Kolej na kolej - czyli Kolejowe ABC
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Znam ten serial prawie na pamięć i jestem od dość dawna jego wielkim fanemMichał W. pisze:a co? oglądasz 'pogranicze w ogniu'?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
na przykład na wileńskim są kozły oporowe z zamontowanym czymś co wygląda jak sprzęg do kibla. po co zamontowano coś takiego na koźle?
- fik
- Naczelne Chamidło
Generalnie są to odbojnice - służą one prowadzeniu taboru w przypadku wykolejenia, aby to miało miejsce poza wiaduktem, gdzie ew. przeprowadzenie akcji ratowniczej było bardzo utrudnione, a skutki wypadku w przypadku upadku taboru z wysokości znacznie poważniejsze.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Co ten wskaźnik właściwie oznacza? Granicę własności, zarządu? To nie miało kiedyś innego wzoru (czarne literki GRANICA PKP/GRANICA ... na białym tle? Kiedyś widziałem gdzieś w sieci opis tego, ale nie mogę teraz odnaleźć, bo to raczej nie jest klasyczny wskaźnik dla maszynistów...
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
też tak słyszałem, ale z drugiej strony w sierpniu był parowóz - ino nie stał w peronach. http://www.warszawa.pl/Wiadomosci/Dla_m ... skiej.html
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nawet, jeśli to samo, to pytanie, jaki jest system wentylacji
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow