Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wydaje mi się, że nadmiernie optymiścisz w tym momencie. Tramwaj poszedłby najpewniej ul. Międzynarodową lub Tysiąclecia, jak tu uzasadnić kasację linii na Saskiej (o Francuskiej nie wspominając), albo wycięcie z Gocławia 111ki, która od de Gaulle'a ma zupełnie inna trasę niż 24? Aczkolwiek na korzyść tego optymizmu przemawia właśnie pomysł skierowania na Gocław 24, które powinno 507 akurat pozwolić wycofać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
to osiedle Dom Development ma być chyba przy trasie łazienkowskiej, o ile się nie myle. więc obsługa będzie zarówno trasą, jak i Bora.
zastanawiam się co jest lepsze: zielone torowisko czy torowisko PAT (z buspasem)? co Wy na to?
zastanawiam się co jest lepsze: zielone torowisko czy torowisko PAT (z buspasem)? co Wy na to?
Przeciez nie da się zrobić wyjazdu z osiedla na TŁ (kierunek oczywiście Centrum).patryk148 pisze:to osiedle Dom Development ma być chyba przy trasie łazienkowskiej, o ile się nie myle. więc obsługa będzie zarówno trasą, jak i Bora.
tak czy inaczej następne pare tys samochodów wjedzie w Bora i potem Saską.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trawa. Autobusy poza ścisłym centrum powinny robić kółeczka po obwodnicy Gocławia, Francuskiej, Zwycięzców.patryk148 pisze:to osiedle Dom Development ma być chyba przy trasie łazienkowskiej, o ile się nie myle. więc obsługa będzie zarówno trasą, jak i Bora.
Jeśli zostawić jakąś linię w relacji "nietramwajowej", to niech będzie główną na korytarzu Saskiej i dalej na "obwodnicy". Może to być 111, jak sądzę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Chciałeś powiedzieć 111 przez Francuską.Glonojad pisze:Jeśli zostawić jakąś linię w relacji "nietramwajowej", to niech będzie główną na korytarzu Saskiej i dalej na "obwodnicy". Może to być 111, jak sądzę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
to zależy. Przy tramwaju na Międzynarodowej - owszem, ale przy tramwaju na Tysiąclecia - nie wiem, czy przejdzie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A to akurat wariant dla tramwaju najlepszy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ten tramwaj obsługuje potrzeby Gocławia, a nie Saskiej Kępy. Poza tym, teraz ogródki, a docelowo kto wie? Żeby całość dojścia była pokryta, trzeba by zrobić tramwja na Saskiej.
A 507 przez Koło umarło? To krótsza trasa, nawet przy zwiększeniu częstotliwości.pawcio pisze:Oczywiście, że fakt wyjeżdżania 507 poza przystanek Emilii Plater jest zaletą tej linii. Wadą jest fakt, że Gocław potrzebuje znacząco innej częstotliwości niż Bemowo. Mnie by się marzyło jedno częste 507 do Śródmieścia i tylko do Śródmieścia. Nie wiem tylko, jak ułożyć trasę, by obsłużyć węzeł Rondo ONZ. Połączenie z nim to chyba jedyny poważny argument za utrzymywaniem dłuższej trasy 507 z punktu widzenia Gocławia.Rosa pisze:Obecne 507 jest najlepszą linią na Gocławiu o czym świadczy jej frekwencja i jakiekolwiek grzebanie przy niej byłoby po prostu ZŁE. Będzie można coś kombinować gdy rozgrzebana zostanie Prosta ale nie wcześniej.
A to że nie jest krótka a jeździ dalej niż do Centrum jest jej zaletą a nie wadą. Nie można wszystkich linii przerywać nagle przy Centralnym.
Gdyby tak było możliwe z przystanku Rondo ONZ 06 (ten w stronę Woli) wykonanie zawrotki na samym rondzie...Wystarczy. Północny wlot na węźle Bemowo-Ratusz charakteryzuje się wyjątkowo pokaźną nadpodażą miejsc. Przy założeniu utrzymania podaży miejsc na Górczewskiej to i bez wzmacniania 171 na samym Bemowie by się obyło.Wolfchen pisze:Myślisz, że to starczy?
410 171 i E-2 nie wystrarczą na ciąg dalszej Górczewskiej?
ŁK
Jako główny pomysłodawca idei 507 przez Koło czuję się wywołany to tablicy, by obwieścić, że pomysł definitywnie upadł. Wobec zmarszrutyzowania tramwajów, perspektywy przyspieszenia tychże na Obozowej, wydzielenia torowiska na Młynarskiej, konieczności utrzymania i wzmacniania korytarza autobusowego na ul. Górczewskiej oraz wyznaczenia tam pasa autobusowego.
W tej chwili 507 powinno w ogóle zostać skasowane na Bemowie i Woli na rzecz podwojenia częstotliwości 501.
[ Dodano: |4 Lis 2009|, 2009 11:15 ]
W tej chwili 507 powinno w ogóle zostać skasowane na Bemowie i Woli na rzecz podwojenia częstotliwości 501.
[ Dodano: |4 Lis 2009|, 2009 11:15 ]
To tez powinno pójść do piachu.Łukasz pisze:410
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale nikt tego nie zrobi, bo TGM by umarł ze szczęścia a to by nie było humanitarneJarek pisze: W tej chwili 507 powinno w ogóle zostać skasowane na Bemowie i Woli na rzecz podwojenia częstotliwości 501.
Dokładnie to proponowałem w moim projekcie zmian dla Gocławia i Mokotowa:Jarek pisze:W tej chwili 507 powinno w ogóle zostać skasowane na Bemowie i Woli na rzecz podwojenia częstotliwości 501.
viewtopic.php?t=7575&start=0
ale zostałem zjechany przez kilka osób na tym forum i posądzony o próbę zamachu na połączenie Bemowa i Woli z Centrum oraz Gocławiem...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przepraszam, mnie się akurat tamten projekt nawet podobał