każdym razie jestem ciekaw, po co wydawać kasę na te zabytki... :-k
przewoz pisze:A co do tunelu i skrajniach wszelakich... Infokolej ciekawy artykuł wyprodukowało.
Artykuł ciekawy, no i również w nim była poruszona kwestia szyny zasilającej...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

1000

Post autor: 1000 » 21 sie 2008, 0:08

A jednak przynajmniej narazie udało się: piętrus przejechał. Następne badania i decyzje wkrótce!

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,3486 ... unelu.html

Wcisnęli piętrusa do tunelu
śmik
2008-08-20

W tunelu średnicowym na próbę udało się przetoczyć nowe piętrowe pociągi kupione przez samorząd Mazowsza. Kolejarze wciąż jednak nie wiedzą, czy będą mogły tam jeździć.
Testową jazdę w tunelu udało się przeprowadzić w nocy z wtorku na środę, gdy nie jeździły zwykłe pociągi. Piętrowy skład zamiast lokomotywy elektrycznej ciągnęła jednak spalinówka. - Dla bezpieczeństwa trakcja elektryczna była wyłączona - mówi Krzysztof Łańcucki, rzecznik spółki PKP Polskie Linie Kolejowe.

Jak pisaliśmy, problem polega na tym, że między dachem piętrusa a siecią elektryczną byłaby zbyt mała odległość. Powinna wynosić przynajmniej 20 cm, a w niektórych miejscach piętrus zbliżyłby się do przewodów na odległość 13 cm. Tak wynikało z danych, które niedawno skonfrontowały Koleje Mazowieckie i spółka PKP Polskie Linie Kolejowe. Ta ostatnia półtora roku temu zakończyła ponadsześciomiesięczny remont tunelu.

W czasie testów pociąg szczęśliwie przejechał przez tunel. W PLK nie chcą jednak zdradzić szczegółów. Kolejarze nie ujawnili, na jaką odległość pociąg zbliżył się drutów. - Te wyniki będą znane za kilka dni - mówi Łańcucki. Nie wyklucza też, że trzeba będzie przeprowadzić następne badania. W PKP PLK trudno też uzyskać informację, czy jest szansa na wyjście z tej sytuacji. Niektórzy zastanawiają się np. nad zamontowaniem sieci trakcyjnej wyżej lub nad wystąpieniem do Ministerstwa Infrastruktury o odstępstwa od norm. Nie ma jednak szans na rychłe decyzje w tej sprawie. Dlatego od 1 września piętrowe pociągi najpewniej zaczną jeździć nieco wyższym tunelem dalekobieżnym - przez Dworzec Centralny. Ominą stacje Ochota, Śródmieście, Powiśle i Stadion. Kolejarze wstępnie zakładali, że będą dojeżdżać do stolicy z Radomia i Siedlec.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

przewoz

Post autor: przewoz » 21 sie 2008, 8:56

W każdym razie jestem ciekaw, po co wydawać kasę na te zabytki...
Co do 3 wagonowych to sam mam wątpliwości, 4-wagonowe EN71 - popieram, bo potrzeba, a to jedyny póki co sposób na pozyskanie jakichkolwiek składów w miarę szybko. Jednak szkoda, że KM nie mają zamiaru ich unowocześniać (rozruch).

[ Dodano: Czw 21 Sie, 2008 08:58 ]
Już wiadomo od dawna na których pociągach będą jeździły piętrusy na Radom. Ciekawostką jest wypuszczenie ich na dwóch parach do Siedlec - rano i po południu z Siedlec i po południu do Siedlec i domknięcie - na noc do Siedlec.

tomkrt

Post autor: tomkrt » 23 sie 2008, 13:33

Bajery rowery z kamerą.
Jak się okazało przy wyłączonej sieci wystarczyła zwykła miarka
Fotke z próbnego prezjazdu opublikowała Polska The Times
Załączniki
080821_Pol[1].jpg

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 sie 2008, 15:23

Cóż, tak to już bywa, jak się coś robi, a potem myśli...

PS. Nie da się zmniejszyć tego skanu? Strasznie stronę rozwala 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Zari

Post autor: Zari » 23 sie 2008, 21:01

czy mi się wydaje, czy ze zdjęcia wynika, że może być mały problem z otworzeniem drzwi?

tomkrt

Post autor: tomkrt » 23 sie 2008, 21:16

Chyba do sprawdzenie czy drzwi się otwierają trzeba będzie zrobić kolejny przejazd ](*,)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sie 2008, 21:28

Zari pisze:czy mi się wydaje, czy ze zdjęcia wynika, że może być mały problem z otworzeniem drzwi?
Nie wydaje mi się. Przecież szerokość w peronach jest na ruskie stodoły zrobiona.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 24 sie 2008, 10:14

inż. Glonojad pisze:
Zari pisze:czy mi się wydaje, czy ze zdjęcia wynika, że może być mały problem z otworzeniem drzwi?
Nie wydaje mi się. Przecież szerokość w peronach jest na ruskie stodoły zrobiona.
Gdzie? Na Sródmieściu? A myślałem ze wiesz o czym piszesz
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 24 sie 2008, 10:39

inż. Glonojad pisze:Zari napisał/a:
czy mi się wydaje, czy ze zdjęcia wynika, że może być mały problem z otworzeniem drzwi?

Nie wiem czy bym ruską stodołę tam wysłał, chyba że trzeba by przyszlifować boki. W peronach jest wasko, ale ze zdjęcia wydaje się ,że drzw są na styk. One nie są mocno odskokowe, przesuwają się blisko płaszczyzny ścian bocznych (wystają na swoją grubość + luz niezbędny do swobodnego ruchu. To kilka centymetrów, które spokojnie tam powinny się znaleźć

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sie 2008, 11:46

rufio198 pisze:
inż. Glonojad pisze: Nie wydaje mi się. Przecież szerokość w peronach jest na ruskie stodoły zrobiona.
Gdzie? Na Sródmieściu? A myślałem ze wiesz o czym piszesz
Czyli jak jest awaria na średnicy dalekobieżnej to ruskie stodoły jadą przez Gdański? Ja słyszałem, że jest dla nich przejezdne, ale nie upieram się.

Mógłbyś być jednak sympatyczniejszy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 24 sie 2008, 12:25

inż. Glonojad pisze:Czyli jak jest awaria na średnicy dalekobieżnej to ruskie stodoły jadą przez Gdański? Ja słyszałem, że jest dla nich przejezdne, ale nie upieram się.
Własnie sobie próbuję przypomnieć taką awarię. Tyle razy widziałem podobne akcje, ale za żadnym razem nie widziałem ruskich wagonów w akcji na Śródmieściu...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 24 sie 2008, 21:16

Mnie chodzą po głowie jakieś zdjęcia Kiepury, a on taszczy jakąś ruską grupę. Ale odnaleźć nie mogę.

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 24 sie 2008, 22:17

inż. Glonojad pisze:Mnie chodzą po głowie jakieś zdjęcia Kiepury, a on taszczy jakąś ruską grupę. Ale odnaleźć nie mogę.
Na Kiepurze na pewno nie jeżdżą stodoły... :D Co najwyżej coś takiego: http://www.railfaneurope.net/pix/ru/car ... 03_003.jpg

Wydaje mi się, że w związku z jakimśtam zamknięciem kiedyś dawno widziałem stodoły na Śródmieściu - po bokach po 10cm miejsca, a na wysokość pod sufit jak Bipy. :D

Ogólnie uważam, że jak piętrus już przejechał to wszystko będzie jeździć normalnie... :-k

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 25 sie 2008, 12:50

inż. Glonojad pisze:
rufio198 pisze: Gdzie? Na Sródmieściu? A myślałem ze wiesz o czym piszesz
Czyli jak jest awaria na średnicy dalekobieżnej to ruskie stodoły jadą przez Gdański? Ja słyszałem, że jest dla nich przejezdne, ale nie upieram się.

Mógłbyś być jednak sympatyczniejszy.
Jak jest awaria to pociągi z ruskimi stodołami czekaja na usuniecie awari- lub jada przez Gdański.
Skrajnia MC-I nie przechodzi na Śródmiesciu. Nie wiem czy został wyremontowany peron od strony Zachodniej ( 2 lub 1 - dokładnie nie pamietam) rozwalony własnie przez te wagony.
Sorki za moja wczorajsza zgryźliwośc.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

ODPOWIEDZ