PKP a PKS
Moderator: JacekM
Nie chodzi o fakty a o to jak ludzie postrzegają kolej.
Pewnie z 90 % polaków zapamietało ta dziewczynę ktorą wyrzucono z pociągu. Wszystkie gazety o tym pisaly , we wszystkich wiadomościach TV o tym było. Czegoś takiego się nie zapomina i takie pojedyńcze zdarzenia powodują że wizerunek kolei jest raczej kiepski.
Pewnie z 90 % polaków zapamietało ta dziewczynę ktorą wyrzucono z pociągu. Wszystkie gazety o tym pisaly , we wszystkich wiadomościach TV o tym było. Czegoś takiego się nie zapomina i takie pojedyńcze zdarzenia powodują że wizerunek kolei jest raczej kiepski.
- MeWa
- Cukiereczek
czy ja wiem? Osobiście nie spotkałem się z osobami, które wystraszyłyby się po tym wypadku i przestały jeździć koleją.
Jeśli nie chodzi o fakty, to w takim razie mamy doczynienia ze stereotypem, a te nam w dyskusji nie są potrzebne...
Jeśli nie chodzi o fakty, to w takim razie mamy doczynienia ze stereotypem, a te nam w dyskusji nie są potrzebne...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Fikander pisze:No patrz, a ja w 50% przypadków podróży dalekobieżnych.
Mi to nie przeszkadza. Przecież nigdy nie gra na fulla.Fikander pisze:I ułatwiającym zaśnięcie?
Ja takich wielkich bagaży nie wożę, a plecak (jeśli mam), trzymam pod nogami.Fikander pisze:Zwłaszcza, jeśli dostęp do mojego bagażu jest z zewnątrz i na każdym postoju ktoś może go zabrać...
- R-9 Chełmska
R-9 Chełmska pisze:w PKSie nie zamordowano nikogo i nie wyrzucono przez okno...
- fik
- Naczelne Chamidło
Piekielna wygoda, nie ma coMZ pisze:Ja takich wielkich bagaży nie wożę, a plecak (jeśli mam), trzymam pod nogami.
No a żaden pociąg nie wyleciał z drogi na zakręcieR-9 Chełmska pisze:aha, i w PKSie nie zamordowano nikogo i nie wyrzucono przez okno...
Co jest dla mnie kolejną wadą.MZ pisze:, bo przeważnie jest tam klimatyzacja lub przynajmniej nawiew, więc okna nie otwierają się.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
taaaa... i tylko ciekawe dlaczego nawet w luksusowych autokarach na miedzynarodowych trasach po polgodzinnej jezdzie mam poobcierane kolana... i chocbym maksymalnie wcisnal tylek w siedzenie (co powoduje natychmiastowy bol kregoslupa) nogi nadal dotykaja siedzenia przede mna... offtopicznie troche dodjac: jest to tez glowny powod dla ktorego rzadko kiedy siadam w MANach 313 i warszawskich Solarisach.... nie ma tam po prostu miejsca na ktorym mieszcza sie moje nogi...
Wracając do PKS: rzeczywiście, na nogi, to za dużo miejsca nie ma. Ja zresztą miałem głupi przypadek, że przede mną siedzący tak inteligentnie opuścił oparcie, że musiałem mu zwrócić uwagę, bo mnie przygniótł. Inna sprawa: pociąg 31202 WETLINA - jak nim jadę do Warszawy (latem) to przeważnie jest tak, że miejsca wolnego jest sporo, tylko ludzie kładą się na siedzeniach w ten sposób, że jedna osoba zajmuje cztery miejsca... W PKS-ie mimo, że czasem wszyscy się nie mieszczą, to jak rano kupię bilet w kasie, to miejsce mam zapewnione. I zawsze przodem do kierunku jazdy, co jest dodatkową zaletą.
W lipcu i tak wybieram KM, bo z miesięcznymi w PKS jest niezły zamęt, no i w takim wypadku PKS jest raz na kilka godzin, bo korzysta się z jednego przewoźnika. Do przejazdów dziennych lepsza kolej (za wyłączeniem powrotów z Warszawy przy jednodniowych wyjazdach), a nocnych PKS. I wten sposób osiągam błogi stan równowagi... 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
Przepraszam w gębie zapomniałeś?Busmann pisze:pociąg 31202 WETLINA - jak nim jadę do Warszawy (latem) to przeważnie jest tak, że miejsca wolnego jest sporo, tylko ludzie kładą się na siedzeniach w ten sposób, że jedna osoba zajmuje cztery miejsca...
A Wetlina jest akurat tym pociągiem, przy którym rozważam zamianę na PKS. Wolę siedzieć gdziekolwiek niż stać na jednej nodze w kiblu - i to nie jest hiperbolizacja.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Ja też w sumie mogę, ale nie lubię.hafilip84 pisze:zaleta dla Ciebie... mi jest totalnie wszystko jedno, ale wiele osob inaczej niz tylem do kierunku jazdy w ogole nie moze jechac...
Z dresami wolę nie zaczynać. A jak raz zwróciłem na to uwagę (tzw. normalnym ludziom) to usłyszałem swoją pełną metrykę i wiązankę życzeń. A konduktor powiedział, że to nie jego sprawa(!).Fikander pisze:Przepraszam w gębie zapomniałeś?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ja w gruncie rzeczy też jak się spytam "czy miejsce jest wolne" dostaję grzeczną odpowiedź. Tylko, że niestety nie wszyscy są kulturalni. Zwłaszcza o 4 rano. Ja staram się na grzeczną prośbę równie grzecznie odpowiedzieć. No a nocne pociągi to już specyficzny obszar.
Ostatnio pojawiło się parę postów nt. bezpieczeństwa w PKP/PKS. Istotnie w PKS-ie jest bezpiecznie, pod warunkiem, że nic się nie zostawia w lukach bagażowych, a współpodróżny jest normalny. W pociągach to już zależy od szczęścia. Generalnie jadący pociąg to pseudo miasteczko. bezpieczeństwo zależy od tego, na kogo się trafi.
Teraz panuje zasada: nigdzie nie jest bezpiecznie .
Wogóle teraz już za bardzo nie mam gdzie jeździć, bo już pozwiedzałem trochę. "Zaliczę" cały układ komunikacyjny Warszawy (jeszcze tylko kilka podmiejskich) i zacznę się zastanawiać, co dalej.
Teraz panuje zasada: nigdzie nie jest bezpiecznie .
- MeWa
- Cukiereczek
Jak wsiadasz do pociągu, to mniej więcej widzisz, kto jest w przedziałach - zresztą o ile się pamięta o podstawowych rzeczach jak nieprzyjmowanie poczęstunku, unikanie pustych przedziałów, to raczej nic nie powinno się zdarzyć
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Konduktor nie może powiedzieć, że go nie obchodzi to że jedna osoba cztery miejsca naraz zajmuje bo leży....procedura jest jasna-koleś ma zwolnić miejsce na żądanie konduktora a jak nie to SOK trzeba wołać.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)