Remonty pętli autobusowych w Warszawie

Moderator: Wiliam

reserved

Post autor: reserved » 10 lip 2008, 10:41

W Radiu Plus poinformowali że rozpoczął się remont pętli Szczęśliwice i Cm. Wolskiego.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 14 lip 2008, 12:40

Wskazana by była wymiana nawierzchni peronów na Cm.Północnym-brama główna.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 02 wrz 2008, 18:52

ZTM pisze:2008-09-02 | Utrudnienia związane z remontem pętli WIATRACZNA | W związku z rozpoczęciem remontu pętli WIATRACZNA, od dnia 3.09.2008 od początku kursowania do odwołania ulega zmianie rozmieszczenie przystanków w tym rejonie: - zawieszeniu ulegnie funkcjonowanie przystanku WIATRACZNA 14, 15 oraz 23;
- dla linii 142, 702, 704, 720, 722 i 730 zamiast przystanku WIATRACZNA 15 obowiązywać będzie przystanek WIATRACZNA 16;
- dla linii 145 zamiast przystanku WIATRACZNA 14 obowiązywać będzie przystanek WIATRACZNA 17;
- przystanek WIATRACZNA 02 obowiązujący dla linii prywatnych oraz linii państwowych przedsiębiorstw komunikacji samochodowej zostanie przeniesiony ok. 85 metrów do tyłu;
- dla linii 183 zamiast przystanku WIATRACZNA 17 obowiązywać będzie przystanek WIATRACZNA 67 zlokalizowany na jezdni ulicy Grochowskiej w miejscu dotychczasowego przystanku WIATRACZNA 02);
- dla linii 148, 173 zamiast przystanku WIATRACZNA 16 obowiązywać będzie przystanek WIATRACZNA 66 zlokalizowany na jezdni ulicy Grochowskiej przed wyjazdem z pętli (ok. 60 metrów za przystankiem WIATRACZNA 67).

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 26 wrz 2008, 18:31

Czy remont pętli na Żeraniu to zakłada przynajmniej odmalowanie tej obskurnej murowanej budy zwanej ekspedycją :?: Ponadto ciekawi mnie kto wpadł na pomysł, aby miejsca gdzie stoją autobusy wykonać z starego, ale na nowo ułożonego bruku, natomiast już wszystkie drogi wewnątrz pętli wykłada się szarą kostką. To już nie można było wszystkiego zrobić z kostki :?:
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 26 wrz 2008, 21:10

Frencher pisze:Czy remont pętli na Żeraniu to zakłada przynajmniej odmalowanie tej obskurnej murowanej budy zwanej ekspedycją :?: Ponadto ciekawi mnie kto wpadł na pomysł, aby miejsca gdzie stoją autobusy wykonać z starego, ale na nowo ułożonego bruku, natomiast już wszystkie drogi wewnątrz pętli wykłada się szarą kostką. To już nie można było wszystkiego zrobić z kostki
Bardzo dobre pytanie, też się zastanawiam z jakiego powodu ZTM wykłada pętlę tą szarą koszmarną kostką.... Czy to z powodu braku pieniędzy? Przecież to za 5 lat znowu będzie trzeba remontować :-k
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 26 wrz 2008, 21:33

Frencher pisze:Ponadto ciekawi mnie kto wpadł na pomysł, aby miejsca gdzie stoją autobusy wykonać z starego, ale na nowo ułożonego bruku
Ja.
zeus pisze:Przecież to za 5 lat znowu będzie trzeba remontować :-k
Miejmy nadzieję że wcześniej. Wraz z budową trasy tramwajowej, pętla ma być przesunięta nieco na południe.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2008, 21:39

JotPeCet pisze:
Frencher pisze:Ponadto ciekawi mnie kto wpadł na pomysł, aby miejsca gdzie stoją autobusy wykonać z starego, ale na nowo ułożonego bruku
Ja
I bardzo dobrze, bo, o ile nie jest wypolerowany (a przy takim obciążeniu raczej nie jest) warunki wytrzymałościowe z pewnością spełnia, a konieczna była regulacja wysokościowa plus ewentualnie wzmocnienie podbudowy.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2008-09-26, 22:19 ]
Korekta tagów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 26 wrz 2008, 21:46

JotPeCet pisze:
Ja.
A ma to jakieś uzasadnienie merytoryczne :?: I dlaczego nie na odwrót - miejsca postojowe z kostki, a drogi z bruku :?:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2008, 21:48

Możesz doprecyzować, co masz na myśli mówiąc "kostka", a co, pisząc "bruk"?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 26 wrz 2008, 21:50

inż. Glonojad pisze:Możesz doprecyzować, co masz na myśli mówiąc "kostka", a co, pisząc "bruk"?
Kostka = szara kostka bauma.
Bruk = bruk ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 wrz 2008, 22:21

bruk, znaczy kostka brukowa? :p

radeom

Post autor: radeom » 03 paź 2008, 16:00

Obrazek
2008-10-03 | Zmiany na pętli ŻERAŃ FSO | W związku z rozpoczęciem kolejnego etapu remontu pętli ŻERAŃ FSO, od dnia 4.10.br. (sobota) od początku kursowania do odwołania wprowadzone zostaną następujące zmiany:
- przywraca się funkcjonowanie przystanku ŻERAŃ FSO 10 - dla linii 723 i 801;
- zawiesza się funkcjonowanie przystanku ŻERAŃ FSO 11 - obowiązującego dotąd jako krańcowy dla linii 705, 731, 735 i 804;
- przystanek ŻERAŃ FSO 09 obowiązywać będzie czasowo jako krańcowy dla linii 705, 731, 735 i 804;
- utrzymuje się trasy objazdowe linii 104, 133, 134, 145, 152 i 516.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 20 paź 2008, 22:38

GW pisze: Pętla w Powsinie do remontu od dzisiaj

W poniedziałek zaczął się remont pętli linii 130 i 519 koło Parku Kultury w Powsinie.

Autobusy dowożące warszawiaków do Parku Kultury w Powsinie będą zawracać w bardziej cywilizowanych warunkach. Wczoraj Zarząd Transportu Miejskiego zaczął tam remont sfatygowanej pętli. Do połowy grudnia peron dla oczekujących pasażerów zostanie wyłożony betonową kostką, a na jego krawędziach znajdą się płytki antypoślizgowe. Ludzie będą mogli przysiąść na nowych ławkach. Przy układaniu nawierzchni dla autobusów ma być zaś wykorzystana kostka granitowa, co powinno zapobiec tworzeniu się dziur i kolein. Prace, które kosztują 306 tys. zł, wykonuje firma Adrog.
Taaaa... 130 :sick:
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

pasażer

Post autor: pasażer » 26 paź 2008, 22:57

TGM pisze:
GW pisze: Pętla w Powsinie do remontu od dzisiaj

W poniedziałek zaczął się remont pętli linii 130 i 519 koło Parku Kultury w Powsinie.

Autobusy dowożące warszawiaków do Parku Kultury w Powsinie będą zawracać w bardziej cywilizowanych warunkach. Wczoraj Zarząd Transportu Miejskiego zaczął tam remont sfatygowanej pętli. Do połowy grudnia peron dla oczekujących pasażerów zostanie wyłożony betonową kostką, a na jego krawędziach znajdą się płytki antypoślizgowe. Ludzie będą mogli przysiąść na nowych ławkach. Przy układaniu nawierzchni dla autobusów ma być zaś wykorzystana kostka granitowa, co powinno zapobiec tworzeniu się dziur i kolein. Prace, które kosztują 306 tys. zł, wykonuje firma Adrog.
Taaaa... 130 :sick:
Tylko się chyba pomylili, bo do 26.10 nic nie robią i ZTM nic nie pisze o zmianie krańca 519 w Powsinie a jest to konieczne w czasie remontu - tak mi się wydaje.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 28 paź 2008, 9:57

Zakrojne na wielką skalę prace porzątkowe na Okęciu. Kwiatki, krzaczki nowe. Wyrwane stare wiaty, nowe oznakowanie drogowe. Szkoda ze nie będzie wymiany nawierzchni peronów, poprawy kanalizacji deszczowej i oświetlenia. Przydał by się zegar.
Obrazek

ODPOWIEDZ