Komunikacja na Targówku

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 21 lis 2009, 20:26

Widzisz, problem tylko w tym, że ja w zasadzie doskonale co do centymetra i pasażera znam tylko Marysin, zaś resztę taaak sobie i w życiu bym się nie odważył spróbować holistycznie podejść do komunikacyjnego ukladu wawerskiego ;)
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 lis 2009, 20:33

Emdegger pisze:Widzisz, problem tylko w tym, że ja w zasadzie doskonale co do centymetra i pasażera znam tylko Marysin, zaś resztę taaak sobie i w życiu bym się nie odważył spróbować holistycznie podejść do komunikacyjnego ukladu wawerskiego ;)
No cóż szkoda. ;-)

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 lis 2009, 21:54

Emdegger pisze:Widzisz, problem tylko w tym, że ja w zasadzie doskonale co do centymetra i pasażera znam tylko Marysin, zaś resztę taaak sobie i w życiu bym się nie odważył spróbować holistycznie podejść do komunikacyjnego ukladu wawerskiego ;)
Dennis by się odważył!

:hugewink:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 lis 2009, 22:49

@Emdegger: czy Ty chcesz tą linię z Międzylesia puścić przez Kościuszkowców, Okularową i Marsa :shock: :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 21 lis 2009, 22:52

Wcale nie chcę, ja tylko muszę.
R-11 Kleszczowa pisze:tą linię
A sofista by wiedział :P
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 lis 2009, 22:55

Emdegger pisze:Wcale nie chcę, ja tylko muszę.
Ale to zabije jej tranzytowy charakter :-k Notabene nie obawiam się o 145 bo tak naprawdę to linię zapełniają głownie Ząbki.

Emdegger pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:tą linię
A sofista by wiedział :P

Pardon - przemęczenie :-s
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 21 lis 2009, 23:00

R-11 Kleszczowa pisze:Notabene nie obawiam się o 145 bo tak naprawdę to linię zapełniają głownie Ząbki.
Spójrz na poranny rozkład z Wiatracznej ;)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 lis 2009, 23:05

Emdegger pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Notabene nie obawiam się o 145 bo tak naprawdę to linię zapełniają głownie Ząbki.
Spójrz na poranny rozkład z Wiatracznej ;)
Spojrzałem. Pytanie: dokąd jadą Ci ludzie :D Wielokrotnie korzystałem ze 145 popołudniami i śmiało stwierdzam, że potok Praga (a raczej zapłowiecze) - Bródno jest minimalny w porównaniu z innymi potokami występującymi na tej linii.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 22 lis 2009, 2:38

R-11 Kleszczowa pisze:Ten Żerań FSO to konieczność :?: Podobno tam teraz straszny armagedon więc nie wiem czy istnieje potrzeba kierowania linii aż do Żerania :-k
Można zakrańcować przy Łabiszyńskiej, tylko pamiętaj, że ten armagedon wiecznie trwać nie będzie, a Żerań jest zdecydowanie bardziej sprzyjającym krańcem (chociażby czynna ekspedycja i większa paleta przesiadek). Z resztą i tak były postulaty, by obecne 202 tam skierować.
Łukasz pisze:Kraśnicką jeździ już 140 - i może by tam zostało a nie jechało na Ząbkowską,
a druga opcja to coś z Pl.Hallera zamiast 170/338.
A co ma 140 do proponowanego 109/202. Z resztą te 140 przerobiłbym na 3xx, puścił Gorzykowską, zamiast Trocką i skrócił do Targówka.

A poza tym w przypadku czegoś z Pl. Hallera zamiast w/w - co na Elsnerów :?: No i z Wileniaka na za-Chełmżyńską bardziej opłaca się jechać tramwajem do Gocławka i dalej autobusem, zwłaszcza w perwspektywie ukończenia węzła w tamtym rejonie.
Emdegger pisze:U mnie linia jedzie prosto jak w mordę strzelił przez Bródno. 115 krańcuje w tym wypadku na Marysinie. No i nie wiem, czy jednak nie dać linii głębiej w Rembertów, choć to byłoby spore krążenie, tj. przez Żołnierską, Chruściela i Marsa z dobudowaniem jakiejś skromnej wiaty przy Ratuszu. Korzysta Rembertów, to jasne, Marysin nie traci nic, natomiast sporo może stracić Międzylesie. Zwracam jednak uwagę, że nie ma do tej pory skomunikowania tych rejonów z Rembertowem.
Rembertów na Targówek ma już 199, to raz. Dwa, że Rembertów w stronę Targówka nie wygenerowałby takich potoków, by linia mogła jeździć co 15 minut w szczycie, a Międzylesie tak - chociażby za sprawą CZD i cmentarza przy Kościuszkowców.
PiotrekP pisze:
ZaciszaniN pisze:Nie mogę znaleźć tematu o Strażackiej, więc piszę tu:
Jest taki na infrastrukturze, ewentualnie ogólny o Rembertowie :p
Myślałem, że był odrębny temat o Strażackiej tu.
SławekM pisze:202 jest nie do ruszenia.
No to niech 202 sobie gnije, tak jak w obecnej postaci, tyle, żeby było chociaż skoordynowane ze 109 na wspólnym odcinku.
Lipa pisze:To niech 202 zostanie w skróconej wersji:
TARGÓWEK - Trocka - Radzymińska - Tarnogórska - Tużycka - Radzymińska - Młodzieńcza - Kondratowicza - Chodecka - BRÓDNO-PODGRODZIE.
Jeśli nie zahaczałaby o cmentarz Bródnowski, to może to nawet być 302.
A nowa linia z Żerania FSO do Międzylesia dostałaby inny numerek.
Jeśli udałoby się skrócić 202 to mogłaby dostać numer 302, nowe połączenie Żerań FSO - Międzylesie ochrzcić 202. Jeśli nie, to 202 tak jak jest, a nowa linia - 109.
Emdegger pisze:Dlatego jednak trasę bym wygiął.

1xx/2xx Międzylesie -...- Okularowa - Marsa - Cyrulików - Chruściela - Strażacka -... Żerań FSO. Zalety są duże: połączenie Międzylesia z Wawrem, obsługa Okularowej z obu stron, możliwość dojazdu z całej Pragi do AON-u z jedną przesiadką, podłączenie liniii do kolei mińskiej i możliwość przesiadek do niej z Wesołej i Sulejowka. Zastrzegam w tym miejscu, że wtedy nie ma miejsca na oddzielną linie Marysin - Wawer, więc 215 idzie precz (przynajmniej z Marysina).
Wygięcie przez Rembertów negatywnie wpłynęłoby na samą relację Targówek - Międzylesie. Rembertów można uraczyć w inny sposób połączeniem z Wawrem, a mianowicie 196 wydłużyć po trasie 115 do Aleksandrowa i 115 skasować.
1. Co z połączeniem Bródna z Targówkiem i jak wpasować to do ukladu ze 156 z funkcjami lokalnymi?

2. Jak łączyć Bródno z Targówkiem? Czy szkieletowo przez osiedla z możliwościa wykonania krótkiego podjazdu na ważny przystanek (PRATULIŃSKA, SZPITAL BRÓDNOWSKI, KONDRATOWICZA), czy też takie 115 czy co tam przełożyć na Wyszogrodzką i Bartniczą, aby i one mogły jechać bezpośrednio na Targówek? Czy nie zniechęcimy pasażerów wsiadających na Żeraniu?
Według mnie widełki są najlepsze, tzn. 156 jak teraz (obwodnica - Borzymowska - Łojewska), 109 (Trocka - Wyszogrodzka - Bartnicza) i xxx (obwodnica - Kołowa - Wschodnie Bródno).
3. Jeśli prosto przez Bródno, to istnieje realna groźba osłabienia 145 i zdublowania części funkcji przez nową linię i 145.
Ta linia się nie osłabi, bo Ząbki i pracownicy Elektrociepłowni czymś jeździć muszą.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 lis 2009, 13:16

ZaciszaniN pisze:Rembertów na Targówek ma już 199, to raz. Dwa, że Rembertów w stronę Targówka nie wygenerowałby takich potoków, by linia mogła jeździć co 15 minut w szczycie, a Międzylesie tak - chociażby za sprawą CZD i cmentarza przy Kościuszkowców.
ZaciszaniN pisze:Wygięcie przez Rembertów negatywnie wpłynęłoby na samą relację Targówek - Międzylesie. Rembertów można uraczyć w inny sposób połączeniem z Wawrem, a mianowicie 196 wydłużyć po trasie 115 do Aleksandrowa i 115 skasować.
Rozczaruję Cię - samo CZD generatorem potoków wielkim nie jest, raczej Bursztynowa, gdzie jest MSzS, najludniejszą okolicą po trasie jest Rembertów i ten atut należy wykorzystać. 199 jest niekonkurencyjne wobec linii na Zabraniecką wobec trasy przez Ząbki. Dlaczego przebiciu Strażackiej mają jechać na Targówek nieoptymalną trasą?

Pomysł ze 196 ma tę wadę, że nie ma miejsca na 2 linie Marysin- reszta Wawra. Jeśli nowa linia pojedzie do Międzylesia, to nie będzie miejsca ani na 115 w Marysinie, ani na 215, ani też na 196 (zresztą nie wiem, czy ktoś zaakceptowałby pomysł wydłużenia dowozówki).

Jak
ZaciszaniN pisze:Według mnie widełki są najlepsze, tzn. 156 jak teraz (obwodnica - Borzymowska - Łojewska), 109 (Trocka - Wyszogrodzka - Bartnicza)
OK. Bródno jest na samym początku trasy, więc pewnie to kręcenie szczególnie nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 22 lis 2009, 13:19

Emdegger pisze:(zresztą nie wiem, czy ktoś zaakceptowałby pomysł wydłużenia dowozówki).
I tak niedługo odcinek od torów do Marysina przejmie 215 (Mokry Ług - al. Sztandarów...) Chociaż bardziej byłbym za propozycją u mnie w podpisie :idea:

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 22 lis 2009, 13:30

Emdegger pisze:Rozczaruję Cię - samo CZD generatorem potoków wielkim nie jest, raczej Bursztynowa, gdzie jest MSzS
Mógłbym polemizować, jeśli już to w równym stopniu generatorem potoków są CZD, okolice MSzS i okolice IK.
najludniejszą okolicą po trasie jest Rembertów i ten atut należy wykorzystać. 199 jest niekonkurencyjne wobec linii na Zabraniecką wobec trasy przez Ząbki. Dlaczego przebiciu Strażackiej mają jechać na Targówek nieoptymalną trasą?
Równie dobrze można powiedzieć, że Wołomin mogłby być dużym generatorem potoków. Czy to znaczy, że linia ma przejeżdżać tranzytem przez to miasto :?: Nie. Taki zawijas przez Rembertów na pewno niekorzystnie wpłynie na wykorzystanie linii w relacji Targówek - Wawer, bo na konkurencyjność tego połączenia względem trasy Targowa - Grochowska - Płowiecka - Kajki w znacznym stopniu wpływa czas przejazdu, który dla linii (nazwijmy ją umownie 109) wydłużyłby się o jakieś 10-15 minut.
Pomysł ze 196 ma tę wadę, że nie ma miejsca na 2 linie Marysin- reszta Wawra. Jeśli nowa linia pojedzie do Międzylesia, to nie będzie miejsca ani na 115 w Marysinie, ani na 215, ani też na 196 (zresztą nie wiem, czy ktoś zaakceptowałby pomysł wydłużenia dowozówki).
Pytanie - dlaczego nie ma :?: Ja nie mam nic przeciwko, by jedna linia (109) jechała Potockich, a druga (196) Kościuszkowców.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 lis 2009, 13:34

ZaciszaniN pisze:jedna linia (109) jechała Potockich
PO gwałtownych protestach wątpię, czy kiedykolwiek tam coś pojedzie. :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 22 lis 2009, 14:04

ZaciszaniN pisze:Równie dobrze można powiedzieć, że Wołomin mogłby być dużym generatorem potoków. Czy to znaczy, że linia ma przejeżdżać tranzytem przez to miasto :?: Nie.
Oczywiście, że nie. Natomiast dla fundamentalną kwestią jest zapełnienie tej linii, czego Wygoda nie zapewni. W Rembertowie będą 2 linie na Targówek, jedna krążaca po Ząbkach, druga z przesiadką jadąca jak w mordę strzelił. To jest niszowa w gruncie rzeczy relacja, więc należy zagwarantować jak największe skoncentrowanie pasażerów wokół jednej linii, po co rozpraszać potoki?

Dojdzie do niesłychanej sytuacji, w której główny beneficjent projektu - Rembertów - beneficjentem de facto nie będzie.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 22 lis 2009, 18:34

Emdegger pisze:
marekb pisze:Jak 140 na Elsnerów, to co z 170?
Na Elsnerów 135 z Pl. Hallera...
Wiesz, ja to bym wolał takie 270 (2*135) co 8-10 na minibusach, niż 170 co 20 - ale Szwedzka to chyba jednak korki...
ŁK

ODPOWIEDZ