Trasa Tysiąclecia

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lut 2009, 22:14

Ksenofont pisze:Jakie drogi w Warszawie mają status drogi zbiorczej?
Nie dam głowy, ale sądzę, że np. Kłobucka, Bartycka, Madalińskiego, Lubelska, Dąbrowszczaków...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 06 lut 2009, 22:36

Ksenofont pisze:Jednym zdaniem - obwodnica, jest nazwą nieformalną.
Jeśli Zamoyskiego-Grochowska-Targowa, 11 Listopada nazwiemy trasą średnicową, to planowaną Trasę Tysiąclecia (biegnącą obwodowo wobec tejże średnicy) powinono się nazywać trasą obwodową?
Jeśli Marszałkowska - Andersa to trasa średnicowa to czy Wisłostrada jest obwodnicą?
Ksenofont pisze:Zbiorczą - będzie zbierała ruch z dróg lokalnych i słała go gdzie indziej.
Będzie zbierała ruch na przykład z takiej Kawęczyńskiej.
Ksenofont pisze:Zablokowana jest również Szwedzka, przejazd przez kolej białostocką i sama ulica Białostocka.
I znów - zbudowanie TT rozładuje tenże korek - samochody z Bródna zamiast Białostocką pojadą TT.
Przez środek dzielnicy mieszkaniowej.
Przez Targową, czy Białostocką też jada przez środek dzielnicy, mieszkaniowej.

[ Dodano: Pią 06 Lut, 2009 22:39 ]
Bastian pisze:Nie dam głowy, ale sądzę, że np. Kłobucka, Bartycka, Madalińskiego, Lubelska, Dąbrowszczaków...
http://www.um.warszawa.pl/wydarzenia/st ... nr%206.pdf
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 lut 2009, 23:27

Tm pisze:
Bastian pisze:Nie dam głowy, ale sądzę, że np. Kłobucka, Bartycka, Madalińskiego, Lubelska, Dąbrowszczaków...
No to nie trafiłem tylko Dąbrowszczaków :P Ale za to dopiszę choćby Ząbkowską...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Ksenofont

Post autor: Ksenofont » 07 lut 2009, 16:24

Tm pisze:
Ksenofont pisze:Jednym zdaniem - obwodnica, jest nazwą nieformalną.
Jeśli Zamoyskiego-Grochowska-Targowa, 11 Listopada nazwiemy trasą średnicową, to planowaną Trasę Tysiąclecia (biegnącą obwodowo wobec tejże średnicy) powinono się nazywać trasą obwodową?
Jeśli Marszałkowska - Andersa to trasa średnicowa to czy Wisłostrada jest obwodnicą?
Zawsze mysłałem, że Wisłostrada jest równoległa do Marszałkowskiej i Andersa?

Czyżby miały one ze sobą jakieś punkty wspólne?

Tm pisze:
Ksenofont pisze:Zbiorczą - będzie zbierała ruch z dróg lokalnych i słała go gdzie indziej.
Będzie zbierała ruch na przykład z takiej Kawęczyńskiej.
Cały tuzin samochodów, który przejeżdża tamtędy co kwadrans? :D

Swoją drogą - i piszę to bez zdanych złośliwości - warto by było spędzić trochę czasu na obserwacji ruchu w dyskutowanym rejonie. Wzrosłoby wówczas wzajemne zrozumienie.

Napiszę raz jeszcze: ruch na Szmulkach (Białostocka, Radzymińska-Ząbkowska, Markowska-Kijowska) generowany jest przez samochody z Marek, Ząbek, Targówka, Zacisza.
Korek na Ząbkowskiej sięga czasem w porannym szczycie od Targowej, po... Zabraniecką
W niedzielę Ząbkowską przejeżdża jeden samochód na minutę!
Kwestia "ułatwienia komunikacji ze Szmulkami" nie istnieje. Wystarczy zabrać stamtąd ruch tranzytowy.

Dodanie TT zwiększy ruch tranzytowy - pojawią się samochody z Bródna, zza żabiego ronda.
Zakorkuje Szmulki dokumentnie.

Tm pisze:
Ksenofont pisze:Zablokowana jest również Szwedzka, przejazd przez kolej białostocką i sama ulica Białostocka.
I znów - zbudowanie TT rozładuje tenże korek - samochody z Bródna zamiast Białostocką pojadą TT.
Przez środek dzielnicy mieszkaniowej.
Przez Targową, czy Białostocką też jada przez środek dzielnicy, mieszkaniowej.
A nie mogłyby pojechać obwodnicą śródmiejską?

Tm pisze:
Dziękuję.
Kłobucka, Bartycka, Madalińskiego, Lubelska - brzmi pocieszająco.

Ale Świętokrzyska budzi moje przerażenie...

X
Obelgi i złośliwości proszę słać na priva.
Odpowiem w miarę możliwości.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 lut 2009, 17:15

Ksenofont pisze:Ale Świętokrzyska budzi moje przerażenie...
Tak bywa, jak człowiek chce opierać merytoryczną dyskusję wyłącznie na terminologii zdefiniowanej i sytuacji opisanej prawnie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

wojtor

Post autor: wojtor » 08 lut 2009, 10:18

Ratusz zrezygnował z budowy torów wzdłuż praskiej obwodnicy. Na Euro 2012 przybędzie tylko asfalt dla samochodów.

Decyzja zapadła w piątek podczas spotkania wiceprezydenta miasta Jacka Wojciechowicza z dyrektorami i prezesami odpowiedzialnymi za komunikację miejską. Urzędnicy potwierdzili obawy „ŻW” sprzed dwóch tygodni: linii tramwajowej wzdłuż Trasy Tysiąclecia w ciągu najbliższych lat nie będzie.

– To była bardzo trudna decyzja – mówi Marcin Ochmański z biura prasowego ratusza. – Planowana Trasa Tysiąclecia to element układu drogowego potrzebny do obsługi Stadionu Narodowego. Gdybyśmy budowali ją razem z linią tramwajową, nie byłoby szans, żeby zdążyć na Euro 2012 – twierdzi.

Dlaczego nie? Trasa z torami oznaczałaby konieczność przygotowania trudniejszego i czasochłonnego projektu. Na dodatek trasa bez torów tramwajowych będzie wymagała wyburzenia od 12 do 19 budynków, w większości ruder. W wersji z torami tramwajowymi byłoby to ponad 30 budynków. A przypomnijmy – próby przejęcia posesji rodziny Gmurków przy ul. Powstańców Śląskich trwają już 22 lata.

Według prezesa Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji Jana Jakiela, ta decyzja to krótkowzroczność. Jak przekonuje, Trasa Tysiąclecia i tak nie powstanie do Euro 2012 – także bez tramwaju (nie ma jeszcze projektu, decyzji środowiskowej ani zezwolenia na realizację inwestycji).

Ratusz twierdzi, że linia tramwajowa zostanie zbudowana „po 2012 roku”. Kiedy – nie wiadomo. Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowej ma zlecić opracowanie jej koncepcji technicznej: z torami obok, a nie między jezdniami.

Trasa Tysiąclecia będzie miała 3,2 km długości i po dwa pasy w każdym kierunku. Droga ma połączyć rondo Żaba z ul. Grochowską. W ramach tej inwestycji powstanie wiadukt nad al. Solidarności i tunel pod torami obok Dworca Wschodniego.
źródło: Życie Warszawy

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 08 lut 2009, 10:52

Lepsze to niż nic, przynajmniej zostawią miejsce pod tory.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lut 2009, 14:38

Flash8222 pisze:Lepsze to niż nic, przynajmniej zostawią miejsce pod tory.
Jak zostawią? Teraz wyburzą te 18 budynków, a pod tory obok trzeba będzie burzyć kolejne 12 :/

Mamy decydentów idiotów, nawet na błędach się nie potrafią uczyć. Cóż, cała nadzieja w Zielonym Mazowszu... :roll: :mur: (przypominam, że to moja prywatna opinia).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2009, 20:31

Taka decyzja to żadna decyzja, po prostu lepsze PRowo sprzedanie wycofania się z budowy tramwaju na Tysiąclecia. Przypominam, że zgodnie z naszą wspaniałą specustawą, można zbudować drogę dla dwóch traktorów na dobę, byle była ogólnodostępna, ale tramwaju już nie. O problemach z kolizją obsługi otoczenia z tramwajem (a przecież ul. Tysiąclecia ma właśnie obsługiwać otoczenie! ) nie wspomnę, podobnie jak o węźle gordyjskim który powstanie w rejonie zajezdni Praga :dance: , gdzie tramwaj będzie się wyłączał z pasa dzielącego i, w tym samym miejscu, jednocześnie będą próbowały wyjechać tramwaje z zajezdni ORAZ skręcić w Kawęczyńską i z Kawęczyńskiej.

No cóż. A dzisiaj na Alejach 13N zawitało (26) - ale trasa Tysiąclecia niepotrzebna, skądże.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 08 lut 2009, 22:37

Dwie uwagi do artukułu:
1. Nikt nie mówił o budowie tramwaju przed Euro 2012, a jedynie pozostawieniu rezerwy, którą wykorzystanoby w terminie późniejszym.
2. Została sporządzona wersja projektu z rezerwą na torowisko pomiędzy Grochowską a Kijowską i mam nadzieję że jednak ta rezerwa zostanie zachowana.

Inna sprawa to to że rzeczywiście w rejonie Kawęczyńskiej wyszła projektantom jakaś sieczka... Ale na ten temat niech się wypowiadają eksperci. ](*,)
Polityka złym doradcą w pracy!

patryk148

Post autor: patryk148 » 08 lut 2009, 23:06

ale była też mowa o pozostawieniu miejsca na tory z jednej strony. wiec specustawą sie jej nie da wywłaszczyc, skoro nie bedzie wywłaszczona teraz.

jeśli chodzi o sam przebieg to powinien być tunel od nowokijowskiej do radzymińskiej. i kamienic by burzyć nie trzeba, a ładne są. wcale nie sa to rudery jak prasa, media wmawiaja. cenne są jesli chodzi o detal na wolominskiej, folwarcznej, pozostałe przeciętne.

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 08 lut 2009, 23:27

JotPeCet pisze:2. Została sporządzona wersja projektu z rezerwą na torowisko pomiędzy Grochowską a Kijowską i mam nadzieję że jednak ta rezerwa zostanie zachowana.
Jeśli dobrze kojarzę to awantura nie dotyczyła tego odcinka (tam rezerwa jest zachowana) tylko odcinka Kawęczyńska-Żaba

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 09 lut 2009, 6:24

Z uwagi na to że nie dochodzą do nas szczegółowe informację, jestem pełen obaw dla południowego odcinka. Decyzję "na nie" można podjąć bez wnikania w szczegóły...
Polityka złym doradcą w pracy!

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 09 lut 2009, 11:27

Glonojad pisze:Taka decyzja to żadna decyzja, po prostu lepsze PRowo sprzedanie wycofania się z budowy tramwaju na Tysiąclecia.
Tylko jakoś nie wyszło, bo red. Majszyk wyczuł o co chdzi.

Panowie. Jakieś pomysły?
Tylko prosze nie rzucac pomysłami typu "blokerskimi". Wiadomo, że ZM będzie to skarzyło, niezaleznie, czy będzie tramwaj, czy nie (przyczepią się, że w jedym miescu przejście dla pieszych trzeba przesunac o 10 m i by się zmiesciło, nakażą skrócić platformy przystankowe do 33 m).
Wiadomo, że dokumentacja jak zwykle będzie pozbawiona wielu niezbędnych elementów i będzie zawierać wiele błędów, wiec wywalenie tego to będzie formalność (a nie wielka sztuka, którą moznaby się szczycić w swoim sprawozdaniu z rocznej działalności)
Wiadomo też, że nawet gdyby w ciagu TT miała powstać tylko ścieżka rowerowa, to i tak nie dadzą rady uzyskac decyzji, wykonac projektu i rozstrzygnąc przetargu wczesniej, jak w 2013 (nawet bez działań przeszkadzajaco-blokerskich ZM).

Chdzi nam jednak o to, by zmusić miasto do właściwych decyzji, ale nie blokować inwestycję. Niech zaczną to budowac w 2013 roku w wersji 2 x 2 plus tramwaj.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 lut 2009, 14:06

No właśnie nie wiem, jak konstruktywnie działać w momencie, gdy ewidentnie konstruktywne argumenty nie podziałały (tzn. zmieniły jedynie posmak wypowiedzi).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ