Komunikacja miejska w Wawrze

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 03 cze 2009, 10:27

Po co więc na takie komisje dzielnicowe przybywają pracownicy ZTM? Napić się herbaty, wziąć haust świeżego wawerskiego powietrza czy może są fetyszystami spotkań samorządowych?

W obliczu niemożności zbadania każdej jednostkowej opinii mieszkańców Wawra, konsultacje społecznie są najlepszym miernikiem badawczym nastrojów wśród tutejszej ludności. Przecież projekt nie przyszedł z powietrza, lecz wcześniej poprzedziły go długie pertraktacje z przedstawicielami Aleksandrowa czy Radości. Jest wypadkową tego, co wypracowano, zaś do rad osiedli czy dzielnic przedstawicieli nie wybiera ZTM. Każdy, kto ma inną opinię ma prawo ją suwerennie wyrazić, ich sumaryczna ilość musi zostać brana pod uwagę przez ZTM, który w projekcie zmian tłumaczył w każdym punkcie korekty, jaki ma ona cel i korzyści z jej wprowadzenia. Nie pisz więc, że trzeba pytać każdego, tłumaczyć wszystko, bo to zostało w granicach czysto ludzkich zrobione.

A jak czytam, że jakiś radny po raz trzeci zmienia opinię, to mnie autentycznie trafia szlag. Efektem całego ambarasu będą tylko utyskiwania na korki w centralnych dzielnicach miasta, długi czas oczekiwania i postulaty o wzmocnienie takiej a siakiej linii, co przecież ZTM robi właśnie teraz, ale trudno jest oczekiwać, by wznawiał wytężoną pracę swoich pracowników na każde samorządowe kiwnięcie palcem. Będzie żal i płacz, że linia nie przyjeżdża nawet i 40-50 minut, będą skargi o niepunktualność. Ale winni będą temu sami mieszkańcy, nie żadna instytucja.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Rosa

Post autor: Rosa » 03 cze 2009, 10:46

Skoro wczoraj odbyły się faktyczne konsultacje z mieszkańcami i projekt nie przeszedł to nie ma co nad nim płakać tylko sprobowac uwzględnić wczorajsze postulaty pomyśleć nad czyms nowym.
Byliscie wczoraj i wiecie najlepiej co sie mieszkańcom Wawra nie podobało więc może ktos podsumuje na co absolutnie nie ma szans a co po korektach można zostawić w przyszłych wersjach projektu.

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 03 cze 2009, 11:34

person pisze:Mała podpowiedź: przeczytaj co oznacza litera "s" w rozkładzie jazdy 125:
http://www.ztm.waw.pl/baza/20090604/125/203202.HTM

Zanim zaczniesz "walczyć z systemem", powinieneś mieć jakąkolwiek wiedzę, a nie krytykować dla krytyki :/
person pisze:Kolejny, któremu trzeba tłumaczyć (jak orką po ugorze :/).
Zjazd 125 do Wileniaka został przywołany w ironicznej odpowiedzi Jasia na żale Rhemka, że po 22 nie można się wydostać z Anina do centrum, bo wtedy są same zjazdy do zajezdni. O, proszę, źródło:
viewtopic.php?p=436082#436082

Czytaj całość i uwzględnij kontekst, a nie czepiasz się wyrywkowej odpowiedzi :-?
no toś się rozpisał kolego pouczycielu.

"s - kurs do przystanku DW.WILEŃSKI;
ostatni przystanek na trasie linii : AL.ZIELENIECKA"

zwróciłeś swoją uwagę na tekst objaśnienia, który celowo wytłuściłem ?
cóż to oznacza ?
że na przystanku ZIELENIECKA wszyscy pasażerowie muszą opuścić pojazd.
dalszy przewóz jest wykonywany jako kurs zerowy, w którym pasażerowie są nieubezpieczeni przez przewoźnika.
chyba, że... istnieje tutaj jakaś nieścisłość wynikająca ze strony organizatora przewozów polegająca na sprzecznej informacji umieszczonej na przystankach i na deskach zjazdowych linii 125.
w takim przypadku swoją ironię kolego pouczycielu kieruj pod właściwy temu adres.
.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 cze 2009, 11:56

Rosa pisze:Skoro wczoraj odbyły się faktyczne konsultacje z mieszkańcami i projekt nie przeszedł to nie ma co nad nim płakać tylko sprobowac uwzględnić wczorajsze postulaty pomyśleć nad czyms nowym.
Byliscie wczoraj i wiecie najlepiej co sie mieszkańcom Wawra nie podobało więc może ktos podsumuje na co absolutnie nie ma szans a co po korektach można zostawić w przyszłych wersjach projektu.
Dokładnie. Ja swoja droga widze sprzeczność: Z jednej strony Krzysiek pisze ,że szeroko to konsultował, a wczoraj okazało sie ,że wszyscy sa przeciw. No to chyba troche sie wyklucza? Nagle zmienili zdanie? Czy te konsultacje były po lebkach? Cos mi tu nie pasuje.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 cze 2009, 12:02

rhemek pisze:Dokładnie. Ja swoja droga widze sprzeczność: Z jednej strony Krzysiek pisze ,że szeroko to konsultował, a wczoraj okazało sie ,że wszyscy sa przeciw. No to chyba troche sie wyklucza? Nagle zmienili zdanie? Czy te konsultacje były po lebkach? Cos mi tu nie pasuje.
A gdzie ja napisałem że ja coś konsultowałem? Ja nie jestem ZTM czy UD Wawer żebym coś konsultował. Fakt było coś na eWawrze , ale to nie ma nic wspólnego z tymi konsultacjami, o których teraz mówimy. Nie miało to wpływ na ten projekt.

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 03 cze 2009, 12:05

tadeo pisze:
person pisze:Mała podpowiedź: przeczytaj co oznacza litera "s" w rozkładzie jazdy 125:
http://www.ztm.waw.pl/baza/20090604/125/203202.HTM

Zanim zaczniesz "walczyć z systemem", powinieneś mieć jakąkolwiek wiedzę, a nie krytykować dla krytyki :/
person pisze:Kolejny, któremu trzeba tłumaczyć (jak orką po ugorze :/).
Zjazd 125 do Wileniaka został przywołany w ironicznej odpowiedzi Jasia na żale Rhemka, że po 22 nie można się wydostać z Anina do centrum, bo wtedy są same zjazdy do zajezdni. O, proszę, źródło:
viewtopic.php?p=436082#436082

Czytaj całość i uwzględnij kontekst, a nie czepiasz się wyrywkowej odpowiedzi :-?
no toś się rozpisał kolego pouczycielu.

"s - kurs do przystanku DW.WILEŃSKI;
ostatni przystanek na trasie linii : AL.ZIELENIECKA"

zwróciłeś swoją uwagę na tekst objaśnienia, który celowo wytłuściłem ?
cóż to oznacza ?
że na przystanku ZIELENIECKA wszyscy pasażerowie muszą opuścić pojazd.
dalszy przewóz jest wykonywany jako kurs zerowy, w którym pasażerowie są nieubezpieczeni przez przewoźnika.
chyba, że... istnieje tutaj jakaś nieścisłość wynikająca ze strony organizatora przewozów polegająca na sprzecznej informacji umieszczonej na przystankach i na deskach zjazdowych linii 125.
w takim przypadku swoją ironię kolego pouczycielu kieruj pod właściwy temu adres.
.
Bzdury waść piszesz. Jeśli kurs jest do przystanku DW. WILEŃSKI, to znaczy, że do tego przystanku możesz kursem tym dojechać. Natomiast informacja: ostatni przystanek na trasie linii AL. ZIELENIECKA oznacza, że jest to ostatni przystanek podstawowej trasy linii 125 obsługiwany tym kursem.
Rozkład jazdy trzeba czytać ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 03 cze 2009, 14:31

rhemek pisze:Dla wielu ludzi nagła zmiana trasy linii to de facto jej likwidacja
Dla mieszkańców Zagórzańskiej, Mrówczej i Kadetów szczególnie.
rhemek pisze:Powiem tak: O projekcie slyszalem tylko jako rozważaniach Krzyska. Potem od razu ten jego pomysł pojawił sie jako projekt ZTM. Do tego czasu, nigdzie w Aninie czy Miedzylesiu ani w lokalnej prasie
Kilka miesięcy temu gdzieś w prasie pojawił się "wyciek" planowanych zmian. Szczegółów nie pamiętam, na pewno było tam 130 przez Lucerny. Po tym "odkryciu" rozpętała się w prasie nagonka na ZTM. Potem przycichło i jakoś wtedy Krzysiek chyba zaczął dziergać swój projekt.

[ Dodano: |3 Cze 2009|, 2009 14:35 ]
wracając do rzeczy - skoro teraz Aleksandrów ma dwie linie co 30' każda, to chyba powinno mu to wystarczyć. Dawanie 115 i 215, co 20' każda to większa częstotliwość niż 521 w Falenicy w szczycie popołudniowym! Moim skromnym zdaniem to 215 powinno kończyć w Aleksandrowie i nie jechać dalej w stronę Falenicy. A jeśli chcemy koniecznie, żeby coś jechało przejazdem w Falenicy, to niech to będzie 161 tak, jak dawno temu jeździło kiedy miało jeszcze kraniec przy Oleckiej

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 cze 2009, 14:43

jasiu pisze:Kilka miesięcy temu gdzieś w prasie pojawił się "wyciek" planowanych zmian. Szczegółów nie pamiętam, na pewno było tam 130 przez Lucerny. Po tym "odkryciu" rozpętała się w prasie nagonka na ZTM. Potem przycichło i jakoś wtedy Krzysiek chyba zaczął dziergać swój projekt.
130 było na Zwoleńskiej, dlatego zaczął się szum.
Było kilka wersji projektów, w sumie ostatecznie przeszedł ten z 119 do Centrum. ZTM później to zmienił na 130 w oficjalnym projekcie. A cały projekt to zbieranina pomysłów różnych osób, ja tylko poszedłem z tym do zarządu dzielnicy, radnego, mediów itd.
Udało się doprowadzić do konsultacji, a co dalej to już nie ode mnie zależy. Teraz będę walczył o poprawę w osiedlu Zerzeń, jeśli projekt upadnie.

Rosa

Post autor: Rosa » 03 cze 2009, 14:55

Niepotrzebne były te zmiany numerków 142 na 113 czy 119 na 130. Sprawia to niestety wrażenie jakby linie likwidowano.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 cze 2009, 15:01

Rosa pisze:Niepotrzebne były te zmiany numerków 142 na 113 czy 119 na 130. Sprawia to niestety wrażenie jakby linie likwidowano.
Akurat nikt tego nie zarzucił na spotkaniu, więc zmiana jest do przyjęcia.
Największe kontrowersje spowodowała zmiana z wycofanie linii 119 z Lucerny i puszczenie linii na Potockich i linie z tym związane.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2009, 15:59

Proszę bardzo, oto z grubsza zgłaszane wnioski (nie zdradzam tajemnic, posiedzenie było jawne) z zaznaczeniem (w miarę możliwości), z jakiego osiedla:

- zapytanie o plany ZTM wobec linii 521 (deklaracja, że linia nie będzie zlikwidowana, być może część kursów będzie tylko do Wiatracznej w zamian za zwiększenie częstotliwości na odcinku wawerskim)
- poparcie dla przywracania „tradycyjnych” numerów linii (zwłaszcza 137)
- protest przeciwko uruchomieniu komunikacji na ul. Potockich, o co wnioskowała rok temu dzielnica (Marysin Pd.)
- skarga na kursowanie mikrobusów na linii 147 (?!)
- postulat, by wszystkie przystanki na terenie dzielnicy miały charakter stały
- protest przeciwko skierowaniu SKM na linię otwocką („blokada dzielnicy”)
- protest przeciwko wycofaniu 115 i 141 z Marysina oraz postulat przywrócenia tam 137 i 141 (Marysin, wszystko ten sam radny!)
- postulat skierowania 115 lub 147 przez most Siekierkowski
- postulat wydłużenia skróconych kursów 411 z Gocławia przez Las i Sadul do PKP Wawer (Zerzeń)
- protest przeciwko wycofaniu 119 z Lucerny (chyba Wawer)
- poparcie dla skierowania 130 przez Zwoleńską (Międzylesie lub Zerzeń - głos mieszkańców)
- protest przeciwko uruchomieniu komunikacji na ul. Mrówczej (Międzylesie)
- poparcie dla uruchomienia komunikacji na ul. Mrówczej (Radość)
- poparcie dla skierowania 113 na ul. Olecką
- postulat pozostawienia 115 i 142 (połączenie z Wałem Miedzeszyńskim) w Aleksandrowie (Aleksandrów)
- protest przeciwko uruchomieniu linii 215 (Anin)
- postulat uruchomienia 215 tylko po wschodniej strony torów (zaś 115 tylko po zachodniej)
- postulat zostawienia na ul. Izbickiej linii 161 w celu dojazdów na cmentarz (Miedzeszyn)
- postulat pozostawienia 305 w Falenicy (dojazd na Strusia linią 215 jest niesatysfakcjonujący, bo za długo!)
- postulat wycofania 142 z Traktu Lubelskiego (!) i skierowanie Wałem Miedzeszyńskim i mostem Siekierkowskim na lewy brzeg (Falenica)
- postulat wyciągnięcia 305 pętelką przez ul. Czecha, Kajki, IX Poprzeczną (nie nadaje się dla autobusów!) i Szpotańskiego do Czecha

Padło ogólne stwierdzenie, że układ jest dobry, wymaga tylko dodawania kolejnych połączeń (mój komentarz: z jakich wozów? na które pętle?).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

zzz

Post autor: zzz » 03 cze 2009, 16:06

Bastian pisze:- protest przeciwko uruchomieniu komunikacji na ul. Mrówczej (Międzylesie)
- poparcie dla uruchomienia komunikacji na ul. Mrówczej (Radość)
No to moze rhemek zaproponuje kompromis, skoro uwaza ze to postulaty ludzi powinny byc projektem a nie jakies plamny wymyslone przez ztm ? :D
Bastian pisze:adło ogólne stwierdzenie, że układ jest dobry, wymaga tylko dodawania kolejnych połączeń
To akurat bylo pewne.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 cze 2009, 16:07

- skarga na kursowanie mikrobusów na linii 147 (?!)
- postulat, by wszystkie przystanki na terenie dzielnicy miały charakter stały
To Las a dokładnie pan G.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 03 cze 2009, 16:30

Częśc zgłaszanych postulatów jest po prostu chora i nie ma na to innych słów.
Jeśli to były postulaty radnych, to ja postuluje, by podali sie oni do dymisji.
Bo z tego co Bastian napisał, uważam, ze naszą dzielnicę reprezentuja przygłupy.
I to wszystko , co mam do dodania, bo cisna mi sie ostre slowa...

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 03 cze 2009, 17:03

rhemek pisze:Częśc zgłaszanych postulatów jest po prostu chora i nie ma na to innych słów.
Jeśli to były postulaty radnych, to ja postuluje, by podali sie oni do dymisji.
Bo z tego co Bastian napisał, uważam, ze naszą dzielnicę reprezentuja przygłupy.
I to wszystko , co mam do dodania, bo cisna mi sie ostre slowa...
No to chyba każdy forumowicz z Wawra , zgodzi się z Twoimi słowami.

Zablokowany