Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

kebe

Post autor: kebe » 09 cze 2010, 18:52

marko80 pisze: Ty sobie chyba zarty robisz. Tramwaje są szybsze tylko wtedy kiedy sa godziny szcztu a autobusy tkwią w korkach ulicznych. Natomiast poza godzinami szczytu i w DS to autobusy sa szybsze i to duzo szybsze.
Nie zawsze ale czasami tak jest... ale ok. To co proponujesz? Wpychać jeszcze więcej stojących w korkach autobusów, czy może z rana rozkladać tory na jednym z pasów i prowadzić ruch tramwajowy w szczycie, a wieczorem je zwijać? Na coś się decydujemy... i to jest polityka komunikacji.
marko80 pisze: Warszawskie Tramwaje działaja fatalnie, wloką sie niemiłosiernie, stoja pod swiatłami po kilka minut, totalny brak organizacji i moge ci nawet podac prosty przykład. Odcinek Żeran Fso - Rondo Starzynskiego oczywiscie DS. Tramwaj 18 czy 22 ten odcinek pokonuje w około 8-9 minut. Ten sam odcinek 503 lub 509 5 minut.
To jest akurat przykład szybkiej linii tramwajowej. Ale nie zwróciłeś uwagi na jedno. Tramwaj ma tam 5 czy 6 przystanków a 509/503 żadnego (nie licząc rzadko wykorzystywanego "FSOstopu" dla 509).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 cze 2010, 19:19

Linia dom-praca bez przystanków zawsze będzie szybsza od linii z przystankami pośrednimi.

V komunikacyjna tej trasy to ok. 26-28 km/h, to jest standard PST niemalże.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

reserved

Post autor: reserved » 09 cze 2010, 19:23

Marko, nic nie zdziałasz, wierz mi. Też jestem za autobusami, bo są 3 razy szybsze i wygodniejsze, nawet jeśli jest w nich tłok. Ale co zrobić... ja znalazłem rozwiązanie. Staram się kiedy mam wybór wsiadać do autobusu, póki jeszcze jest.

Rosa

Post autor: Rosa » 09 cze 2010, 19:42

Nie można się poddawać, jak chca skasowac dobra linie bo "dubluje" ją powolny tramwaj to trzeba protestować, łazic do samorzadów, ja ciebie wywlają drzwiami to wchodzic oknem :)
Przy odpowiedniej liczbie protestów dobre linie moga sobie długo żyć mimo iz ZTM mialby więlka ochote je uwalić. W koncu i tak tym wszystkim rządzi polityka i opór materii może duzo zdziałać. Kiedyś ta obecna strategia przeciez i tak odejdzie do lamusa wraz z jakąs nową władzą, badź tez tramwaje wreszcie stana się szybsze (bardziej wierzę w to pierwsze)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 cze 2010, 9:36

Oczyszczono. I grzecznie mi tu!
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 11 cze 2010, 6:33

Wróble ćwierkają że z końcem miesiąca przestaniemy jeździć Obrazkową (na zawsze).
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 15 cze 2010, 22:09

Pismo do ZTMu w sprawie trasy 211 i ew. modyfikacji choszczówkowskiego odcinka 133 jest nie po to, aby zaraz wszystkich zmuszać do jazdy 211 lub 133 i potem S-9/KMami (w szczycie porannym co ok. 15 minut pociąg), ale po to, aby zapewnić ludziom możliwość dojazdu z Tarchomina/Nowodworów do kolei bez przesiadki lub długiego spaceru od autobusu.

@Marko: Na forum Dąbrówki Wiślanej są głosy osób chętnych do jazdy do centrum via kolej.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

kebe

Post autor: kebe » 15 cze 2010, 22:45

JotPeCet pisze:Wróble ćwierkają że z końcem miesiąca przestaniemy jeździć Obrazkową (na zawsze).
To z powodu likwidacji skrzyżowania z Modlińską... a po przywróceniu skrzyżowania nie będzie już sensu.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 16 cze 2010, 14:07

Nie będzie już skrzyżowania Modlińskiej z Obrazkową.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

kebe

Post autor: kebe » 16 cze 2010, 15:26

tarantula01 pisze:Nie będzie już skrzyżowania Modlińskiej z Obrazkową.
Będzie przechodzić w lokalną?

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 16 cze 2010, 15:41

Obrazkowa? Tak i to w odległości ok. 10 m od ulicy Modlińskiej (na początku prowadzić będzie do osiedla o nazwie Cichy Zakątek, czy podobnej. Taka odległość od Modlińskiej jest po to, aby pomiędzy ulicą lokalną, a Modlińską można było zrealizować torowisko bez kolizji z wyjazdami z działek przyległych. Jak będą przebudowywać Modlińską, to wszystko co jest bliżej Modlińskiej niż hurtownia Gen-Bud (obecnie Kowalczyk?) zostanie zburzone.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 18 cze 2010, 14:37

Na Odkrytej za Stefanika (kierunek południe) wyznaczono przystanek i przejście dla pieszych. Kiedy 516 pojedzie prosto? Od poniedziałku, czy wraz ze zmianami związanymi z wyłączeniem z ruchu dla autobusów Obrazkowej?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 cze 2010, 14:49

Nie wiem, ale stawiam na to drugie (koszty wymiany informacji).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 20 cze 2010, 15:44

JotPeCet pisze:Wróble ćwierkają że z końcem miesiąca przestaniemy jeździć Obrazkową (na zawsze).
Po dobroci nie chcieliście :P Ale ja i tak zawsze wiedziałem, że Obrazkowa jest bez przyszłości... Jak na razie skrzyżowaniu Modlińska/Światowida z powodu 508 nic się nie stało...

istvanek

Post autor: istvanek » 20 cze 2010, 17:08

tarantula01 pisze:Kiedy 516 pojedzie prosto?
Pewnie od nowego miesiąca. ZTM stałe zmiany z reguły w okrągłych terminach przeprowadza.

Zablokowany