Gordyjskie węzły przesiadkowe

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 lut 2010, 23:13

Teokryt pisze:Na infolinii ZTM dowiem sie o pociągach KM?
Raczej nie.
Teokryt pisze:Nigdy mi nie przyszło do głowy szukać na stornie pkp połączeń tak bardzo lokalnych i z duża doza zaufania. (ja po prostu takim witrynom i wyszukiwarkom jak pkp mało ufam ze względu na złożoność)
Lepiej zaufać koledze, który nie zna się na pociągach? :hahaha: Ja bez obaw wyszukuję połączenia lokalne - lepsze to, niż bawienie się w PDFy ze strony KMów :/

Teokryt

Post autor: Teokryt » 28 lut 2010, 0:21

person pisze:Lepiej zaufać koledze, który nie zna się na pociągach?
Wiesz odszukał w miarę szyb ko jak mu podałem relacje ale on był zdziwiony że pociągi podmiejskie maja relacje a nie numer.
Raczej nie.
Dlatego dzwoniłem do kolegi :P

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 28 lut 2010, 0:50

Teokryt pisze:Jak ktośmi powie że DWZ jest wygodnym węzłem przesiadkowym to wezmę kija i będę go pędził jak bydło po całym dworcu.
Oczywiście, że jest wygodny - jak mówi i udowadnia mi para doświdczonych i zaawansowanych wiekowo projektantów-kolejarzy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lut 2010, 1:43

Teokryt pisze:Nigdy mi nie przyszło do głowy szukać na stornie pkp połączeń tak bardzo lokalnych i z duża doza zaufania. (ja po prostu takim witrynom i wyszukiwarkom jak pkp mało ufam ze względu na złożoność)
no to gratulacje :shock: nie dziwne, że nigdzie dojechać nie możesz...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Teokryt

Post autor: Teokryt » 28 lut 2010, 9:30

MeWa pisze:no to gratulacje :shock: nie dziwne, że nigdzie dojechać nie możesz...
Sam kiedyś powtarzałeś, nie każdy ma internet w telefonie albo możliwość otwierania PDFów teraz każesz mi na mieście sprawdzać stronę pkp i wpisywać? a wystarczyło by w całym tym bałaganie kolejowym dodać JASNE oznaczenia że to SKM i KM anie pomarańczowa ikonka pociągu i sprawdzaj co i jak i kiedy. nie daj boze że tam jeszcze by były jakieś adnotacje. Po prostu jest NIEPRZYSTĘPNY lokalnie.

Postaw sie w roli zielonego pasażera łażącego gdzieś po mieście a nie MK. Informacji nie ma i jest tylko dla wtajemniczonych.

Czy tak trudno uruchomić na stronie ZTM lub WAPu jedna stronę. Jak Wspólny Bilet to może i wspólna strona a nie szukanie Łomiankowskich na stornie Lomianek, Szukanie Lesznowolskich na stronie Lesznowoli, Szukanie KM na stronie KM, WKD na stronie WKD. Jak doszły by jeszcze inne gminy ze swoimi Lkami? zaraz będzie 20 stron o wspólnym bilecie.
humptyangel pisze:mi para doświdczonych i zaawansowanych wiekowo projektantów-kolejarzy.
dawaj ich, będziemy pędzić po dworcu.

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 28 lut 2010, 11:27

Widzę, że wszyscy zapomnieli o wyszukiwarce połączeń made by informatyka kolejowa
było o tym tu: viewtopic.php?t=5319

System Informacyjny Obsługi Transportu Kolejowego witryny Sitkol.pl.

Wchodząc na stronę http://rozklad.sitkol.pl
lub uruchamiając w telefonie komórkowym aplikację WAP i adres http://h2g.sitkol.pl lub http://mobile.sitkol.pl,

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lut 2010, 18:33

Teokryt pisze:am kiedyś powtarzałeś, nie każdy ma internet w telefonie albo możliwość otwierania PDFów teraz każesz mi na mieście sprawdzać stronę pkp i wpisywać?
nie, nic nie każę. Odnoszę się tylko do braku zaufania do rozkładu.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 01 mar 2010, 8:54

MeWa pisze:Odnoszę się tylko do braku zaufania do rozkładu.
Rzadko któremu można dziś ufać, szczególnie kolejowym.

drapka

Post autor: drapka » 01 mar 2010, 9:10

bartoni722 pisze:Mam nadzieję że przy okazji remontu coś się z tym zrobi.
I tam zrobi. Wystarczy, że na czas Euro wszystkie pociągi dalekobieżne przestaną się tam zatrzymywać - wtedy nikt z gości nie będzie miał potrzeby tam zaglądać. A tutejsi już się dawno przyzwyczaili i warunki na PKP (czy PKP-coś-tam-coś-tam) dawno na nikim nie robią wrażenia.

[ Dodano: |1 Mar 2010|, 2010 09:15 ]
Teokryt pisze:a wystarczyło by w całym tym bałaganie kolejowym dodać JASNE oznaczenia że to SKM i KM anie pomarańczowa ikonka pociągu i sprawdzaj co i jak i kiedy. nie daj boze że tam jeszcze by były jakieś adnotacje.
person pisze:Teokryt napisał/a:
Na infolinii ZTM dowiem sie o pociągach KM?

Raczej nie.
rubeus pisze:Widzę, że wszyscy zapomnieli o wyszukiwarce połączeń made by informatyka kolejowa
było o tym tu: viewtopic.php?t=5319

System Informacyjny Obsługi Transportu Kolejowego witryny Sitkol.pl.
Tak się zastanawiam, czytając to wszystko: czy w Polsce na kolejach (ja ciągle uważam, że koleje to powinny być koleje, nie jakieś wynalazki typu PR, IC, KM, które tylko utrudniają życie sobie nawzajem i pasażerom) będzie kiedykolwiek normalnie.
A nie tak, że jak przyjedzie czysty i puntualny pociąg, to się o tym opowiada jak o ufo.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 01 mar 2010, 11:05

drapka pisze:Tak się zastanawiam, czytając to wszystko: czy w Polsce na kolejach (ja ciągle uważam, że koleje to powinny być koleje, nie jakieś wynalazki typu PR, IC, KM, które tylko utrudniają życie sobie nawzajem i pasażerom) będzie kiedykolwiek normalnie.
A nie tak, że jak przyjedzie czysty i puntualny pociąg, to się o tym opowiada jak o ufo
Mierzyłem się niegdyś na zajęciach z tematem organizacji kolei i przyznaję Ci trochę racji, że to całe rozklasyfikowanie przewozów niczemu dobremu nie służy. Niemniej ogarnięcie tego wszystkiego jest naprawdę sztuką. PKP chcąc nie chcąc muszą uwzględniać takie czynniki jak możliwa do realizacji wielkość przewozów, załadunek wagonów w dzień roboczy (a jest ich mój drogi kilkanaście tysięcy), wszystko przy zachowaniu zdolności obecnych punktów ładunkowych. Ludzie to nie maszyny, system zarządzania kolejowymi punktami węzłowymi do najprostszych nie należy (może niech się Gacek lub Rufio wypowie); tu pociąg towarowy, tam ekspresowy, pospieszne między stacjami rozrządowymi o różnych obszarach ciążenia, a mogą mieć jeszcze w oznaczeniu trzecią literkę (M lub L, w zależności czy kurs jest manewrowy czy lokalny, lokalny może być w dodatku jeszcze graniczny...). Ja bym pewnie ogłupiał pierwszego dnia w robocie, gdybym miał się za to zabrać.

My sobie możemy utyskiwać na Warszawę, ale są w miejsca, w których jest gorzej, a przewozy kolejowe to cała siatka, gdzie masz jeszcze inny podział itepe. To jest moloch i albo ktoś to sprywatyzuje inwestując w systemy skomputeryzowanego zarządzania, albo figa. Tyle.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 mar 2010, 17:46

Teokryt pisze:
MeWa pisze:Odnoszę się tylko do braku zaufania do rozkładu.
Rzadko któremu można dziś ufać, szczególnie kolejowym.
bardziej będzie wiarygodny rozkład kolejowy na innej stronie niż kolejowej? :bredzisz:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 mar 2010, 18:07

Zacznijmy od tego, że powinienem na stronie ZTMu mieć rozkład metra (minutowy!) i S-2 - jako niebędne minimum. A do tego rozkłady jazdy osobówek w formie trójdzielnej tabelki rozkładowej z indeksacją.

Skoro ZTM zachęca (wręcz wtłacza) ludzi do kolei/metra, to niech poda o nich informacje na swojej stronie.

PS. Linie L-x i Ł, Łbis też by się przydały...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Teokryt

Post autor: Teokryt » 01 mar 2010, 19:19

MeWa pisze:bardziej będzie wiarygodny rozkład kolejowy na innej stronie niż kolejowej?
Kolej zasłużyła sobie na takie traktowanie by niczego co ma z nia związek nie brać na poważnie.
Wolfchen pisze:i S-2 - jako niebędne minimum
NIEDODODI

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 mar 2010, 19:32

Teokryt pisze:
MeWa pisze:bardziej będzie wiarygodny rozkład kolejowy na innej stronie niż kolejowej?
Kolej zasłużyła sobie na takie traktowanie by niczego co ma z nia związek nie brać na poważnie.
jak dla mnie to się kupy nie trzyma, co piszesz. Ja jakoś nie miałem przykrych doświadczeń z rozkładem :roll:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 mar 2010, 19:36

MeWa, ale czy to nie jest głupie, że ktoś chcący sobie zaplanować podróż musi korzystać w skrajnych wypadkach z 4 czy nawet 5 różnych rozkładów umieszczonych na kilku różnych stronach?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ