Linie 189 i 401

Moderator: Wiliam

Arnise

Post autor: Arnise » 24 mar 2009, 18:19

Lipa pisze:
Arnise pisze:Budynku zarządzania nie zobaczyć nie sposób. Ale Smyczki to się ciągną od Puławskiej do Modzelewskiego - to nawet kampus UW nie jest tak uprzywilejowany, że "czerwone" stają i przed bramą i na Królewskiej. A jedyni pasażerowie, którzy mi przychodzą do głowy, którym mógłby ten przystanek być bardzo na rękę to studenci z Ursusa i dalekiej Pragi - Rembertów, Marysin (wykładowcy też może, ale oni raczej dojeżdżają własnym transportem).
A nie zauważyłeś, że nie sami studenci są na świecie i jest tam również duże osiedle mieszkaniowe z najdłuższymi 10-piętrowymi blokami w Warszawie? ](*,)

Zresztą 401 wcześniej omijał ten przystanek i został on dodany m.in. ze względu na liczne postulaty w tej sprawie.
Przepraszam, ale Twój przedmówca odniósł się właśnie do studentów i o ich potrzebach komunikacyjnych mu odpisałem. Co do mieszkańców - z nimi jest identycznie jak ze studentami - też tak naprawdę 401 jest niezbędny dla nich w komunikacji z daleką Pragą czy z Ursusem, resztę relacji zapewniają inne autobusy.
A co do postulatów - ja rozumiem, że każdy chce mieć "pośpiecha" pod domem, ale czerwone mają pełnić chyba rolę szybkiego transportu między dwoma osiedlami (ewentualnie osiedle-centrum) i zatrzymywać się poza tymi osiedlami początkowymi tylko na głównych węzłach komunikacyjnych, a tymczasem takie 401 na Służewiu/Służewcu zachowuje nieomal jak lokalna linia "czarna". O ile przystanki przy Nowoursynowskiej, M Służew, Puławskiej czy Galerii Mokotów pełnią właśnie funkcję węzłową to taki przystanek Noskowskiego czy Bełdan chyba jednak nie posiadają takich możliwości.
Jeśli coś z powyższego jest bzdurą to przepraszam, ale ja tak do tej pory widziałem linie czerwone.
Pozdrawiam,
Arnise

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 mar 2009, 18:40

Noskowskiego i Bełdan nie są węzłowymi. Są na osiedlach po trasie linii.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 mar 2009, 19:06

Arnise pisze:Budynku zarządzania nie zobaczyć nie sposób. Ale Smyczki to się ciągną od Puławskiej do Modzelewskiego - to nawet kampus UW nie jest tak uprzywilejowany, że "czerwone" stają i przed bramą i na Królewskiej.
Ostatni budynek dydaktyczny (WLSiFW) jest na Szturmowej i zdecydowanie bliżej do niego jest z ZP BEŁDAN niż z ALEI LOTNIKÓW - i to ten pierwszy ZP obsługuje całość kampusu.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Arnise

Post autor: Arnise » 26 mar 2009, 1:41

Z powyższych wypowiedzi wnoszę, że rzeczywiście byłem w błędzie, jeśli chodzi o sposób "przyznawania" przystanków dla czerwonych linii. Jak się okazuje nie ma tu zasady, ale jest jedynie czyjeś widzimisię.
Pozdrawiam,
Arnise

Lipa

Post autor: Lipa » 26 mar 2009, 8:47

Czytaj ze zrozumieniem: SŁUŻEW to też jest duże OSIEDLE tyle, że nie w początkowej części trasy a w środkowej! Linie przyspieszone nie są przeznaczone tylko dla osiedli znajdujących się w początkowej i końcowej części trasy, tym bardziej kiedy pełnią rolę obwodu... :-?

esm

Post autor: esm » 26 mar 2009, 14:41

Lipa pisze:Czytaj ze zrozumieniem: SŁUŻEW to też jest duże OSIEDLE tyle, że nie w początkowej części trasy a w środkowej! Linie przyspieszone nie są przeznaczone tylko dla osiedli znajdujących się w początkowej i końcowej części trasy, tym bardziej kiedy pełnią rolę obwodu... :-?
Ja do dziś nie mogę zrozumieć dlaczego Siekierki-Sanktuarium, Noskowskiego, a nie Dolina Służewiecka [na 401]. Parafrazując - dajcie mi przystanek a znajdę powód dla którego 401 ma się tam zatrzymywać. Nie mam złudzeń, że ktokolwiek stosuje jakieś jasne i w miarę sztywne zasady przyznawania przystanków pośpiechom :sad:

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 26 mar 2009, 14:46

Pewnie 401 w Dolinie sie zatrzymywac jednak powinno. Choc mam watpliwosci.
Jesli chodzi o Siekierki, to przeciez niczego nie trzeba tutaj mowic.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 mar 2009, 16:19

Jarek pisze:Pewnie 401 w Dolinie sie zatrzymywac jednak powinno. Choc mam watpliwosci.
Zamienić z Nowoursynowską :!: To jest zaszłość historyczna jak Służew nie miał metra, a Stegny miały własne linie na Trakt (w związku z czym pośpiechów ursynowsko-natolińskich nie potrzebowały).
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 26 mar 2009, 20:37

Zamienić z Nowoursynowską
sie odpierwiastkuj od Nowoursynowskiej ;) to jedyna sensowna przesiadka z 401 do SGGW od strony Marysina.
tylko nie pisz o 148 lub 166
żeby przesiadki drzwi w drzwi miały sens to niech to jeździ tak często jak powinno a nie z taka częstotliwością ze 2 razy obejdę całe skrzyżowanie.
Obrazek

esm

Post autor: esm » 26 mar 2009, 20:54

TGM pisze:
Jarek pisze:Pewnie 401 w Dolinie sie zatrzymywac jednak powinno. Choc mam watpliwosci.
Zamienić z Nowoursynowską :!:
Dać Dolinę Służewiecką i wyrzucić Noskowskiego - przecież Nowoursynowska jest tuż za zakrętem ;)

Tm

Post autor: Tm » 26 mar 2009, 20:58

Często przy przesiadce 189 itp. - 148/166 szybciej jest jak sie wysiądzie przy Noskowskiego niż przy Dolinie Służewieckiej.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 26 mar 2009, 21:02

Najlepiej w ogóle nie kombinować dopóki tunelów i estakad nie pobudują, bo podczas przebudowy pewnie tam będzie taki sajgon, że z Wilanowa na Ursynów będzie się jeździło przez Politechnikę 8-( .
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 27 mar 2009, 15:48

TGM pisze:
Zamienić z Nowoursynowską :!: To jest zaszłość historyczna jak Służew nie miał metra, a Stegny miały własne linie na Trakt (w związku z czym pośpiechów ursynowsko-natolińskich nie potrzebowały).
Oj weź, człeku! Skoro to taka częsta linia, to dlaczego nie może się zatrzymywać i tu, i tu???? Fakt jednak faktem jest, że na Nowoursynowskiej :arrow: Stegny ludzie praktycznie zawsze stoją, a w tym samym kierunku na Dolinie Służ.- nie.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

altar

Post autor: altar » 27 mar 2009, 16:01

Po prostu przy ZP Nowoursynowska jest więcej linii...
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 27 mar 2009, 16:34

altar pisze:Po prostu przy ZP Nowoursynowska jest więcej linii...
Owszem...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

ODPOWIEDZ