Modernizacja Al. Jerozolimskich (R. Zesłańców - Łopuszańska)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 maja 2006, 10:19

R-11 Kleszczowa pisze:miszkańcy nowych osiedli przy Włodarzewsiej, którzy podobno nie zostali przez developera poinformowani o przebiegu Trasy N-S
A od kiedy jest to jego obowiązkiem? Co najwyżej bym to nazwał moralną powinnością...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 maja 2006, 12:07

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:miszkańcy nowych osiedli przy Włodarzewsiej, którzy podobno nie zostali przez developera poinformowani o przebiegu Trasy N-S
A od kiedy jest to jego obowiązkiem? Co najwyżej bym to nazwał moralną powinnością...

Jasne, że nie jest. Ale niestety developerom zależy tylko na pieniądzach i nie informują ludzi o takich rzeczach. :-?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 maja 2006, 12:40

Jak ktoś chce wydać 200 tysięcy lub więcej, a nie sprawdzi nawet, jakie mogą być inwestycje w jego otoczeniu, to jest sam sobie winien... [-(
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 maja 2006, 13:40

Dokładnie. A developera zadaniem jest zarabianie na budowaniu mieszkań...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 04 maja 2006, 22:49

R-11 Kleszczowa pisze:
Plesim pisze:wiadukt lewoskręt w Łopuszańską.
Nie. Z Alej w Łopuszańską planowany jest tunel (byle nie za niski ), natomiast powstanie estakada z Łopuszańskiej w Jerozolimskie w kierunku od wiaduktu nad WKD do Pruszkowa.
Jeśli dobrze się zastanowić nad niedługim układem docelowym ulic w tym rejonie, to na skrzyżowaniu Aleje/Łopuszańska na pewno jest potrzebna:
1. Estakada z kierunku centrum do Pruszkowa.
2. Kolejna rzecz, która jest (będzie?) potrzebna to tunel w relacji Łopuszańska-Aleje w stronę Pruszkowa.

Pozostaje kwestia usprawnienia ruchu:
3. W ciągu Alej (kierunek do centrum)
i/lub
4. Aleje-Łopuszańska (z centrum w kierunku Marynarskiej).

Zrobienie bezkolizyjnych skrętów na wszystkich relacjach stworzy węzeł 4-poziomowy (-1, 0, +1, +2) z wyspą centralną w poziomie 0.

Ja osobiście skłaniam się do tego, aby oprócz 1 i 2 zrobić jeszcze tylko pkt 4.
Estakadą w ciągu alej do Centrum nie trzeba jeździć (dopychanie pojazdów do śródmieścia) tylko można spokojnie robić to w poziomie 0. Alejami od Pruszkowa po zbudowaniu A2, POW, S8 oraz TSW będą potencjalnie wjeżdżać samochody do śródmieścia. Pozostałe, które do śródmieścia nie muszą powinny pojechać:
z A2: S8 lub POW.
z TSW: od węzła Opacz POW-em w lewo do Konotopy i na S8 lub w prawo. Ci co będą chętni, aby jechać prosto mogą na węźle TSW z Alejami pojechać w Nowolazurową i dalej TMP. Ci, co mimo wszystko pojadą prosto, na skrzyżowaniu z Łopuszańską powinni mieć bodziec do skrętu w prawo w Łopuszańską (OEC). Pozostali powinni bez problemu przejechać dołem w kierunku śródmieścia.
Pozostaje ruch lokalny. Z Pruszkowa i dalszych miejscowości niemały procent pojazdów będzie docierać do Warszawy A2 (przez węzeł Pruszków) zamiast Alejami, jak obecnie. Piastów, Michałowice, czy Ursus będą mieć wcześniej do wyboru zjazd z Alej w Nowolazurową lub ew. skręt do Opaczy i tam na POW.
Plesim pisze: napisał/a:
Najśmieszniejsze w tym jest to, że jak skończą to skrzyżowanie to wracają w aleje na odcinek Śmigłowca - wiadukt aby zbudować węzeł z trasą NS.
Na szczęście, jeśli spojrzeć optymistycznie, to przy budowie tego węzła ruch w alejach nie powinien być zakłócony.
Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:mieszkańcy nowych osiedli przy Włodarzewsiej, którzy podobno nie zostali przez developera poinformowani o przebiegu Trasy N-S

Wszystko zależy od zapisów w pozwoleniu na budowę. Na przykład dla budynków na skraju Chomiczówki (Maszewska, Esej...) są zawarte wytyczne dla inwestora o konieczności poinformowania przyszłych właścicieli o rezerwie na planowane arterie. Inna sprawa, że to informowanie było pewnie na zasadzie: Tak tu jest rezerwa i trasę się jakąś planuje już od 30-tu lat i pewnie jeszcze za drugie tyle może będzie początek jej budowy.

Choć jak zostało zauważone
inż. Glonojad pisze: Jak ktoś chce wydać 200 tysięcy lub więcej, a nie sprawdzi nawet, jakie mogą być inwestycje w jego otoczeniu, to jest sam sobie winien
przy wydatku życia, powinno się samemu dopytać o taki drobiazg, jak sąsiedztwo i m.p.z.p.

Tm

Post autor: Tm » 04 maja 2006, 23:15

tarantula01 pisze:Estakadą w ciągu alej do Centrum nie trzeba jeździć (dopychanie pojazdów do śródmieścia) tylko można spokojnie robić to w poziomie 0. Alejami od Pruszkowa po zbudowaniu A2, POW, S8 oraz TSW będą potencjalnie wjeżdżać samochody do śródmieścia. Pozostałe, które do śródmieścia nie muszą powinny pojechać:
ale jaki sens ma taka asymetria?
jezeli zakladamy, ze przez brak estakady zmniejszy sie ruch z Pruszkowa do Śródmieścia, to w przeciwną stronę też spadnie(część przejmą alternatywe trasy, ale tyczy sie to bydwu kierunków), więc po co budowac estakadę Śródmieście- Pruszków?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 05 maja 2006, 13:58

tarantula01 pisze:Plesim napisał/a:
napisał/a:
Najśmieszniejsze w tym jest to, że jak skończą to skrzyżowanie to wracają w aleje na odcinek Śmigłowca - wiadukt aby zbudować węzeł z trasą NS.

Na szczęście, jeśli spojrzeć optymistycznie, to przy budowie tego węzła ruch w alejach nie powinien być zakłócony.
To musisz patrzeć bardzo, ale to bardzo optymistycznie. Zobacz choćby plany na stronie SISKOM-a. Tam będzie przekładanie jezdni Jerozolimskich.
Swoją drogą to dziś wspomniano, że wraca koncepcja budowy całej trasy NS i jednocześnie rozpoczynają się pierwsze przygotowania.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 05 maja 2006, 20:47

Ja pamiętam projekty prezentowane na łamach GW kilka lat temu. Skrzyżowanie Łopuszańska/ Aleje Jerozolimskie miało być 3 poziomowe. Tak jak wcześniej wspominałem: od Zachodniego w stronę Okęcia miałbyć poprowadzony tunel. W ciagu Alej Jerozolimskich w relacji Pruszków - Warszawa i Warszawa - Pruszków miała powstać estakada. Natmiast wiadukt w relacji Okęcie - Pruszków miał być w kształcie litery S i biec w miejscu gdzie dziś stoi duży blibord (ten na którym się wyswietla godzina) i dalej za końcem estkady Centrum -Pruszków miał przechodzić na drugą stronę drogi i tam miał się kończyć.
Jest to chyba dośc rozsądne rozwiązanie aczkolwiek trudne do relaizacji.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 05 maja 2006, 21:24

Tm pisze:ale jaki sens ma taka asymetria?
Na przykład szybka ewakuacja z miasta :)
Tm pisze:jezeli zakladamy, ze przez brak estakady zmniejszy sie ruch z Pruszkowa do Śródmieścia, to w przeciwną stronę też spadnie(część przejmą alternatywe trasy, ale tyczy sie to bydwu kierunków), więc po co budowac estakadę Śródmieście- Pruszków?
Ja myślę w taki sposób, żeby do Śródmieścia utrudniając lekko dojazd potencjalnie wymóc na kierowcach, aby nie jechali tylko Alejami, ale i innymi wjazdami. Jadąc do Śródmieścia w końcu Aleje zaczynają być kolizyjne - trzeba wobec tego spróbować uniknąć efektu pomnika Lotnika (na trasie Łazienkowskiej).
Wyjazd bezkolizyjny powinien zachęcać do skanalizowania w Alejach takiego ruchu, jaki tylko Aleje są w stanie po odkolizyjnieniu przenieść.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Tm

Post autor: Tm » 05 maja 2006, 21:29

tarantula01 pisze:Wyjazd bezkolizyjny powinien zachęcać do skanalizowania w Alejach takiego ruchu, jaki tylko Aleje są w stanie po odkolizyjnieniu przenieść.
nie rozumiem, jak ograniczymy wjazd to jednoczesnie ograniczamy tez wyjazd, przeciez samochody sie zmaterialzuja nagle, a ilośc pojazdów jazdacych w obie strony w ciągu doby jest przeciez mniej więcej równa
po co więc robic bezkolizyjny wyjazd jeżeli chcemy zmnijeszyc ruch na tym odcinku?
a waskie gardło i tak gdzies sie znajdzie
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 05 maja 2006, 22:31

Plesim pisze:Zobacz choćby plany na stronie SISKOM-a. Tam będzie przekładanie jezdni Jerozolimskich.
Hm, jakby nie patrzeć SISKOM to m.in. Ja. Nie oznacza to, że się nie mylę (mylimy).
Co do tej mapki:
http://www.siskom.waw.pl/mapy/obw-sr/tr ... imskie.jpg
to ze wszystkich innych dla NS skłaniałbym się do potraktowania jej jako jednak czegoś czego już? nie będzie. Mapa pochodzi z czasów, gdy cała NS miała być trasą ekspresową i zapewne stąd zjazdy z węzła wpadały na planowane estakady - uniknięcie zakorkowania zjazdu z NS w tę stronę Alej.
Plesim pisze:Swoją drogą to dziś wspomniano, że wraca koncepcja budowy całej trasy NS i jednocześnie rozpoczynają się pierwsze przygotowania.
Teraz NS to GP i to w takich planach, że:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=40599183 .

A jestem optymistą.

[ Dodano: 2006-05-05, 22:58 ]
Tm pisze:po co więc robic bezkolizyjny wyjazd jeżeli chcemy zmnijeszyc ruch na tym odcinku?
a waskie gardło i tak gdzies sie znajdzie
Nie jestem zbytnim zwolennikiem uczynienia z Alej głównego wjazdu z A2 do Śródmieścia. W odwrotną stronę to co innego. A wąskie gardło skoro i tak się go nie uniknie lepiej być może zestopniować. Trochę utrudnić dosyć daleko, aby potem bliżej centrum nie mieć aż takiego korka. A po zbudowaniu części estakad, sygnalizację można zaprogramować, aby o wiele bardziej faworyzować kierunki kolizyjne, które zostaną.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 maja 2006, 0:34

R-11 Kleszczowa pisze:od Zachodniego w stronę Okęcia miałbyć poprowadzony tunel
Jeśli ma powstać trasa N-S, to nie widzę najmniejszej potrzeby budowania tego tunelu.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 maja 2006, 10:01

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:od Zachodniego w stronę Okęcia miałbyć poprowadzony tunel
Jeśli ma powstać trasa N-S, to nie widzę najmniejszej potrzeby budowania tego tunelu.

To jest racja. Tylko zanim powstanie Trasa N-S moze jeszcze sporo wody upłynąc w Wiśle. Zapewne będą protesty itp. A w tym czasie bez bezkolizyjnego skrętu od Ochoty w Łopuszańską nadal będzie katastrofa. A pojazdów przybywa- takze tych w tranzycie. ktore nadal będa blokowały węzeł.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 maja 2006, 10:39

Akurat tranzyt pojedzie nie N-S, a Salomea - Wolica. Tak więc nadal się upieram, że nie trzeba... :P

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 06 maja 2006, 13:44

Bastian pisze:Akurat tranzyt pojedzie nie N-S, a Salomea - Wolica. Tak więc nadal się upieram, że nie trzeba... :P
Dokładnie.
Podejrzewam, że trasa Salomea -Wolica powstanie jako pierwsza gdyż do tego nie dokłada się miasto ;-) . Oprócz tego rozpoczął się już wykup gruntów, a do budowy wielopoziomowego skrzyżowania jeszcze droga daleka. Wcześniej musi zostać zrobiony odcinek Jerozolimskich do Łopuszańskiej, a tu dopiero zaczeły się przygotowania do przetargów. Po wybudowaniu tej trasy podejrzewam, że znikną wogule korki do skrętu w lewop w Łopuszańską gdyż większośc ruchu w tym kierunku to tranzyt lub wyjazd z miasta w kierunku Kraków/ Katowice.

ODPOWIEDZ