Linie 189 i 401

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 23 mar 2009, 23:03

Grzesiek pisze: W takim razie proszę o wskrzeszenie 524 na starej trasie
:idea: :idea: Ja też ](*,)
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 mar 2009, 23:05

Spokojnie. Nikt na pochowanie 193 nie pozwoli.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Arnise

Post autor: Arnise » 23 mar 2009, 23:13

Witam,
przepraszam, że będąc newbie na forum pozwolę sobie na pewne przemyślenia, które wielu mogą wydać się nieco obrazoburcze.
Otóż, w kwestii 189 i 401 i ich przebiegu na trasie M Służew-Żwirki i Wigury.
- Czy likwidacja dla 401 przystanku Bełdan była kiedyś rozważana. Przystanek obecnie nie pełni już tak "przesiadkowej" funkcji jak kiedyś, a akurat na odcinku od M Służew do Bełdanu i 189 i 141 i 193 się tam zatrzymują. 401 wg mnie nie jest na Służewie/Służewcu linią lokalną i akurat ten przystanek nie jest niezbędny. Dodatkowo, gdyby go usunąć to 401 nie stałoby potem na światłach przy Wilanowskiej (z jednej strony) i Puławskiej (z drugiej), bo by się łapało w zielony cykl.
- Czy była rozważana zmiana przystanku Postępu z NZ na stały dla 189. On tam naprawdę ma z 90% zatrzymań w ciągu dnia powszedniego.
Pozdrawiam
Arnise

Teokryt

Post autor: Teokryt » 23 mar 2009, 23:28

na BEŁDAN (skąd ta nazwa) pojawia się 193 - puste i tam sie odbywa pierwsza przesiadka z 189 i 401 na SGGW. Potem to 193 dopycha sie na AL. Lotników i M. Służew i taki zabity po dach SU18 jedzie na SGGW gdzie na 2 przystankach się dekompresuje.
Niby wszystko ok ale przez to ludzie jad jak bydło a nie jak ludzie z prawdopodobnie wyższym wykształceniem.

Bardzo mało osób na SGGW wsiada do 148 lub 166. 193 wsysa prawie wszystkich.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 23 mar 2009, 23:29

Teokryt pisze:na BEŁDAN (skąd ta nazwa)
Taka uliczka równoległa do Modzelewskiego pomiędzy Orzycką, a Al. Lotników, po której kiedyś odbywał się normalny ruch, zanim powstał ten ostatni odcinek Modzelewskiego.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 23 mar 2009, 23:32

Teokryt pisze: Niby wszystko ok ale przez to ludzie jad jak bydło a nie jak ludzie z prawdopodobnie wyższym wykształceniem.
Dlatego trzeba ich włożyć w mniej regularną linię? Dobre. 193 jest dobrze pracującą dowozówką, przesiadka nań ze 189/401 jest wygodna, z tego samego peronu, możesz jeszcze sobie wybrać na którym przestanku dokonać pzeskoku...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Tm

Post autor: Tm » 23 mar 2009, 23:34

Teokryt pisze:tam sie odbywa pierwsza przesiadka z 189 i 401 na SGGW.
To jakaś przesiadka niedoinformowanych skoro przystanek dalej częstotliwość 193 się podwaja.
Teokryt pisze:Potem to 193 dopycha sie na AL. Lotników i M. Służew
Przy Puławskiej dalej mało kto wsiada, jeśli to kurs skrócony w miejscach można przebierać do woli, a jesli nie to i tak przy metrze będzie duża wymiana.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 mar 2009, 23:38

Arnise pisze:Czy likwidacja dla 401 przystanku Bełdan była kiedyś rozważana. Przystanek obecnie nie pełni już tak "przesiadkowej" funkcji jak kiedyś, a akurat na odcinku od M Służew do Bełdanu i 189 i 141 i 193 się tam zatrzymują. 401 wg mnie nie jest na Służewie/Służewcu linią lokalną i akurat ten przystanek nie jest niezbędny.
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale tuż obok jest spory kampus UW.
Arnise pisze:Czy była rozważana zmiana przystanku Postępu z NZ na stały dla 189. On tam naprawdę ma z 90% zatrzymań w ciągu dnia powszedniego.
I może 5% w weekendy. Tam to by się przydała zmiana, ale Taśmowej ze stałej na nż dla wszystkiego, co się rusza.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 mar 2009, 0:00

R-9 Chełmska pisze:możesz jeszcze sobie wybrać na którym przestanku dokonać przeskoku...
Można by bez. Mamy dwie linie które za M. Służew są średnio zapełnione - 189 i 401. albo coś do odstrzału albo coś do skierowania na SGGW.
pawcio pisze:Taka uliczka równoległa do Modzelewskiego pomiędzy Orzycką, a Al. Lotników,
A nazwa uliczki skąd? bo mnie to się z jakimś bełtem z gałganów kojarzy.
Tm pisze:To jakaś przesiadka niedoinformowanych skoro przystanek dalej częstotliwość 193 się podwaja.
Szkoda że nie potraja.
A gdze sie o tym pojawia informacja w rozkłady? nie myśl ze pasażer przestudiuje wszystkie rozkłady na danej linii. A potem się dziwić jak to niektórych szlag trafia jak jeżdżą rzekomo niezgodnie z rozkładem bo na jednym przystanku jeździ co 6 minut a na drugim już co 5 minut
Tm pisze:Przy Puławskiej dalej mało kto wsiada,
Stałem sobie na M. Służew i zobaczyłem jak podjechało 2x 193 i pierwsze dopchnęło się (SU18) a zanim przegubowy ikarus który zapełnił się w 3/4. Ludzie byli nie tylko z Metra ale wysiadali ze 189 i 401 (ja przyszedłem wyjątkowo z metra a czekałem na 401)
Jeden przyjazd metra to jak 2x189.
wrzuciłem sobie do składaka M. Służew - tam autobus w szczycie pojawia sie częściej niż co 2 minuty lub co 2 minuty.
Tam powinien być tramwaj bo w tej chwili podaż to 4800 pas. na godzinę. Czy zamiana 189 i 193 była by zła? nie.
Sadybiarze i tak jada do Metra - dalszy ciąg 189 ich nie interesuje (maja jeszcze 108), n, chyba ze w kwestii GM. A większość jadąca 189 za cel stawia sobie Metro lub SGGW.
Czy zaszkodziło by 193 na trasie SPARTAŃSKA - SADYBA (by wyprostować 182 które przez te podjazdy jest mniej nieatrakcyjne, szczególnie wieczorami) i 189 - URSYNÓW PŁN?

[ Dodano: Wto 24 Mar, 2009 00:02 ]
fik pisze:ale Taśmowej ze stałej na nż dla wszystkiego, co się rusza.
Jechałes 401 lub 189?
wysiada tam 30% autobusu jak nie lepiej - ZAWSZE! Gdzie gnają? do tramwaju.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 mar 2009, 0:04

Teokryt pisze:A nazwa uliczki skąd?
Jak wszystkich w okolic. Od mazurskich jezior.
Teokryt pisze:Szkoda że nie potraja.
Jest jeden taki przypadek.
Teokryt pisze:Czy zamiana 189 i 193 była by zła?
Tak. Brak jakiejkolwiek możliwości płynnej regulacji podaży miejsc na odcinku SGGW-metro. Jedyny zysk, jaki może powstać z zamiany 189 i 193 wschodnimi końcówkami, to to, że 189 w DS częsciej niż co 15 minut byłoby lekkim marnotrawstwem, a 193 studenci zaoczni potrafią całkiem ładnie zapchać.

Tm

Post autor: Tm » 24 mar 2009, 0:12

Teokryt pisze:A gdze sie o tym pojawia informacja w rozkłady? nie myśl ze pasażer przestudiuje wszystkie rozkłady na danej linii. A potem się dziwić jak to niektórych szlag trafia jak jeżdżą rzekomo niezgodnie z rozkładem bo na jednym przystanku jeździ co 6 minut a na drugim już co 5 minut
Skoro sprawdzili rozkład tylko przy Bełdanie, a nie przy Noskowskiego to mają pecha.
Teokryt pisze:Stałem sobie na M. Służew i zobaczyłem jak podjechało 2x 193 i pierwsze dopchnęło się (SU18) a zanim przegubowy ikarus który zapełnił się w 3/4. Ludzie byli nie tylko z Metra ale wysiadali ze 189 i 401 (ja przyszedłem wyjątkowo z metra a czekałem na 401)
Ale to po prostu przy metrze wsiada tyle ludzi, że zapychają nawet pusty autobus.
Teokryt pisze:Czy zaszkodziło by 193 na trasie SPARTAŃSKA - SADYBA
Studentom UW i mieszkańcom Bokserskiej na pewno tak.
Teokryt pisze:i 189 - URSYNÓW PŁN?
Regularności kursowania na pewno zaszkodzi.
Kiedyś na trasie metro - SGGW jeździło zarówno 193 jak i 401 - częstotliwość podobna jak dzisiaj samo 193, ale zdarzał się znacznie większy tłok. Dlaczego? Ano dlatego, że jak przyjeżdżało 193 i za nim dwa 401 to pierwszy autobus zbierał cały potok przeznaczony dla tego drugiego - opóźnionego i dla siebie, a trzeci był już pustawy. Oczywiście teraz też zdarza się, że jednocześnie przyjedą 193 z Bokserskiej i przejazdu technicznego, ale to już mniejsza skala i szkodliwość.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 mar 2009, 0:19

Ja w ogóle nie rozumiem, skąd taki upór, by gmerać przy 193. Linia swoje dowozowe zadania spełnia doskonale. Wsiada się do niej generalnie przy <M> Służew. Z metra można się przesiąść, wchodząc po schodach, a ze 189 na wspólnym przystanku już nie? 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 24 mar 2009, 0:30

pawcio pisze:
Teokryt pisze:A nazwa uliczki skąd?
Jak wszystkich w okolic. Od mazurskich jezior.
Bełdany - jezioro polodowcowe, rynnowe znajdujące się na Mazurach, w całości na terenie Mazurskiego Parku Krajobrazowego, otoczone sosnowo - świerkowymi lasami Puszczy Piskiej. Zbiornik usytuowany jest na wysokości 116 m n.p.m. , obecnie powierzchnia to 944 ha i z biegiem lat staje się coraz mniejsza. W 1955 r. powierzchnia jeziora wynosiła 1 241,6 ha. Zbiornik podlega eutrofizacji. Na jeziorze znajduje się 8 wysp o łącznej powierzchni 3,3 ha. Składa się z wyraźnie wyodrębnionych dwóch części - południowej, o mocno rozwiniętej linii brzegowej, i północnej, węższej i mniej urozmaiconej. Na północy łączy się z jeziorem Mikołajskim, a na południowym, poprzez wodną śluzę komorową Guzianka z jeziorem Guzianka Mała i dalej z jeziorem Guzianka Wielka i jeziorem Nidzkim. Brzegi jeziora wysokie, strome i zalesione. Znajduje się tu wiele ośrodków wypoczynkowych. Koło połączenia z Jeziorem Mikołajskim przy miejscowości Wierzba znajduje się prom samochodowy.

Jezioro to jest częścią popularnej "jachtostrady" mazurskiej, i wraz z jeziorem Mikołajskim stanowi bezpośrednie wodne połączenie między Mikołajkami a Rucianem. Z tego względu w sezonie jest jednym z najbardziej uczęszczanych i zatłoczonych jezior mazurskich; zwłaszcza część północna obfituje w liczne dogodne miejsca postojowe, co skutkuje znaczną dewastacją brzegów; przyczynia się do niej także erozja wywoływana przez intensywny ruch motorowodny. Mimo to Bełdany są uważane za jedno z najpiękniejszych mazurskich jezior.

Jezioro jest typowym zbiornikiem rynnowym, długość maksymalna wynosi 12400m i szerokość maksymalna 2400m. Powierzchnia zwierciadła wody wynosi 940,6 ha. Dno zbiornika jest urozmaicone, z licznymi głęboczkami, linia brzegowa jest silnie rozwinięta długość 33300m, pojemność masy jeziornej to 94847,6 tys. m3. Litoral jeziora Bełdany zajmuje 26% powierzchni jeziora, w tym prawie 3/4 jeziora stanowi roślinność zanurzona, bezpośrednie otoczenie jeziora w 80% stanowią kompleksy Puszczy Piskiej, w zlewni bezpośredniej występują głównie gleby bielicowe wytworzone na piaskach sandrowych.

źródło:wikipedia

Jeszcze raz wspomnę......kol. Ryoga Ty chyba o niewielu rzeczach masz pojęcie.......a o tym o czym piszesz - to z natury poznawczej jest raczej bliskie zeru - to nie pierwszy już raz :-? ](*,)
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Arnise

Post autor: Arnise » 24 mar 2009, 0:46

fik pisze:Nie wiem, czy zauważyłeś, ale tuż obok jest spory kampus UW.
Budynku zarządzania nie zobaczyć nie sposób. Ale Smyczki to się ciągną od Puławskiej do Modzelewskiego - to nawet kampus UW nie jest tak uprzywilejowany, że "czerwone" stają i przed bramą i na Królewskiej. A jedyni pasażerowie, którzy mi przychodzą do głowy, którym mógłby ten przystanek być bardzo na rękę to studenci z Ursusa i dalekiej Pragi - Rembertów, Marysin (wykładowcy też może, ale oni raczej dojeżdżają własnym transportem).
fik pisze:I może 5% w weekendy. Tam to by się przydała zmiana, ale Taśmowej ze stałej na nż dla wszystkiego, co się rusza.
Jakaś logika w tym jest. Niemniej dla pasażerów cokolwiek bezmyślna - przez pięć dni muszą się naklikać, by dwa dni w tygodniu autobus nie stawał na tym przystanku. Jak rozumiem decydują względy ekonomiczne (benzyna)?
Pozdrawiam,
Arnise

Lipa

Post autor: Lipa » 24 mar 2009, 8:51

Arnise pisze:Budynku zarządzania nie zobaczyć nie sposób. Ale Smyczki to się ciągną od Puławskiej do Modzelewskiego - to nawet kampus UW nie jest tak uprzywilejowany, że "czerwone" stają i przed bramą i na Królewskiej. A jedyni pasażerowie, którzy mi przychodzą do głowy, którym mógłby ten przystanek być bardzo na rękę to studenci z Ursusa i dalekiej Pragi - Rembertów, Marysin (wykładowcy też może, ale oni raczej dojeżdżają własnym transportem).
A nie zauważyłeś, że nie sami studenci są na świecie i jest tam również duże osiedle mieszkaniowe z najdłuższymi 10-piętrowymi blokami w Warszawie? ](*,)

Zresztą 401 wcześniej omijał ten przystanek i został on dodany m.in. ze względu na liczne postulaty w tej sprawie.

[ Dodano: Wto 24 Mar, 2009 09:02 ]
span pisze:Bełdany - jezioro polodowcowe
A to jezioro to chyba Bełdan się nazywa a nie Bełdany... Przynajmniej na mapach widniała taka nazwa. Widzę, że można się spotkać z obiema. A może ją po prostu zmienili?

ODPOWIEDZ