O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
- fik
- Naczelne Chamidło
Jak człowiek zna miasto, to się nie zastanawia. Zaraz dojdziemy do wniosku, że lepsze są opisy tras w rodzaju 'na trzecich światłach w lewo, przystanek przed zieloną chałupą, potem w prawo przed kościołem'. Walor pragmatyczny niepodważalnie ma to wysoki.MeWa pisze: Jak ZTM jest taki oficjalny, to potem spotyka się trasę typu ... - Towarowa - Okopowa - al. Solidarności - ... i człowiek zastanawia się, jak to jedzie i w którą stronę skręca.
Co nie zmienia faktu, że nie jest nazwą oficjalną.MeWa pisze:Nazwa nieoficjalna nie różni się wiele od nazwy przystankowej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bzdura. "Zielona chałupa" nie jest jednoznaczna, rondo Babka jest.fik pisze:Walor pragmatyczny niepodważalnie ma to wysoki.
Powiesz z pamięci, gdzie się kończą (lub zaczynająfik pisze:Jak człowiek zna miasto, to się nie zastanawia.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- fik
- Naczelne Chamidło
Poza Pułkową, którą musiałem sprawdzić (a i tak dobrze obstawiałemBastian pisze:Powiesz z pamięci, gdzie się kończą (lub zaczynają ): Spacerowa, Grochowska, al. Solidarności, Pułkowa, Wolska?
Zapytaj się turysty z planem miasta, czy rondo Babka jest dla niego nazwą jednoznaczną.Bastian pisze:Bzdura. "Zielona chałupa" nie jest jednoznaczna, rondo Babka jest.
Wolfchen pisze:Długość. Np. w Radomiu jest ulica Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność"
Nie wiem, czy tylko ja, ale jestem przeciwny nadużywaniu cudzysłowów w piśmie. Opowiadam się za wersją (zresztą nie za bardzo negowaną przez językoznawców), żeby cudzysłowów używać przeważnie do tytułów (na przykład "W pustyni i w puszczy"), ale już niekoniecznie do nazw własnych, w tym do tytułów gazet itp. (na przykład aleja Solidarności, Życie Warszawy itd.).MeWa pisze:Zresztą, jeśli się czepiamy, ZTM powinien pisać Solidarności w cudzysłowie (al. „Solidarności”).
- Bastian
- Sułtan Maroka
Czemu by ronda Babka miało nie być na planach?fik pisze:Zapytaj się turysty z planem miasta, czy rondo Babka jest dla niego nazwą jednoznaczną.Ja rozumiem, że 90% mieszkańców miasta wie, gdzie to było (i może nawet nadal używa tej nazwy), ale na tej samej zasadzie 90% mieszkańców Koziej Wólki wie, gdzie jest zielona chałupa. Nazewnictwa oficjalnego używa się jednak po to, aby ludzie nieobeznani z kontekstem kulturowohistorycznym mogli jednoznacznie zidentyfikować miejsce - nazwa 'rondo Babka' niesie dla nich bardzo marną informację (podobnie zresztą jak Kino Ochota i Hotel Vera, o których tak niedawno temu była dyskusja).
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Aktualnych?Bastian pisze:Czemu by ronda Babka miało nie być na planach?fik pisze:Zapytaj się turysty z planem miasta, czy rondo Babka jest dla niego nazwą jednoznaczną.Ja rozumiem, że 90% mieszkańców miasta wie, gdzie to było (i może nawet nadal używa tej nazwy), ale na tej samej zasadzie 90% mieszkańców Koziej Wólki wie, gdzie jest zielona chałupa. Nazewnictwa oficjalnego używa się jednak po to, aby ludzie nieobeznani z kontekstem kulturowohistorycznym mogli jednoznacznie zidentyfikować miejsce - nazwa 'rondo Babka' niesie dla nich bardzo marną informację (podobnie zresztą jak Kino Ochota i Hotel Vera, o których tak niedawno temu była dyskusja).
- MeWa
- Cukiereczek
nie zmeinia to faktu, że nazwa oficjalna jest w cudzysłowie i zgodnie z prezentowaną powyżej logiką ZTM powinien się do tego stosować.MZ pisze:Nie wiem, czy tylko ja, ale jestem przeciwny nadużywaniu cudzysłowów w piśmie. Opowiadam się za wersją (zresztą nie za bardzo negowaną przez językoznawców), żeby cudzysłowów używać przeważnie do tytułów (na przykład "W pustyni i w puszczy"), ale już niekoniecznie do nazw własnych, w tym do tytułów gazet itp. (na przykład aleja Solidarności, Życie Warszawy itd.).
a ileż to ja planów widziałem, w których nie było nowej oficjalnej nazwy - była albo skrócona (Rondo "Radosław", Rondo Radosława, Rondo "Radosława" i inne warianty), albo z dopiskiem "(d. Rondo Babka)".Bastian pisze:Rondo Babka było oficjalną nazwą, więc czemu by jej miało nie być na planach?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Bastian
- Sułtan Maroka
A czemu nieaktualnych?hafilip84 pisze:Aktualnych?
- MeWa
- Cukiereczek
nie tyle, że powinna, a często się znajduje, albo znajduje się nazwa niepełna. Patrz: post z godz. 19.18hafilip84 pisze:Dobra... Ja się chyba pogubiłem... Uściślijmy: Sugerujesz, że na aktualnym, świeżo wydanym, planie Warszawy powinna się znajdować nazwa "Rondo Babka"?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Możnaby od biedy zaakceptować "Rondo >Radosław<" (nie "Radosława"), tak, jak mówimy o ulicy Zajączka, a nie o ulicy generała Józefa Zajączka (a tak brzmi przecież jej nazwa). Podobnie jak ulice (Adama) Mickiewicza, (Juliusza) Słowackiego, itd. itp.
Problem dosyć trywialny - jak na wyświetlaczu poprawnie oznaczyć kraniec? Rondo Zgr. AK "Radosław"? Rondo ZAK "Radosław"? To ja chyba wolę to rondo "Radosława"...
Problem dosyć trywialny - jak na wyświetlaczu poprawnie oznaczyć kraniec? Rondo Zgr. AK "Radosław"? Rondo ZAK "Radosław"? To ja chyba wolę to rondo "Radosława"...
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
- fik
- Naczelne Chamidło
Jeśli już, to jednak "Radosława".chester pisze:Możnaby od biedy zaakceptować "Rondo >Radosław<" (nie "Radosława")
maps.google.com nie zna takiej lokalizacji; zna za to rondo Radosława, jak i pełną nazwę.Bastian pisze:Czemu by ronda Babka miało nie być na planach?
zumi.pl aliasuje Babkę na Radosława.
OSM nie zna nic
I jak pokażesz mi nowy plan, w którym w spisie nazw ulic występuje "Babka, rondo", to stawiam Ci niewybuchającego Ciechana Miodowego.
Rondo (Zgrupowania AK) "Radosław" a nie Rondo (Zgr. AK) "Radosława"... to czemu "Rondo >Radosława<"
Właśnie wtedy jest największa rozpierducha względem nazwy pełnej.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)