Kolej w aglomeracji warszawskiej

Moderator: JacekM

przewoz

Post autor: przewoz » 05 kwie 2009, 19:58

Premo pisze:Daj hajs to wybudują
No, ja też na razie liczę tylko na jakikolwiek remont średnicy. Na więcej na razie szans nie ma.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 05 kwie 2009, 20:02

Nigdzie nie napisałem że tanie. Chodziło o to że na prostych jest na to miejsce.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 06 kwie 2009, 7:52

zofey pisze:Nigdzie nie napisałem że tanie. Chodziło o to że na prostych jest na to miejsce.
Patrz ile linii kolejowych w Polsce nie jest jeszcze zmodernizowanych. Wyliczono że w obecnym tempie wszystkie linie zostaną zmodernizowane za ponad 100 lat. Są ważniejsze wydatki niż budowa dodatkowych torów na E20

Andrzej

Post autor: Andrzej » 06 kwie 2009, 9:27

zofey pisze:Tory dobudować łatwo, ale stacje i przystanki na omawianym odcinku czekałaby totalna rozwałka, wraz z okolicą.

I raczej do Halinowa/Cisia. Nie trzymałbym się sentymentalnie przy stacji Miłosna.
Mogą być do Halinowa, a jak dla mnie mogą być nawet do Mińska. Im dalej tym lepiej. Miejsce na tory jest od Rembertowa do Wesołej. Lepiej byłoby je budować po stronie Okuniewskiej. W Sulejówku gorzej, bo przy samej stacji są sklepy, ale dzierżawią teren od PKP.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 06 kwie 2009, 10:32

Halinów - miejsce na pełnowymiarową (4 krawędzie i jeszcze tory odstawcze) stację, więc warto by tu dociągnąć inwestycję.

Dębe Wielkie - tu jest wiadukt zaprojektowany dla dwóch torów, do tego w takim układzie (długi, niemal wzdłuż torów) że jego przebudowa byłaby sprawą ekstremalną. Co za pech. Dlatego nie warto kombinować. A co można zrobić z Dębem to już każdy wie (a jak ktoś nie wie to niech porówna z Kotuniem - stan obecny).

przewoz

Post autor: przewoz » 06 kwie 2009, 12:31

zofey pisze:A co można zrobić z Dębem to już każdy wie (a jak ktoś nie wie to niech porówna z Kotuniem - stan obecny).
W Dębem planowano odtworzenie stacji. Tam przydał by się trapez przynajmniej.
A patrząc na archiwalne zdjecia, widać trzeci tor wzdłuż peronów.. (wiem, że istniał na pewno po stronie Wielgolasu taki, a czy po stronie peronów - tego nie pamiętam.
Tu owe zdjecie: http://www.bramowski.pl/index.php?optio ... &Itemid=51

W momencie modernizacji, nie było już tego toru raczej, choć moze... te ślady po prawej mówią, że coś mogło być usuwane. Albo po prostu droga techniczna...:
http://www.bramowski.pl/album/debe/stac ... oto_4.html
był po stronie Wielgolasu, to wiem.

A czy stacja w Halinowie - raczej nie. Już lepiej dociągnać do Dębego, do stacji która ma szansę zaistnieć.
Ale to i tak daleka przyszłosć.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 06 kwie 2009, 14:16

Trapez 1 przed wiaduktem i trapez 2 między DW, a NDW. Przecież to można zrobić z czasie takim samym albo nawet mniejszym co rozjazdy dla pociągu Śródmieście-Legionowo (to były chyba góra 2 tygodnie).

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 07 kwie 2009, 0:03

przewoz pisze:W Dębem planowano odtworzenie stacji.
Tak, w studium modernizacji WWK. Co ciekawe, stacja w Dębę została zlikwidowana przy modernizacji linii nr 2, zgodnie z opracowaniem CNKT. I te same CNTK było wykonawcą w studium modernizacji WWK...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 kwie 2009, 8:11

Nie wiem co ma na celu ta dyskusja. Jeśli byłyby pieniądze to i można 6 dodatkowych torów wybudować i do samego Terespola

przewoz

Post autor: przewoz » 08 kwie 2009, 8:25

Premo pisze:Nie wiem co ma na celu ta dyskusja. Jeśli byłyby pieniądze to i można 6 dodatkowych torów wybudować i do samego Terespola
A przecież wiesz, że było by to bez sensu, a chodzi o to ,żeby jak już kasa będzie - dobrze ją wydać.
Koncepcja modernizacji WWK mi się podoba, ale na jej realizację jeszcze poczekamy..

humptyangel pisze:Co ciekawe, stacja w Dębę została zlikwidowana przy modernizacji linii nr 2, zgodnie z opracowaniem CNKT. I te same CNTK było wykonawcą w studium modernizacji WWK...
No tak... ale gdyby nie rosnący ruch pociągów, ta stacja aż tak potrzebna by nie była...

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 kwie 2009, 9:03

przewoz pisze: A przecież wiesz, że było by to bez sensu, a chodzi o to ,żeby jak już kasa będzie - dobrze ją wydać.
Wróćmy do tej dyskusji za co najmniej 20 lat

przewoz

Post autor: przewoz » 08 kwie 2009, 10:31

Premo pisze:Wróćmy do tej dyskusji za co najmniej 20 lat
Też czasem tak myślę, ale znowu 10 lat temu wsiadając do pomazanego pomarańczowego kibla z dziurawą podłogą, czymś podobnym do szaletu w miejscu WC i bez świetlówek nawet nie marzyłem, że dziś nawet głupi kibel będzie lepiej wyglądał, nie wspominając o nowym taborze albo SKM do Miłosnej ;)

To tylko ciąg dalszy dyskusji o opracvowaniu modernizacji WWK...
Temat się rozwinie podczas rewmontu średnicy i po remoncie linii Gdańska - Wola (plus część towarowa, która jest robiona).

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 kwie 2009, 11:24

przewoz pisze: Też czasem tak myślę, ale znowu 10 lat temu wsiadając do pomazanego pomarańczowego kibla z dziurawą podłogą, czymś podobnym do szaletu w miejscu WC i bez świetlówek nawet nie marzyłem, że dziś nawet głupi kibel będzie lepiej wyglądał, nie wspominając o nowym taborze albo SKM do Miłosnej ;)
Ale zauważ że to tylko kwestia pieniędzy. Gdyby 10 lat temu kolej dostałą taki zastrzyk gotówki to już dawno wszystko byłoby tak jak teraz. Są pilniejsze potrzeby niż dodatkowe tory do Miłosnej czy dalej. Popatrz jak wygląda obecnie linia Otwocka. Ja bym w pierwszej kolejności m in. przeznaczył pieniądze na remont tej linii.

przewoz

Post autor: przewoz » 08 kwie 2009, 11:55

Premo pisze:Popatrz jak wygląda obecnie linia Otwocka. Ja bym w pierwszej kolejności m in. przeznaczył pieniądze na remont tej linii.
To też, tą linię podziwiam prawie codziennie.. Ale na przykład sochaczewska... tutaj też problemów nie brakuje.
W zasadzie ustawiona jest nieźle tylko grodziska i legionowska (dzięki trzem torom).

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 08 kwie 2009, 17:00

Premo pisze:Patrz ile linii kolejowych w Polsce nie jest jeszcze zmodernizowanych
Nie widzę sensu porównywania iluś linii kolejowych w Polsce z magistralą, która póki co obsługuje dokładnie całą ścianę wschodnią (od Białegostoku po granicę z Ukrainą). Jak dostała takie zadania to powinna być do nich przystosowana.

ODPOWIEDZ