Ale tak w ogóle, czy raczej jako wyłączność dla tych, którzy bedą gotowi zapłacić? I czy teraz taka Galeria Mokotów nie może się poskarżyć UOKiK-owi wskazując CH Blue City na przykład?pawcio pisze:Jest odgórny nakaz unikania za wszelką cenę nazw komercyjnych
Nowe nazwy przystanków
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wcześniej go nie było.hubik pisze:A jak ten nakaz się ma do tych kilku ZP które wymieniłem wcześniej?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
I to właśnie jest chore. Ktoś coś sobie wymyślił i teraz jedni mają dobrze, inni są poszkodowani. Oczywiście, to nie są sprawy aż tak ważne, ale jestem zdecydowanym zwolennikiem nazywania przystanków od obiektów takich jak centra handlowe, generujące zazwyczaj w swej okolicy znaczną część potoku pasażerskiego.Bastian pisze:Wcześniej go nie było.hubik pisze:A jak ten nakaz się ma do tych kilku ZP które wymieniłem wcześniej?
noidea
dokładnieAdam G. pisze:jestem zdecydowanym zwolennikiem nazywania przystanków od obiektów takich jak centra handlowe, generujące zazwyczaj w swej okolicy znaczną część potoku pasażerskiego.
Wracając do wspomnianego przeze mnie ZP Centrum Optyki (teraz to już chyba os. Ostrobramska) to zawsze jak jadę w tej okolicy zbiorkomem to z rozmów pasażerów zawsze padają teksty typu: "Pani wysiądzie przy Promenadzie" a jakoś nigdy nie słyszałem "Pani wysiądzie na przystanku Centrum Optyki"...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Kazik - Cztery pokoje
Kazik - Cztery pokoje
Z moich doświadczeń w poruszaniu się zbiorkomem w innych miastach wynika, że nazwy zespołów przystankowych pochodzące od przecznic bardzo pomaga w odnalezieniu się w mieście. na planie miasta w skorowidzu znajdę każdą ulicę, ale nie instytucję, przedsiębiorstwo. Ale jeśli już nazywać od obiektów to lepiej Promenada niż Centrum Optyki.
Ale w tym rzecz, że nie zawsze się da. Ilu zespołom można nadac nazwę np Racławicka? Co najmniej trzem, a wybrano akurat najmniej oczywisty. Odyńca? Też może być ich kilka, kiedyś była pętla Odyńca i była gdzie indziej niż teraz zespół Odyńca, a prawdę powiedziawszy do mnie jakoś najbardziej przemawiałaby ta nazwa tam, gdzie obecnie jest zespół Ursynowska, który nb. raczej powinien się nazywać Park Dreszera, jesli nie Odyńca. I tak dalej, i tak dalej. A takie Centrum Optyki (no dobra, może coś bardziej znanego) jest jedno i w jednym miejscu. taka zresztą idea przemawiała za zmianą nazwy Bagatela na Łazenki Królewskie czy pl. Zamkowy na Stare Miasto. Kiedyś też przemianowano Urząd Patentowy na Bibliotekę Narodową - i słusznie. Więc nie zawsze nazwa przecznicy jest lepszym wyjściem, bo może to być dwuznaczne.wojtor pisze:Z moich doświadczeń w poruszaniu się zbiorkomem w innych miastach wynika, że nazwy zespołów przystankowych pochodzące od przecznic bardzo pomaga w odnalezieniu się w mieście.
Popatrz, jaka franca!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Park Dreszera byłby dobry. Jakoś Ursynowskiej nie mogę zapamiętać, chociaż korzystam z niej średnio co miesiąc-dwa od 10 lat (basen, Banja Luka, przesiadka na 172).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tylko co wówczas z obecnym Parkiem Dreszera?Glonojad pisze:Park Dreszera byłby dobry. Jakoś Ursynowskiej nie mogę zapamiętać, chociaż korzystam z niej średnio co miesiąc-dwa od 10 lat
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Stare Miasto rzeczywiście jest jedno ale czy w jednym miejscu? To wprawdzie nie Kraków ale stołeczne SM też jest położone na ładnych paru hektarach a Pl. Zamkowy jest w konkretnym miejscu i ta zmiana nazw mi osobiście nie przypadła do gustu.A takie Centrum Optyki (no dobra, może coś bardziej znanego) jest jedno i w jednym miejscu. taka zresztą idea przemawiała za zmianą nazwy Bagatela na Łazenki Królewskie czy pl. Zamkowy na Stare Miasto.
Szczególnie, że Centrum Optyki przeniosło się rok temu na Nowaka-Jeziorańskiego a w miejscu CH Promenada akurat żadnej przecznicy nie ma... Nazwanie tego przystanku (a właściwie podmiana nazwy) tak jak znajdującej się niedaleko dawnej pętli Os. Ostrobramska (obecnie Witolin) na pewno będzie powodowało niemałe zdziwienie bo np. ostatnio moja znajoma patrząc na rozkład 525 na stronie ZTM zastanawiała się czy przypadkiem nie zmienił on trasy skoro jedzie przez Os. Ostrobramska...wojtor pisze:Ale jeśli już nazywać od obiektów to lepiej Promenada niż Centrum Optyki.
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Kazik - Cztery pokoje
Kazik - Cztery pokoje
Najlepsza była niegdysiejsza nazwa PKS Mokotów. No ale PKS Mokotów nie ma. Park Dreszera faktycznie dobry, wówczas to co się teraz nazywa Park Dreszera przemianować na Ursynowską, tak jak kiedyś nazywała się pętla lub Krasickiego tak jak przecznica.Glonojad pisze:Park Dreszera byłby dobry. Jakoś Ursynowskiej nie mogę zapamiętać, chociaż korzystam z niej średnio co miesiąc-dwa od 10 lat (basen, Banja Luka, przesiadka na 172).
Co do wątku o Promenadzie ups Os. Ostrobramska. Robienie takich wygibasów na siłę "bo kazali", tylko i wyłącznie świadczy o betoniźmie mózgowym decydujących o tym. Każda reguła powinna być traktowana zdroworozsądkowo - nikt nie postuluje zmiany Gocławka na King Cross Praga a nawet jeśli, to wiadomo że jest to bez sensu bo to nie jest jakimś generatorem ruchu. Ale wojowanie z Galerią Mokotów i Promenadą w imię nie wiadomo czego jest tylko i wyłącznie przykładem klapek na oczach. Zważywszy że przystanek od GM-u jest nie zmieniona Curtis Plaza, normalnie taki generator potoków że szok.
Nie pierwszy raz zresztą ZTM popisuje się takimi akcjami. Dworzec Południowy uwalono w ten sam sposób. A nazwa pasuje do stacji metra bardzo dobrze.
- fik
- Naczelne Chamidło
Bilet do Centrum Optyki to zdecydowanie by się twojej znajomej przydał, skoro widzi ona w rozkładzie internetowym coś, czego tam nie ma - przystanek jeszcze nie zmienił nazwy.hubik pisze:Nazwanie tego przystanku (a właściwie podmiana nazwy) tak jak znajdującej się niedaleko dawnej pętli Os. Ostrobramska (obecnie Witolin) na pewno będzie powodowało niemałe zdziwienie bo np. ostatnio moja znajoma patrząc na rozkład 525 na stronie ZTM zastanawiała się czy przypadkiem nie zmienił on trasy skoro jedzie przez Os. Ostrobramska...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!