Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Wszystkie informacje znajdziesz na stronie ZTMu:
http://www.ztm.waw.pl/?c=129&l=1
http://www.ztm.waw.pl/?c=129&l=1
Ostrzeżenie dla podróznych z dziećmi sześcioletnimi uczęszczającymi do szkoły.
W przeciwieństwie do sześciolatków uczęszczających do przedszkola lub siedzących w domu szesciolatki uczęszczające po nowemu do oddziałów w szkołach zgodnie z obowiązującą taryfą muszą posiadać bilet,
A to dlatego, że taryfa używa sformuowań typu "dzieci w wieku szkolnym", a nie np. "dzieci od 7 lat".
W przeciwieństwie do sześciolatków uczęszczających do przedszkola lub siedzących w domu szesciolatki uczęszczające po nowemu do oddziałów w szkołach zgodnie z obowiązującą taryfą muszą posiadać bilet,
Myślę, że mało który kontroler - mimo wszystko - będzie chętny do tego, by wlepiać 6-latkowi wezwanie do zapłaty
Jeśli jednak zacznie węszyć szansę, jest pewien bardzo prosty sposób na to, w jaki sposób kontroler staje się bezradny wobec takiego dzieciaka...ale nie jestem pewien, czy powinienem go tutaj zdradzać
Jeśli jednak zacznie węszyć szansę, jest pewien bardzo prosty sposób na to, w jaki sposób kontroler staje się bezradny wobec takiego dzieciaka...ale nie jestem pewien, czy powinienem go tutaj zdradzać
Niebylbym pewien, ostatnio jeden cierpliwie czekal z pasazerem na komisariacie 2 godziny (policjant przez 2 godziny nie mogl dojsc do tego ze w miejsce imienia w komputerze wpisal nazwisko i baza danch odmawiala znalezienia obywatelaPink pisze:Myślę, że mało który kontroler - mimo wszystko - będzie chętny do tego, by wlepiać 6-latkowi wezwanie do zapłaty
aby ustalic tozsamosc.
Bzdura, moje dziecko ma 9 lat, ma kartę miejska i ani razu kontroler o nia go nie poprosił. Zawsze go ignoruje podczas kontroli. Zresztą dałem o tym znać do gazety, bo czuję sie naciagany.Pink pisze:Myślę, że mało który kontroler - mimo wszystko - będzie chętny do tego, by wlepiać 6-latkowi wezwanie do zapłaty![]()
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... zdura.html
- MeWa
- Cukiereczek
straszne, jeśli potrzebujesz bata nad sobą dla potwierdzenia własnej uczciwościrhemek pisze:Dobrze to w takim razie zrezygnujmy w oole z kontroli, a ci co kupuja bilety, niech się czują uczciwi.Adam G. pisze:ja tam bym się czuł po prostu uczciwy. no ale to przecież Polska...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Nie, po prostu uważam ,że to nie w porządku ,że ja płace a inni nie.
W Anglii jak nie kupisz biletu u kierowcy , to on zwyczajnie odmawia jazdy.
Byłem w różnych miastach ma całym świecie i wszędzie kontrolują.
Ja chce ,żeby kontrolowali , co w tym złego?
W Anglii jak nie kupisz biletu u kierowcy , to on zwyczajnie odmawia jazdy.
Byłem w różnych miastach ma całym świecie i wszędzie kontrolują.
Ja chce ,żeby kontrolowali , co w tym złego?
Bierut pisze:Ostrzeżenie dla podróznych z dziećmi sześcioletnimi uczęszczającymi do szkoły. W przeciwieństwie do sześciolatków uczęszczających do przedszkola lub siedzących w domu szesciolatki uczęszczające po nowemu do oddziałów w szkołach zgodnie z obowiązującą taryfą muszą posiadać bilet. A to dlatego, że taryfa używa sformuowań typu "dzieci w wieku szkolnym", a nie np. "dzieci od 7 lat".
ZTM pisze:Sześciolatki w komunikacji
W związku z licznymi wątpliwościami dotyczącymi tego, czy dzieci które idą do szkoły w wieku 6 lat, mają uprawnienia do przejazdów bezpłatnych, Zarząd Transportu Miejskiego informuje:
Na mocy uchwały Rady m. st. Warszawa nr XLIII/1040/2004 z dnia 16 grudnia 2004 roku uprawnienia do bezpłatnych przejazdów mają dzieci do czasu objęcia obowiązkiem szkolnym.
Kwestię powstania takiego obowiązku reguluje art. 15 ust. 2. ustawy z 7 września 1991 roku o systemie oświaty (t. j. Dz.. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 ze zm.): „Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia”.
Ze względu na planowane w roku 2012 obniżenie wieku dzieci objętych obowiązkiem szkolnym, w latach 2009 – 2011 wprowadzono okres przejściowy. Zgodnie z powyższym, w myśl art. 12 ust. 1 ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz o zmianie niektórych innych ustaw z dnia 19 marca 2009 r. (Dz. U. z 2009 r. Nr 56, poz. 458):
„W latach szkolnych 2009/2010 – 2011/2012, na wniosek rodziców, obowiązkiem szkolnym może być objęte dziecko, które w danym roku kalendarzowym kończy 6 lat.”
W związku z tym, dzieci, które na wniosek rodziców idą do szkoły w wieku 6 lat, zostają objęte obowiązkiem szkolnym, a co za tym idzie mają uprawnienie do 50% zniżki, a nie do przejazdów bezpłatnych.
Mając jednak na względzie to, żeby sześcioletni pasażerowie byli traktowani w sposób równy, ZTM - we współpracy z zainteresowanymi jednostkami miejskimi - przygotowuje zmiany obowiązujących przepisów taryfowych. Obowiązywałyby w okresie przejsciowym i dawały uprawnienia do bezpłatnych przejazdó również tym sześciolatkom, które zostały wcześniej objęte obowiązkiem szkolnym.