SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 01 paź 2010, 11:47

przewoz pisze:^^ Dlatego też nie widzę za bardzo przedłużania S1 do Zachodniego. Nie ma czym tego obsłużyć. Chyba, że jeszcze rzadziej niż teraz.
Na S2 będzie więcej solówek i po problemie ;p

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 01 paź 2010, 14:47

No tak ale na tych Szczęśliwicach są już tory, jakieś kanały też chyba. A na jakieś naprawy pewnie będą na MNG jeździli. Ale przynajmniej na Grochowie nie będą miejsca zajmować.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 01 paź 2010, 15:16

Neoś_998 pisze:No tak ale na tych Szczęśliwicach są już tory, jakieś kanały też chyba.
Tory i kanały to może są, ale brakuje sieci trakcyjnej. ;-)

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 01 paź 2010, 15:28

W życiu tak pięknie nie ma, żeby były i tory i trakcja i piękne hale z kanałami. Gdzieś pieniądze trzeba wydać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 paź 2010, 15:53

rufio198 pisze:
PePe pisze:Uruchamiają S1, podobno taboru już jest odpowiednio a takie babole im się trafiają... normalnie ręce opadają ](*,)
Nie mają odpowiedniej ilości taboru. Gdyby nie kiełbasa wyborcza to by może i starczyło a tak jest jak jest. W przypadku zdechnięcia jakiegokolwiek ezt musi zjechać on na MNG tam naprawią i wyjeżdża w swój planowy obieg.
A co robią w Sochaczu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Neoś_998

Post autor: Neoś_998 » 01 paź 2010, 16:00

W Sochaczewie robią Przegląd okresowy i tylko 14WE. Chyba, że się coś zmieniło

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 01 paź 2010, 16:10

chester pisze:
zofey pisze:Z którymi peronami Zachodniego połączone są Szczęśliwice? Ja widzę że z 7 i 6.
Z tym, że peron 6 to tylko tor 1
Przecież ze Szczęśliwic można wyjechać również na tor 6 przy peronie 5 oraz na tory 8 i 25 przy peronie 4.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 paź 2010, 16:29

fidzio pisze:Nie wiem czym sie tu podniecać przecież Szczęśliwice to stricte wagonówka.
Łatwiej przerobić wagonówkę na szopę z prawdziwego znaczenia, niż budować wszystko od zera... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 paź 2010, 17:41

Neoś_998 pisze:W Sochaczewie robią Przegląd okresowy i tylko 14WE. Chyba, że się coś zmieniło
Nie zmieniło ;-)
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

JaBaal

Post autor: JaBaal » 02 paź 2010, 20:51

GAZETA WPR pisze:Puste eskaemki do Grodziska
(01-10-2010 07:51)
Pociągi Szybkiej Kolei Miejskiej jeżdżą puste do Grodziska Mazowieckiego tylko po to by... zawrócić. Pasażerowie i urzędnicy są rozgoryczeni, że eskaemki nie zatrzymują się na stacjach między Pruszkowem a Grodziskiem i wożą tylko powietrze.

Archiwum Pociągi wożą powietrze
Niektóre z pociągów Szybkiej Kolei Miejskiej, dojeżdżające tylko do Warszawy Zachodniej z powodu remontu przejść podziemnych we Włochach i Ursusie, wysadzają tu pasażerów, a następnie jadą puste aż do Grodziska Mazowieckiego. Tu zawracają i w przeciwnym kierunku zabierają pasażerów dopiero od Pruszkowa. Między Grodziskiem a Pruszkowem jadą puste niczym pociągi-widma, mijając perony z tłumami zawiedzionych pasażerów.
– To jakiś absurd. Jest tak trudno przez ten remont! Pociągi są przepełnione, albo jeżdżą stadami i wtedy pierwszy jest wypełniony do granic możliwości, a następne co jadą zaraz za nim – prawie puste. No i jeszcze do tego eskaemki, które od Grodziska do Pruszkowa w ogóle nie biorą ludzi. Powietrze wożą! – zżyma się pan Stanisław z Milanówka.

20 września, kiedy zostały wprowadzone zmienione na czas remontu rozkłady jazdy SKM i KM, wielu pasażerów było przekonanych, że pociągi SKM, które miały jeździć aż do Grodziska, będą wozić podróżnych. – Kiedy pojawiła się ta informacja o pociągach SKM do Grodziska, byliśmy przekonani, że będą one zabierać ludzi – wyjaśnia wiceburmistrz Grodziska Piotr Galiński. ZTM musiał dementować tę informację – na peronach pojawiły się wywieszki informujące, że SKM będzie wozić pasażerów tylko do i od Pruszkowa.

Chodzi o komfort
Wielu pasażerów zastanawia się, dlaczego warszawski Zarząd Transportu Miejskiego, na zlecenie którego kursuje SKM, nie pozwala na zabranie pasażerów z Grodziska, Milanówka i Brwinowa. – Do Pruszkowa pociąg dojeżdżałby wypełniony, a pasażerowie z Pruszkowa i Piastowa, miast, które współfinansują kursy SKM, podróżowaliby w znacznie mniej komfortowych warunkach – tłumaczy Andrzej Skwarek, rzecznik prasowy ZTM.
– Przez ten remont wszyscy pasażerowie jadą w gorszych warunkach – mówi starsza kobieta na peronie w Pruszkowie. – Trzeba się z tym pogodzić, ale nie można myśleć tylko o sobie. W tej chwili najważniejsze to w ogóle do Warszawy dojechać, a w jakich warunkach, to już mniej ważne.

Bo nie mają wspólnego biletu
ZTM argumentuje, że jego zadaniem jest wywiązanie się z umowy z tymi gminami, które współfinansują SKM, a więc z Pruszkowem i Piastowem. Miejscowości położone dalej nie mają umów z ZTM, nie należą też do strefy wspólnego biletu. – W tej sytuacji z inicjatywą powinny wystąpić gminy – mówi Andrzej Skwarek. – Musielibyśmy wynegocjować warunki współfinansowania przez nie rozszerzenia strefy wspólnego biletu.

Sytuacja wyjątkowa
– Remont jest sytuacją wyjątkową, więc ZTM powinien być przygotowany w tym czasie na wyjątkowe rozwiązania – twierdzi Jarosław Komża, sekretarz miasta Milanówka. – Wiadomo, że jeśli teraz gminy zaczną negocjować z ZTM warunki, to potrwa to pewnie co najmniej do końca remontu, a tu potrzeba szybkich decyzji. Negocjacje mają sens w dłuższej perspektywie, kiedy rozmawiamy o poszerzeniu strefy wspólnego biletu. Natomiast teraz, w tej sytuacji, powinna zostać podjęta szybka decyzja, która ułatwiłaby ludziom podróżowanie. Myślę, że ponieważ wszyscy i tak podróżują w znacznie gorszych warunkach niż normalnie, to nikt nie będzie miał pretensji do ZTM, że wozi pasażerów spoza strefy biletowej - zaznacza Komża.

Zwłaszcza, że na czas remontu w Kolejach Mazowieckich honorowane są bilety ZTM i odwrotnie – eskaemką można jechać także na bilet KM. – Przecież nikt nie chce jeździć bez biletu. To tylko kwestia rozliczeń – dodaje wiceburmistrz Galiński.
Andrzej Skwarek podkreśla, że przeprowadzenie całej procedury w trybie nagłym będzie bardzo trudne. Jednak i pasażerowie, i samorządowcy są zdania, że w tak wyjątkowej sytuacji, kiedy niewygody remontu dotykają zarówno pasażerów, jak i przewoźników, z procedur można by zrezygnować. – ZTM powinien zrobić jakiś gest – konkluduje Piotr Galiński.
Autor: Andrzej S. Rodys
Źródło
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 paź 2010, 20:52

Innymi słowy, ZTM powinien (?) fundnąć gratisa...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 02 paź 2010, 21:16

Jak ZTM się troszczy o pasażerów Pruszkowa i Piastowa. :D Może i w szczycie mają rację (choć jechałem wczoraj popołudniu z Warszawy Śródmieścia do Grodziska Mazowieckigo i nie było źle, a za Pruszkowem to nawet luz). Niedałoby się przedłużyć kursów do Grodziska Mazowieckiego w przeciwpotoku i wieczorno-nocnych). Pod tym artykułem są komentarze, że wczoraj ludzie wsiadali na tym odcinku do S-2. Prawda to czy nie. :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 paź 2010, 21:43

ZTM ma rację o tyle, że nie ma prawnie podstaw fundowania pół-darmowych przejazdów mieszkańcom innych gmin, a w Pruszkowie i Piastowie naprawdę ciężko wsiąść jest do pociągów dalszych (zwłaszcza jak KM w ramach promocji puści 1 ezt).

ashir

Post autor: ashir » 03 paź 2010, 21:03

Wczoraj w Fakcie było napisane, że SKM aż 50 km jedzie na pusto do Grodziska Mazowieckiego. :shock:

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 paź 2010, 21:04

Do Grodziska 50 kilometrów? Dobre sobie... To Grodzisk musiałby być dalej, niż Żyrardów :D
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ