O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
A to przypadkiem nie są one przypisane do trasy Warszawa - Łódź, ze względu na dofinansowanie?fik pisze:Łohoho, ED74 na CMK
W tej "firmie" to standard.Glonojad pisze:A tymczasem na 2.06 bilety wciąż nieosiągalne...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No tak, PR to rozwiązały lepiej - choćbym chciał, miejsca nie zarezerwuję. Rzeczywiście, "lepiej" jak cholera...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://tm7.nazwa.pl/cpg1418/displayimag ... at=0&pos=0MeWa pisze:Czy ktoś ma / spotkał zdjęcie EP23-001 w oryginalnym malowaniu (pomarańczowym)?
http://tm7.nazwa.pl/cpg1418/displayimag ... at=0&pos=1
Ja tylko takie znam. W Jaworzynie Śląskiej w trakcie renowacji. Też będe wdzięczny za inne kolorowe zdjęcia tej maszyny.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Ty≠większość. Wolałbym w sporej ilości przypadków dopłacić parę złotych (choćby miała to być nawet równowartość 3 euro - najpopularniejsze chyba rozwiązanie w Europie) za gwarancję miejsca siedzącego, niż stresować się, czy uda mi się wejść do pociągu relacji Kraków-Kołobrzeg w Warszawie, czy może całą podróż spędzę na stojąco... Fakultatywna rezerwacja powinna być możliwa w każdym pociągu dalekobieżnym.Wolfchen pisze:Nie każdy potrzebuje rezerwacji miejsca. Rzekłbym, że większość patrzy na cenę
noidea
I vice wersa.Adam G. pisze:Ty≠większość.
Dziwne, że przeważnie ludzie patrzą na cenę, a nie na rezerwację...Adam G. pisze:Wolałbym w sporej ilości przypadków dopłacić parę złotych (choćby miała to być nawet równowartość 3 euro - najpopularniejsze chyba rozwiązanie w Europie) za gwarancję miejsca siedzącego, niż stresować się, czy uda mi się wejść do pociągu relacji Kraków-Kołobrzeg w Warszawie, czy może całą podróż spędzę na stojąco...
Gwarancję miejsca masz w PKSie, a w pociągu, to zależy od przewoźnika. Cóż, u nas nie można oczekiwać FR za 10 złotych, bo od razu wolą dołożyć za 25 złotych... No i co tu dużo mówić - bilet studencki drugiej klasy na pośpiecha kosztuje około 30 złotych za 400 kilometrów - dorzyć do tego 3€ za rezerwację i wyjdzie, że 35% drożej jest z rezerwacją. Nie każdy jest bogaty.Adam G. pisze:Fakultatywna rezerwacja powinna być możliwa w każdym pociągu dalekobieżnym.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nigdzie nie piszę o większości osób żądnych miejscówek.Wolfchen pisze:I vice wersa.Adam G. pisze:Ty≠większość.
Jak zwykle w tej kwestii, gadasz bzdury. Może zaprezentujesz nam jakieś dane procentowe? To, że Ciebie nie stać na ewentualną miejscówkę, nie znaczy, że inni również nie mogą sobie pozwolić na zagwarantowanie sobie jako-takiego komfortu.Wolfchen pisze:Dziwne, że przeważnie ludzie patrzą na cenę, a nie na rezerwację...Adam G. pisze:Wolałbym w sporej ilości przypadków dopłacić parę złotych (choćby miała to być nawet równowartość 3 euro - najpopularniejsze chyba rozwiązanie w Europie) za gwarancję miejsca siedzącego, niż stresować się, czy uda mi się wejść do pociągu relacji Kraków-Kołobrzeg w Warszawie, czy może całą podróż spędzę na stojąco...
Po pierwsze, rezerwacja za 25zł jest tylko w EIC. Fakultatywna w 1kl TLK kosztuje 10zł i za taką samą cenę mogłaby zostać zaoferowana w 2kl. Co zaś się tyczy eksponowanego przez Ciebie na każdym kroku braku pieniędzy - nie interesuje mnie Twoja sytuacja materialna, niemniej jednak, dopuść do siebie informację, że nie każdy jest w takiej sytuacji i z pewnością znalazłoby się trochę ludzi chętnych na dopłatę w wysokości ~10zł. Nieważne, ile by ich było - większość, czy też mniejszość - z pewnością takie rozwiązanie praktykowane w wielu krajach wiele nie kosztuje, a podnosi komfort podróży tym, dla których jest on choćby trochę ważny. Zauważ też, że nie każdy ma zniżkę, zaś w przypadku pełnopłatnego biletu ten procentowy udział miejscówki w ogólnym koszcie znacząco maleje.Wolfchen pisze:Gwarancję miejsca masz w PKSie, a w pociągu, to zależy od przewoźnika. Cóż, u nas nie można oczekiwać FR za 10 złotych, bo od razu wolą dołożyć za 25 złotych... No i co tu dużo mówić - bilet studencki drugiej klasy na pośpiecha kosztuje około 30 złotych za 400 kilometrów - dorzyć do tego 3€ za rezerwację i wyjdzie, że 35% drożej jest z rezerwacją. Nie każdy jest bogaty.Adam G. pisze:Fakultatywna rezerwacja powinna być możliwa w każdym pociągu dalekobieżnym.
noidea
- fik
- Naczelne Chamidło
Znaczy się, że jak masz miejscówkę, to siedzenia są wygodniejsze?Adam G. pisze: Nieważne, ile by ich było - większość, czy też mniejszość - z pewnością takie rozwiązanie praktykowane w wielu krajach wiele nie kosztuje, a podnosi komfort podróży tym, dla których jest on choćby trochę ważny.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!