MAN Lion's 2010
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Uff. Tym niemniej co do kagańca podtrzymuję swoje zdanie. Autobus bynajmniej nie jest bezpieczniejszy od tramwaju czy metra, a w Warszawie jeździ najszybciej (w sensie Vmax).
Sygnał o NŻ jest o tyle ważny, że wiesz, że kierowca go otrzymał - ja już się użerałem z cwaniaczkiem z Veolii co twierdził, że "nikt nic nie wciskał", dziękuję.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W tamtych wozach rzeczywiście o taką informację było trudno nie tylko pasażerom ale i kierowcy. W nowych MAN-ach załączenie przycisku NŻ widać nawet z zewnątrz wozu więc trudno będzie kierowcy się tego wyprzeć.Glonojad pisze:Sygnał o NŻ jest o tyle ważny, że wiesz, że kierowca go otrzymał - ja już się użerałem z cwaniaczkiem z Veolii co twierdził, że "nikt nic nie wciskał", dziękuję.
Na pulpicie masz oddzielną kontrolkę od tego, mimo wszystko z całego autobusu robi się choinka - przyciski STOP i CG się zapalają na czerwono wiec nie ma zmiłuj.
Kagańca one fabrycznie nie mają tak samo jak Liony z ITSu i 3382-84.
@Czaro, lepiej żeby tak działało a niżeli jak w Mobilisie
Widział ktoś żeby Informacja Pasażerska nie działała w nówkach? Bo ja się jeszcze z tym nie spotkałem i wielki plus za to
@Czaro, lepiej żeby tak działało a niżeli jak w Mobilisie
Widział ktoś żeby Informacja Pasażerska nie działała w nówkach? Bo ja się jeszcze z tym nie spotkałem i wielki plus za to
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Informacja jak na razie widzę, że sprawuje się dobrze. Inną sprawą jest stosowanie złej kolorystyki i czcionek, o czym już kiedyśtam napomknąłem. Wyświetlane treści są mylące (np. czarny numer linii przyspieszonej na trasie podstawowej na żółtym tle), a jak dojdzie do tego przemieszanie tych kolorów, to po prostu wieś tańczy i śpiewa.
- Patryk2222
Dziś 3411 na 508 albo 509 jeździł bez wyświetlaczy miał dechy.Desert pisze:Na pulpicie masz oddzielną kontrolkę od tego, mimo wszystko z całego autobusu robi się choinka - przyciski STOP i CG się zapalają na czerwono wiec nie ma zmiłuj.
@Czaro, lepiej żeby tak działało a niżeli jak w Mobilisie![]()
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
Brzęczydełko od NŻ dla kierowcy to żaden system bezpieczeństwa.Glonojad pisze:za to powinien grozić prokurator
Przecież teoretycznie nikt nie musi i nie może nawet za bardzo jechać te 80 czy 90 km/h autobusem, więc w czym problem?Glonojad pisze:Tym niemniej co do kagańca podtrzymuję swoje zdanie. Autobus bynajmniej nie jest bezpieczniejszy od tramwaju czy metra, a w Warszawie jeździ najszybciej (w sensie Vmax).
Śmiem twierdzić, że w Veolii i ich super dobrze utrzymanych wozach ten sygnał albo nie dotarł na pulpit kierowcy, albo zginął w gąszczu powiadomień o jakichś przerwach w obwodach i kij wie co jeszcze.Glonojad pisze: Sygnał o NŻ jest o tyle ważny, że wiesz, że kierowca go otrzymał - ja już się użerałem z cwaniaczkiem z Veolii co twierdził, że "nikt nic nie wciskał", dziękuję.
Nie mówię, że tu tak było, tylko zwracam uwagę na prawdopodobieństwo. Sam miałem podobną sytuację z panem oderwanym od pługa z Mobilisu na 715 i widziałem, że mu się na pulpicie wyświetliło, co trzeba.
Mimo wszystko jeszcze jestem przekonania że kierowcy nie do końca sobie z tym radzą, sterownik jest zupełnie inny jak i inaczej się go obsługujePatryk2222 pisze:Dziś 3411 na 508 albo 509 jeździł bez wyświetlaczy miał dechy.
Jako dobry obywatel miałem okazje kilku osobom jeszcze utrwalić tą wiedzę bo szkolenie szkoleniem a rzeczywistość rzeczywistością
na 509 bo na 508 nowego lionsa jeszcze nie było.Patryk2222 pisze:Dziś 3411 na 508 albo 509 jeździł bez wyświetlaczy miał dechy.Desert pisze:Na pulpicie masz oddzielną kontrolkę od tego, mimo wszystko z całego autobusu robi się choinka - przyciski STOP i CG się zapalają na czerwono wiec nie ma zmiłuj.
@Czaro, lepiej żeby tak działało a niżeli jak w Mobilisie![]()
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jednakowoż twierdzę, że autobus MUSI mieć kaganiec. Jeśli go nie ma, to nie spełnia warunków technicznych określonych przepisami i nie powinien być dopuszczony do ruchu.BJ pisze:Brzęczydełko od NŻ dla kierowcy to żaden system bezpieczeństwa.Glonojad pisze:za to powinien grozić prokuratorPrzecież teoretycznie nikt nie musi i nie może nawet za bardzo jechać te 80 czy 90 km/h autobusem, więc w czym problem?Glonojad pisze:Tym niemniej co do kagańca podtrzymuję swoje zdanie. Autobus bynajmniej nie jest bezpieczniejszy od tramwaju czy metra, a w Warszawie jeździ najszybciej (w sensie Vmax).
Ustawa - Prawo o ruchu drogowym. Dział III, Pojazdy. Rozdział 1: Warunki techniczne pojazdów. Art. 66. 1a: pisze:Autobus, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i ciągnik samochodowy, dla którego określono dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów powyżej 3,5 t, powinny być wyposażone w homologowany ogranicznik prędkości montowany przez producenta lub jednostkę przez niego upoważnioną, ograniczający maksymalną prędkość autobusu do 100 km/h, a samochodu ciężarowego i ciągnika samochodowego do 90 km/h.
508 jak i inne linie z rejonu nowodworów widze codziennie na jedynych 3 całkach na 508 które obsługuje stalowa kursują codziennie IK280.Domasq12 pisze:G*** prawda. Kilkukrotnie już się pojawiły nowe Lions-y.marko80 pisze:na 509 bo na 508 nowego lionsa jeszcze nie było.
Co do kagańca - jestem absolutnie za, żeby montowali je, gdyż znając niektórych kierowców, to może po pewnym czasie dojść do niebezpiecznych zdarzeń.
Powinny być czy muszą?Szeregowy_Równoległy pisze:Ustawa - Prawo o ruchu drogowym. Dział III, Pojazdy. Rozdział 1: Warunki techniczne pojazdów. Art. 66. 1a: pisze:Autobus, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i ciągnik samochodowy, dla którego określono dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów powyżej 3,5 t, powinny być wyposażone w homologowany ogranicznik prędkości montowany przez producenta lub jednostkę przez niego upoważnioną, ograniczający maksymalną prędkość autobusu do 100 km/h, a samochodu ciężarowego i ciągnika samochodowego do 90 km/h.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
powinny = muszą po prawnemu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.