Nowe technologie - kody QR itp.

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Teokryt

Post autor: Teokryt » 23 maja 2010, 23:13

nadal część osób nie wie co ma być pod linkiem. Skanowanie kodów w domu - mało przydatne.

To jest do takiego zachowania, jadę gdzieś w miasto do Punku A, nie bywam tam często. jednak jak załatwię sprawy w punkcie A to chciałbym wiedzieć za ile ma odpowiedni autobus/tramwaj i tu przychodzi samoaktualizujący się link z tym przystankiem i jak idę na przystanek to wiem ze ma za 3, 13, 23 minuty. Wiedza cenna bo nie trzeba sterczeć na przystanku.

swego czasu jak jeździłem na Pragę to dodałem sobie w telefonie przystanek Żółkiewskiego. Jako ze jeździłem w nieregularnych godzinach to spamiętanie kolejności wszystkich dojazdów było niewykonalne. z pomocą przyszedł właśnie samoaktualizujący link i brak potrzeby kartkowania rozkładów , sprawdzania ich ważności i oznaczeń literowych. QR code przybliżył by ztmowski WAP ludziom który jest naprawce tanią i przystępna rzeczą (acz nie do końca doskonała)

Promowanie jakdojade.pl na komórkach to porażka, zżera tony transferu, działa przeraźliwie powoli a i tak nie dostajesz jednoznacznej odpowiedzi. Nadaje sie od wyszukiwania jedynie bardzo długich, nieznanych i skomplikowanych tras.

Jak już się stawia nowe przystanki wraz nowymi gablotkami to o QR code można by pomyśleć. i tak wszystkie rozkłady trzeba będzie zmieniać a QR code będzie niezniszczalny bardzo długo.

[mod] czy można prosić o wydzielenie tematu związanego z dyskusją o QR kodach do nowego tematu "nowe technologie w Komunikacji miejskiej"?[/mod]
Obrazek

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 24 maja 2010, 0:00

Teokryt pisze:Skanowanie kodów w domu - mało przydatne.
Ja wiem? Mógłbyś sobie taki kod na lodówkę przykleić i zamiast otwierać i spojrzeć, co jest w środku, to byś sobie sczytywał kod i byś wiedział.

To by było tak samo przydatne, jak przy rozkładach, w sumie nawet bardziej, bo rozkłady byłyby obok, a lodówkę jeszcze trzeba otworzyć :-k
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 24 maja 2010, 0:04

R-9 Chełmska pisze:Ja wiem? Mógłbyś sobie taki kod na lodówkę przykleić i zamiast otwierać i spojrzeć, co jest w środku, to byś sobie sczytywał kod i byś wiedział.
Turl. :rotfl:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 maja 2010, 0:11

R-9 Chełmska,
Żartuj sobie żartuj, ja może nawet ten pomysł wprowadzę w nieco zmodyfikowany sposób...
Obrazek

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 24 maja 2010, 7:41

Wychodzi na to, że wystarczyłoby dorobić wersję tekstową jakdojade.p? :-k
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 maja 2010, 14:35

Teokryt pisze:A to chciałbym wiedzieć za ile ma odpowiedni autobus/tramwaj i tu przychodzi samoaktualizujący się link z tym przystankiem i jak idę na przystanek to wiem ze ma za 3, 13, 23 minuty.
A po kiego do tego QR kod? O wiele lepiej zapisać sobie w pamięci telefonu kod przystanku. Na jedno wyjdzie, a kod przystanku i tak masz na rozkładzie.
Teokryt pisze:Promowanie jakdojade.pl na komórkach to porażka, zżera tony transferu, działa przeraźliwie powoli a i tak nie dostajesz jednoznacznej odpowiedzi.
Ja z tego nawet na kompie nie korzystam :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 maja 2010, 20:42

Wolfchen pisze:Ja z tego nawet na kompie nie korzystam
Ja korzystam i to tylko dlatego że nie zawsze jakiś bus rozpoczyna trasę prosto z pętli ;)
Wolfchen pisze:wiele lepiej zapisać sobie w pamięci telefonu kod przystanku.
Kod przystanku? w jakiej pamięci telefonu? jako numer w książce adresowej? QR code ma dac ci gotowy link, nie musisz sobie zawracać głowy bo jest pod tym tajemniczym numerem i go wklepywać. Zadam pytanie poraz setny - sprawdziłeś te QRcody pare stron wcześniej?
Poza tym to kolejny numer, do spamiętania by był, numery przystanków, piny, numery telefonów, pesel, numery autobusów, numery kierunkowe - można szału dostać.
Szkoda pamięci w naszych głowach na pamiętanie takich błahostek.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 24 maja 2010, 20:48

Teokryt pisze:Ja korzystam i to tylko dlatego że nie zawsze jakiś bus rozpoczyna trasę prosto z pętli ;)
Na stronie ZTMu są rozkłady ze wszystkich przystanków :P
Teokryt pisze:Kod przystanku? w jakiej pamięci telefonu? jako numer w książce adresowej?
Nie, jako np. ulubiony URL lub zakładka...
Teokryt pisze:Zadam pytanie poraz setny - sprawdziłeś te QRcody pare stron wcześniej?
Ja mam telefon, a nie miniaturowy komputer. Moja Nokia 2630 takich rzeczy pewnie nawet nie obsługuje.
Teokryt pisze:Szkoda pamięci w naszych głowach na pamiętanie takich błahostek.
Od tego jest notatnik, a w bardziej zaawansowanych telefonach masz organizer...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Tm

Post autor: Tm » 24 maja 2010, 21:32

To ja dołączę do nierozumiejących nowoczesnych technologii.
Czemu te kody miałyby służyć?
Bo teraz jest tak: idę na nieznany przystanek, patrzę na rozkład, wiem kiedy przyjedzie autobus. Ewentualnie jak znam jego nazwę sprawdzam w sieci rozkład. Mogę to tez zrobić następnym razem.
Byłoby tak: Idę na przystanek, fotografuję kod, z sieci ściąga sie rozkład (a w tym czasie czytam sobie listę przystanków na rozkładzie papierowym). Za następnym razem mam kod zapisany i mogę sobie go sprawdzić z dalszej odległości.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 maja 2010, 23:23

Ja mam telefon, a nie miniaturowy komputer
Tos dinozaur :) ta technologia nie jest przeznaczona dla ciebie :P
Nie, jako np. ulubiony URL lub zakładka...
Zrób to teraz - bo ja sprawdzałem i obecnie kod przystanku jest bezużyteczny.
Wolfchen pisze:Na stronie ZTMu są rozkłady ze wszystkich przystanków
Jak zaczniesz wyszukiwać przejazdy na granicach kursowania komunikacji dziennej to zrozumiesz ze lawirowanie tym skąd wyjdzie 182 albo 138 i dlaczego nie z Okęcia a z Woronicza jest mało użyteczne.
Tm pisze:Ewentualnie jak znam jego nazwę sprawdzam w sieci rozkład.
O to chodzi by nie sprawdzać rozkładu a zrobić coś w stylu SIP w Al. Jerozolimskich tyle ze właśnie na telefonie. w Ten prosty sposób mógłby powstać SIP w oparciu o rozkłady w wielu miejscach - jest system, jest silnik tylko trzeba go właśnie przekodować by nie właściwego.
Przystanek Centrum wpisanie go, wybranie jest czasochłonne a informacja potrzebna jest na już.

Dzieki kodom nie musisz znac nazwy przystanku, częstotliwości, co gdzi ejedzie to być otrzymywał w linku ukrytym w QR Codzie, dalej idac - mógłbyś miec dowolne opisy w obcym języku - na podstawie jezyka przeglądarki.
Idąc na przystanek możesz sprawdzić w dowolnym momencie już w telefonie czy na pewno zdążysz na dany kurs, może wczoraj była zmiana rozkładu? może coś nie jedzie ? cały czas ten jeden dodany do zakładek QR Code może cię o tym poinformować. Nawet jak nie potrzebujesz aktualnie rozkładu a wiesz ze będziesz tędy nie raz jechał lub wracał to cyk - robisz i dodajesz zakładkę - potem jak zamierzasz wracać to sprawdzasz sobie SIP na telefonie.

PS. QR code na początku wątku nie działa bo ZTM pozbył sie jednej zmiennej z rozkładów Wapowskich przez co QR Code jest bezużyteczne jak i zakładki w telefonach. Powinna być zmienna $newest która zawsze prowadziła by do najnowszego rozkładu anie do rozkładu wg daty (obecnie tam jest wpisywana na sztywno data)
Obrazek

Tm

Post autor: Tm » 24 maja 2010, 23:26

Teokryt pisze:Dzieki kodom nie musisz znac nazwy przystanku, częstotliwości, co gdzi ejedzie to być otrzymywał w linku ukrytym w QR Codzie, dalej idac - mógłbyś miec dowolne opisy w obcym języku - na podstawie jezyka przeglądarki.
Żeby zdobyć kod muszę podejść do przystanku. Jak podejdę do przystanku to doskonale widzę jego nazwę.
Teokryt pisze:cały czas ten jeden dodany do zakładek QR Code może cię o tym poinformować.
Może mnie o tym poinformować tez zwykła zakładka.

Nie muszę wpisywać nazwy przystanku w telefonie - to jedyna przewaga QR jaką widzę.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Adam G.

Post autor: Adam G. » 24 maja 2010, 23:34

Ogólnie - zalety tego rozwiązania widzi tylko Teokryt, nikt poza nim i to jest chyba najlepszym przykładem na bezsens takich kodów :)
Ja również widzę jedyną zaletę i jest ona dokładnie taka sama jak u Tm'a. Nie uważam jednak wstukania np. "600502" za szczególnie męczące...
noidea

Teokryt

Post autor: Teokryt » 24 maja 2010, 23:36

Tm pisze:. Jak podejdę do przystanku to doskonale widzę jego nazwę.
Inaczej, wiesz ze gdzieś wysiadłeś, nie pamiętasz gdzie. ze zdziwieniem często spotykam ludzi którzy liczą liczbę przystanków do docelowego a zupełnie nie znają jego nazwy.
Może mnie o tym poinformować tez zwykła zakładka.
Której dodanie obecnie nie jest wcale takie trywialne. Mozna obecny system naprawdę solidnie rozbudować i wykorzystać zamiast inwestować w drogie tablice LED to zrobić SIP przez telefony - o ileż to prostsze i tańsze (nie mówię o całkowitym zamienniku ale o uzupełnieniu).
wiesz troche to z tymi kodami jak walka z SIP w Al. Jerozolimskich, po co mi jakaś tablica na przystanku jeśli sa rozkłady... Przecież to kompletnie bezuzyteczne, prawda? A jednak okazuje sie że na tyle jest przydatne mimo wiszących rozkładów że SIP będzie modernizowany i rozbudowywany.
Obrazek

Adam G.

Post autor: Adam G. » 24 maja 2010, 23:41

Teokryt pisze:zrobić SIP przez telefony - o ileż to prostsze i tańsze (nie mówię o całkowitym zamienniku ale o uzupełnieniu).
No jasne, super SIP, za który pasażer musi płacić. I to nie tak mało, bo internet w komórkach do najtańszych ciągle nie należy.

Tego typu system funkcjonuje np. w Lizbonie. Jako że nie ma tam rozkładów na przystankach, a wyświetlacze SIP można znaleźć tylko w bardziej uczęszczanych miejscach, można sobie bodajże wysłać SMSa z numerem przystanku lub wejść do internetu i tam uzyskać tablicę odjazdów z danego przystanku w ciągu najbliższych x minut. To tak a propos przydatności dla obcokrajowców. Ze względu na koszty nie skorzystałem ani razu.
noidea

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 24 maja 2010, 23:49

Adam G. pisze:Ze względu na koszty nie skorzystałem ani razu.
A ja skorzystałem. Czas reakcji - 5 minut :D Ale tam rzadko gdzie są rozkłady minutowe.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

ODPOWIEDZ