Aaaaa, o tym mowa. Tylko, że wtedy tłum czekający na przyst. Przyczółek G. 03 może pustym wozom tylko pomachać. Namawianie ludzi aby szli na przystanek w przeciwną stronę i czekali na jedną linię chyba nie okaże się dobrym pomysłem.kangoo2 pisze:Gdzie jest ślimak?
Jadąc z centrum w stronę Ronda Wiatraczna skręcasz na pas gdzie znajduje się przystanek Przyczółek Grochowski (02) w stronę Wiatracznej. Przejeżdzasz po wiaduktem i zaraz jest ślimak w górę umożliwiający dostanie się na wiadukt w stronę Kinowej i centrum. Całkiem niezły skrót.
Trasa Łazienkowska i nie tylko
Moderator: Wiliam
-
Domino2001
Ja bym poszedł na tę linię, która jest punktualna i niezawodna. Tak było kiedyś z 405, która nie dość że przyjeżdżała naprawdę punktualnie w porównaniu z innymi, to jeszcze można w niej było upolować miejsce siedzące. Teraz to raczej niemożliwe na Przyczółku, no chyba że nadjedzie stado... Gdyby na tym zaproponowanym przeze mnie "wahadłowcu" była dobra częstotliwość (ok 10-12 min. w szczycie), to myślę że na pewno znaleźliby się chętni. Mogłaby kursować tylko w szczycie. A dodatkowa zaleta, że jako zwyklak obsłużyłaby też Kanał Gocławski (jednostronnie), Torwar i Wał Miedzeszyński.
Zresztą na Przyczółku taki wybór to nic nowego, bo mamy odwieczny dylemat czy iśc na 523 czy na 525...
Kanał Gocławski dawno przestał się liczyć, bo nie ma tam akceptowalnej oferty, no chyba że w nocy 
Zresztą na Przyczółku taki wybór to nic nowego, bo mamy odwieczny dylemat czy iśc na 523 czy na 525...
-
michael112
Skoro ciężko jest nam cokolwiek wywalczyć, bo musimy się zawsze oglądać na Rembertów, Marysin, Starą Miłosną, Wesołą itp. to może warto jest nam dać coś swojego.kangoo2 pisze:Ja bym poszedł na tę linię, która jest punktualna i niezawodna. Tak było kiedyś z 405, która nie dość że przyjeżdżała naprawdę punktualnie w porównaniu z innymi, to jeszcze można w niej było upolować miejsce siedzące. Teraz to raczej niemożliwe na Przyczółku, no chyba że nadjedzie stado... Gdyby na tym zaproponowanym przeze mnie "wahadłowcu" była dobra częstotliwość (ok 10-12 min. w szczycie), to myślę że na pewno znaleźliby się chętni. Mogłaby kursować tylko w szczycie. A dodatkowa zaleta, że jako zwyklak obsłużyłaby też Kanał Gocławski (jednostronnie), Torwar i Wał Miedzeszyński.
Zresztą na Przyczółku taki wybór to nic nowego, bo mamy odwieczny dylemat czy iśc na 523 czy na 525...Kanał Gocławski dawno przestał się liczyć, bo nie ma tam akceptowalnej oferty, no chyba że w nocy
To mi powiedz mądralo ile razy będą się przesiadać ludzie jadący od strony Płowieckiej na Saską? Mają dojeżdżać do Polibudy i wracać? A może czekać na jedyne 182?michael112 pisze:Ja myślę, że taka krótka linia powinna jeździć cały tydzień i być bardzo mocna (w szczycie co 5-8 minut, poza szczytem i w weekend co 10 minut). Powinien być to zwyklak, a dzięki temu możemy usunąć przyśpiechy nie tylko z Rozbratu i Międzynarodowej, ale nawet z Saskiej.
Ja bym nie wywalał przystanków z Saskiej i Rozbrat, "wahadłowiec" miałby być tylko wzmocnieniem brakujących dotychczas lub kulawych obecnie relacji.Paweł D. pisze:To mi powiedz mądralo ile razy będą się przesiadać ludzie jadący od strony Płowieckiej na Saską? Mają dojeżdżać do Polibudy i wracać? A może czekać na jedyne 182?
No chyba, że jest jakiś inny pomysł, ale jak wspomniał Bastian, inne sensowne ruchy blokuje "polityka"
-
michael112
O tym nie pomyślałem. Sądziłem, że główny potok z Saskiej idzie do Polibudy i Śródmieścia. Chociaż można się przesiadać przy Przyczółku (taka linia powinna najlepiej ruszać z Os. Ostrobramska.)Paweł D. pisze:To mi powiedz mądralo ile razy będą się przesiadać ludzie jadący od strony Płowieckiej na Saską? Mają dojeżdżać do Polibudy i wracać? A może czekać na jedyne 182?
1. Gdzie słyszałeś o tym E-7? Ciocia mówiła? Podawaj źródło.Domino2001 pisze:Słyszałem, że jak zrobią bus-pas to puszczą nowy ekspress E-7 po TŁ. Czy przy okazji uruchomienia tej linii nie można byłoby skoordynować rozkładów dla linii 187, 188, 408, 523 na odcinku Wawelska - Metro Politechnika? Najwięcej ludzi wsiada na przystankach: WAWELSKA, POMNIK LOTNIKA, GUS i 80% całego narodu jedzie do metra. A nie można byłoby podobnie jak 188 wrzucić NŻ przystanku AL.WIELKOPOLSKI?
2. O koordynacji gdzieś już była mowa. Bastian mówił, że nie da się skoordynować tak wszystkich linii jednocześnie, gdyż każda z nich jest skoordynowana z czymś innym, mają inne końcówki itd.
3. Przystanek NŻ Al. Wielkopolski dla 187 to kwestia czasu. Też już było o tym mówione, że zatrzymuje się tam, gdyż nie ma sensu zmieniać wszystkich tablic i rozkładów tylko dla jednego "NŻ". Przy najbliższej zmianie z pewnością (mam nadzieję) ten przystanek zostanie uwzględniony jako na żądanie. Aczkolwiek ciężko jest w kwestii np. takiego 188 jeśli chodzi o ten przystanek w kierunku Grójeckiej. Autobusy często stoją specjalnie w korku zjeżdżając na prawy pas, by zobaczyć, czy ktoś chce wsiąść/wysiąść.
Tam przydałby się bus-pas... na odcinku Pl. Na Rozdrożu - Saska Buspas jest ZBĘDNY. To jest chyba jedno z niewielu miejsc w godzinach szczytu, gdzie się jedzie całkiem płynnie (nie mówię, że jest pusto, ale jest wiele innych miejsc, w którym ten buspas by się bardziej przydał).
Pozdrawiam.
Oho, już się znów zaczyna. Już widzę twoją reformę: jeden czarny dziad z Wiatraka do Starego Rembertowa, drugi czarny dziad z Wiatraka przez Nowy Rembertów do Wesołej, a Marysin - silne 522+silne 401 z perspektywą na pięćset+poprawić relację na Grochów.Dęboszczak pisze:520 jadące na Wolę i 523 jako obwód. Na pierwszy rzut oka to do reformy nadają się 182, 408, 514 i 515Krzysiek_S pisze: A która linia najbardziej się kwalifikuje na takowa 520 czy 525 inna?
Przypominam, że kolej mińska jeszcze nie jest dobra, luka o 7 rano w Rembertowie nie zniknęła, co skutkuje że już nikt prawie przy PKP nie wysiada z 514 o 6.57, a dziś np. pociąg z 8.26 przyjechał o 8.40, a z 8.47 o 8.55.
A sam Marysin, po zbudowaniu drogi do PKP Gocławek idealnie nadaje się, by podwozić go do kolei otwockiej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No toż miał to dostać Rembertów, ale nie chciał!Andrzej pisze:silne 401 z perspektywą na pięćset
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Nie dostać tylko chcieliście im ZAMIENIĆ 515 dowożące GDZIEŚ na 401 dowożące zupełnie gdzie indziej i z punktu widzenia Rembertowa w dużo mniej atrakcyjne miejsca niz Wiatrak i M PolitechnikaBastian pisze:No toż miał to dostać Rembertów, ale nie chciał!Andrzej pisze:silne 401 z perspektywą na pięćset