Zakaz palenia na przystankach

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 gru 2010, 20:04

na słupkach przystankowych pojawiły się tabliczki...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 09 gru 2010, 20:11

MeWa pisze:na słupkach przystankowych pojawiły się tabliczki...
:arrow: Jakieś zdjęcie może ktoś ma? :>

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 10 gru 2010, 0:34

Gdybym wiedział, że to taka nowość to bym zrobił w wtorek. :/ Generalnie to piktogram znany z autobusów z dopiskiem ZAKAZ PALENIA na dole, przymocowany do słupka przystankowego między jego główką z numerami linii, symbolem i nazwą przystanku a gablotą z rozkładami. Nie wiem jaka jest reguła wieszania tego, ale na Bogusławskiego i Cm. Wawrzyszewskim, gdzie obok siebie są dwa słupki - tramwajowy dla kier. do centrum i autobusowy dla kier. na Radiowo, tabliczka jest wieszana na tych autobusowych o ile dobrze pamiętam (w każdym razie tylko na jednym z pary). Taki sam wzór naklejek pojawił się też na wiatach, w miejscu tych starych ze strefą wolną od tytoniu i powołaniem się na konkretny przepis.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 gru 2010, 16:05

MZ pisze:
MeWa pisze:na słupkach przystankowych pojawiły się tabliczki...
:arrow: Jakieś zdjęcie może ktoś ma? :>
Ktoś ma.
Załączniki
P101210_08.130002.JPG

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 gru 2010, 16:25

Ciekawe jak zamierzają właściwe służby to ścigać. Jak daleko trzeba być od słupka, żeby móc normalnie palić?? :)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 gru 2010, 16:29

"Jeśli jesteś w stanie przeczytać ten tekst, nie możesz palić"?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 10 gru 2010, 16:29

Glonojad pisze:"Jeśli jesteś w stanie przeczytać ten tekst, nie możesz palić"?
Czyli zaraz będziemy mieć falę osób z wadą wzroku ;)
noidea

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 10 gru 2010, 16:40

Adam G. pisze:Czyli zaraz będziemy mieć falę osób z wadą wzroku ;)
Ja ją mam, ale cholercia - nie palę.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 10 gru 2010, 21:01

JKTpl pisze:Ktoś ma.
:arrow: Dzięki. Pytam, bo w Radomiu naklejki z zakazem palenia mają być pod numerami linii, tylko dla odróżnienia te naklejki będą miały żółte tło.
No ale my mamy takie słupki, jak wy dawniej, więc wielkiego wyboru nie ma: http://www.mzdik.pl/upload/image/autobu ... nki-05.JPG .

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 10 gru 2010, 23:28

Czy ktoś to w ogóle przestrzega, przestrzegać będzie? #-o

pietia

Post autor: pietia » 11 gru 2010, 9:19

W którymś mieście (Krakowie?) już kilka lat temu widziałem tabliczki ze wskazaniem, ile metrów od słupka przystankowego obowiązuje zakaz palenia. Może by i Warszawie tak zrobić, bo z tych obecnych tabliczek możnaby wywnioskować, iż zakaz obowiązuje jedynie pod samym słupkiem (pomijam tu wiaty, tam naklejki: "Strefa wolna od tytoniu" są chyba dość jednoznaczne

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 gru 2010, 9:33

pietia pisze:W którymś mieście (Krakowie?) już kilka lat temu widziałem tabliczki ze wskazaniem, ile metrów od słupka przystankowego obowiązuje zakaz palenia.
To już jest sprowadzanie przepisów do poziomu absurdu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 gru 2010, 13:17

Może, chociaż np. w przypadku przystanków tramwajowych określenie granic peronu nie powinno, w większości przypadków, nastręczać trudności.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 gru 2010, 13:24

Glonojad pisze:Może, chociaż np. w przypadku przystanków tramwajowych określenie granic peronu nie powinno, w większości przypadków, nastręczać trudności.
Zgadza się, ale co w przypadku, gdy przystanki mają różne długości - dla każdego inna miara zakazu? Jeśli oznaczać przystanki tramwajowe, to i autobusowe - przy DT Centrum mogłoby być zabawnie ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 11 gru 2010, 13:29

person pisze: Jeśli oznaczać przystanki tramwajowe, to i autobusowe
Nie widzę podstaw do takiego twierdzenia, chociaż jest w sumie dość charakterystyczne dla sposobu myślenia ZTM o tramwajach ... :-$

ODPOWIEDZ