Ciepło!

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Teokryt

Post autor: Teokryt » 16 sie 2008, 20:32

reserved pisze:skąd się biorą trąby powietrzne
Bezpośrednio, z chmur. A konkretniej muszą być sprzyjające warunki termiczne, wilgotnościowe i wiatru.
reserved pisze:czemu obserwujemy ich nasilenie w ostatnim sezonie?
Media?
Druga sprawa to że ich siła rośnie z roku na rok. Pokrywa się to z moją teorią dot. globalnego ocielenia, to nie o to chodzi ze będzie nam cieplej i temperatury będą wysokie a zima to będzie deszcz, to oznacza ze będzie większa ilość energii w atmosferze która będzie się gwałtowniej wyzwalać w rożnych miejscach.
reserved pisze:No i czy trąby mogą występować w mieście?
Raczej nie ze względu że wiele trąb powstaje orograficzne (czyli w zależności od terenu) płaskie tereny, kotliny górskie i doliny to najczęstsze miejsca występowania trąb. Dlatego miasto maj­ąc mocno przekształcony teren i generuje wyspę ciepła średnio nadaje sie na występowanie takich zjawisk.
reserved pisze:Pytam, bo zawsze się mówiło o trąbach powietrznych na dużych odległościach itd...
Tam zdarzają się najczęściej i sieją największe zniszczenia.
Obrazek

reserved

Post autor: reserved » 16 sie 2008, 20:38

Rozumiem... Dzięki za odpowiedź... a skoro już jesteśmy przy tym temacie to czy można jakoś bronić swojego dorobku.. nie wiem zabezpieczyć mieszkania by było jak najmniej zniszczeń czy czekać tylko aż wszystko rozpieprzy i samemu się ratować?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 16 sie 2008, 20:41

Do piwnicy jak się ma. U nas domy raczej są mocne, gorzej tylko z dachami. No ale raczej w Warszawie aż tak groźnie być nie powinno...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 16 sie 2008, 20:44

W Legionowie popadało lekko, trzy razy na krzyz zagrzmiało i to by było na tyle dziś.
reserved pisze:ytanie do znawców... skąd się biorą trąby powietrzne i czemu obserwujemy ich nasilenie w ostatnim sezonie? No i czy trąby mogą występować w mieście? Pytam, bo zawsze się mówiło o trąbach powietrznych na dużych odległościach itd...
Trąba powietrzna powstaje w wyniku bardzo dużej różnicy ciśnień. Kiedy powietrze gorące zderza się z frontowym zimnym. Z racji tej różnicy ciśnienia powstaje wiatr. Im większa różnica tym silniejszy. Jeżeli różnica jest ekstremalnie duża w tedy powstaje efekt zasysania mas powietrza do góry. Zjawiska te powstają najczęściej na otwartych terenach tam gdzie jest dużo miejsca. Jednak potem mogą przesuwać sie w kierunku zabudowań, lasów itp. Powstanie trąby w dużej aglomeracji jest niemożliwe. Trąba najpierw powstaje w górze potem powoli dotyka do ziemi (choć nie zawsze). Na ziemi przesuwa się na niezbyt dużym obszarze gdyż po wyssaniu powietrza nie ma już tak ogromnej różnicy ciśnień i z powrotem odrywa się od ziemi i zanika.
Nasilenie tych zjawisk związane jest po prostu z ocieplaniem się klimatu.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Teokryt

Post autor: Teokryt » 16 sie 2008, 20:48

reserved pisze:czy można jakoś bronić swojego dorobku.. nie wiem zabezpieczyć mieszkania by było jak najmniej zniszczeń czy czekać tylko aż wszystko rozpieprzy i samemu się ratować?
Generalnie na jakiekolwiek decyzje to juz jest za późno jeśli widzimy trąbę idącą w naszym kierunku.
Wtedy należy schować siebie i dokumenty polisy ubezpieczeniowej.

Ktoś kiedyś zarzucił teorie że tuz przez trąbą pootwierać wszystkie okna i drzwi tak aby powietrze z domu nie rozsadziło go albo nie oderwało dachu.

Siebie należy schować tak by dało się wyjść zanim nas odgruzowują.
Obrazek

reserved

Post autor: reserved » 16 sie 2008, 21:22

Ehh... straszne....
Ale mimo wszystko dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. ;-)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 16 sie 2008, 23:08

Oberwanie chmury właśnie w Legionowie. Przez 10 min ostra pompa teraz już coraz słabsza. Bez burzy bez niczego ot taki sobie deszczyk 8-(
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 16 sie 2008, 23:32

Się doczekaliście w Legionowie :p Na Bielanach spokój i cisza.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 16 sie 2008, 23:34

Wracałem dziś z działki (Tonkiele, wieś przy trasie nr 62 nad samym Bugiem). Burza przyszła do nas ok. 19.30 - zrobiło się ciemno i powiał wiatr przyginający młode (8-10 lat) brzozy do ziemi. Potem na chwilę zrobiło się cicho, aż nadeszła właściwa fala z deszczem, piorunami i jeszcze mocniejszym wiatrem. Tak było przez ok 20-30 minut. Potem zelżało, więc ruszyliśmy w drogę. Od pierwszej wsi w woj. Mazowieckim było ciemno, bez prądu Sokołów Podlaski i Węgrów, w Liwie musieliśmy odbić na Kałuszyn, bo droga 631 była zablokowana przez strażaków. Odcinek między Sokołowem Podlaskim a Węgrowem (ok 17 km) pokonaliśmy w ledwie 40 minut - piorunujące wrażenie robiły kikuty topoli, zupełnie jakby niewidzialna ręka przeszła na wysokości kilku metrów z piłą łańcuchową i ścięła wszystko, co znajdowało się wyżej. Prąd było dopiero w Kałuszynie i Mińsku Maz....
A przez cały dzień świeciło piękne słońce, dzięki czemu udał się nam kajakowy spływ Bugiem...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 sie 2008, 23:35

Paweł_K pisze: dzięki czemu udał się nam kajakowy spływ Bugiem...
Nadal taki brudny :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 16 sie 2008, 23:39

R-11 Kleszczowa pisze:Nadal taki brudny :?:
Tak, teraz zwłaszcza, gdy po opadach spływają różności z pól...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 sie 2008, 23:42

Spływałem kajakiem różnymi rzekami ale tylko Bug wywarł na mnie tak negatywne wrażenie w kontekście czystości =; Duża w tym zasługa także Białorusi...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 16 sie 2008, 23:44

Ano niestety, a przecież ta rzeka ma wszelkie zadatki na to, by być perłą Podlasia. Ogólnie to mam wrażenie, że 3-4 lata temu czystość wody była lepsza :-k

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 16 sie 2008, 23:47

Płynąłem Bugiem w 2005 roku więc nawet nie chce sobie wyobrażać jak wygląda dziś :-s Trzeba jednak faktycznie przyznać, że rzeka i jej okolica mają urok...

Albert Camus-"Dżuma"

ikarus
Kontakt:

Post autor: ikarus » 29 sie 2008, 12:09

Od rana deszczyk pada.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus

ODPOWIEDZ