Niepotrzebne przystanki

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 10 paź 2010, 20:28

fik pisze:
drja pisze:Była mowa o wysiadaniu - tam byłoby 350
Z tramwaju jadącego w kierunku południowym? =;
OK, you got point. Ale i tak to jeden jedyny taki przypadek, gdzie będzie to te 450m.
fik pisze:
drja pisze:Ten tram mieszkańcom wokół ZP Kazubów nie zastąpi istniejących połączeń w tej relacji przecież...
Skoro tram nie zastąpi 171, to jakim cudem 171 ma zastąpić im tram, jak proponujesz?
Dobra, jeszcze raz, ostatni raz, powoli.
Żadne zastąpić. 112 w jakiejś postaci tam zostanie - musi DJKN, choćby ze względu na podaż niskich wzdłuż PŚ. Nie wiem, może gdzieś odbije w bok, może to będzie coś innego po śladzie 112, żeby nie jechało całej długości, ale IMHO powinno zostać tam właśnie 112 - bo choćby jak JKT zauważył, sporo ludzi jedzie nią tranzytem. Tramwaj tym ludziom nie pomoże zbyt wiele.
Więc na Kazubów/Dywizjonu zostaje 112 jak komuś te 300m robi różnicę.
171/410 weź wreszcie wyjmij z tej kalkulacji, bo to są zupełnie rozłączne sprawy - i to powinno zostać po staremu (znaczy, 410 powinno wylecieć). To nie żadne sztukowanie - to zapewnienie obsługi potoków, których tramwaj nie pokrywa w żaden sposób.

Ergo, niewiele by brak tam tram-stopa zmienił - ot trochę gorsza podaż busów wzdłuż PŚ.
Tramwajowi jego brak mógłby znacząco pomóc, bo stop jest ZA światłami.

Nie wiem, to naprawdę jest niedozrozumienia?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 paź 2010, 20:30

Tyle organizacji opiniowało PF-U dla Powstańców Śląskich i nikomu do głowy nie przyszło likwidować Kazubów lub Dywizjonu 303.

http://www.um.warszawa.pl/ngo/files/Fil ... _08_10.pdf
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 paź 2010, 20:32

fik pisze:
drja pisze:Ja wymiękam... obraz by zrozumiał :-$
A Ty nadal masz problemy.
Cięte. Obrazek

Z tą Kazubów wychodzi taka druga Bonifraterska. Węzeł tuż obok, ale z dziwnych powodów przystanek jest :-$ Ale z tym problemem już sobie poradzono.

Zastanówmy się - czy potrzeba autobusowego zastępstwa (konkretnie w roli zastępstwa za brak tramwaju na Kazubów), patrząc na odległości od Bemowa-Ratusz? Chyba raczej na pewno nie, skoro normalką przy przesiadce ze 106/184 do 171 w kierunku Torwaru jest wysiadanie na Kazubów i dreptanie do Bemowa-Ratusz. Metrów wychodzi dużo, a nikt bardzo nie płacze.

częściej robi się jednoperonową przesiadkę na Dywizjonu 303 właśnie, ale tśśśśśś

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 paź 2010, 20:38

drja pisze:Ale i tak to jeden jedyny taki przypadek, gdzie będzie to te 450m.
Ale jednak, wbrew temu, co wcześniej twierdziłeś, minimalna odległość wynosi 350m, a nie - maksymalna 300m.
drja pisze:112 w jakiejś postaci tam zostanie - musi DJKN, choćby ze względu na podaż niskich wzdłuż PŚ.
Nierozumię.
drja pisze: 171/410 weź wreszcie wyjmij z tej kalkulacji, bo to są zupełnie rozłączne sprawy - i to powinno zostać po staremu (znaczy, 410 powinno wylecieć). To nie żadne sztukowanie - to zapewnienie obsługi potoków, których tramwaj nie pokrywa w żaden sposób.
Też nierozumię. Przecież do Ratusza jest "tylko 300m". Do tramwaju, czy czerwoniaków (obsługujących łącznie zdecydowaną większość potoków) ludzie mają chodzić, a do lokalnego śmiecia 171 - nie? Naprawdę bessęsu.

BTW, to Ty 171 włączyłeś do kalkulacji, pisząc "ktoś musi w końcu tym 171 jeździć". Skoro wybudowanie przystanku tramwajowego Kazubów miałoby negatywnie wpłynąć na popyt na 171 tamże, to chyba jednak uznałeś je za substytucyjne.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 10 paź 2010, 20:38

Nic mnie chyba w tej materii juz nie zdziwi - skoro sama mityczna strategia jest w gruncie rzeczy ze sobą sprzeczna, zakładając poprawę transportu szynowego przez redukcję liczby wozów w ruchu, to ja nie mam więcej pytań.

Nie wiem, co Ci odrzec. Może tak: skoro i tak ten przystanek będzie, to nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Szkoda, że miasto tak strasznie promuje tramwaj, że aż obrzydza mi go na każdym kroku. EOT w kwestii tych ZP z mojej strony.

[ Dodano: |10 Paź 2010|, 2010 20:42 ]
JKTpl pisze:Zastanówmy się - czy potrzeba autobusowego zastępstwa (konkretnie w roli zastępstwa za brak tramwaju na Kazubów), patrząc na odległości od Bemowa-Ratusz? Chyba raczej na pewno nie, skoro normalką przy przesiadce ze 106/184 do 171 w kierunku Torwaru jest wysiadanie na Kazubów i dreptanie do Bemowa-Ratusz. Metrów wychodzi dużo, a nikt bardzo nie płacze.
Właśnie, już bardziej kłania się tu problem dobudowania zatoki w ZP Bemowo Ratusz dla 190 etm. w stronę S, a nie Kazubów. Dobra, miałem nic już nie mówić... 8-(

[ Dodano: |10 Paź 2010|, 2010 20:47 ]
fik pisze:Też nierozumię. Przecież do Ratusza jest "tylko 300m". Do tramwaju, czy czerwoniaków (obsługujących łącznie zdecydowaną większość potoków) ludzie mają chodzić, a do lokalnego śmiecia 171 - nie? Naprawdę bessęsu.
Po prostu nie chcę psuć tego, co jest - nie jestem ZTM, to oni są w tym dobrzy. 171 nie jest loklanym śmieciem, no ale każdy ma prawo do autokompromitacji, czyż nie? Do czerwońców z założenia czasem chodzą dalej, taki już ich urok. A do tramwaju, jeśli ma być sprawnym środkiem transportu, czasem też mogą te 350m (albo i mniej - przecież i tak idziesz z głębi osiedli i możesz sobie sciąć trasę po skosie, nieprawdaż?), jeśli nie wiąże się to z pogorszeniem podaży (tu się nie wiąże).

Dobra, definitywnie EOT.

wojtor

Post autor: wojtor » 20 paź 2010, 11:53

Trwają prace na Włodarzewskiej. Na odcinku ok 100 m stała się jednokierunkowa. Na przystanku Maszynowa (linia 208) pojawiła się (chyba niepodpisana) informacja o przesunięciu przystanku o 300m w kierunku wschodnim począwszy od 18.10. W miejscu nowego przystanku powstała platforma z desek pełniąca rolę przystanku, oraz znak pionowy D-15 bez oznakowania ztm-owskiego czy tabliczki z rozkładem. Od poniedziałku 208 zatrzymuje się na obu przystankach. Ta nowość to samowolka?

nowy90
Zbanowany

Post autor: nowy90 » 21 paź 2010, 7:41

Akurat w tym temacie często podnoszony jest problem wywalenie pojedynczych przystanków z linii przyspieszonych. Zróbmy eksperyment, wywalmy Międzynarodową z 514. Zysk czasowy - 30 sek, inne zyski - brak, sens zmiany - brak. Teraz wywalmy Przyczółek, Międzynarodową i saską. Zysk czasowy 3-5 min, zaczyna się robic ciekawie. I mamy kierunek zmian, nie pojedyncze przystanki ale kilka, jazda estakadami(504 na Poleczki, strata 5 min dla czasami 1 pasażera), łapanie się na zieloną falę. Czyli większośc pseudo-pośpiechów zmieniamy na czarne, nawet strat czasowych nie będzie i robimy kilka naprawdę szybkich linii.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 paź 2010, 7:45

Oczywiście, wywalmy wszystkie przystanki, na których są znaczące wymiany pasażerskie (Przyczółek, Saska), by garstka osób z Zapłowiecza mogła szybciej i wygodnie dojechać do celu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 paź 2010, 12:33

Kol. Nowy 504 za czesto chyba nie jezdzi.

drapka

Post autor: drapka » 21 paź 2010, 12:45

BJ pisze:Kol. Nowy 504 za czesto chyba nie jezdzi.
Odżywa ciekawa dyskusja sprzed paru miesięcy :)
Popatrz, jaka franca!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 21 paź 2010, 15:30

Nie wracajmy do niej.
Wszystko już zostało powiedziane.

nowy90
Zbanowany

Post autor: nowy90 » 22 paź 2010, 6:05

to był tylko przykład pokazujący bezsens istnienia linii tzw przyspieszonych, w których niezatrzymanie na pojedynczym przystanku nie daje zysku czasowego, a tylko pogarsza możliwośc podróży do wybranych miejsc. Najlepiej widac to w czasie kiedy obowiązują przystanki tzw mrozowe których istnienie wcale nie zmienia czasu jazdy:)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2010, 8:29

Nie, wcale nie zmieniają :/
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 22 paź 2010, 8:34

BJ pisze:Nie wracajmy do niej.
Wszystko już zostało powiedziane.
Powiedziane wszystko, zrobione nic :)

[ Dodano: |22 Paź 2010|, 2010 08:36 ]
Bastian pisze:Nie, wcale nie zmieniają
A widziałeś kiedyś specjalny rozkład jazdy na lini ubogaconej przystankami mrozowymi? :)

A BTW - czy okres przedwyborczy nie wpłynie jakoś szczególnie na tolerancję na mróz? W sesie takim, że jak rok czy dwa lata temu trzeba było -20 przez dwa-trzy dni, to teraz wystarczy np. przez pół dnia -5 stopni? :-k
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2010, 8:38

drapka pisze:A widziałeś kiedyś specjalny rozkład jazdy na lini ubogaconej przystankami mrozowymi? :)
A badałeś wpływ przystanków mrozowych na trzymanie się rozkładu?

Zdecydujmy się, czy mówimy o rozkładzie, czy o czasie przejazdu.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ