A jak teraz wygląda linia zwykła 100 (turystyczna)? Nie zatrzymuje się na wszystkich przystankach...Andrzej pisze: Chcesz przyspieszać zwykłe? To dopiero byłby zamęt.
Metrobusy
Moderator: Wiliam
-
Domino2001
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
@Andrzej: z tym biletem to strzeliłeś... Jakoś Ursynów nie płacie extra za metro.
Z tym jednym standardem też się nie zgodzę. Po pierwsze, nie wszędzie są potrzeby na linię co 3 minuty; po drugie, dla 5 autobusów na godzinę nikt nie wydzieli buspasa; po trzecie, wszędzie na raz dobrze nie zrobisz, więc trzeba jasno określić priorytety.
Z tym jednym standardem też się nie zgodzę. Po pierwsze, nie wszędzie są potrzeby na linię co 3 minuty; po drugie, dla 5 autobusów na godzinę nikt nie wydzieli buspasa; po trzecie, wszędzie na raz dobrze nie zrobisz, więc trzeba jasno określić priorytety.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tja, czerwony na żółtym tle może jeszcze?Websterek pisze:To do tego proponuje nowy kolor, skoro te eMki mają być, aż tak wyjątkowe...
Tylko, że nie mamy jeszcze całodobowego metra...Adam G. pisze:Niektóre linie mogłyby kursować 24h/dobę.
Nie mam żadnych danych, aby się zmieniły przepisy dotyczące maksymalnej długości pojazdów...Domino2001 pisze:TVN WarszawaTo widać, że chcą puścić superdługie autobusy prostując trasę. Brzmi bardzo obiecująco.(...) 24-metrowe jamniki
MZA zainteresowany jest także rekordowym 24-metrowym autobusem czeskiej firmy. Taki pojazd byłby aż o 6 metrów dłuższy od dotychczas największych stołecznych autobusów. Mieczysław Magierski chciałby go wykorzystywać właśnie jako tzw. metrobus - dowoziłby ludzi do metra i najbardziej obleganych punktów przesiadkowych. Długi SOR mógłby np. jeździć zmodernizowaną trasą WZ
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
i nie liczyłbym na to.Wolfchen pisze:Tylko, że nie mamy jeszcze całodobowego metra...
nie jest idealnie, o czym, było już kilka razy. Największa szkoda, że przy okazji modernizacji nie udało się uprzywilejować tramwajów.Glonojad pisze:Konkrety do cholery!
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ale wiadomo, że 100 nie jest znowu do końca taką zwykłą linią..Domino2001 pisze:A jak teraz wygląda linia zwykła 100 (turystyczna)? Nie zatrzymuje się na wszystkich przystankach...Andrzej pisze: Chcesz przyspieszać zwykłe? To dopiero byłby zamęt.
[ Dodano: |22 Lip 2009|, 2009 20:18 ]
Napisałem to całkiem świadomie, by zwrócić uwagę, że za tą samą cenę biletu pasażerowie różnych osiedli otrzymują różną jakość komunikacji, niekonicznie wynikającą z potoków. Porównaj obecne autobusowe standardy osiedli Radość i Marysin; Zielona i Stara Miłosna.Glonojad pisze:@Andrzej: z tym biletem to strzeliłeś... Jakoś Ursynów nie płacie extra za metro.
Może być 190 na bus-pasie, może być co 3 minuty, może być dobry tabor i przystanki, ale to nadal może być po prostu 190.Glonojad pisze:Z tym jednym standardem też się nie zgodzę. Po pierwsze, nie wszędzie są potrzeby na linię co 3 minuty; po drugie, dla 5 autobusów na godzinę nikt nie wydzieli buspasa; po trzecie, wszędzie na raz dobrze nie zrobisz, więc trzeba jasno określić priorytety.
Trasa 520 też nadaje sie na 'metrobusa', a znasz chyba przywiązanie pasażerów do tego numeru.
Klient nasz pan. Będzie, choć chyba dopiero od września.zeus pisze:17 to byłby bardzo dobry metrobus pod warunkiem zwiększenia częstotliwości w DS, bo obecna (co 15 min) jest nie do przyjęcia
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
A czy ktoś z was rozważał zrobienie na odcinku Tarchomin/Bródno - Ochota (np. pl. Narutowicza/Szczęsliwice/Banacha) porządnego metrowoza ze 186/404 i 414
Moim zdaniem to byłaby naprawdę fajna linia, która połączyłaby wiele dzielnic ze soba, i stworzyła nowe alternatywy przejazdów... 
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Zależy gdzie by się zatrzymywałazeus pisze:Moim zdaniem to byłaby naprawdę fajna linia, która połączyłaby wiele dzielnic ze soba, i stworzyła nowe alternatywy przejazdów...
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Zły chłopiec i troll pozdrawia
plus tramwaj zatrzymujący się, żeby przepuscić pieszych, krótkie perony, wejście na peron tylko z jednej strony (więc peronu nie wydłuzy się, bo by się ludziska zadeptali), itd. itp.Wolna jazda, blokowane skrzyżowania, przystanki co kilkadziesiąt metrów.
chyba dla Ciebietadeo pisze:twoja sugestia przyrównująca wymieniony przez ciebie wątek do spamu jest obrażająca dla piszących w nim
Cóż za łaskawość. Btw nie tylko w Glonojada plonkownicy jest Twoja szacowna osobatadeo pisze:a ponadto pozwalam ci zawsze kiedy tylko zechcesz umieścić mój nick w swojej ulubionej plonkownicy.
- Petroniusz
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, zwłaszcza pasażerów na Żoliborzu i BielanachAndrzej pisze: Trasa 520 też nadaje sie na 'metrobusa', a znasz chyba przywiązanie pasażerów do tego numeru.
[ Dodano: |23 Lip 2009|, 2009 07:55 ]
Owszem, co nie oznacza, że jest to poniżej standardu metrotramu - bo nie jest. I bije inrfastrukturę dowolnej linii autobusowej na głowę i tak.MeWa pisze:i nie liczyłbym na to.Wolfchen pisze:Tylko, że nie mamy jeszcze całodobowego metra...nie jest idealnie, o czym, było już kilka razy.Glonojad pisze:Konkrety do cholery!
Zapewniam, że metrobus o lokalizacji torowiska i przystanków "w miejscu" 9 miałby najwyżej taki sam czas przejazdu, o ile nie gorszy.Największa szkoda, że przy okazji modernizacji nie udało się uprzywilejować tramwajów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Domino2001