Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Lipa

Post autor: Lipa » 29 paź 2009, 23:58

Bastian pisze:Tramwaj! Budować tramwaj!!!
I to jak najszybciej! Jednak poza budową odcinka od Górczewskiej do Radiowej to o rozpoczęciu kolejnych inwestycji w szynę nie słychać...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 paź 2009, 0:16

Glonojad pisze:
Wczuwamy się? ;)
III linię metra... ;P

BP, NMSP
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 paź 2009, 0:25

Glonojad pisze:
Wczuwamy się? ;)
To TW i BDiK się wczuły w mój pomysł sprzed półtora roku :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mariow

Post autor: mariow » 30 paź 2009, 9:53

Przydałoby sie jakies silne lobby na rzecz tramwaju zamiast metra na Gocław

I to jak najszybciej żeby nie zaczęto budować stacji Stadion z uwzględnianiem miejsca na III linie na Gocław
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 paź 2009, 10:07

mariow pisze:Przydałoby sie jakies silne lobby na rzecz tramwaju zamiast metra na Gocław
Lobby to akurat jest - zarówno radni PPd, jak i SISKOM.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

mariow

Post autor: mariow » 30 paź 2009, 10:10

w takim razie dodam przymiotnik "skuteczne" ;). zeby raz na zawsze ten idiotyczny pomysł "gocławskiego wąsa" wypadł z planów
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 paź 2009, 10:23

Wąsa nikt nie wywali przed wyborami. Zapomnij. Podobnie, jak nikt nie przyzna się do tego, że metro na Targówek powstanie po 2020 roku, bo technicznie M2 musi iść w kierunku Mor, a to mniej niż 10 mld kosztować nie będzie.

I nawet nie warto o to walczyć - nie w momencie, gdy hala dwuperonowa na Stadionie i tak powstanie... tylko wrogów dla koncepcji wśród metrofilii sobie dla tramwaju narobisz.

Warto powalczyć o tramwaj jak najszybciej przypominając, że analizy potwierdzające jego zasadność uwzględniały powstanie metra na Gocław -a i tak się obronił.

[ Dodano: |30 Paź 2009|, 2009 10:23 ]
Bastian pisze:
mariow pisze:Przydałoby sie jakies silne lobby na rzecz tramwaju zamiast metra na Gocław
Lobby to akurat jest - zarówno radni PPd, jak i SISKOM.
PKB w USA właśnie osiągnęło +3,5% rok do roku... kryzys się zbliża do końca, trzeba walczyć o rozszerzenie umowy wieloletniej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 30 paź 2009, 10:31

Glonojad pisze:
I nawet nie warto o to walczyć - nie w momencie, gdy hala dwuperonowa na Stadionie i tak powstanie... tylko wrogów dla koncepcji wśród metrofilii sobie dla tramwaju narobisz.
Tak z innej bajki - czy dzięki temu, że hala będzie dwuperonowa będzie można na te puste tory w czasie dużych imprez na stadionie tudzież np. na błoniach (notabene to nie jest głupie miejsce na sylwestra miejskiego - przynajmniej do czasu zabudowy) podstawić dodatkowe pociągi :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 30 paź 2009, 10:42

Glonojad pisze:I nawet nie warto o to walczyć - nie w momencie, gdy hala dwuperonowa na Stadionie i tak powstanie...
no tylko po co wydawać na to pieniądze?
chyba że
R-11 Kleszczowa pisze:dzięki temu, że hala będzie dwuperonowa będzie można na te puste tory w czasie dużych imprez na stadionie tudzież np. na błoniach ... podstawić dodatkowe pociągi
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 paź 2009, 11:12

Będzie je można postawić, żeby sobie stały - wyjazd z peronu M3 na M2 wymagał będzie kilkukrotnej zmiany czoła.

A te pieniądze JUŻ są wydane - umowa podpisana przedwczoraj. Problem w tym, że te źle wydane pieniądze mogą posłużyć za wymówkę, by brnąć w dalszą budowę M3 w tym kuriozalnym kształcie.

Natomiast widzę jednak jedną wadę utrzymywania trasy M3 na Gocław przez Wiatrak w papierach - nie dość, że wpływa to na koszty budowy obwodnicy śródmieścia, to jeszcze przekreśla możliwość rozwiązania Wiatracznej jako bezkolizyjnego węzła tramwajowego. A ja bym ją tam całą pod ziemię chętnie schował (taki trochę Schottentor)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 30 paź 2009, 11:49

I jakieś lobby za BRT na Ostrobramskiej by się przydało, skoro już w bliskim sąsiedztwie Gocławia jesteśmy :oops:

Gdyby była jakaś akcja lobbingowa na rzecz gocławskiego tramwaju, nieważne przez kogo prowadzona, to ja się zdecydowanie podłączam. Gocław będzie miał nie tylko szybszą komunikację, ale większą dostępność przystanków. Poza tym strumień potoków się nie zmienia, więc i protestów by pewnie było mniej niż zazwyczaj.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 paź 2009, 11:58

Poczekaj, nie złapałem tego ostatniego zdania...

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 30 paź 2009, 14:12

Glonojad pisze:PKB w USA właśnie osiągnęło +3,5% rok do roku... kryzys się zbliża do końca, trzeba walczyć o rozszerzenie umowy wieloletniej.
Z obwieszczeniem konca kryzyzu bym sie wstrzymal do czwartego kwartalu tego roku i pierwszego nastepnego.

Ile z tego 3.5% wzrostu przypada na sektor prywatny? Bardzo malo, bo wzrost w trzecim kwartale byl glownie dzieki rzadowym wsparciem typu Cash for Clunkers albo kredyt na zakup nowego mieszkania.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 30 paź 2009, 16:28

Bastian pisze:
Glonojad pisze: Wczuwamy się? ;)
To TW i BDiK się wczuły w mój pomysł sprzed półtora roku :P
Sukces ma wielu ojców... ;-)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 30 paź 2009, 20:55

Glonojad pisze:Poczekaj, nie złapałem tego ostatniego zdania...
Tram woziłbty te same potoki niemal tą samą trasą, z zachowamiem tych samych węzłów, więc nastręczyłoby zapewnie mniej trudności przy kasacji 507 niż np. 520 przyspawane do Bielan nawet po oddaniu Młocin.

ODPOWIEDZ