Z tego co wiem, to jednostki muszą przechodzić PK co 48, maksymalnie co 72 godziny. Mogło więc tak właśnie się stać, że minął wyznaczony czas.MeWa pisze:a co, ważność skończyła się akurat na Zachodnim?laczor pisze:niż na przykład ryzykować dalszą jazdę jednostki z nieważnym przeglądem kontrolnym.![]()
O Kolejach Mazowieckich - KM
Moderator: JacekM
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka
To zatem pytanie, gdzie miał oczy (i dokumenty) wypuszczający skład do realizacji obiegu... No i czy aż takim zbawieniem byłoby 10 minut?laczor pisze:Z tego co wiem, to jednostki muszą przechodzić PK co 48, maksymalnie co 72 godziny. Mogło więc tak właśnie się stać, że minął wyznaczony czas.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Przyjmijmy najgorszą wersję, że między Zachodnim a Wschodnim skład ten dostał usterki/lub było jakieś zdarzenie z jego udziałem. Wtedy pierwszym i podstawowym pytaniem jest: czy miał aktualny PK? Nie? Sprawa jest jasna. Nikogo wtedy nie obchodzi o ile czasu termin PK został przekroczony, faktem jest, że został.
Tym bardziej, skoro czas do najbliższego PK jest krótszy od czasu realizacji, to powinien bezwzględnie zostać skierowany na inny obieg. Wyekspediowanie składu, który nie spełnia wymogów proceduralnych powinno skutkować odpowiedzialnością służbową...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Powiem wprost i po chamsku - na stan obecnej mojej wiedzy - pieprzysz głupoty i KŁAMIESZ. Za 25.09 jedynym pociągiem odwołanym -czy to w całej relacji czy na odcinku w KM-ach - był pociąg w całkiem innej relacji daleko od Warszawy.laczor pisze:Dnia 25.09 na Zachodnim: Pociąg Kolei Mazowieckich z Radomia do Warszawy Wschodniej wjedzie na tor 22 przy peronie 2.... Pociąg Kolei Mazowieckich z Radomia do Warszawy Wschodniej wjedzie na tor 22 przy peronie 2. Uwaga! Pociąg ten kończy bieg na stacji Warszawa Zachodnia.
Chodziło o 21236. Podejrzewam, że jednostki gonił termin PK, bo wszyscy wysiedli z pociągu, po czym skład zjechał na Ochotę. Początkowo myślałem, że to przez jakieś utrudnienia na średnicy, ale jednak to nie to, wszystko jechało o czasie.
Właśnie skończyłem rozmowę z kolega co 25.09 miał nockę i posprawdzał w dokumentach oraz w systemie . ŻADEN POCIĄG Z RADOMIA DO WARSZAWY NIE BYŁ SKRACANY NA ZACHODNIM.
Po raz drugi już podajesz nieprawdziwe informacje( za pierwszym razem jakieś fantazje o poc 21240 opóźnionym 40 minut). To że latasz po pół dnia po dworcach w Warszawie nie znaczy ze wszystko już wiesz. Pisząc takie kłamstwa ktoś przez Ciebie może mieć poważne nieprzyjemności.
Jeżeli masz jakiś kompleks niższości i chcesz zwrócić uwagę to podawaj prawdziwe informacje - jak choćby o wczorajszej defekcie SKM po 16 na średnicy- a nie wymyślasz jakieś kłamstwa. Zastanów się co robisz i co piszesz - każda informacje dotycząca KM jestem w stanie sprawdzić dokładniej niż Ci się wydaje.
Od siebie zaproponowałbym Ci co masz zrobić jak Ci sie nudzi -ale Mewa w przeciwieństwie do TLG nie toleruje przeklinania, więc dam sobie spokój.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Rufio, tak z ciekawości spytam (skoro już jesteśmy przy temacie): jakie stosuje się procedury wobec pociągu, który "na obiegu" przekracza określony kilometraż do przeglądu czy inne tego typu wartości? Na logikę nie powinien być wysyłany, albo skierowany na jakiś skrócony obieg... Szukałem w necie instrukcji na ten temat, ale nic nie znalazłem?
Te co im sie kilometry kończą są przeważnie wysyłane na krótkie obiegi, tak aby nie przekroczyły kilometrów. Każdy tabor ma określona ilość kilometrów do następnego przeglądu rewizyjnego. Dlatego nieraz można spotkać np. loki z rewizja jeszcze z 2005-2006.Wolfchen pisze:Rufio, tak z ciekawości spytam (skoro już jesteśmy przy temacie): jakie stosuje się procedury wobec pociągu, który "na obiegu" przekracza określony kilometraż do przeglądu czy inne tego typu wartości? Na logikę nie powinien być wysyłany, albo skierowany na jakiś skrócony obieg... Szukałem w necie instrukcji na ten temat, ale nic nie znalazłem?
W wypadku PK - rożnie bywa. W/g obiegów PK powinno starczyć- ale jak gdzieś na stacjach zwrotnych zdechnie inna to bierze się pierwszą lepsza w obieg i wtedy to juz różnie bywa.
Nikt nie wysyła celowo ezta któremu kończy sie PK, PO w obieg.
A jeżeli w trakcie obiegu kończy sie PK - to różnie - w Dęblinie i Łukowie można zrobić PK w szopie PR. Na innych stacjach - zamiana składów tak aby te z kończącym sie PK jak najszybciej zjechała do szopy- ewentualnie wymiana składów na WWO czy WZP. Wszystko zależny od okoliczności i możliwości.
Przepraszam, chciałbym potwierdzić, sam jechałem tym pociągiem i zostałem przesiedlony na Zachodniej.rufio198 pisze:Powiem wprost i po chamsku - na stan obecnej mojej wiedzy - pieprzysz głupoty i KŁAMIESZ. Za 25.09 jedynym pociągiem odwołanym -czy to w całej relacji czy na odcinku w KM-ach - był pociąg w całkiem innej relacji daleko od Warszawy.laczor pisze:Dnia 25.09 na Zachodnim: Pociąg Kolei Mazowieckich z Radomia do Warszawy Wschodniej wjedzie na tor 22 przy peronie 2.... Pociąg Kolei Mazowieckich z Radomia do Warszawy Wschodniej wjedzie na tor 22 przy peronie 2. Uwaga! Pociąg ten kończy bieg na stacji Warszawa Zachodnia.
Chodziło o 21236. Podejrzewam, że jednostki gonił termin PK, bo wszyscy wysiedli z pociągu, po czym skład zjechał na Ochotę. Początkowo myślałem, że to przez jakieś utrudnienia na średnicy, ale jednak to nie to, wszystko jechało o czasie.
Właśnie skończyłem rozmowę z kolega co 25.09 miał nockę i posprawdzał w dokumentach oraz w systemie . ŻADEN POCIĄG Z RADOMIA DO WARSZAWY NIE BYŁ SKRACANY NA ZACHODNIM.
Po raz drugi już podajesz nieprawdziwe informacje( za pierwszym razem jakieś fantazje o poc 21240 opóźnionym 40 minut). To że latasz po pół dnia po dworcach w Warszawie nie znaczy ze wszystko już wiesz. Pisząc takie kłamstwa ktoś przez Ciebie może mieć poważne nieprzyjemności.
Jeżeli masz jakiś kompleks niższości i chcesz zwrócić uwagę to podawaj prawdziwe informacje - jak choćby o wczorajszej defekcie SKM po 16 na średnicy- a nie wymyślasz jakieś kłamstwa. Zastanów się co robisz i co piszesz - każda informacje dotycząca KM jestem w stanie sprawdzić dokładniej niż Ci się wydaje.
Od siebie zaproponowałbym Ci co masz zrobić jak Ci sie nudzi -ale Mewa w przeciwieństwie do TLG nie toleruje przeklinania, więc dam sobie spokój.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
OK- przyznaje się że wczoraj pisałem na podstawie informacji podanych mi przez kolegę. Dziś sam zerknąłem w dokumentacje i potwierdzam - na WZP nastąpiła WYMIANA ezt na tym pociągu.
Ale wymiana to nie ODWOŁANIE - pociąg po wymianie składu pojechał w dalsza drogę.
Kolegę wczoraj prosiłem o sprawdzenie czy jakiś pociąg został na węźle odwołany w danym dniu, a nie czy była wymiana taboru.
Za nazwanie Laczora kłamcą - przepraszam - mam nauczkę na przyszłośc żeby zanim coś napisze samemu dokładnie sprawdzić.
Ale wymiana to nie ODWOŁANIE - pociąg po wymianie składu pojechał w dalsza drogę.
Kolegę wczoraj prosiłem o sprawdzenie czy jakiś pociąg został na węźle odwołany w danym dniu, a nie czy była wymiana taboru.
Za nazwanie Laczora kłamcą - przepraszam - mam nauczkę na przyszłośc żeby zanim coś napisze samemu dokładnie sprawdzić.
Narazie EZT jeżdzą na godziny (bierne) tzn ze przegląd musi być co 72h niezależnie czy jednostka stoi czy jeździ. Od nowego roku będą miały przeglądy co 72 godziny (czynne) czyli rzeczywiście przejechane. Do tego dochodzi PO co 30 dni. Acha a juz obecnie stosowania terminologia:rufio198 pisze:Te co im sie kilometry kończą są przeważnie wysyłane na krótkie obiegi, tak aby nie przekroczyły kilometrów. Każdy tabor ma określona ilość kilometrów do następnego przeglądu rewizyjnego. Dlatego nieraz można spotkać np. loki z rewizja jeszcze z 2005-2006.
W wypadku PK - rożnie bywa. W/g obiegów PK powinno starczyć- ale jak gdzieś na stacjach zwrotnych zdechnie inna to bierze się pierwszą lepsza w obieg i wtedy to juz różnie bywa.
Nikt nie wysyła celowo ezta któremu kończy sie PK, PO w obieg.
P1 - PK kontrolny (co 72h)
P2 - PO okresowy (co 30 dni)
A kilometrowe przeglądy mają "bombasy"
Mam nadzieję. Na drugi raz nie unoś sierufio198 pisze:OK- przyznaje się że wczoraj pisałem na podstawie informacji podanych mi przez kolegę. Dziś sam zerknąłem w dokumentacje i potwierdzam - na WZP nastąpiła WYMIANA ezt na tym pociągu.
O odwołaniu jako takim nie wspomniałem, zaznaczyłem, że podstawiono Flirta. Taka sytuacja zdarza się niecodziennie, dlatego postanowiłem o niej wspomnieć.
w poniedziałek stał na bocznicy ale nie pojechał... we wtorek nie wiem, wczoraj odjechał o 7:18 ledwo bo nie przyjechały 2-a poprzednie a dziś nawet go nie było na bocznicy... ale na wyświetlaczy był... co to za kombinacje orientuje się może ktoś??? do feralnego poniedziałku byłe extra!!! wszystko o czasie
Może złapał takie opóźnienie jak jechał do Rembertowa, że postanowili go skrócić do WschodniejPePe pisze:co się dzieje z pociągiem do Radomia startującym o 7:10 z Rembertowa??
w poniedziałek stał na bocznicy ale nie pojechał... we wtorek nie wiem, wczoraj odjechał o 7:18 ledwo bo nie przyjechały 2-a poprzednie a dziś nawet go nie było na bocznicy... ale na wyświetlaczy był... co to za kombinacje orientuje się może ktoś??? do feralnego poniedziałku byłe extra!!! wszystko o czasie
We wtorek był ale opóźniony 4 minutyPePe pisze:co się dzieje z pociągiem do Radomia startującym o 7:10 z Rembertowa??
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Linia radomska jeździ na specjalnym rozkładzie ze względu na remont torowiska między Zachodnim a Służewcem.....PePe pisze:co się dzieje z pociągiem do Radomia startującym o 7:10 z Rembertowa??
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.