Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

ja0306

Post autor: ja0306 » 08 kwie 2010, 19:19

Bastian pisze:
ja0306 pisze:dobudowa torowiska do Szyszkowej
Do Janek, do Janek.
Do Janek tez tam tak, ale kiedy?
A dalej do Nadarzyna/Maksimusa i Centrum Mody tez zrobia kiedyś?
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 08 kwie 2010, 19:19

ja0306 pisze:5.Likwidacja dwóch Południowych Peronów autobusowych.
:kaput:
ja0306 pisze:Tramwaje Likwidacja obecnej pętli i dobudowa torowiska do Szyszkowej z krańcem po płn stronie Szyszkowej. Torowisko jak na Waszyngtona od Mineralnej do Szyszkowej.
:kaput: :kaput: :kaput:

Gościu, ile razy/czy przemyślałeś ten projekt? Kup sobie program BAHN, tam wszystko dojdzie do skutku. Ten tutejszy wykład to chyba kolejna prowokacja.

ja0306

Post autor: ja0306 » 08 kwie 2010, 19:22

Frekwencja i Centrum handlowe Okęcię mówią za siebie. Dwa razy
CH Janki też ale teraz myślałem o kłopocie przesiadkowym OKĘCIE i CH Okęcie Mineralna-Sworzniowa.

Dodam że na obecnej pętli tramwajowej to linia 9 powinna miec dwa Tory do Krańcowania i jeden wspólny dla naprzermiennych 7 i 35.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 08 kwie 2010, 23:03

Bastian pisze:
ja0306 pisze:dobudowa torowiska do Szyszkowej
Do Janek, do Janek.
Ja byłbym jednak za WKD do Janek i włączeniem WKD do sieci tramwajowej. Ech marzenia...
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 kwie 2010, 23:17

To drugie tak, to pierwsze bez sensu...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 8:11

9 ma tor dla trzech tramwajów. Wystarczy, tramwaje są od jeżdżenia a nie od robienia wystaw.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 09 kwie 2010, 12:38

WKD do Janek? ekonomicznie bez sensu 0 CH Janki nie jest az takim generatorem ruchu - i poza tym impulsowym. Raszyn jest większym i linia przez Raszyn wyeliminuje autobusy dokumentnie.
w MPZP Janek jest duży plac na P+R i Pętlę Tramwajową.

W Świetle budowy P+R wszelakie zmiany na Pętli na Okęciu są nieekonomiczne. Fakt tez jest taki że podczas budowy P+R spartolono parę innych rzeczy ale to już nieważne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 14:10

Nie odsądzałbym WKD do Janek od czci i wiary. Oczywiście, nie ma sensu dawać jej przystanków pośrednich (chyba że gdzieś po drodze powstanie jakieś założenie urbanistyczne w postaci mega-malla z dużym parkingiem), natomiast Janki wydają się bardzo dobrym miejscem na centrum przesiadkowe, ze sporym parkingiem P+R i pętlą autobusów podmiejskich.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 kwie 2010, 14:15

A nie wydaje ci się, że to jest jak z Targówkiem? Tramwaju do Janek budować się nie będzie, bo ma być WKD, a WKD budować się nie będzie, bo za drogo?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 14:17

Akurat wydaje mi się, że koszt inwestycji byłby podobny. Chociaż nie wiem, ile kosztowałoby przejście WKD przez S-2.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 kwie 2010, 14:19

Glonojad pisze:Akurat wydaje mi się, że koszt inwestycji byłby podobny.
Liczysz samą budowę, czy także oszczędności na autobusach?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 14:20

Nie, liczę same koszty budowy, analizy ekonomicznej nie przeprowadziłem.

[ Dodano: |9 Kwi 2010|, 2010 15:34 ]
Teokryt pisze: w MPZP Janek jest duży plac na P+R i Pętlę Tramwajową.
O którym MZPZ mówisz? Bo nie znalazłem nic w tym:
http://bip.raszyn.pl/?a=1419

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 09 kwie 2010, 15:42

Dla mnie WKD do Janek jest kwestią problematyczną. Każdy wariant (znam cztery) wiąże się z problemami.
1) od Komorowa do Janek przez Pęcice Małe, Sokołów. Samo przejście przez Komorów jest praktycznie niemożliwe, bo ul. M. Dąbrowskiej jest pod opieką konserwatora. Poza tym warunki lokalne w postaci zjazdów indywidualnych, wąski pas drogowy w Pęcicach Małych przekreślają możliwość realizacji. Co do potoków - nie spodziewam się jakiś oszałamiających.

2) przez pola i włączenie między WKD Reguły a Michałowice - jeszcze znośnie, tylko jest pytanie, czy samo centrum handlowe wygeneruje potok. Jeśli wprowadzić założenie urbanistyczne - jakieś osiedle - to jestem temu przeciwny, gdyż pogłębia to degradację centrum miasta, powoduje rozpełzanie zabudowy i zabudowę użytków zielonych między pasem pruszkowsko-grodziskim a Raszynem. Kiedyś słyszałem, że dążymy do modelu Kopenhagi

3) Wzdłuż Trasy Salomea-Wolica - plusem jest zebranie potoku z południa w Jankach ale na zabudowę mieszkaniową nie ma szans ze względu na oddziaływania i brak węzła między "Opacz" a "Sokołowską"

4) wyjście między Salomeą a Opaczą między domami, łuki o promieniu 25 m - najmniej go znam, ale także jest mało realny

BTW mpzp rejonu skrzyżowania (rozwidlenia) DK7 i DK8 posiada teren wyznaczony na pętlę tramwajową (sic!)
Glonojad pisze:O którym MZPZ mówisz? Bo nie znalazłem nic w tym:
http://bip.raszyn.pl/?a=1419
Nie, ten: http://bip.raszyn.pl/?a=570
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 kwie 2010, 15:58

Aha. No, takie tam jest wpisane, ale nie wiadomo, którędy miałoby to połączenie tam dojść. Nawet wzdłuż tego "czwartego wlotu" na skrzyżowanie 7 i 8 (czymkolwiek on miałby być) nie widać miejsca za bardzo.

Zresztą, rezerwa ta jest poza granicami tego planu.

[ Dodano: |9 Kwi 2010|, 2010 16:08 ]
W innych nie znalazłem tego obszaru. Natomiast skala suburbanizacji zapisanej w planach miejscowych jest koszmarna...

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 09 kwie 2010, 16:12

No ten 4 wlot skrzyżowania to właśnie miał być początek Trasy Salomea-Wolica - dlatego kiedyś mówiono o trasie Salomea-Janki
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

ODPOWIEDZ