Dyskusje o PKSach wszelakich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 lip 2009, 18:21

Wolfchen pisze:Dlatego minimalizuję bagaż do co najwyżej plecaka
Łatwo powiedzieć - czasem, przy dłuższych wyjazdach, nie zawsze jest to możliwe. Zresztą top akurat słaby argument na wyższość pks-ów ("jak zapakujesz się w mniejszy plecak, to nie będziesz musiał go do luku kłaść")...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 14 lip 2009, 20:04

MeWa pisze:Jak w pociągu mogę połazić sobie w dowolnej chwili, a przede wszystkim nie muszę się gnieść między siedzeniami i mogę poczytać.
W przedziale przy 8 osobach jest ciaśniej, niż w PKSie :P Ja jakoś w PKSie czytałem przez dłuższy czas drogi powrotnej i nie powiedziałbym, że jest to niemożliwe...
kajo pisze:Ja o bezpieczeństwo się nie martwie w pociągu, nic cennego nie woże, a w tylniej kieszeni zawsze nóż jest.
Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo możesz nie zdążyć użyć :P
MeWa pisze:Łatwo powiedzieć - czasem, przy dłuższych wyjazdach, nie zawsze jest to możliwe.
Co do bagażu, to przypomniał mi się obrazek, jaki nie raz widziałem - ktoś stoi na peronie i odbiera bagaż, bo przez korytarz i drzwi nie da się przecisnąć... Choć i w PKSie z takim bagażem byłyby problemy...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Tm

Post autor: Tm » 14 lip 2009, 20:14

Ileż to już takich dyskusji było. Jeżdżą i PKSy, i pociągi, i busy - każdy może wybrać to co mu najbardziej pasuje. Dla jednego priorytetem będzie cena, dla innego ilość miejsca na nogi.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 14 lip 2009, 20:37

Polemizowałbym z ilością miejsca na nogi w przedziale ośmioosobowym zapełnionym przepisowo przez osiem osób :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lip 2009, 21:36

W 1 klasie P albo 2 IC nie ma problemu z miejscem na nogi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 14 lip 2009, 21:48

Glonojad pisze:W 1 klasie P albo 2 IC nie ma problemu z miejscem na nogi.
Za to ceny są o wiele wyższe, niż PKSów... :P

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 lip 2009, 23:17

Bastian pisze:No i w pociągu kibel - jaki jest, taki jest - jedzie ze mną, natomiast w przypadku podróży autobusowych wygląda to bardzo różnie. Wie każdy, kto się zatrzymywał choćby w Rzeszowie przy pomniku waginy... :P
No wiesz, waginę też ze sobą wozisz?

MSPANC
R-9 Chełmska pisze:Jak można spać w nocnym pociągu nie wydając majątku na kuszetkę?
a) normalnie
b) 25 PLN to majątek?
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 15 lip 2009, 0:50

zeus pisze:W kwestii bezpieczeństwa PKS zdecydowanie wygrywa ponieważ osoby potencjalnie zagrażające mogą zostać zauważone i wyproszone przez kierowcę, druga sprawa to jeśli ktoś się kręci po autobusie wzbudza podejrzenia - często kierowcy drą wtedy mordę "żeby usiąść spokojnie", zazwyczaj PKSy są nabite ludźmi więc nie ma swobody wyboru wolnego miejsca, z PKSa nie da się uciec niezauważonym itd. W kwestii "rozprostowania kości" - od tego są postoje na przystankach, na dłuższych trasach zawsze jest postój ok. 15 min który wystacza nawet na pójście do sklepu czy toalety, wypalenie papierosa itp. I ostatni najważniejszy argument za PKSami to CENA, CENA i jeszcze raz cena.
:arrow: Z tym zgadzam się w całej rozciągłości. Nie zgadzam się natomiast z tym:
MeWa pisze:No naprawdę wielkie mi udogodnienie! Jak w pociągu mogę połazić sobie w dowolnej chwili, a przede wszystkim nie muszę się gnieść między siedzeniami i mogę poczytać.
Gniecenie się między siedzeniami jest o tyle wygodniejsze od gniecenia się w przedziale pociągu, że oparcie fotela nie jest niemal w pionie, a nogi można włożyć pod fotel przed sobą lub oprzeć na podnóżkach o regulowanej wysokości. Po jeździe pociągiem z kolanami naprzeciw kolan współpasażera naprzeciwko, bez możliwości ich rozprostowania, czuję się jak z krzyża zdjęty.

Do czytania nie ma żadnych przeciwwskazań. Na przykład dziś w drodze z Białegostoku do Warszawy przeczytałem bez problemu całą "Angorę". Poza tym po zmroku możesz włączyć światło tylko nad swoim fotelem, skierowane centralnie w dół. W pociągu nie masz wyboru - albo wszyscy w przedziale jadą po ciemku, albo przy świetle. Każdemu nie dogodzisz.
MeWa pisze:Jak ma się duży bagaż to może być problem - chyba, że do luku, z którego przypadkowo też chyba można wyjąć więcej bagaży.
Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, by komuś zginął w ten sposób bagaż. W zdecydowanej większości przypadków wkładanie i wyjmowanie rzeczy z luków odbywa się pod nadzorem kierowcy. Wielu przewoźników znakuje też bagaże metkami z numerami i na podstawie odcinka z tym samym numerem wydaje pakunki.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lip 2009, 6:51

Wolfchen pisze:
Glonojad pisze:W 1 klasie P albo 2 IC nie ma problemu z miejscem na nogi.
Za to ceny są o wiele wyższe, niż PKSów... :P
Owszem, bo też i lepszą jakość się dostaje. Wszystko w porządku.

Oprócz tego, że nawet jak za PKS zapłacę tyle, co za 2 klasę IC to nie dostanę tej jakości.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 lip 2009, 12:38

fik pisze:b) 25 PLN to majątek?
A to czasem nie jest tylko w TLK? Bo znajomemu mówiłem ostatnio, to mu policzyli ponad 50 zł, a jechał do Władysławowa... :P
Glonojad pisze:Owszem, bo też i lepszą jakość się dostaje. Wszystko w porządku.
Zgadza się jak najbardziej. Dlatego uznaję, że PKS powinno się porównywać z 2 klasą pośpiecha...
MZ pisze:Poza tym po zmroku możesz włączyć światło tylko nad swoim fotelem, skierowane centralnie w dół. W pociągu nie masz wyboru - albo wszyscy w przedziale jadą po ciemku, albo przy świetle. Każdemu nie dogodzisz.
Tu się akurat nie zgodzę - o ile pamiętam, w wagonach 1 klasy też jest oświetlenie punktowe, które nawet działa...

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 15 lip 2009, 16:11

Wolfchen pisze:Tu się akurat nie zgodzę - o ile pamiętam, w wagonach 1 klasy też jest oświetlenie punktowe, które nawet działa...
:arrow: A nie wiem, nie miałem przyjemności podróżować pierwszą klasą :P.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 lip 2009, 19:12

Wolfchen pisze:Ja jakoś w PKSie czytałem przez dłuższy czas drogi powrotnej
no nie wiem, jakoś nie wszyscy dobrze znoszą czytanie w takich warunkach na drodze
Wolfchen pisze:W przedziale przy 8 osobach jest ciaśniej
wiele tras z 6-przedziałami. Zresztą przedziały lepsze przy grupach.
MZ pisze:W pociągu nie masz wyboru - albo wszyscy w przedziale jadą po ciemku, albo przy świetle. Każdemu nie dogodzisz.
są małe lampki :P
MZ pisze:Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, by komuś zginął w ten sposób bagaż.
Ja też nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby komuś zginął bagaż z pociągu.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 15 lip 2009, 20:22

MeWa pisze:
MZ pisze:Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, by komuś zginął w ten sposób bagaż.
Ja też nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby komuś zginął bagaż z pociągu.
:arrow: To, że się osobiście z tym nie zetknęliśmy, nie oznacza, że problem nie istnieje. Tylko jakoś o pociągach więcej w tej kwestii słychać.
No ale chyba wystarczy, bo schodzimy na plotki :P.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 lip 2009, 20:32

MZ pisze:To, że się osobiście z tym nie zetknęliśmy
no właśnie, chciałem Ci wytknąć tę nieścisłość w rozumowaniu. Może więc do oceny zakradają się stereotypy?

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 16 lip 2009, 0:16

MeWa pisze:Może więc do oceny zakradają się stereotypy?
:arrow: Być może, ale popatrz ile tych "stereotypów" napisali już wcześniej inni.

ODPOWIEDZ