[RJ] O rozkładzie jazdy pociągów 2011

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 21 wrz 2010, 17:35

To drugie - jeszcze jak była informacja wizualna obsługiwana przez pracowników KM na Zachodnim, to wielokrotnie spotykałem się z tym że byli podróżni na EX tylko musieli podjechać na Centralny.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 wrz 2010, 17:42

Co to jest informacja wizualna?

Ekspresy przyjeżdżające stają i szału frekwencji nie ma. W pospiesznych też tak sobie...

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 21 wrz 2010, 18:06

marko80 pisze:Expresy bo wówczas nie było jeszcze IC nie stają na zachodnim od poczatku lat 70 i nikomu to do tej pory nie przeszkadzało.
Bzdura do kwadratu. Zatrzymywały się jadące do Warszawy.

marko80

Post autor: marko80 » 21 wrz 2010, 18:16

Paweł D. pisze:
marko80 pisze:Expresy bo wówczas nie było jeszcze IC nie stają na zachodnim od poczatku lat 70 i nikomu to do tej pory nie przeszkadzało.
Jadące do warszawy tak co to za news ja pisałem o wyjezdzajacych z warszawy natomiast był okres w latach 90 ze i Ex i IC przyjezdzajace do warszawy tez na zachodniej nie stawały tylko od razu na centralnej. To był złoty okres Ex i IC kursujących po CMK rzadko kiedy sie trafiało zeby ICek jadacy z krakowa czy katowic był punktualnie na centralnym, zawsze 7-8 minut przed czasem. Teraz to jest porażka. Na kolei niestety cofamy sie wstecz. :grin: . Natomiast końcówka lat 80 i początek 90 były popularne z tego ze i część pospiesznych ktore wyjezdzały z warszawy na zachodnim nie stawały m.in. Sudety i Karkonosze do Jeleniej Góry rowniez bez postojów w zyrardowie dopiero w skierniewicach, wszystkie pospieszne do Szczecina także bez postojów na zachodnim i bez postojów w sochaczewie i łowiczu stawały dopiero w kutnie.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 wrz 2010, 18:31

Hm, proponuję się zapoznać z organizacją połączeń klasy IC czy wręcz EIC w Niemczech... Tam trasa w stylu CMK by nie była zbyt obłożona, IC/EIC wytrasowane byłyby przez Radom i Kielce (rzecz jasna z postojami), żeby objąć zasięgiem jak najwięcej pasażerów...
marko80 pisze:Sudety i Karkonosze do Jeleniej Góry rowniez bez postojów w zyrardowie dopiero w skierniewicach
Wiesz, ile osób wsiada i wysiada z pośpiesznych w Żyrardowie? Chyba nie, bo inaczej byś bzdur nie plótł... ](*,)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 wrz 2010, 18:37

W latach 70. Zachodnia to było kosmiczne zadupie, z jedną linią autobusową na brukowanej Kopińskiej. Obecnie sytuacja się 'nieco' zmieniła, a w najbliższych latach będzie się zmieniać coraz szybciej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

marko80

Post autor: marko80 » 21 wrz 2010, 18:44

Wolfchen pisze:Hm, proponuję się zapoznać z organizacją połączeń klasy IC czy wręcz EIC w Niemczech... Tam trasa w stylu CMK by nie była zbyt obłożona, IC/EIC wytrasowane byłyby przez Radom i Kielce (rzecz jasna z postojami), żeby objąć zasięgiem jak najwięcej pasażerów...
marko80 pisze:Sudety i Karkonosze do Jeleniej Góry rowniez bez postojów w zyrardowie dopiero w skierniewicach
Wiesz, ile osób wsiada i wysiada z pośpiesznych w Żyrardowie? Chyba nie, bo inaczej byś bzdur nie plótł... ](*,)
Tak sie składa ze mieszkam od urodzenia w warszawie, pociągami często podrózuje i podrózowałem to nie są bzdury w zyrardowie stawały kiedys tylko pociągi pospieszne kursujące na trasie Warszawa Wschodnia - Łódź Fabryczna wszystkie pospieszne które jechały dalej niż Łódź czyli wrocław przez łódź kaliską lub wrocław przez czestochowe czy katowice/bielsko stawały dopiero w skierniewicach.

[ Dodano: |21 Wrz 2010|, 2010 18:45 ]
fik pisze:
W latach 70. Zachodnia to było kosmiczne zadupie, z jedną linią autobusową na brukowanej Kopińskiej. Obecnie sytuacja się 'nieco' zmieniła, a w najbliższych latach będzie się zmieniać coraz szybciej.
Czyli rozumiem ze w 2010 roku nagle sie wszystko zmieniło i tak jak do tej pory Ic nie stawały to nagle grudzien 2010 to niesamowity przypływ pasazerów do kolei i trzeba tam zatrzymywac wszystkie IC. To dość ciekawa teoria.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 21 wrz 2010, 18:50

marko80 pisze:Czyli rozumiem ze w 2010 roku nagle sie wszystko zmieniło i tak jak do tej pory Ic nie stawały to nagle grudzien 2010 to niesamowity przypływ pasazerów do kolei i trzeba tam zatrzymywac wszystkie IC. To dość ciekawa teoria.
Biorąc pod uwagę jego położenie i bliskość dworca PKS uzasadniona.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 wrz 2010, 19:04

Kiedy zbudowano dworzec PKS?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 21 wrz 2010, 19:04

marko80 pisze:Tak sie składa ze mieszkam od urodzenia w warszawie, pociągami często podrózuje i podrózowałem to nie są bzdury w zyrardowie stawały kiedys tylko pociągi pospieszne kursujące na trasie Warszawa Wschodnia - Łódź Fabryczna wszystkie pospieszne które jechały dalej niż Łódź czyli wrocław przez łódź kaliską lub wrocław przez czestochowe czy katowice/bielsko stawały dopiero w skierniewicach.
A teraz zatrzymują się również w Żyrardowie i dzieki temu mieszkańcy Żyrardowa mają możliwość dojazdu do innych miast, niż Warszawa czy Łódź. A wymiany pasażerskie są dosyć duże. I nie mów mi, jak było kiedyś, bo kiedyś nie było IC, więc uważasz, ze teraz też ich nie powinno być?
marko80 pisze:Czyli rozumiem ze w 2010 roku nagle sie wszystko zmieniło i tak jak do tej pory Ic nie stawały to nagle grudzien 2010 to niesamowity przypływ pasazerów do kolei i trzeba tam zatrzymywac wszystkie IC.
Postoje na DWZ powinny być wprowadzone kilka lub wręcz kilkanaście lat temu... ](*,)
marko80 pisze:To dość ciekawa teoria.
Dość ciekawa teorią jest to, że uważasz, iż może przybyć pasażerów w sposób skokowy z dnia na dzień. =;

[ Dodano: Wto 21 Wrz, 2010 19:05 ]
MichalJ pisze:Kiedy zbudowano dworzec PKS?
W 1980 roku zdaje się.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 21 wrz 2010, 19:10

Wolfchen pisze:MichalJ napisał/a:
Kiedy zbudowano dworzec PKS?
W 1980 roku zdaje się.
Tak, dokładnie.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 21 wrz 2010, 20:18

MichalJ pisze:Co to jest informacja wizualna?
To np. moja zarośnięta gęba w okienku informująca Cię że pociag którym chcesz jechać nie zatrzymuje sie na stacji W-wa Zach.
MichalJ pisze:Ekspresy przyjeżdżające stają i szału frekwencji nie ma. W pospiesznych też tak sobie...
A co byś chciał ?Żeby tam wysiadało/wsiadało tyle ludzi co na Centralu? Jednak te wieczorne zatrzymania na Zach sporo osobom ułatwia przesiadki na pociągi do podwarszawskich miejscowości.

marko80 pisze: Teraz to jest porażka. Na kolei niestety cofamy sie wstecz. :grin: . Natomiast końcówka lat 80 i początek 90 były popularne z tego ze i część pospiesznych ktore wyjezdzały z warszawy na zachodnim nie stawały m.in. Sudety i Karkonosze do Jeleniej Góry rowniez bez postojów w zyrardowie dopiero w skierniewicach, wszystkie pospieszne do Szczecina także bez postojów na zachodnim i bez postojów w sochaczewie i łowiczu stawały dopiero w kutnie.
W latach 90 expresy zatrzymywały się tez w słomianym województwie i Orszulikowym królestwie ( Skierki i Łowicz). Gratuluje porównania :-"

Poza tym klepiesz w tą klawiaturę zupełnie nie mając pojęcia o czym piszesz. Masz chociaż pojęcie ile ludzi potrafi jechać z zachodu do W-wy po to żeby wsiąść w pociag np. do Krakowa? Nie masz - akurat ja mam. Sam średnio 1-2 w m-cu ( w zime podczas totalnego bałaganu to nawet częściej ) załatwiałem z IC żeby dawali zgodę na zatrzymanie składu na Zachodnim. Wiele razy się nie udawało- teraz przynajmniej będzie łatwiej od nich jakieś skomunikowanie wydębić. I żeby nie było że dla 1 czy 2 osób będzie stawał cały pociąg na Zachodnim - Ci ludzie mają lub kupią bilet na przejazd. Więc są klientami i trzeba im ułatwić możliwość podróży. Tu akurat IC ma rację.
Już Ci Flash pisał że na organizacji komunikacji w mieście znasz się jak kura na pieprzu ( sens był mniej więcej taki)- teraz ja Ci napisze- na kolei tez znasz sie jak kura na pieprzu. Idź zajmij się czymś pożytecznym.

marko80 pisze:Tak sie składa ze mieszkam od urodzenia w warszawie...
Chwalisz się czy co? A swoja drogą pamiętam że kiedyś miałeś w profilu Opole/Warszawa- no chyba że coś pomyliłem to przepraszam
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

marko80

Post autor: marko80 » 21 wrz 2010, 21:19

rufio198 pisze:
MichalJ pisze:Co to jest informacja wizualna?
To np. moja zarośnięta gęba w okienku informująca Cię że pociag którym chcesz jechać nie zatrzymuje sie na stacji W-wa Zach.
MichalJ pisze:Ekspresy przyjeżdżające stają i szału frekwencji nie ma. W pospiesznych też tak sobie...
A co byś chciał ?Żeby tam wysiadało/wsiadało tyle ludzi co na Centralu? Jednak te wieczorne zatrzymania na Zach sporo osobom ułatwia przesiadki na pociągi do podwarszawskich miejscowości.

marko80 pisze: Teraz to jest porażka. Na kolei niestety cofamy sie wstecz. :grin: . Natomiast końcówka lat 80 i początek 90 były popularne z tego ze i część pospiesznych ktore wyjezdzały z warszawy na zachodnim nie stawały m.in. Sudety i Karkonosze do Jeleniej Góry rowniez bez postojów w zyrardowie dopiero w skierniewicach, wszystkie pospieszne do Szczecina także bez postojów na zachodnim i bez postojów w sochaczewie i łowiczu stawały dopiero w kutnie.
W latach 90 expresy zatrzymywały się tez w słomianym województwie i Orszulikowym królestwie ( Skierki i Łowicz). Gratuluje porównania :-"

Poza tym klepiesz w tą klawiaturę zupełnie nie mając pojęcia o czym piszesz. Masz chociaż pojęcie ile ludzi potrafi jechać z zachodu do W-wy po to żeby wsiąść w pociag np. do Krakowa? Nie masz - akurat ja mam. Sam średnio 1-2 w m-cu ( w zime podczas totalnego bałaganu to nawet częściej ) załatwiałem z IC żeby dawali zgodę na zatrzymanie składu na Zachodnim. Wiele razy się nie udawało- teraz przynajmniej będzie łatwiej od nich jakieś skomunikowanie wydębić. I żeby nie było że dla 1 czy 2 osób będzie stawał cały pociąg na Zachodnim - Ci ludzie mają lub kupią bilet na przejazd. Więc są klientami i trzeba im ułatwić możliwość podróży. Tu akurat IC ma rację.
Już Ci Flash pisał że na organizacji komunikacji w mieście znasz się jak kura na pieprzu ( sens był mniej więcej taki)- teraz ja Ci napisze- na kolei tez znasz sie jak kura na pieprzu. Idź zajmij się czymś pożytecznym.

marko80 pisze:Tak sie składa ze mieszkam od urodzenia w warszawie...
Chwalisz się czy co? A swoja drogą pamiętam że kiedyś miałeś w profilu Opole/Warszawa- no chyba że coś pomyliłem to przepraszam
pomyliles mnie z kimś na wawkomie jestem od marca tego roku. Znam sie bardzo dobrze na kolei tzn kiedys znalem bo miałem na to czas, teraz juz nie sledze tego tak na bieżąco. No były takie ekspresy jak Warta do Poznania która stawała w skierniewicach i Mewa ale to tylko dlatego ze remontowali linię kolejową E20 i była ograniczona ilosc pociągów na trasie poznanskiej. IC i klienci?. Spółka która masowo likwiduje pociągi pospieszne obecnie TLK mimo iz dostaje na nie dotacje od MI nie ma nic wspólnego z dobrem klinetów bo działa na ich niekorzyść.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 wrz 2010, 22:03

marko80 pisze:Znam sie bardzo dobrze na kolei tzn kiedys znalem bo miałem na to czas
Czemu nie poświęciłeś go na naukę interpunkcji i gramatyki języka polskiego?

[ Dodano: |21 Wrz 2010|, 2010 22:15 ]
BTW, chętni mogą policzyć skomunikowania realizowalne wyłącznie na Zachodnim. Podpowiem, że na przykład przyjazd z Krakowa na WC jest na :40, odjazd do Poznania takoż.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 21 wrz 2010, 22:20

Paweł D. pisze:
Nie wiem jak w latach 70, ale później dość długo nie stawały w obie strony. Pamiętam jak z szumem medialnym uruchomiono postoje właśnie dla wracających, to było gdzieś w drugiej połowie lat 90.

ODPOWIEDZ