Fatalnie. Ciężko się z tego dowiedzieć jak dana linia jedzie (szczególnie ten "parking" psu na budę).Tyrystor pisze:Poza tym brawa za wyświetlacz boczny . Nie spodziewałem się takiego rozwiązania![]()
Informacja pasażerska
Ok, dzięki. Ominęło mnie to, ale już znalazłem.Flash8222 pisze: Bo to już zostało wyjaśnione, poszukaj odpowiedzi w temacie gdzie dyrektor ZTMu Leszek Ruta odpowiadał na pytania na czacie.
Dzisiaj jako, że informacja działała w pełni (chyba
1. To co już było mówione, czemu te korale są w tym miejscu a nie tam gdzie stare? Ja wiem, że wydają się być większe, ale sądzę, że bez problemu się by tam zmieściły. A teraz jak tłum jechał w 180 to ani tablicy nie widać, ani też świata zewnętrznego
2. Gdzie są numery linii do przesiadek? Na DTP były, w A002 zniknęły (i pewnie we wszystkich).
3. Te ekrany LCD moze i nowoczesne, ale jakoś średnio to wygląda. Czcionka mała, pokazywanie trasy z lekka się zacinało etc. Czy na reszcie ekranu mają być reklamy? Czy też jakaś forma ukazania trasy? Bo jeśli to pierwsze, to myślę, że informację można powiększyć.
4. Zapowiadanie głosowe okej, choć w tym przypadku cicho. Nie można by jakiegoś standardu głośności wypracować?
5. Jak wciskasz przycisk otwarcia drzwi to on się nie podświetla. W nowych tak było.
6. Tylny wyświetlacz faktycznie mały i pewnie kwestia przyzwyczajenia bo oczy dziwi. Ale dla mnie był czytelny nawet ze sporej odległości.
Generalnie dużo jeszcze jest do dopracowania, ale sama chęć rozwoju informacji pasażerskiej jest jak najbardziej godna pochwały.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
I dobrze, były tak małe że nawet bez okularów trudno odcyfrować było a dla osoby krótkowzrocznej tylko by i tak przeszkadzało.Piotrek pisze:2. Gdzie są numery linii do przesiadek? Na DTP były, w A002 zniknęły (i pewnie we wszystkich).
Lepiej zaznaczyć ze to węzeł przesiadkowy i tak jak dotychczas, dzielnicami lub obszarami.
Wstawić mikrofon do przedziału i niech program sam dobiera głośność?Piotrek pisze:Nie można by jakiegoś standardu głośności wypracować?
Zgadzam się z tymPiotrek pisze:ale sama chęć rozwoju informacji pasażerskiej jest jak najbardziej godna pochwały
E tam. Da się zobaczyć, a więc wielkie ułatwienie. No ale jeśli nie to faktycznie przynajmniej dogodne przesiadki.Teokryt pisze:I dobrze, były tak małe że nawet bez okularów trudno odcyfrować było a dla osoby krótkowzrocznej tylko by i tak przeszkadzało.
Nie wiem jak, ale jak byłem np. ostatnio w Lublinie czy w Poznaniu to mam wrażenie, że gdzie nie wsiadałem to zapowiadanie przystanków było dobrze słyszalne i raczej tak samo ustawione. A u nas w jednym cicho, w drugim prawie nic nie słychać, a w trzecim za głośno.Wstawić mikrofon do przedziału i niech program sam dobiera głośność?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
Skoro już jesteśmy przy oznaczaniu na tablicach dogodnych przesiadek:
Może ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego ZTM na tablicach bocznych informuje pasażerów linii 718/740/805 że najbliższa dogodna przesiadka z tych linii na Bródno i Żerań jest przy Młodzieńczej, skoro idealną dogodna przesiadkę zapewnia linia 732, i to na odcinku od ZP Pustelnik do ZP Szkolna. Chyba że ZTM nie uznaje przesiadek w strefie podmiejskiej?
Może ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego ZTM na tablicach bocznych informuje pasażerów linii 718/740/805 że najbliższa dogodna przesiadka z tych linii na Bródno i Żerań jest przy Młodzieńczej, skoro idealną dogodna przesiadkę zapewnia linia 732, i to na odcinku od ZP Pustelnik do ZP Szkolna. Chyba że ZTM nie uznaje przesiadek w strefie podmiejskiej?
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
A w drugą stronę to się nie jedzie? I dla kogo wtedy ta przesiadka w Markach?Frencher pisze:Może ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego ZTM na tablicach bocznych informuje pasażerów linii 718/740/805 że najbliższa dogodna przesiadka z tych linii na Bródno i Żerań jest przy Młodzieńczej, skoro idealną dogodna przesiadkę zapewnia linia 732, i to na odcinku od ZP Pustelnik do ZP Szkolna. Chyba że ZTM nie uznaje przesiadek w strefie podmiejskiej?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
-
Domino2001
Mobilis to kiedyś wspomagała Veolia z tego co pamiętam. A w Grodziu to normalka, że jeżdzi ze starą trasą. Jak 191 zaczęło jeżdzić na Regulską, to Grodzio przez 1 tydzień jeżdził z kierunkiem Ursus-Niedżwiadek zamiast Regulska.drapka pisze:Skąd w Grodziach stara trasa? Z tej jednej brygady, która kiedyś tam wspomagała Mobilis?
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
-
Domino2001