Czasy przejazdu

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 07 sie 2009, 10:07

Totalna porażka z tym krańcowaniem #-o
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 07 sie 2009, 10:52

Glonojad pisze:Ale lokalizacji przystanków już nie :(
Na osłodę na przystankach pojawiły się mapki z lokalizacją przystanków przy Babce...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sie 2009, 11:27

Jeszcze czas dojścia w minutach by się przydał :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 sie 2009, 23:03

@ Czasy na Z-5.
Rozkład w tej formie powisi najpewniej do końca sierpnia. Nie spodziewam się, by było już na mieście luźniej niż jest teraz. Wręcz przeciwnie.
Poza tym w przypadku takich koniczynek za nic w świecie nie jest się w stanie przewidzieć, jak dokładnie wyjdzie sytuacja z korkami i respektowaniem buspasów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 08 sie 2009, 23:17

pawcio pisze:@ Czasy na Z-5.
Rozkład w tej formie powisi najpewniej do końca sierpnia. Nie spodziewam się, by było już na mieście luźniej niż jest teraz. Wręcz przeciwnie.
Poza tym w przypadku takich koniczynek za nic w świecie nie jest się w stanie przewidzieć, jak dokładnie wyjdzie sytuacja z korkami i respektowaniem buspasów.
Czy dobrze rozumiem, że to Ty byłeś twórcą pierwszego rozkładu Z-5?
Od razu napisałem, że n ie czepiam się twórcy, bo takie rzeczy faktycznie jest trudno przewidzieć. Ale jak są konkretne postoje, to lepiej dać mniej czasu, niż więcej :smile: .
Mam nadzieję, że nowy czas będzie w sam raz :grin: .

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 08 sie 2009, 23:19

W pierwotnych założeniach miało też nie być postojów na Pl. Zawiszy co wymusza bardziej powolne podejście do rozkładu. Do tego w momencie, jak układałem czasy przejazdu nie było jasne, jak będzie wyglądać sprawa śluzy autobusowej na wysokości Srebrnej.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Bierut

Post autor: Bierut » 09 sie 2009, 21:23

Dot Z-5. Czas przejazdu 12' w DS jest OK. Przy tym stanie dróg Solarisem trzeba jechać dosyć wolno. Generalnie przy spokojnej jeździe wychodzi na +1. Ale czasami trafia się na czerwone prawie na każdym skrzyżowaniu i wychodzi -1. Ciekawie tylko jak będzie we wrześniu.

W sobotę było trochę zamieszania z czasami zmian kierowców. Nie pasowały one do rozkładu i kierowcy z R-1 zmieniali się przy Pl. Zawiszy gdzie nie było na to czasu. Mam nadzieję, że dziś już było lepiej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 sie 2009, 23:48

W ramach twardego lądowania w rzeczywistości po urlopie sprzątnąłem co nieco.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 10 sie 2009, 1:32

Rozkład powinien zawierać czas przejazdu wystarczający na przejechanie trasy bez korków, ale pod warunkiem dobrych postojów.

Bo jak korków niema to jest problem (+) ale jak korki są to i tak czasu za mało (-)

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 10 sie 2009, 9:41

NR pisze:Bo jak korków niema to jest problem (+) ale jak korki są to i tak czasu za mało (-)
Też mi odkrycie, długo myślałeś nad tym? Moim zdaniem powinno być tak, że rozkład powinien zakładać korek, ale też bez przesady. No i powinny być dłuższe postoje 20-30 minut w celu nadrobienie gdyby były większe korki.

No i wypowiem się trochę do rozkładu 145 który po godzinie 20 był mocno napięty. Ja jadąc po dziurach na Kawęczynie i Ząbkach z prędkością 60-70 km/h w jakiś sposób ledwo udawało mi się przyjeżdżać punktualnie na przystanki. No ale ja jechałem Ikarusem którym mogłem sobie pozwolić na jazdę z taką prędkością po dziurach a przecież tam tylko U18 i MANy jeżdżą, więc rozkład powinien zostać pod niezrobiony. Gdyż żaden mądry człowiek nie będzie jechał niskopodłogowym autobusem z taką prędkością, co ja przez tamte dziury, nawet specjalnie pytałem się innych kierowców, z jaką prędkością tamtędy jeżdżą i odpowiedź była, że ok. 40-45 km/h! Proponuję powoli układać rozkłady pod autobusy niskopodłogowe oraz stan dróg na trasach linii gdyż Ikarus to już gatunek wymierający i coraz rzadziej powinien być brany pod uwagę do układania rozkładu.

mariow

Post autor: mariow » 19 sie 2009, 10:17

tak może już końcówka wakacji ale po raz kolejny się dzis wkurzyłem - 507 na DWC :arrow: Bemowo zamiast 8:42 pojechało 8:38 - i tak niemal codziennie mu mogę pomachać
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 sie 2009, 14:13

We wrześniu zamiast +4 będziesz miał -4.

mariow

Post autor: mariow » 19 sie 2009, 14:26

wiem, znam z autopsji

ale niekiedy by się przydały wakacyjne korekty rozkładów :-" :-"
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 sie 2009, 16:02

Nie byłoby czasu na ich przywracanie. Tam, gdzie przy okazji wakacji czynione są cięcia, tam też się poprawia czas. Więcej przerobić po prostu się nie da.

mariow

Post autor: mariow » 19 sie 2009, 16:49

rozumiem, niemniej jednak przyjeżdzanie autobusu na przystanek z czasem +4 uważam za niedopuszczalne. w niektórych miastach wręcz organizator zbiorkomu podaje czasy tolerancji i dla przyspieszenia są one max 1 minutowe (dla opóźnień 3-4 min zdaje się)
PURA VIDA!

Zablokowany