SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 19 gru 2008, 17:24

przewoz pisze: Nowe SKMki ani czoperowe, ani porzadnie zmodernizowane. Tu dosłownie mamy stary kibel z nową buzią. Wózki nietknięte.
Dobrze, że okna szczelne.
To są najśmieszniejsze kible jakimi jechałem. Nie wiem czy tu można mówić o modernizacji. Raczej półmodernizacji. Nowe czoło, wyświetlacze wewnątrz, ciepłe guziki i laminaty wymienione na białe. A tak poza tym stare okna, grzejniki pod siedzeniami, drzwi przedziałowe, drzwi międzywagonowe stare. Drzwi do wagony też stare, oświetlenie nie ruszone(wystające świetlówki). tak więc przy modernizacji myślano tylko i wyłącznie o komforcie maszynistów.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2008, 18:58

Rozumiem, że "ciepły guzik" i laminaty wewnętrzne to też "tylko komfort maszynistów"? :p

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 19:20 ]
Aha, rzeczony tito-kibel widziany w dwutrakcji na śródmieściu i to dwa razy. Czarny pas okienny ratuje schemat malowania zdominowany przez tzw. "kremowy rzygowin".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 19 gru 2008, 19:55

Glonojad pisze:laminaty wewnętrzne
Faktycznie, laminaty bardzo służą pasażerom. Na białym bardzo dobrze widać brud.
Glonojad pisze:"ciepły guzik"
Raczej w tym wypadku jest on zbędnym dodatkiem a nawet utrudnieniem. Drzwi przedziałowe dosyć dobrze izolują.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 19 gru 2008, 21:59

Czy nowe SKM-ki (300x) są już włączone do ruchu?
Dziś widziałem dwie jednostki około 14 na torze południowym, podmiejskim ale z tramwaju nie byłem w stanie zauważyć czy rozkładowy pociąg czy nie.

kin

Post autor: kin » 19 gru 2008, 22:33

Plesim pisze:Czy nowe SKM-ki (300x) są już włączone do ruchu?
Dziś widziałem dwie jednostki około 14 na torze południowym, podmiejskim ale z tramwaju nie byłem w stanie zauważyć czy rozkładowy pociąg czy nie.
tak. 3001 dzis jechalem. na stacji w Ursusie zostala powitana przeklenstwami pasazerow za spoznienie. zreszta chyba wszystkie SKMki spoznienia gigantyczne lapaly. ](*,)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2008, 22:55

Premo pisze:Raczej w tym wypadku jest on zbędnym dodatkiem a nawet utrudnieniem. Drzwi przedziałowe dosyć dobrze izolują.
No to już naprawdę trzeba niezłej gimnastyki umysłowej, by twierdzić że ciepły guzik jest utrudnieniem. Za wyjątkiem pasażerów niewidomych oczywiście.

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 22:56 ]
Plesim pisze:Czy nowe SKM-ki (300x) są już włączone do ruchu?
Byś stronę wcześniej poczytał, byś wiedział, bo pisałem o tym :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 19 gru 2008, 23:03

Glonojad pisze:Byś stronę wcześniej poczytał, byś wiedział, bo pisałem o tym :p
A bo jakiś ślepy jestem. Przejrzałem ostatnie posty a Twój jakoś mi umknął. :bow:

Awatar użytkownika
8239

Post autor: 8239 » 19 gru 2008, 23:12

Glonojad pisze: ciepły guzik jest utrudnieniem
No ostatnio niechcący to nacisnąłem, to mi się drzwi w czasie jazdy otworzyły. Słowo daję. #-o

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2008, 23:24

8239 pisze:
Glonojad pisze: ciepły guzik jest utrudnieniem
No ostatnio niechcący to nacisnąłem, to mi się drzwi w czasie jazdy otworzyły. Słowo daję. #-o
Za to ktoś powinien beknąć - nie dość, że źle działający guzik, to jeszcze brak blokady drzwi- jazda ! (czy może chociaż zaczął sam hamować?)

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 19 gru 2008, 23:36

Glonojad pisze:No to już naprawdę trzeba niezłej gimnastyki umysłowej, by twierdzić że ciepły guzik jest utrudnieniem.
Nie zawsze możesz się dopchać do tego guzika. Wytłumacz mi po co on jest. Rano tyle osób wsiada że i tak wszystkie drzwi trzeba otworzyć. Raczej normalni pasażerowie nie jeżdżą poza szczytem na pomostach.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2008, 23:38

po to samo, co w autobusach i tramwajach.

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 23:40 ]
Żeby nie wietrzyć niepotrzebnie wnętrza (nieważne, że przedsionek, ciepło i z niego ucieka) oraz ograniczyć zużycie maszyn drzwiowych (to ostatnio jest przyczyną instalacji przycisków nawet w metrach na Zachodzie).

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 20 gru 2008, 2:21

mogli chociaż zlikwidować te ścianki...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 gru 2008, 8:36

Myślę, że będą je przerabiać, jak przyjdą 4 nowe EZT na S2.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 20 gru 2008, 10:29

Żeby nie wietrzyć niepotrzebnie wnętrza
Tyle że nawet gdy pociąg ma dłuższy postój to drzwi same się nie zamykają po otwarciu przyciskiem. Nie ma czujnika ruchu.
Glonojad pisze:oraz ograniczyć zużycie maszyn drzwiowych
Ten mechanizm który jest teraz wytrzymał 40 lat.
Glonojad pisze:po to samo, co w autobusach i tramwajach.
W autobusie i tramwajach nie masz przedziałów i wychładza się jednocześnie całe wnętrze

przewoz

Post autor: przewoz » 20 gru 2008, 11:24

Glonojad pisze:Myślę, że będą je przerabiać, jak przyjdą 4 nowe EZT na S2.
Bez senu przerabiać jeszcze raz - tym razem mocniej - coś, co własnie przerabiano.
mogli chociaż zlikwidować te ścianki...
Też pomyślałem, że lepszym rozwiązaniem było by wywalenie chociaż drzwi do przedziałów, tak jak w KM. Wtedy ciepły guzik miał by większe uzasadnienie.
Może nie jest tu koniecnzy - ale niech się ludzie uczą.

Dziś widziałemw Miłosnej któryś z tych nowych na jendym z obiegów.

ODPOWIEDZ