Bezpieczeństwo w pojazdach komunikacji

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lis 2009, 15:25

Fundusze nie są może duże ale procedura niekoniecznie jest prosta.

Co nie zmienia faktu, że pewnie warto to zrobić. Napisz do ZTM :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 13 lis 2009, 15:52

A na Żeraniu FSO ochrony brak. Pewnie, jeszcze by się okazało, że ochrona faktycznie musi coś robić i byłby kłopot.
To fakt, to jedno z miejsc gdzie ochrona jest niezbędna. Dziwie się, że MZA po incydentach na tej pętli nie chce zabiegać o ochronę choćby własnych pracowników (kierowców)...

Poza tym oświetlenie na pętli tramwajowej, na pewno poprawiłoby bezpieczeństwo pętli tramwajowej i przystanków zlokalizowanych w jej okolicy :-k
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi

526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE

Tak dla budowy parkingów Park & Ride

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 lis 2009, 16:48

zeus pisze:Poza tym oświetlenie na pętli tramwajowej, na pewno poprawiłoby bezpieczeństwo pętli tramwajowej i przystanków zlokalizowanych w jej okolicy :-k
Po likwidacji 2 estakad będzie tam jaśniej.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 13 lis 2009, 17:49

](*,) ](*,) ](*,)

Chyba w lato, kiedy dzień jest długi ](*,)

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 13 lis 2009, 22:41

MisiekK pisze:Po likwidacji 2 estakad będzie tam jaśniej.
faktycznie, rozwiazanie na miarę XXI wieku.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 13 lis 2009, 22:49

jasiu pisze:
MisiekK pisze:Po likwidacji 2 estakad będzie tam jaśniej.
faktycznie, rozwiazanie na miarę XXI wieku.
Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Natomiast zastanawia mnie fakt, dlaczego w fazie uzgodnień projektów nie myśli się o właściwym oświetleniu przystanków. W końcu ZTM taki projekt uzgadnia. Czemu jadąc tunelem przy Zachodnim albo na Żabie oślepia rząd lamp niczym w solarium, choć nie ma tam ruchu pieszego. Natomiast pod estakadami przy Starzyńskiego, na Trasie AK pod Mickiewicza, Słowackiego i właśnie na Żeraniu ludzie stoją w ciemnościach. Czy osoby, które takie rzeczy projektują i zatwierdzają nigdy w takich miejscach nie bywają? Potem się dziwią, że ktoś dostał nożem, ktoś wpadł pod tramwaj albo doszło do wykolejenia na zwrotnicy. W ciemnościach o to nie trudno.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 14 lis 2009, 10:21

Paweł D. pisze:Czemu jadąc tunelem przy Zachodnim albo na Żabie oślepia rząd lamp niczym w solarium (...)
W tunelu pieszo-rowerowym jest dokładnie na odwrót, ledwo cokolwiek widać (można nie zauważyć na przykład szkła na ścieżce rowerowej...).

Awatar użytkownika
zeus

Post autor: zeus » 02 gru 2009, 15:50

http://www.zw.com.pl/artykul/2,425509_S ... obusu.html widzę że coraz lepiej w naszej komunikacji miejskiej, pozwalają sobie na coraz więcej i juz dochodzimy do poziomu miast w Ameryce Południowej ](*,)

mariow

Post autor: mariow » 02 gru 2009, 15:52

jezdziłeś kiedyś autobusami kom. miejskiej po Ameryce Płd?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 18 gru 2009, 19:53

:arrow: http://www.tvnwarszawa.pl/2,2292126,1,1,0,0,wideo.html

Pobity przez pasażera kierowca MZA życzy swojemu szefostwu wesołych świąt. Polecam obejrzeć do końca.

radeom

Post autor: radeom » 29 gru 2009, 14:31

Komunikacja miejska nie zawsze jest bezpieczna - TVN Warszawa
TVN Warszawa pisze:Komunikacja miejska nie zawsze jest bezpieczna
06:30 29.12.2009 / TVN Warszawa

Choć podróż komunikacją miejską jest zwykle bezpieczna, napady na pasażerów nie należą do rzadkości. Do takich sytuacji najczęściej dochodzi w autobusach nocnych. Sprawą bezpieczeństwa w komunikacji miejskiej zajęła się ekipa "Wezwania".

Ofiarą jednego z takich napadów jest student Jarosław Dawidziuk, który został zaatakowany w autobusie linii N73. - Wracałem do domu nocnym N73. Do autobusu weszła grupa mężczyzn w wieku ok. 20 lat. Od początku byli agresywni - opowiada dziennikarzom "Wezwania" student Jarosław Dawidziuk, ofiara jednego z takich napadów: -W pewnym momencie jeden z nich mnie uderzył, później zaczęli mnie kopać i ściągać ze mnie kurtkę.

Chuliganów nie udało złapać.

Podobnych sytuacji jest więcej. Napastnikami są często grupy podchmielonych wyrostków.

"Zwykle kończy się na pyskówkach"

- Nie mamy pełnych statystyk, ale do napadów najczęściej dochodzi na liniach peryferyjnych i nocnych - mówi Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego. Na napady narażeni są nie tylko pasażerowie, lecz także kierowcy. W maju jeden z nich został dźgnięty nożem. Do ostatniego tego typu zdarzenia doszło w grudniu, gdy jeden z kierowców został pobity po tym jak zwrócił uwagę pijanemu pasażerowi.

- Nie ma tygodnia żeby nie było tego typu historii, choć zwykle kończy się na pyskówkach - mówi jeden kierowców.

Kamery, system alarmowy i ochroniarze

Bezpieczeństwo w autobusach zwiększają np. kamery zamontowane wewnątrz pojazdów. Dzięki takiemu nagraniu udało się złapać pięciu napastników, którzy ponad dwa tygodnie temu awanturowali się w autobusie na Białołęce. - Kamery są zamontowane w ok. jednej trzeciej autobusów jeżdżących po stolicy - mówi Krajnow.

W 1000 z 1700 miejskich autobusów zamontowany jest specjalny system alarmowy. Dzięki niemu kierowcy mogą w razie niebezpieczeństwa powiadomić dyżurnego o zagrożeniu. Jest jeden problem. - System właściwie nie działa. Ciągle się psuje - informuje anonimowy kierowca miejskich autobusów.

W autobusach jeżdżą również ochroniarze, ale także ten sposób nie jest doskonały. - Jeżdżą nie tam, gdzie powinni i nie wtedy, kiedy są potrzebni - mówią kierowcy.

"To przez brak pieniędzy"

Na problemy z zapewnieniem bezpieczeństwa w komunikacji miejskiej zwraca uwagę także Tadeusz Słoniewski, związkowiec MZA.

- W stosunku do kierowców nagminnie stosowana jest przemoc, zarówno fizyczna jak i słowna - opowiada. - Podobnie wygląda sytuacja w przypadku pasażerów - dodaje. Problemy z bezpieczeństwem tłumaczy brakiem pieniędzy. - Nie ma funduszy na konserwację systemu alarmowego - mówi związkowiec.
Linia nocna N73 :zlosliwa_cholera:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 29 gru 2009, 15:06

Paweł D. pisze:Natomiast pod estakadami [..] na Trasie AK pod Mickiewicza, Słowackiego i właśnie na Żeraniu ludzie stoją w ciemnościach. Czy osoby, które takie rzeczy projektują i zatwierdzają nigdy w takich miejscach nie bywają? Potem się dziwią, że ktoś dostał nożem, ktoś wpadł pod tramwaj albo doszło do wykolejenia na zwrotnicy. W ciemnościach o to nie trudno.
Spróbuj wymóc na wykonawcy przebudowy Trasy AK doświetlenie terenu :) Powodzenia. Jak na razie tam się po interwencjach TVN Warszawa tylko wyłącza lampy, bo 'są niepotrzebne'.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 29 gru 2009, 23:12

To nie były interwencje TVNu, tylko interwencje radnego dzielnicy Białołęka Wojciecha Tumasza, złożone na mój wniosek zresztą - o ile mówimy o oświetleniu w tunelu. Pierwsze upomnienie nie poskutkowało, za drugim razem wykonawca łaskawie się temu przyjrzał i uwzględnił wyłączenie lamp... Szkoda tylko, że przez ponad miesiąc żarówy żarły prąd aż miło.
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 30 gru 2009, 0:09

MisiekK pisze:Spróbuj wymóc na wykonawcy przebudowy Trasy AK doświetlenie terenu :) Powodzenia. Jak na razie tam się po interwencjach TVN Warszawa tylko wyłącza lampy, bo 'są niepotrzebne'.
Ja mówiłem o oświetleniu terenu, które leży w gestii ZDM-u. Ciemności panują w wielu miejscach gdzie żadnych remontów się nie prowadzi. Zresztą i tak zawsze sporządza się projekt organizacji ruchu. Jeśli wykonawca nie zapewni właściwych (i odpowiednio oświetlonych) przejść projekt taki nie powinien być zatwierdzony. A że na takie "błahostki" nie zwraca się uwagi to inna bajka.
PS. O jaki tunel chodzi, bo jakoś nie w temacie jestem?

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 30 gru 2009, 0:15

A, no własnie, już się martwiłem że mi telewizja temat ukradła :D
Chodziło mi o tunel którym z Białołęki wyjeżdża się pod mostem w kierunku Bródna. Od początku remontu, a więc zagrodzenia drogi i zamknięcia ruchu, a tym samym i wjazdu na wiadukt (którego już nie ma zresztą) przez całą dobę świeciło się oświetlenie, zupełnie na darmo.
--
Oko za oko, kwit za dowód.

ODPOWIEDZ